Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 524 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 17 mar 2014 17:11:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4393
Lokalizacja: woj Śląskie
Zakładam ten wątek by w odróżnieniu od ogólnego wątku o wszystkich raportach UKE ,można pisać o konkretnych problemach z generatorem




Na początek sam mam problem - najnowszy generator (4.0N1) co chwilę się wywala z błędem Run-time error 75 (Could not find the specified object) - excel 2007 Najczęściej jak wywołuję asystenta wprowadzania.


Inna sprawa zakładka ZAS - przepustowość, mam wpisane przykładowo 25 - ale generator twierdzi że wartość spoza listy. Jak to wpisac?

_________________
Jardo


Na górę
Post: pn, 17 mar 2014 18:24:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4916
dokładnie to samo mam.
Również wersję offica mam tą samą. na xp.
i tego, przy próbie save'u wypocin moich rozdupcyło excella.
Zapowiada się fajnie...


Na górę
Post: pn, 17 mar 2014 18:37:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1696
Według gości od SIIS Generator jest kompatybilny z office 2010. Ja co prawda wymęczyłem to na excelu 2007 (zapisując w innym arkuszu poprawione zakładki), ale też sypało błędami.

Co do poprawek to warto korzystać z asystenta uzupełniania, bo podpowiada co można wpisać (w przypadku ZAS do wyboru masz 30 lub 100). Niestety czasami włączenie asystenta wywala błąd i wszystko znika.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: pn, 17 mar 2014 18:47:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4393
Lokalizacja: woj Śląskie
Pomagam sobie zapisując arkusz praktycznie po każdej zmianie, i obowiązkowo przed walidacja bądź z korzystania z asystenta



Taka uwaga jakby ktoś miał kłopot - Pasmo radiowe, częstotliwość wpisujemy z kropką zamiast przecinka, np 5.5 24.1

_________________
Jardo


Na górę
Post: wt, 18 mar 2014 13:51:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: śr, 27 sie 2008 12:30:17
Posty: 1522
Lokalizacja: szczecin
czy raport siis naprawde wymaga aby lokalizacje kazdego cpe wprowadzac w system?

_________________
http://www.tarniny.pl - Internet Szczecin
http://www.anteny.szczecin.pl - Montaż anten Szczecin


Na górę
Post: wt, 18 mar 2014 15:15:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 582
Tak z dokładnością do jednego budynku.

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.
I wtedy pojawia się ten jeden,
który nie wie, że się nie da,
i on właśnie to coś robi.

Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Post: wt, 18 mar 2014 16:55:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 12 paź 2011 21:04:41
Posty: 1001
no ja tez mam wątpliwości co do wprowadzania CPE

SIIS wymaga podania zakończeń sieci, przy czym jeśli sprzęt nie jest mój tylko klienta, to mam te zakończenia podawać czy nie?


Na górę
Post: wt, 18 mar 2014 21:53:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 14:59:55
Posty: 1372
Lokalizacja: Rzeszów
już zeszłego lata dostałem oficjalne zdanie że tak należy podać każdy budynek gdzie znajduje się klient...

sorry taki mamy klimat


Na górę
Post: wt, 18 mar 2014 21:54:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 29 wrz 2009 12:10:16
Posty: 2907
Lokalizacja: Kraków
A czy ktoś weryfikuje poprawność wprowadzanych tam danych?

_________________
Oddaj krew, to ratuje życie, dla Ciebie to tylko godzina i dodatkowe profity :)


Na górę
Post: wt, 18 mar 2014 21:56:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 14:59:55
Posty: 1372
Lokalizacja: Rzeszów
jeszcze nie ale raczej za błędne celowe wprowadzenie kara...


Na górę
Post: śr, 19 mar 2014 12:33:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 28 paź 2006 11:30:38
Posty: 1084
Zabrałem się za to cudo i na dzień dobry po jednym dniu wprowadzania danych mam 7 błędów, praktycznie dla każdego wprowadzonego węzła:

"Dla węzła stacjonarnej sieci dostępowej nie podano adresu węzła jako będącego w jego zasięgu" - oczywiście podałem dokładne adresy, nie wypełniłem tylko współrzędnych geograficznych.

Ponadto przy każdym węźle mam:

"Brak zasięgów: dla węzła sieci dostępowej z technologiami stacjonarnymi nie podano danych o zasięgu" - zasięgi oczywiście mam uzupełnione w ilości odpowiadającej ilości interfejsów.

Ja się ku*wa pytam grzecznie, o co chodzi? :)


Na górę
Post: śr, 19 mar 2014 12:49:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: czw, 19 cze 2008 23:14:26
Posty: 163
W zakończenia sieci i usługi musisz wykazać, że węzeł zasilany jest od samego siebie. Takie trochę głupawe toto, ale jakaś tam logika w tym jest ...


Na górę
Post: śr, 19 mar 2014 12:58:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 12 paź 2011 21:04:41
Posty: 1001
te błędy wywala wam przy zakańczaniu raportu, czy jest jakiś guzik "weryfikuj"?

gdzie się wprowadza te zakończenia sieci?


Na górę
Post: śr, 19 mar 2014 13:11:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4393
Lokalizacja: woj Śląskie
Jak zaimportujesz wygenerowane dane do SIIS (na www) to sprawdzasz poprawnosć w "Dane/Poprawność danych"


mnie najbardziej sie pluje o brak agregacji adresów do jednego numeru budynku (np bloki) Specjanie nie agregowałem bo miałem czytelny podgląd na ilość klientów wprowadzonych do systemu. Bardzo mi brakuje jakiegoś podsumowania ilości usług.
Chyba stworzę sobie tymczasowa regułkę zliczającą



Inna wkurzająca "nowość" to rozdzielenie karty ZAS od US, w zeszłym roku to było w ramach jednej karty

_________________
Jardo


Na górę
Post: śr, 19 mar 2014 14:17:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 wrz 2009 12:11:28
Posty: 1319
Lokalizacja: lubuskie
prawda,
ja to sobie sam połączyłem w osobnym pliczku aby potem rozdzielić, łatwiej się wprowadzało.
tak samo, wygodniej by mi było, aby nie grupować bloków.
Ale wczoraj walczyłem i zwalczyłem.

_________________
pozdr.
Maciek


Na górę
Post: śr, 19 mar 2014 16:56:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4393
Lokalizacja: woj Śląskie
Podczas weryfikacji mam taki bład: "Wiele punktów adresowych węzłów niezgodnych z bazą budynkową"


w opisie jest napisane: "Znaczna część adresów węzłów podanych przez Podmiot dla których podano numer porządkowy budynku/budowli nie znajduje się w referencyjnej bazie adresowej"


Może to mieć związek ze zbyt małym promieniem zasięgu sektora?

_________________
Jardo


Na górę
Post: śr, 19 mar 2014 17:35:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 31 sty 2009 9:31:42
Posty: 190
Jardo pisze:
w opisie jest napisane: "Znaczna część adresów węzłów podanych przez Podmiot dla których podano numer porządkowy budynku/budowli nie znajduje się w referencyjnej bazie adresowej"



To oznacza że dane ulic (miejscowości) nie pasują do danych gusu. Mam to samo, ponieważ w niektórych miejscowościach nie mam ulic a siis chce ulice nie wiem po co. Jak wpisywałem brak ulicy i kod 99999 to nie szło. Napisałem więc do pomocy, napisali mi, żeby w te miejsca wpisywać ul. zwyczajowa ileśtam i kod 99998. Szło jednak dzisiaj zaglądam do raportu i mam przez to 170 błędów a wcześniej nie było. Debilne to strasznie.


Na górę
Post: śr, 19 mar 2014 17:48:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4393
Lokalizacja: woj Śląskie
Powinno chociaz w błędach wskazać który adres mu nie pasi.

_________________
Jardo


Na górę
Post: śr, 19 mar 2014 17:57:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: śr, 11 gru 2013 21:24:47
Posty: 162
Ja się dowiedziałem, że w takich przypadkach trzeba robić komentarze. Trochę pojebane to wszystko i dodatkowa praca. Sam mam przypadek, gdzie dla bazy teryt. w lokalizacji jest jeden mieszkaniec/budynek - a ja mam w niej 4 klientów - i też ostrzeżenie mi wywaliło.


Na górę
Post: śr, 19 mar 2014 18:43:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: sob, 31 sty 2009 9:31:42
Posty: 190
Ja mam 270 ostrzeżeń. Krew mi się gotuje a tylko przez to że to gówno nie potrafi poprawnie zaimportować plików z generatora. adresy mam wszystkie różne ani jeden mi się nie pokrywa - a mam 100 błędów że mi się adresy pokrywają. kończy mi się cierpliwość do tego syfiastego systemu. Który dalej NIE DZIAŁA TAK JAK TRZEBA. FUC*.


Na górę
Post: śr, 19 mar 2014 21:13:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 18 gru 2006 0:39:15
Posty: 805
Jardo pisze:
1 - Na początek sam mam problem - najnowszy generator (4.0N1) co chwilę się wywala z błędem Run-time error 75 (Could not find the specified object) - excel 2007 Najczęściej jak wywołuję asystenta wprowadzania.


2 - Inna sprawa zakładka ZAS - przepustowość, mam wpisane przykładowo 25 - ale generator twierdzi że wartość spoza listy. Jak to wpisac?


1 - zalecaja 3gb ram i office 2010. Niestety nie kupie offica 2010 lub 2013. Wystarczy ze mam licencje na 2007 ktora nie była tania.

2 - jeszcze nie jestem na tym etapie, dojde moze coś podpowiem :)

krasnoludek pisze:
dokładnie to samo mam.
Również wersję offica mam tą samą. na xp.
i tego, przy próbie save'u wypocin moich rozdupcyło excella.
Zapowiada się fajnie...



Mogę podesłać poprzednią wersje, w miare stabilnie chodzi XP SP3 office 2007.

baroo pisze:
Według gości od SIIS Generator jest kompatybilny z office 2010. Ja co prawda wymęczyłem to na excelu 2007 (zapisując w innym arkuszu poprawione zakładki), ale też sypało błędami.

Co do poprawek to warto korzystać z asystenta uzupełniania, bo podpowiada co można wpisać (w przypadku ZAS do wyboru masz 30 lub 100). Niestety czasami włączenie asystenta wywala błąd i wszystko znika.


A ja w asystencie trafian na blad - nie omge zafajkowac osad. tzn moge ale on i tak tego nie pamieta. Panowie od SIIS mi odpisali - "Szanowni Państwo,
Ale uzupełnić proszę Asystentem Uzupełniania."
I zgłupiałem... o co kaman... przeciez wchodze w tym oknie asystena w panel sterowania zaznaczam ze chce by podpowiadal mi osady, a on tego nie pamieta i nie podpowiada... wchodze ponowanie w panel sterowania asystetna a tam to co zafajkowalem odfajkowane.. heh. Taki psikus, ale - "Szanowni Państwo,
Ale uzupełnić proszę Asystentem Uzupełniania."

Jardo pisze:
Pomagam sobie zapisując arkusz praktycznie po każdej zmianie, i obowiązkowo przed walidacja bądź z korzystania z asystenta



Taka uwaga jakby ktoś miał kłopot - Pasmo radiowe, częstotliwość wpisujemy z kropką zamiast przecinka, np 5.5 24.1


Tak, tu akurat krzyczy w info, że ma być kropka zamiast przecika. Więc spoko.

mpmac pisze:
czy raport siis naprawde wymaga aby lokalizacje kazdego cpe wprowadzac w system?


Tak, ale nie CPE a budynku w ktorym masz usluge. Mam budynek z 25 klientami i wpisuje go tylko raz.

Reszcie odpisze jak wroce :) pozdrówka


Na górę
Post: śr, 19 mar 2014 21:16:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4393
Lokalizacja: woj Śląskie
ufoshi pisze:
Jardo pisze:
w opisie jest napisane: "Znaczna część adresów węzłów podanych przez Podmiot dla których podano numer porządkowy budynku/budowli nie znajduje się w referencyjnej bazie adresowej"



To oznacza że dane ulic (miejscowości) nie pasują do danych gusu. Mam to samo, ponieważ w niektórych miejscowościach nie mam ulic a siis chce ulice nie wiem po co. Jak wpisywałem brak ulicy i kod 99999 to nie szło. Napisałem więc do pomocy, napisali mi, żeby w te miejsca wpisywać ul. zwyczajowa ileśtam i kod 99998. Szło jednak dzisiaj zaglądam do raportu i mam przez to 170 błędów a wcześniej nie było. Debilne to strasznie.



Znalazłem błąd - były złe (nieistniejące) numery budynków gdzie mam zlokalizowane problematyczne węzły.

_________________
Jardo


Na górę
Post: śr, 19 mar 2014 21:37:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 12 paź 2011 21:04:41
Posty: 1001
Jardo pisze:
Inna wkurzająca "nowość" to rozdzielenie karty ZAS od US, w zeszłym roku to było w ramach jednej karty


co to ZAS i US? co masz na mysli?


Na górę
Post: śr, 19 mar 2014 21:40:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 18 cze 2012 16:42:24
Posty: 15
lardux pisze:
co to ZAS i US? co masz na mysli?


spojrzyj w generator.


Na górę
Post: śr, 19 mar 2014 21:46:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4393
Lokalizacja: woj Śląskie
lardux pisze:
Jardo pisze:
Inna wkurzająca "nowość" to rozdzielenie karty ZAS od US, w zeszłym roku to było w ramach jednej karty


co to ZAS i US? co masz na mysli?


Za generatorem: ZAS - zasiegi budynkowe, US - usługi świadczone

W starym generatorze (z zeszłego roku) te dane były razem, w nowym są na 2 osobnych kartach, łatwo się pogubić.

_________________
Jardo


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 524 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 20 lis 2017 23:12:20

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl