Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 04 gru 2020 13:34:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1544
czy taka przetwornica sinus będzie działać jeśli podłączę ją pod akumulator w samochodzie (na działającym silniku):
https://tooles.pl/przetwornica-napiecia ... ctEALw_wcB

realnie potrzebuję z 300wat max 400 obciążenia, tylko na wypadek długiej awarii prądu. czy takie rozwiązanie będzie działać ? ile prądu można pobrać ze samochodu?


Na górę
Post: pt, 04 gru 2020 14:53:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3816
Lokalizacja: Kraków
krzysztof24 pisze:
czy taka przetwornica sinus będzie działać jeśli podłączę ją pod akumulator w samochodzie (na działającym silniku):
https://tooles.pl/przetwornica-napiecia ... ctEALw_wcB

realnie potrzebuję z 300wat max 400 obciążenia, tylko na wypadek długiej awarii prądu. czy takie rozwiązanie będzie działać ? ile prądu można pobrać ze samochodu?


będzie działać i możesz podłączać na pracującym silniku

przelicznik ile prądu to sobie podziel 400W / 12V = 33,333A


Na górę
Post: pt, 04 gru 2020 18:41:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: ndz, 06 lip 2014 2:01:20
Posty: 282
Lokalizacja: Wrocław
krzysztof24 pisze:
ile prądu można pobrać ze samochodu?

Zależy jaki masz alternator. Najmniejsze chyba mają 100A, większe 150A, trochę musisz zostawić na pracę auta (iskrę w benzynowym, komputer, itp.). No i nie łącz przez zapalniczkę tylko grubymi przewodami z akumulatora przez bezpiecznik.


Na górę
Post: pt, 04 gru 2020 22:10:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 1641
Lokalizacja: Polska
My na busie mamy na stałe zamontowane:

https://www.cdr.pl/p2516,przetwornica-napiecia-sinus-1000-1500w-12v-230v.html

Na 5 metrowych (grubych) przewodach poprowadzonych bezpośrednio do akumulatora (przez bezpiecznik na +).

Używamy właśnie przy długich brakach zasilania, jak agregat jest zajęty. Auto sobie chodzi i baza też działa :]

Czasem podłączam pod nią szlifierkę kątową 230V 800W i działa prawidłowo, także polecam.


Na górę
Post: pt, 04 gru 2020 23:23:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 29 kwie 2007 23:24:14
Posty: 2559
Ja kiedyś podłączałem zwykły ups za parę grosza i też działało. Baza działała.


Na górę
Post: sob, 05 gru 2020 1:02:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: pn, 15 sie 2005 19:04:37
Posty: 1544
ok, volt sinus kupiony. realnie potrzebuje z 300-400 wat. wywaliłem jedynie opcję solar bo paneli nie będę podpinał.
mam 2 volt sinusy i jestem zadowolony ale w konfiguracji jako agregat (voltSinus+samochód) jeszcze nie stosowałem.
(pytając ile prądu można pobrać chodziło mi o to jakie obciążenie alternator udźwignie na jałowej/postojowej pracy samochodu)


Na górę
Post: sob, 05 gru 2020 3:00:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3816
Lokalizacja: Kraków
krzysztof24 pisze:
ok, volt sinus kupiony. realnie potrzebuje z 300-400 wat. wywaliłem jedynie opcję solar bo paneli nie będę podpinał.
mam 2 volt sinusy i jestem zadowolony ale w konfiguracji jako agregat (voltSinus+samochód) jeszcze nie stosowałem.
(pytając ile prądu można pobrać chodziło mi o to jakie obciążenie alternator udźwignie na jałowej/postojowej pracy samochodu)


na wolnych to nie liczyłbym na cuda chyba że masz na prawdę porządny alternator i wyłączysz wszystkie zbędne odbiorniki poza samym silnikiem

ale tak czy siak jak zamierzasz tak pociągnąć 2-3h to doradzam nie gasić samochodu tylko pojeździć nim trochę potem :)


Na górę
Post: sob, 05 gru 2020 14:21:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 9115
My lata temu stosowaliśmy zwykłego UPSa APC Smart 650W z wyciągniętymi na obudowę zaciskami prądowymi do podpinania równolegle z wewnętrznym aku ładowania z samochodu.

Układ się spisywał bardzo dobrze. Najdłużej kiedyś pracował 3 dni z rzędu od 8 rano do późnego wieczora. Zasilał bazę biorącą ok 300 W.

Jak auto dawca służyła Mazda 323 BG Pb/LPG, pracująca na wolnych obrotach.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 05 gru 2020 17:59:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3816
Lokalizacja: Kraków
Orin pisze:
My lata temu stosowaliśmy zwykłego UPSa APC Smart 650W z wyciągniętymi na obudowę zaciskami prądowymi do podpinania równolegle z wewnętrznym aku ładowania z samochodu.

Układ się spisywał bardzo dobrze. Najdłużej kiedyś pracował 3 dni z rzędu od 8 rano do późnego wieczora. Zasilał bazę biorącą ok 300 W.

Jak auto dawca służyła Mazda 323 BG Pb/LPG, pracująca na wolnych obrotach.


wszystko można :) ja też takie wynalazki uskuteczniałem, tyle że miałem zapięte mierniki żeby wiedzieć ile daje alternator ile bierze auto i ile bierze podtrzymanie :)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 20 kwie 2021 5:18:26

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl