Trzepak.pl


Forum zablokowane  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.
Autor Wiadomość
Post: pn, 13 paź 2003 23:59:56 
   Tytuł: Switch to Switcha
Odpowiedz z cytatem
Mam problem mam starego huba compaq i switcha, kabel ma długosc 180 metrów puszczony do kolesia i sygnał jest w porządku teraz kupiłem nowego switcha i wogle teraz sygnał nie dochodzi . czy to jest wina kabli czy czego prosze o odpowiedzi ????????? :( :( :( :(


Na górę
   
Post: wt, 14 paź 2003 0:17:08 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 11 paź 2003 23:11:36
Posty: 119
Lokalizacja: Warszawa
Widocznie twój stary hub dawał silniejszy sygnał.
P.S.: Normy mówią o maksymalnie 100m kabla (UTP) pomiędzy aktywnymi urządzeniami sieciowymi. Jeżeli kładziesz więcej to musisz się liczyć z tym, że nie każdy sprzęt będzie potrafił poprawnie przesyłać nim dane.


Na górę
Post: wt, 14 paź 2003 2:13:50 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
A ja powiem ze wszystko zalezy. Hub ktorego miales na drugim koncu wymuszal prace sieci z predkoscia 10mbit, dwa siwche wymuszajja prace sieci z predkoscia 100mbit. Generalnie siec 100mbit jest mniej odporna na zaklucenia i straty. Skoro miales tam huba podejzewm ze kjabel tesz masz stary. Sprawdz co na nim pisze i jaka ma kategorie. Co jeden metr powinna byc metka. Jezeli jest to kategoria 4 oznacza to ze nie pojdzie na nim wiecej niz 10mbit i musisz go wymienic. Jezeli jest to 5 lub 5e to cuz. 180m to duzo, bardzo duzo. U nas przy 160m byly juz znaczne problemy z okablowaniem przy predkosci 100mbit. Jezeli musi byc taka odleglosc to polecam kilka rozwiazan.
1. Sproboj wpakowac po srodku jakies urzadzenie typu hub lub siwch
2. Mozesz sprobowac zewrzec aktywne zyly z nieaktywnymi zylami tyuz za wtyczkami na obu koncach
3. Mozesz sprobowac z innymi swichami (polecam 3-comy)
4. Mozesz uzyc skretki 6-tej kategorii, ona ma mniejsze srtraty
Nie mniej jednak poierwsze rozwiazanie da 100% pewnosci ze to zacznei dzialac . reszta moze, ale nie musi zadzialac.


Na górę
   
Post: ndz, 02 lis 2003 20:11:54 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
problem może jeszcze istnieć w skrosowanym lub nie kablu. Niektóre switche do łączenia z innym wymagają skrosowanego kabla i specjalnie dedykowanego portu, inne same rozpoznają czy kabel jest skrosowany i samoczynnie sie przełączają a jeszcze inne mają na odpowiednim porcie ręczny przełącznik :?


Na górę
   
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Forum zablokowane  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 19 paź 2018 23:41:38

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderator: Administratorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl