Trzepak.pl


Forum zablokowane  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.
Autor Wiadomość
Post: czw, 18 wrz 2003 12:44:06 
Odpowiedz z cytatem
Witam jestem dosc zielony jesli chodzi o sieci itp. I mam takie oto pytanie. Korzystam z ASK i teraz cchialbym podpiac drugi komputer ale...chcialbym zeby wygladalo to nastepujaco. Chce zeby oba pc mialy dostep do sieci (swoje IP) ale zeby same byly miedzy soba w wewnetrznej sieci czyli zebym nie musial instalowac udostepninia plikow i drukarek zeby cos z drugiego kompa sciangac do pierwszego i odwrotnie zeby inni w sieci nie widzieli co udostepniam. Mam nadzieje ze chodc odrobinke jasno pisze=). Rozmawialem z adminem i przydizli ma drugie IP tylko musze kupic switcha. No i stad moej pytanie czy da sie tak zrobic jak pisze zeby te dwa kompy widzialy tylo siebie i nie byly widoczne w otoczeniu sieciowym calego lana. Tak mam teraz z tym jednym pc ze nie instalowalem udostepniania plikow i drukarek i jestem niewidoczny w lanie. Duzo pracuje z grafika 3d i zalezy mi na tym aby kompy byly dla siebie widoczne zeby moc renderowac sceny kozystajac z dwoch pc (dwoch procesorow, network rendering).


Na górę
   
Post: czw, 18 wrz 2003 13:45:35 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Ja proponuje rozwiaznaie...
Silowe - czyli zainstalowac na obudwu komputerach personal firewall'e i skonfigurowac je tak zeby komunikacja miedzy nimi odbywlaa sie bezproblemoo, tak zeby komunikacja miedzy nimi a brama odbywala sie bezproblwemowo. i tak zeby byly blokowane wszystkie inne pakiety z sieci. Dodatkowo mozesz zablokowac porty 137-139 wtedy nawet komputer ktory jest brama nie bedize widzial co udosteniaz (pamietaj przy tym ze porty 137-139 musza byc dostepna dla komputerow nawzajem.


Na górę
   
Post: czw, 18 wrz 2003 14:05:03 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
aha...a co jesli chcialbym powiedzmy na jednej z maszyn kozystac z DC, Emula albo Kazaa? Podejrzewam ze z firewallem mialbym problemy?


Na górę
   
Post: pt, 26 wrz 2003 19:38:31 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
TO moze jeszcze raz...jestem podpiety do sieci osiedlowej i dorobilem sie drugiego pc. Chcialbym spiac dwa moje kompy tak zeby sie widzialy wzajemnie mialy swoje IP (chce je wykorzystac do renderingu 3d sieciowego), zeby mialy wyjscia na net( to juz ustalilem z administratorem ze bede miec switcha i oba beda mialy swoje ip) ale...chce zeby miedzy soba mialy swoje walsne ip nie wychodziace na zewnatrz....zeby nie byly widzoczne na zewnatrz ale tylko miedzy soba. mam w obu pc dwie karty sieciowe i myslalem ze przy dwoch polaczeniach moge kompy przydzielic do dwoch domen ale jest kupa bo sa widoczne wtedy w calym lanie. Kurcze nie wiem jak to ugryzdz pomozcie blagam.


Na górę
   
Post: pt, 26 wrz 2003 20:00:47 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
nie widze innego sposobu jak zastosowanie routera, jednak przy takich
wymaganiach jak Emula to nie bedziesz mial skutecznej zapory


Na górę
   
Post: wt, 04 lis 2003 10:58:37 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
:) no widze conajmniej 3 :) opcje na rozwiazanie tego problemu :)

1 : instalujesz na 1 kompie 2 sieciowki :) i tyle :) 1 firewall :) i to tez nie konieczine :) i niema problemu :) mala wada to to ze net na drugim kompie jest zalezny od tego czy wlaczony jest pierwszy.

2: switch +firewall - oba kompy podpinasz do switcha blokujesz w firewalu wszystkie LOKALNE IP z wyjatkiem IP bramki i IP drugiego kompa i juz :)

3: router :) wlanczasz klikasz w dwa okienka i tyle ustawiania :)


no i sorry ze tak powierzchownie idee opisalem :) ale nie bede sie rozwodzil nad kazda opcja jesli niewiem jakie konkretnie sa zalozenia np. to czy 1 komp moze dzialac non stop, czy na 2 kompie musi byc net niezaleznie od kompa 1 idt

Pozdrawiam :: DeeL ::


Na górę
   
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Forum zablokowane  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 20 sty 2018 9:17:34

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderator: Administratorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl