Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 14 paź 2018 13:41:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 265
Lokalizacja: Kraków
Poszukuje dobrego miernika do instalacji satelit.
Najlepiej w jakiejs w miare dobrej cenie.


Na górę
Post: ndz, 14 paź 2018 15:45:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 19 lip 2009 10:41:45
Posty: 1084
Doświadczenie mile widziane i apka na telefon aby ułatwić szukanie kierunku do satelity.


Na górę
Post: ndz, 14 paź 2018 17:30:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: sob, 30 sie 2014 20:03:43
Posty: 879
Deviser S30 - tani i spełnia zadanie. Wystarczająco szybki na zmiany ustawień anteny i pokazuje chyba to co potrzeba.


Na górę
Post: ndz, 14 paź 2018 21:04:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 432
Mam Deviser S30, ale będę zmieniać na Dr HD: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3387474.html


Na górę
Post: pn, 15 paź 2018 13:43:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 310
Deviser S30 chyba jeden z lepszych mierników jakie posiadałem. Nie polecam tych z alledrogo z podglądem kanałów. Fajny bajer jak się jest u klienta i puści arabską telewizje :), ale do codziennej pracy nie bardzo. Jest pewne marka mierników lepszych od deviserów ale to już inna półka cenowa.


Na górę
Post: pn, 15 paź 2018 18:04:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 04 mar 2016 22:43:02
Posty: 21
Rover HD TAB 4 Easy - w Telmorze kupywałem.


Na górę
Post: śr, 17 paź 2018 21:30:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: śr, 27 sie 2008 12:30:17
Posty: 1624
Lokalizacja: szczecin
deviser s30 jest ok
nie reaguje blyskawicznie na ruch, ale to kwestia przyzwyczajenia
bateria trzyma dlugo, szybko sie wlacza
obsluguje tez unicable / scr
oprocz zaprogramowanych transponderow, chyba nie jest mozliwe wbicie parametrow z miernika - mi sie nie udalo
jak bys potrzebowal liste na popularne kierunki to na elektrodzie ktos wystawil
na dach polecam

mozesz pomyslec nad : https://satsklep.pl/en_US/p/Miernik-syg ... lim-/14236

_________________
http://www.mierzyn.net - Internet Mierzyn


Na górę
Post: śr, 17 paź 2018 21:41:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 310
mpmac pisze:
deviser s30 jest ok
nie reaguje blyskawicznie na ruch, ale to kwestia przyzwyczajenia

Wg. mnie reakcja jest praktycznie natychmiastowa na ruch czaszą. Jaki masz firmware jego ?
mpmac pisze:
oprocz zaprogramowanych transponderow, chyba nie jest mozliwe wbicie parametrow z miernika - mi sie nie udalo

Programowanie niestety tylko z komputera, domyślnie jest hotbird i astra, obsługa diseqa także jest więc ustawienie zeza to nie problem.
mpmac pisze:
Bardzo dobry jest https://cardsplitter.pl/miernik-sat-fin ... p-701.html widziałem jak montażysta z Cyfrowego Polsatu go używał ale trochę archaiczny jak na te czasy.

Odradzam zakup poniższego miernika, lub wyższego albo niższego modelu, potrafi bardzo zdenerowawać na montażu :)
https://cardsplitter.pl/miernik-satelit ... -4317.html


Na górę
Post: śr, 17 paź 2018 21:45:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: śr, 27 sie 2008 12:30:17
Posty: 1624
Lokalizacja: szczecin
a gdzies jest dostepna jakas aktualizacja ?
moj ma zwloke, nawet na filmikach gdzies w necie bylo o tym

stary sat look, czy nawet kolegi maximum szybciej reagowal..
mam jeszcze walizke kws ama 310 i tam jest tez reakcja na zywo bez zwloki

_________________
http://www.mierzyn.net - Internet Mierzyn


Na górę
Post: śr, 17 paź 2018 22:08:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 310
Wg. mnie reakcja miernika jest idealna, kwestia przyzwyczajenia może montażysty do czułości sprzętu. Ustawiałem nim anteny w środku lasu na tzw. czuja bez kompasu, parę przekręceń oraz poprawnie ustawiony kąt i antena łapie sygnał, reszta to tylko dokładne ustawienie.
Wg. mnie najgorsza wada tego miernika to skala Quality, przeważnie ustawiam ją na 100%, wg. mnie powinna być bardziej dokładna tak jak Singnal.


Na górę
Post: śr, 17 paź 2018 22:12:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: śr, 27 sie 2008 12:30:17
Posty: 1624
Lokalizacja: szczecin
ja na skale nie patrze
na drugiej opcji w menu masz w dbvm i chyba snr wskaznik

_________________
http://www.mierzyn.net - Internet Mierzyn


Na górę
Post: śr, 17 paź 2018 22:43:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 310
W następnym tygodniu mam kolejny montaż SAT więc sprawdzę sobie na test ustawianie tak jak mówisz czyli POWER, MER, C/VBER
Czy w drugiej opcji jest też brzęczyk ?
Używasz może Spectrum do analizy widma przy ustawianiu ?


Na górę
Post: czw, 18 paź 2018 2:36:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 432
Ja tam żadnego widma nie używam.
Ustawiam paski, bo tam brzęczy.
Gdy się odezwie przestawiam na MER.
Ten jak wiemy ma być jak najwyższy.

Na Hot Bird mam tylko i wyłącznie te transpondery: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... 4#12373504

Jak odpalicie to widzicie tam wskaźnik LM (zapas sygnału). Deviser go nie ma, a w DR HD 1000 Combo 2017 działa poprawnie i m.in. dlatego zmieniam.

Dr HD ma teź identyfikację SAT ze strumienia.


Na górę
Post: czw, 18 paź 2018 7:19:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 310
Dzięki za info, ustawiasz SATki dokładnie jak ja, zaczynam od pasków a kończę na weryfikacji MER. Staram się zawsze aby parametry S i Q były takie same na każdym transporderze, aby nie było sytuacji aby klientowi chaczyły tylko TVNy lub inne kanały.
Faktycznie w S30 przydał by się ten parametr LM, masz racje że go brakuje


Na górę
Post: czw, 18 paź 2018 10:38:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 432
Jeśli zainstalujesz np. Corab 90 cm, dasz konwerter Inverto Black Premium i porządny przewód w 100% miedziany i na tych w/w transponderach dobijesz do 15 dB MER to NIC Ci nie będzie rwało...aż do czasu ulewy, nawałnicy, itp.


Na górę
Post: czw, 18 paź 2018 18:09:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: śr, 27 sie 2008 12:30:17
Posty: 1624
Lokalizacja: szczecin
A co to jest ten zapas mocy LM ? :-) ?
Na tyle wazny aby zmieniac miernik ?:)

Co do ustawienia anteny to filozofii nie ma. Mamy ustawic max z zestawu i tyle.
Diagnoza problemow to druga sprawa.

Deviser to proste fajne urzadzenie. Ma swoje wady.
A DR HD to jest tuner satelitarny z lcd :)

_________________
http://www.mierzyn.net - Internet Mierzyn


Na górę
Post: czw, 18 paź 2018 19:45:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 02 paź 2015 9:58:39
Posty: 432
Wpisz Link Margin w tym .pdf: http://www.promax.es/downloads/manuals/ ... ERlite.pdf

A tu porównanie miernika za 1500 ze sprzętem na którym się wzorowali za 12000 zł: https://www.youtube.com/watch?v=iy4cndnfaO8


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 23 paź 2018 16:52:01

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl