Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 01 gru 2020 23:38:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 13 cze 2016 10:02:25
Posty: 2
Witam wszystkich,

Piszę do was w sprawie porady. Mieszkam w domu jednorodzinny i podczas rozbudowy, w ścianach został umieszczony kabel ethernetowy, który na początku działał jako telefoniczny ze względu na to, że posiadałem Internet po ADSL. Teraz chciałbym zrobić sieć domową. Wszystkie kable z całego domu spotykają się w jednym gniazdku, które ukazuje zdjęcie załączone poniżej.

Obrazek


Potrzebuję pomysłu w jaki sposób je zarobić, aby sieć była dostepna w każdym pokoju. Docelowo myślałem, aby po prostu je pozaciskać i podpiąć pod switch tylko, że zostanę z niezbyt estetycznym rozwiązaniem. Zależy mi, aby chociaż w pewnym stopniu ukryć tą plątaninę kabli. Może wy podsuniecie mi jakieś rozwiązanie?

Pozdrawiam,
cheslavic


Na górę
Post: wt, 01 gru 2020 23:47:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 28 paź 2005 0:39:53
Posty: 16059
Lokalizacja: Wrocław
dorobić kilka puszek i pozarabiać na gniazdach. Ewentualnie założyć szafkę multimedialną.
Szukaj pod hasłem szafa/rozdzielnica multimedialna natynkowa
(albo podtynkowa jak jesteś w stanie tam wykuć)

_________________
http://www.krt.net.pl - Internet Wrocław do domu
http://www.teleport.net.pl - Internet dla biznesu.


Na górę
Post: wt, 01 gru 2020 23:54:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 27 maja 2020 22:28:03
Posty: 688
Lokalizacja: Miechów/Kraków
Patrząc na to zdjęcie martwił bym się w pierwszej kolei o to czy kabele w scinach nie są połamane bo wtedy będzie skakał na 10Mbit.
Zastosuj gniazdko keystone dopuszkowe. Chodzi mi o coś takiego jak w załączniku
Załącznik:
NK4020-0.png
NK4020-0.png [ 340.53 KiB | Przejrzano 981 razy ]


Na górę
Post: wt, 01 gru 2020 23:58:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3816
Lokalizacja: Kraków
o ile dobrze widze wystaje Ci tam 6 kabli

przykręć 2 takie obok siebie

https://allegro.pl/oferta/4-port-rj45-g ... 8884025593

albo jedno takie

http://floorboxy.pl/sklep/index.php?id_ ... er=product


i będziesz miał ładnie i estetycznie zakończone kabelki wychodzące ze ściany

a pod spodem przykręć swictha i kup ładne kolorowe patchcordy 0,5m


Na górę
Post: czw, 03 gru 2020 12:04:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 23 lut 2011 22:07:09
Posty: 125
Ewentualnie jeśli pozwoli na to długość tych przewodów to możesz też zainwestować w rozdzielnicę natynkową multimedialną i w niej umieścić switcha. Kwestia co bardziej Ci pasuje, bo jeśli jest to w pomieszczeniu mieszkalnym to jednak sam wolałbym rozwiązanie zaproponowane przez @hub_lan
Obrazek


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Dzisiaj jest wt, 20 kwie 2021 5:55:41

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl