Trzepak.pl


Forum zablokowane  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.
Autor Wiadomość
Post: śr, 22 paź 2003 11:31:11 
Odpowiedz z cytatem
Hmm.... jakiś skubany administrator.
Standardowo udostępnione łącze przez win98SE działa do pewnego momentu. Wraca tylko ping. Strona już nie chce się otworzyć, w outlooku mam timeouty itp.
Komputer udostępniający nie ma żadnego firewall-a. Czysty windows - 2 karty sieciowe.
Na komputerze na który net jest udostępniany jedna karta sieciowa, IP itp. bierze wszystko z komputera 1. Standart. Mimo to działa jedynie ping.

Czy jest na to sposób? Czy ktoś się spotkał z takim zabezpieczeniem?


Na górę
   
Post: śr, 22 paź 2003 11:48:58 
Odpowiedz z cytatem
mark24 pisze:
Standardowo udostępnione łącze przez win98SE działa do pewnego momentu.

co przez to rozumiesz ... .
-badziewny kretor
-winroute
-a mzoe jeszcze cos innego...

pozatym skoro OE nie dzila to nie nazwal bym tego zabezpieczeniem a raczej kiepawo skonfigurowana siecia .. .;-)


Na górę
   
Post: śr, 22 paź 2003 12:02:09 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Standardowy kreator z windows. Przy innym dostawcy sprawował się znakomicie. Teraz jedynie ping przechodzi bez problemu :(

Jakieś zabezpieczenie?


Na górę
   
Post: śr, 22 paź 2003 12:14:06 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Nie wiem jak by sie to zachowywalo w praktyce. Ale jezeli windows respektuje TTL to moze administrator na serwerze zmienia ta flage dla wracajacych pakietow na wartosc rowna 1.

Dla niewtajemnbiczonych Kazdy pakiet ma flage TTL (Time To Live) Za kazdym razem kiedy taki pakiet przechodzi rpzez jaki s router wartosc tej flagi zmniejsana jest o 1. Z regoly poczatkowa wartosc dla wyslanego pakietuy to 128 lub 64. Jezeli wartosc TTL osiagnie na ktoryms routerze wartosc 0 to ten nie powinien przekazywac dalej tego pakietu, tylko co najwuyzej moze odeslac informacje zwrotna protokolem ICMP (ten sam protokol co ida nim pingi) ze pakiet nie zostal dostarczony.

Tak wiec jezeli serwer sieciowy zmienia wartosc flagi TTL na wartosc rowna 1. to oznacza to ze teoretycznie windoiws nei piownien nigdzie przekzywac takiego pakietu. I wyslac informacje zwrotna. Nie wiem jak dziala winroute, ale mozesz sprobowac z roznymi programami poza ICS z windowsa. Polecam Winroute. Jak nie bedzie standardowo dzialalo to sprobojskozystac z opcji proxy na winroute i sprawdz czy z proxem beda dzialaly przynajmniej www.

Dodam jeszcze ze jest to teoretyczne rozwarzanie, pioniewaz sam takiego zabezpieczenia nie starame sie wprawadzic.


Na górę
   
Post: śr, 22 paź 2003 12:23:57 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Przez proxy działa. Programik bodajże NetProxy lub WinProxy. Nie ma problemu. Strony www działają, pocztę też da sie ustawić. Możliwe, że komunikatory też pójdą w ten sposób.

Ale nie jest to rozwiązanie satysfakcjonujące. Proxy jest uciążliwe.


Na górę
   
Post: śr, 22 paź 2003 12:27:42 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
na routerach cisco jest mozliwosc zmiany TTL o jakas okreslona liczbe "+ "lub "-" to moze i jest taki programik pod win ale jeszcze o nie mnie slyszlem ... ma to senst pod waronikem ze diagnoza manac'a jest sluszna ..

a pozatym jak zakonczyly sie proby z Winroute .. ???


Na górę
   
Post: śr, 22 paź 2003 12:37:14 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
Próby z winroute będą wieczorem. Teraz niestety ale jestem w pracy - a problem został w domu.
Już wczoraj ściągnąłem z sieci winroute. A dzisiaj druknąłem sobie instrukcję do tego.

Z tym TTL to bardzo sprytny sposób. Ale sądzę, że jeżeli oni na serwie "zbijają" TTL do 1, to są programy, przy pomocy których można dodać do TTL.
W sumie bardzo prawdopodobny sposób, bo drugi komp widzi net, widzi strony www, ale nie może nic (prawie nic) z tego netu odebrać.


Na górę
   
Post: śr, 22 paź 2003 12:53:04 
   Tytuł:
Odpowiedz z cytatem
to zycze powodzenia...
i ewentualnie jak znajdziesz ten programik to poresze podeslij linka ... moze keidy sie przyda ..


Na górę
   
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Forum zablokowane  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 19 lip 2018 2:08:43

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderator: Administratorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl