Trzepak.pl


Forum zablokowane  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.
Autor Wiadomość
Post: ndz, 26 paź 2003 14:41:05 
Odpowiedz z cytatem
Witam
Nie wiedzialem do jakeigo działu to umieścić.
Nie jest to rpoblem związany bezpośrednio z sieciami, ale na epwno ktos juz mial podobny.

A więc chcemy zrobić serwerownie. Musimy tam doprowadzić prąd i linie telefoniczną, albo nawet dwie. Niestety nie wiem ile to kosztuje i tego właśnie chciałbym się dowiedizeć. Dodam jeszcze ze to pomieszczenie na serwerownie jest umieszczone w piwnicy i nie ma adresu. Chciałbym się dowiedzieć co będzie mi potrzebne aby załatwić te sprawy. Z góry THX


Na górę
   
Post: pn, 27 paź 2003 14:03:51 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
najprosciej podciagnac linie telefoniczna do ktoregos mieszkania, a potem po rpstu pociagnadc od mieskzania dwa miedziane druty. A co do pradu to jak to nie jest zbyt nowy blok to powinienes nmmiec puszki. My sie do nich wpinamy bezposrednio z nasyzmi kabelkami :P


Na górę
   
Post: pn, 27 paź 2003 20:04:20 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Dwie nowe linie telefoniczne ? Z tym do TPSA czy Netii... pewnie kolo 600zl za linie, przynajmniej kiedys tak bylo.
Co do pradu elektrycznego, robisz albo na kocia lape albo zgodnie z przepisami. Na kocia lape - prowadzisz przewod od byle puszki, od przelotki z zarowki i na koncu gniazdko, zadnej filozofii tu nie ma, o ile masz zielone pojecie o pradzie. Zgodnie z przepisami juz gorzej, musisz miec uprawnienia SEPowskie, a twoje dzielo, niedosc, ze musisz misc zgode wlasciciela lokalu, to twoja nowa instalacje musi ktos "odebrac", chyba ktos z Zakladu Energetycznego.

btw... co prawda "elektryka prad nie tyka", ale pamietaj o BHP :)


Na górę
   
Post: pn, 27 paź 2003 21:27:51 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Doprowadzenie lini z tego co sie dowiadywał koleag kosztyje 60zł czyli baaardzo tanio. Jednak ojciec mojego kolegi jest prezesem energetyki i powiedzial mi ze to kosztuje ok 1000zł - 2000zł. Czy mu sie coś nie pojebało ??


Na górę
   
Post: pn, 27 paź 2003 21:34:18 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Sory za klejnego posta bo nie moge edytować.

Maniac, a ty sie nie boisz, ze kiedys nie ebdziesz mial pradu. Twoja siec jest bardzo duza wiej jej unierochumienie moze byc nieciekawe w skutkach.


Na górę
   
Post: pn, 27 paź 2003 22:01:55 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
W piwnicach prad oplaca spoldzielnia, a mamy taki uklad ze spoldzielnia, ze odpalamy jej 1.20zl od kazdego usera co miesiac i w zamian mamy zgode na wszelkie przewieszki od bloku do bloku, wszelkie kable pod warunkiem ze ida w naszych rurkach w pionie i pod rurami z woda w piwncach. Ponad to spoldzielnia daje nam wolne wejcie do lokali bedacych w jej dyspozycji (wszelkie pralnie suszarnie i inne). Ponad to w ramach tego 1.20 mozemy swobodnie kozystac z pradu w piwnicach, ktory de facto oplaca spoldzielnia. W niektorych blokach sa gotowe gniazdka w rpalniach i z nich kozystamy w innych nie ma i tam iagniemy od puszki byle by kablek jakos sensownie szedl. i nie zwisal przez srodek drzwi. mamy jeden blok gdzie w piwnicy bylo napiecie 24V. To poprosilismy elektrykow ze spoldzielni i pociagneli nam bezposrednio ze skrzynki z pradem. Tak ze awarje nam raczej nie graza :p bo jak sa to dzwonimy do spoldzielni i przyjezdzaja i naprawiaja :P Zreszta mamy kilku elektrykow w sieci. I z uprawnieniami :) To jak kiedys korki wywalilo i nie bylo na wymiane to gosc z uprawnieniami elektrycznymi do 6000V watowal bezpiecznik :P (dla niewtajemniczonych rozebral bezpiecznik wsadzil kawalek druta, zlozyl i wkrecil ;)
A teraz powiem jak bylo za czasow gdy siec byla mniejsza i nie ugadana ze spodzlienia :) Otoz siec byla fajna mala i wszystko na wariackich papierach. I takie kable nikomu nie przeskzadzly bo u nas przynajmniej nikt teog nie kotroluje. Teoretycznie w piwnicach nie ma swiatla, a kazdy jede nlokator robi sobie switlo w piwnicy wlasnie z takiej puszki. I jakos sie energetyczna to wytrzumyuje i spodzielnia tez. Dopuki nie zrobicie jakiejs powaznej awarii to bedzie wszystko w porzadku.


Na górę
   
Post: pn, 27 paź 2003 22:12:18 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Aha i jeszcze jedno. Nie jestem pewien czy tak jest czy nie ale na chlopski rozum to jezeli instalacja jest w mieszkaniu to lokator mzoe sobie ja przefasonowac jak mu sie zewnie podoba, jezeli instalacja jest w bloku i administratorem bloku jest spoldzielnai to spodzielnia tez moze ciagna c to jak sie jej tylko rzewnie podoba. Odebrac instalacje trzeba jezeli jest to przed licznikiem spodzielni i prad jest brany bezposrednio od energetyki. Wtfgedy zeczywiscie pdopinasz sie pod kabel energetyki, glowny kabel podpiety do bloku, zakladasz liczniujk, i taka instalacje zeczywiscie bycmoze ktos z energetyki musi odebrac. Ale tak to chyba normalnie nie.


Na górę
   
Post: pn, 27 paź 2003 22:34:24 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Wielkie dzięki CI za to !
Podsunełeś mi rozwiązanie. Jutro lece do spłódzielni i gadam z nimi jak i za ile :lol: Całe szczęście mam ojca elektryka z uprawnieniami SEPowskimi (nie wiem dokłądnie co mówie, ale to chyab te od wysokich napięć). Tylko problem jest taki, że u nas w piwnicach jest 24V :(


Na górę
   
Post: pn, 27 paź 2003 23:16:45 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Ale ntkach prawie na pewno jest 220, wiec to nie bedzie wiekszy problem zeby podciagnac prad z klatki. A co do spoldzielni uwazaj zebys sie nie zdziwil za bardzo. Do neidawna tez myslalem ze to zaden problem. Dopiero jak poczytalem o roznych perypetiach ASK'ow ze spoldzielniami stwierdzam jak bardzo zajeb..... mamy sytuacje i jak wspaniali ludzie pracuja w naszej spoldzielni.


Na górę
   
Post: pt, 31 paź 2003 21:41:01 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 paź 2003 1:34:26
Posty: 318
Lokalizacja: Gdańsk
spółdzielnie czasami są nie do prejścia. wyraznie widac ze prezes chce "argumentów" w postaci ....................

a jesli chodzi o elektryke to nawet glupi kabelek od puszki do zesilania serwera musi odebrac elektryk z uprawnieniami. jest to instalacja elktryczna i musi byc wykonana zgodnie z przepisami. nawet we walsnym mieszkaniu wszelkie przeróbki muszą być zatwierdzone chociaż nikt tego nie robi :)


Na górę
Post: ndz, 02 lis 2003 16:04:17 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Cale szczescie problem splodzielni mam juz za soba, a argumenty byly w postaci neta za free i 1.50 od kazdego usera i mysle ze 2 strony na tym wyjdą dobrze. Na dodatek zawsze sluza nam pomaca (pozyczali wiertarke juz kilka razy). Tylko ze przeiwszki muszą oni "zatwierdzic", a jka im sie nie podba to musimy zorbic tak zeby sie podobalo :]


Na górę
   
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Forum zablokowane  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 17 lis 2018 19:32:01

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderator: Administratorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl