Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 118 19 20 21 2224 Następna
Autor Wiadomość
Post: śr, 23 mar 2016 13:56:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 23 mar 2016 13:40:36
Posty: 2
Witam wszystkich,

Jako nowy pracownik działu informatyki w pewnym przedsiębiorstwie spadło na mnie brzemię wypełnienia raportu do UKE. Każdy ma za sobą swój pierwszy raz i wie jak to jest. Strach, niedowierzanie ... wyparcie tego przykrego obowiązku. Jednak nie ma zmiłuj. Generalnie problem mógłbym rozwiązać zaczytując dane z poprzedniego roku jednak jak to zwykle bywa UKE postanowiło coś zmienić i wymagają teraz podania planowanych inwestycji. Moja historia zaczyna się w tamtym roku. Pod koniec grudnia wdrożyliśmy plan "modernizacja sieci wewnętrznej". W grudniu dokonaliśmy niezbędnych zakupów i tak przeleciał 2015r (wnioskuję z tego, że w raporcie umieszczam takie same dane jak w poprzednim, gdyż fizycznie w sieci nic się nie zmieniło). W lutym 2016 przystąpiliśmy do działania i powymienialiśmy część łączy na światło i pozmienialiśmy switche (wszystko w ramach jednego przedsiębiorstwa, nie jesteśmy ISP i nie świadczymy nic na zewnątrz - no poza jednym hotspotem dla gości).

I teraz pytanie: jak mam do ch. traktować tą modernizację? Inwestycja w linię? Inwestycja w sieci dostępowe? Tego światłowodu to może z 600m położyliśmy i tylko po to aby połączyć ze sobą szafki dystrybucyjne w 2 budynkach.


Na górę
Post: śr, 23 mar 2016 20:11:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3800
Jak nie jestes ISP to po co skladacie raporty do uke ?

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: śr, 23 mar 2016 22:50:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 23 mar 2016 13:40:36
Posty: 2
Zdaje się, że jako spółka w której udziały (100%) ma miasto podlegamy pod "podmioty wykonujące zadania z zakresu użyteczności publicznej" ewentualnie "państwowe i samorządowe jednostki organizacyjne". Nie kwestionowałem poleceń przełożonych w tym zakresie. Uznałem, że skoro trzeba zrobić to trzeba.


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 10:55:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 gru 2007 17:07:51
Posty: 1606
Lokalizacja: eth0
W INET LMS mam problem że po podłączeniu klientów do odpowiednich interfejsów w węźle nie widzę żadnych zasięgów i usług w zakładkach ZAS i UP w raporcie ;/ Pomoże ktoś, bo czasu mało :)

_________________
http://blog.outlaw.one.pl


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 16:10:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 lip 2007 7:19:53
Posty: 700
Lokalizacja: wlkp
krasnoludek pisze:
Qwa, myślałem że wszycho się fajnie ogarnęło bo zaczytałem z ostatniego roku, a tu niewiadomo czemu brakuje mi najgłówniejszej bazy 'węzła' :) -super. Czyli w zasadzie zasięgi i usługi w prawie 50% na nowo do wprowadzenia :oszalal:
Teraz to nie wiem, bo chyba wygląda na to że niewczytało się w zeszłym roku (pomimo tego że mam stary generator i tam te dane są...) no qwa ja pierd....


Moich danych nie ma w ogóle.

Wszystko od nowa....niespodzianka. Myślałem że na dokleppie tylko parę rzeczy bo dużo u mnie się nie zmieniło....no jeszcze 6 dni zostało....:(

_________________
Wyprzedaż 2.4Ghz 5Ghz ,rb411, rb133, KARTY mpci
viewtopic.php?f=22&t=43092


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 16:16:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 30 mar 2012 20:46:19
Posty: 646
Lokalizacja: PL
chyba coś źle klikacie że danych nie ma...

_________________
Pomoc dla szymona: przelew:98175000120000000032333095 tytuł „SZYMON” sms: AT.RYCZERZ nr:72068 /2,46


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 16:18:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 lip 2007 7:19:53
Posty: 700
Lokalizacja: wlkp
Export dane archiwalne i w 2014 są tylko moje dane firmy

Edit:


W minisiis dość szybko to idzie. Początek zrobiłem w przeglądarce żeby wiedzieć o co w nim chodzi export import i teraz kopiuj wklej. :)

_________________
Wyprzedaż 2.4Ghz 5Ghz ,rb411, rb133, KARTY mpci
viewtopic.php?f=22&t=43092


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 17:20:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4732
ja polecam zostawic sobie na lokalnym dysku plik :)
Ściągnięty z siisa był niewiedzieć czemu niekompletny (najważniejszego węzła nie było) -próbowałem 2x generować i ściągać (ciekawostka że na podsumowaniu ilość pokazywało dobrą). Ale miałem plik z generatora z zeszłego roku, no więc uruchomić generator, wygenerować csv, wczytać csv do minisiis, wykasować nieaktualne usługi, zrobić drobne poprawki co miały miejsce, wczytać na siis, dodać nowe usługi (jakoś najwygodniej w siis dodaje mi się usługi) i... voila... :)


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 17:24:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 25 lip 2006 19:16:03
Posty: 1725
Potwierdzam, zaciągnięte dane były niekompletne :)
Na szczęście mam całe archiwum tego gówna od 2012r ;)

_________________
http://www.netfix.pro


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 17:31:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 229
k0st3k pisze:
Export dane archiwalne i w 2014 są tylko moje dane firmy


Też tak miałem jak eksport robiłem w zeszłym roku ale użyłem kopii roboczej którą robie zawsze przed wysłaniem i zaakceptowaniem raportu SIIS. Dziwne bo po wyslaniu raportu za 2014 rok jak robilem eksport to widoczne sa tylko dane firmy tak jak u Ciebie.


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 19:00:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 lip 2007 7:19:53
Posty: 700
Lokalizacja: wlkp
Panowie teraz to można to robić....węzły, połączenia, linie bezprzewodowe itd.... już ogarnięte. Minisiis jest ok. ;) Ważne żeby dobrze sobie rozplanować nazwy węzłów, interfejsów itd to idzie szybko. Nie rozpisuje oczywiście każdego interfejsu bo to nie o to chodzi ;)

_________________
Wyprzedaż 2.4Ghz 5Ghz ,rb411, rb133, KARTY mpci
viewtopic.php?f=22&t=43092


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 19:35:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4370
Lokalizacja: woj Śląskie
U mnie Pyxis ogarnął raport prawie bezproblemowo. Wczytałem wygenerowany plik do miniSIIS i po walidacji do "dużego" SIIS - po kilku poprawkach wszystko przeszło :)

_________________
Jardo


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 20:29:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2294
Jardo pisze:
U mnie Pyxis ogarnął raport prawie bezproblemowo. Wczytałem wygenerowany plik do miniSIIS i po walidacji do "dużego" SIIS - po kilku poprawkach wszystko przeszło :)

na której wersji PYXIS ?


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 20:41:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 19 lip 2007 7:19:53
Posty: 700
Lokalizacja: wlkp
Import danych u mnie leci już 10 min 8( . Za pierwszym razem było ok, a teraz coś nie tak.....

_________________
Wyprzedaż 2.4Ghz 5Ghz ,rb411, rb133, KARTY mpci
viewtopic.php?f=22&t=43092


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 21:45:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4370
Lokalizacja: woj Śląskie
CezaRRR pisze:
Jardo pisze:
U mnie Pyxis ogarnął raport prawie bezproblemowo. Wczytałem wygenerowany plik do miniSIIS i po walidacji do "dużego" SIIS - po kilku poprawkach wszystko przeszło :)

na której wersji PYXIS ?


v4.15

_________________
Jardo


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 22:22:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 229
Jardo pisze:
CezaRRR pisze:
Jardo pisze:
U mnie Pyxis ogarnął raport prawie bezproblemowo. Wczytałem wygenerowany plik do miniSIIS i po walidacji do "dużego" SIIS - po kilku poprawkach wszystko przeszło :)

na której wersji PYXIS ?

v4.15


Czy Pyxis i moduł SIIS naprawdę pomógl Tobie w stworzeniu całości ?
Ogólnie wypełnić także musisz węzły intefejsy czyli tak jak standardowo tylko w innej formie, możesz napisać co poszło tobie z automatu przez Pyxis ?


Na górę
Post: pt, 25 mar 2016 23:22:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 gru 2007 17:07:51
Posty: 1606
Lokalizacja: eth0
jetrules pisze:
Jardo pisze:
CezaRRR pisze:
na której wersji PYXIS ?

v4.15


Czy Pyxis i moduł SIIS naprawdę pomógl Tobie w stworzeniu całości ?
Ogólnie wypełnić także musisz węzły intefejsy czyli tak jak standardowo tylko w innej formie, możesz napisać co poszło tobie z automatu przez Pyxis ?



Zakończenia sieci - klienci! To chyba oczywiste. Wklepujesz tylko węzły - nadajniki.

_________________
http://blog.outlaw.one.pl


Na górę
Post: sob, 26 mar 2016 7:47:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 229
Outlaw pisze:
Zakończenia sieci - klienci

Jak widzę to znacznie trzeba porzeźbić aby Pyxis wygenerował ładny raport. Dopisanie użytkowników do infrastruktury a następnie urządzenie infrastruktury do węzła i mamy gotowca.
Ale to automatyczne zliczanie liczby klientów daje radę :)
Najważniejsze czy moduł UKE w Pyxis generuje dane do raportu F06 ?


Na górę
Post: sob, 26 mar 2016 9:27:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4370
Lokalizacja: woj Śląskie
jetrules pisze:
Jardo pisze:
CezaRRR pisze:
na której wersji PYXIS ?

v4.15


Czy Pyxis i moduł SIIS naprawdę pomógl Tobie w stworzeniu całości ?
Ogólnie wypełnić także musisz węzły intefejsy czyli tak jak standardowo tylko w innej formie, możesz napisać co poszło tobie z automatu przez Pyxis ?


Węzły i interfejsy trzeba dodać w programie, przeprowadzić weryfikację Teryt. W programie jest też od zawsze baza nadajników (czy raczej węzłów wpięcia klientów) - jeśli ktoś z tego nie korzysta (np ja nie korzystałem) to trzeba każdemu z klientów przydzielić IP i przypisać do nadajnika, switcha bądź Olta.

Po tych zabiegach plik wynikowy nie różni się od tego ręcznie klepanego - jeśli czegoś znowu nie wymyślą w UKE to za rok zrobienie raportu będzie tylko kwestią jednego kliknięcia (pod warunkiem że na bieżąco będzie się pilnować miejsc wpięcia klientów do węzłów)

Cytuj:
Ale to automatyczne zliczanie liczby klientów daje radę :)

Co masz na mysli?
Cytuj:
Najważniejsze czy moduł UKE w Pyxis generuje dane do raportu F06 ?


Finansową cześć jak najbardziej (mając moduł zestawienie sprzedaży)
ilość klientów na zadany dzień - podsunę autorowi by dodał taką funkcjonalność

_________________
Jardo


Na górę
Post: sob, 26 mar 2016 10:17:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 229
jetrules pisze:
Ale to automatyczne zliczanie liczby klientów daje radę :)

Chodziło mi o zakładkę w SIIS "Zakończenia sieci i usługi" a dokładnie kolumnę "Liczba użytkowników"
Jeśli Pyxis to zlicza automatycznie to ułatwia to znacznie prace aby przesłać aktualne dane.
Jardo pisze:
Finansową cześć jak najbardziej (mając moduł zestawienie sprzedaży)
ilość klientów na zadany dzień - podsunę autorowi by dodał taką funkcjonalność

Chyba Pan Piotr coś nad tym myśli bo dodał w P4 funkcję "dodanie możliwości zaznaczenia użytkownika jako FIRMA"


Na górę
Post: sob, 26 mar 2016 13:40:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4370
Lokalizacja: woj Śląskie
jetrules pisze:
Chodziło mi o zakładkę w SIIS "Zakończenia sieci i usługi" a dokładnie kolumnę "Liczba użytkowników"
Jeśli Pyxis to zlicza automatycznie to ułatwia to znacznie prace aby przesłać aktualne dane.


No podaje faktyczną liczbę użytkowników w usługach

jetrules pisze:
Chyba Pan Piotr coś nad tym myśli bo dodał w P4 funkcję "dodanie możliwości zaznaczenia użytkownika jako FIRMA"


Zostało to dodane by w raporcie myło możliwe rozdzielenie usług dla indywidualnych i firm.

Podsumowanie ilościowe i finansowe dla potrzeb oświadczenia lub formularzy F00 i F06 chyba też lada chwila będzie.

_________________
Jardo


Na górę
Post: sob, 26 mar 2016 23:17:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 09 cze 2015 15:15:02
Posty: 149
Lokalizacja: Strzegom
Witam.
Pyxis generuje juz ilosci uzytkownikow i kwoty do tej tabelki w F06. Porozbijane jest to tak jak w arkuszu na poszczegolne sekcje.

Sa tez statystyki "dla nas" uwzgledniajace lokalizacje (od wojewodztwa, przez powiat, gmine i miejscowosc) oraz medium i technologie podlaczenia klientow. Dowiedzialem sie sporo ciekawych rzeczy o swojej sieci. :)

Rport F06 w Pyxisie korzysta z tego samego zakresu danych, co algorytm do raportowania SIIS, wiec dane sa w obu raportach w 100% spojne. Nie trzeba pamietac co sie w jednym "naklamalo", zeby wklepac do drugiego i zeby to mialo rece i nogi. ;)

_________________
Pyxis4SQL - baza danych dla ISP
www.pyxisisp.pl


Na górę
Post: pn, 28 mar 2016 17:44:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 gru 2007 17:07:51
Posty: 1606
Lokalizacja: eth0
Rozumiem że jak będę miał dwa pliki cvs z miniSIIS to mogę oby dwa importować do SIIS i dane się "dodadzą"? Będę miał dwa pliki bo generuje je z dwóch różnych systemów.

_________________
http://blog.outlaw.one.pl


Na górę
Post: pn, 28 mar 2016 18:08:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 18 wrz 2005 22:03:35
Posty: 610
Przy imporcie jeden zastępuje drugi.


Na górę
Post: pn, 28 mar 2016 18:17:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 gru 2007 17:07:51
Posty: 1606
Lokalizacja: eth0
Kurrr da się jakoś je połączyć? Może je połączyć na zasadzie kopuj wklej?

_________________
http://blog.outlaw.one.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 118 19 20 21 2224 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 29 cze 2017 17:50:50

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl