Trzepak.pl


Forum zablokowane  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.
Autor Wiadomość
Post: sob, 27 wrz 2003 23:22:26 
Odpowiedz z cytatem
U mojego kolegi na Lanie sa 2 sdi. Czesc ludzi korzysta z jednego a pozostala z drugiego. On twierdzi ze tak ustawil kompa ze korzysta z 2 na raz i co sie z tym wiaze ma podwojony transfer. Czy to rzeczywiscie mozliwe? [ma jedna sieciowke]


Na górę
   
Post: sob, 04 paź 2003 19:05:25 
   Tytuł: Sdi
Odpowiedz z cytatem
Powiedz swojemu koledze że p..... głupoty. to jest nie możliwe :!:


Na górę
   
Post: sob, 04 paź 2003 21:52:04 
   Tytuł: Re: Sdi
Odpowiedz z cytatem
Bebe87 pisze:
Powiedz swojemu koledze że p..... głupoty. to jest nie możliwe :!:

To jest możliwe!
Nawet powiem więcej znam taką sieć gdzie kiedyś (jak nie było innej możliwości) chodziły 2 SDI razem i system automatycznie rozkładał obciążenie na oda. Jest tylko jeden warunek: trzeba do tego wykorzystać jakiś system serwerowy (Windows w wersji serwer, Linuks, BSD itp.) lub dodatkowe oprogramowanie.


Na górę
   
Post: pn, 06 paź 2003 18:28:16 
   Tytuł: Re: Sdi
Odpowiedz z cytatem
Anonymous pisze:
Bebe87 pisze:
Powiedz swojemu koledze że p..... głupoty. to jest nie możliwe :!:

To jest możliwe!
Nawet powiem więcej znam taką sieć gdzie kiedyś (jak nie było innej możliwości) chodziły 2 SDI razem i system automatycznie rozkładał obciążenie na oda. Jest tylko jeden warunek: trzeba do tego wykorzystać jakiś system serwerowy (Windows w wersji serwer, Linuks, BSD itp.) lub dodatkowe oprogramowanie.


Witam.

... obciążenie może rozkładał ale nie powodował podwojenia transferu :) co najwyżej powodował, że jeden użytkownik miał maksymalnie transfer 1 SDI. Mo chyba, że było na tym kompie proxy to taka sytuacja jest teoretycznie możliwa ale niestety tylko dla usług WWW i FTP bo te są normalnie przez proxy obsługiwane. A jak wyglądała sytuacja z innymi usługami - (poczta, news) ?? Proszę podać jakieś informację i magika co takie rzeczy konfiguruje jeżeli to jest realne.

Pozdrawiam.

miroluka


Na górę
   
Post: ndz, 12 paź 2003 21:13:11 
   Tytuł: jak wyżej
Odpowiedz z cytatem
jak byś poczytał o linuxie i iptables to byś wiedział ze to mozliwe :lol:


Na górę
   
Post: czw, 30 paź 2003 14:22:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 30 paź 2003 13:46:36
Posty: 1
Lokalizacja: Kraków
uruchamiałem tego typu połączenie zarówno pod Linuksem jak i OpenBSD, jest tylko jeden ważny warunek: po stronie TPSA obydwa "modemy" muszą być zainstalowane na jednej "półce" - wówczas będzie to działać jako MULTILINK PPP.
W takim wypadku obydwa modemy pracują na JEDNYM NUMERZE IP !!! Zatem transfer jest NAPRAWDĘ podwojony.

Dodam tylko, że w miejscu gdzie to zrobiłem działało jeszcze trzecie łącze SDI i wszystko było skonfigurowane tak, że ruch generowany przez sieć lokalną wychodził przez trzeci interfejs ppp, z numerem IP pierszego interfejsu, dzięki czemu wszystko wracało przez podwójne łącze SDI.

A jak sprawdzić, czy dwa SDI są na jednej półce po stronie TPSA - z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że są na jednej półce, jeśli mają kolejne numery IP. Jeśli zaś nie są to kolejne numery, to można spróbować, a nuż się uda.


Na górę
Post: czw, 30 paź 2003 20:46:21 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Salou!
Możesz opisać coś więcej? Kilka razy słyszałem plotki o tym, że w obrębi jednej półki działa multippp ale nigdy nie widziałem czegoś takiego działającego w praktyce! Możesz podać configi pod linuxa itp? Czy dla obydwu "modemów" używa się w tym przypadku tego samego loginu i hasła?
Cytuj:
A jak sprawdzić, czy dwa SDI są na jednej półce po stronie TPSA -

No do tego IMHO wystarczy prosty traceroute...


Na górę
   
Post: wt, 04 lis 2003 10:10:21 
   Tytuł: 2 sdi na 1 kompie :)
Odpowiedz z cytatem
No kiepsko bym to widzial jesli by 2 sdi byly wpiete do jednego kompa :)
ale jak w sieci mam wiecej niz jedna bramke to poprostu jest super :)

na glupim 2000/XP idzie zkonfigurowac kilka bramek :) i albo bawiac sie metryką :) albo "hamsko" wymuszajac :) idzie przy uzyciu jednego polecenia < route > bez problemu zciagac przez DC jednym sdi , a smigac sobie po stronach drugim :)


Opcja patentowana u mnie w sieci :)
Mam dwa lacza :) jedno sluzy tylko do laczenia sie z polskimi portalami :) drugie do calej reszty :) efekt jest taki ze nawet jak sie rzuca na kaze to onet wp itd chodza plynnie :) wiec nikt mi nie marudzi ze net dupiato chodzi :)

Pozdrawiam :: DeeL ::


Na górę
   
Post: wt, 04 lis 2003 11:51:48 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Tak wiec powim tak: Sa takie rozwiazania ktore umozliwija laczenie sie przez dwie rozne bramy. Tyle tyklo ze ja widzialem takier ozwiazania wz wykozystaniem basrdziej zaawansowanych technik routingiu pod linmux, i malo prawdopodobne mi sie wydaje zeby zwykly windows cos takiego obslugiwal.
I obciazenie lacza mozna dzielic na polaczenie, lub najczesciej na uysluge. Tak jak kolega zauwazyl warto jest w takich przypadkach skierowac strumien sm ieci internetowych na jedno lacze, a stronki i porzyteczne rzeczy na drugie.

Co do polaczenia pppmultilink. To oba sdi musialy by byc na jednej polce. i wpiete do jednego kompa. Ale i tak mi sie to malo prawdopodobne wydaje. Z racji tetgo ze TPSA pewnie wylaczyla taka mozliwosc zewby ludzie sie nie bawili. Aczkolwiek jak skiedys sledzilem to co trafia do mojego sdi na bardzo niskim poziomie to zeczywiscie raz na jakis czas trafiala ramka z protokoluy pppmultilink. Tylko pytanie czy da sie to wlaczyc.


Na górę
   
Post: wt, 04 lis 2003 13:34:48 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Dlatego prosiłem Salou o opis jak to skonfigurował...


Na górę
   
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Forum zablokowane  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 19 wrz 2018 0:55:44

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderator: Administratorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl