Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 06 sie 2016 19:43:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2426
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Witam

Ostatnio mamy coraz więcej prac gdzie wymagany jest "mini przecisk" czyli przejście pod chodnikiem o szerokości 1,5-2km rozbieranie i jego odtwarzanie odpada :)

aktualnie sposób który stosujemy to przecisk manualny ;) czyli rura fi60 i "Adaś" do wbijamy i wyjmujemy rurę kilkukrotnie dzięki temu otwór jest ubity i można bezproblemowo włożyć hdpe 40mm

może macie łatwiejsze patenty ? znajomy Nas namawia na podkopy długim "wąskim" szpadlem z dospawaną dodatkowym sztylem stosowaliśmy go jednak obawiam się że taki sposób czasem się może zapaść a otwór ma średnice min. 100mm

może są jakieś wiertnice spalinowe pracujące w poziomie :)

Pozdrawiam


Na górę
Post: sob, 06 sie 2016 19:57:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3141
Lokalizacja: Szczecin
OloWeb pisze:
(...) o szerokości 1,5-2km rozbieranie i jego odtwarzanie odpada :)
Duże macie te chodniki. 2 km przecisku ręcznego robi wrażenie :D
Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać ;)

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: sob, 06 sie 2016 20:51:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2426
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
a zapomniałem napisać że mówię o przecisku wzdłuż aby było trudniej :chinczyk:

a na serio chodziło mi oczywiście o "mb"


Na górę
Post: sob, 06 sie 2016 21:05:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7567
Przecisk pneumatyczny i kompresor

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 06 sie 2016 21:25:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1594
My mamy coś takiego http://terma-max.pl/pl/dokumenty/max_k65_wbijanie_rur do przecisków.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: sob, 06 sie 2016 23:37:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2426
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Orin pisze:
Przecisk pneumatyczny i kompresor


jakiś link ? jak to wygląda na "żywo" czy to jest "mobilne" i jaki to kompresor potrzebuje na 230V czy 3-fazowy bo prąd czasami to też problem


baroo pisze:
My mamy coś takiego http://terma-max.pl/pl/dokumenty/max_k65_wbijanie_rur do przecisków.


znam i pewnie takie zakupimy w przyszłości, jednak myślałem o wersji mini na max. 2m-2,5m aby nie ciągać sprężarki ze sobą.....

nosi mnie z zamiarem... przyspawać do wiertła "pręt" i się przewiercić pod takim chodnikiem wiadomo im dłuższym pręt tym większa szansa że albo wiertarka się spali lub spaw pęknie :) i wiertło zostanie pod kostką, oczywiście urobek bym cały czas cofał podczas przewiertu :)


Na górę
Post: ndz, 07 sie 2016 8:57:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7567
Ja miałem na myśli coś takiego jak podał baroo.

Spaw się nie sprawdzi - mam kilka wierteł spawanych do sds plusa i maxa i zawsze pękają. Pół biedy jak staniesz z robotą bo wiertło zostało w ścianie (ale go jesteś w stanie wyjąć).
Ja sam myślałem dawniej o innym temacie - metabo i bodajże hilti mają przedłużki po 1,2m każda do sds max. Nie wiem czy mają krótsze.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 07 sie 2016 9:06:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2163
no to może http://allegro.pl/swider-spalinowy-wirt ... i_c=165677 :zlosnik:

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: ndz, 07 sie 2016 9:21:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7567
Nie jestem pewien że ten sprzęt jest przewidziany do pracy w poziomie....

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 07 sie 2016 9:42:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2818
dwu suwowy, wiec pozycja bez znaczenia.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: ndz, 07 sie 2016 9:49:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2426
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
pytanie czy do tych wiertnic mają cieńsze świdry np: 60-80mm i dłuższe przedłużki niz 50cm :D


Na górę
Post: ndz, 07 sie 2016 10:44:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 571
Lokalizacja: Myszków
Mają 100mm no i jaki problem zadzwonić i się zapytać?

_________________
http://chomikuj.pl/k33l/Sieciowe/ - Softy.
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pn, 08 sie 2016 11:55:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2728
w mięciutkim piaseczku to może i odwiert zrobi ale jakiś gruz/kamienia i raczej wątpie :(


Na górę
Post: pn, 08 sie 2016 22:06:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2426
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
otrzymałem ofertę na taką wiertnicę jak z ogłoszenia cena ok. 900zł na wyposażeniu standardowo świder 15cm i 20cm za dopłatą fi-60mm + przedłużka 100cm czyli razem ok. 2,3m przewiert, oczywiście mam świadomość że to tylko w czystej ziemi etc... ale aktualnie próbowaliśmy rurami i "adasiem" i dawało radę tylko trwało to sporo czasu i było dosyć męczące a jak wiadomo było to 30% prac, gdzie trzeba było jeszcze zaciągnąć kabelek, pospawać, korytka/rurki/przewierty, zasypać/uprzątnąć teren, odpalić usługę/etc.... a czas leci a człowiek się nie rozerwie


Na górę
Post: śr, 24 sie 2016 21:56:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4462
Lokalizacja: woj Śląskie
OloWeb pisze:
otrzymałem ofertę na taką wiertnicę jak z ogłoszenia cena ok. 900zł na wyposażeniu standardowo świder 15cm i 20cm za dopłatą fi-60mm + przedłużka 100cm czyli razem ok. 2,3m przewiert, oczywiście mam świadomość że to tylko w czystej ziemi etc... ale aktualnie próbowaliśmy rurami i "adasiem" i dawało radę tylko trwało to sporo czasu i było dosyć męczące a jak wiadomo było to 30% prac, gdzie trzeba było jeszcze zaciągnąć kabelek, pospawać, korytka/rurki/przewierty, zasypać/uprzątnąć teren, odpalić usługę/etc.... a czas leci a człowiek się nie rozerwie


Tylko do takiej wiertnicy będzie trzeba przygotowac dośc długi i szeroki wykop

_________________
Jardo


Na górę
Post: czw, 25 sie 2016 15:37:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 02 wrz 2013 16:28:46
Posty: 536
Jardo pisze:
OloWeb pisze:
otrzymałem ofertę na taką wiertnicę jak z ogłoszenia cena ok. 900zł na wyposażeniu standardowo świder 15cm i 20cm za dopłatą fi-60mm + przedłużka 100cm czyli razem ok. 2,3m przewiert, oczywiście mam świadomość że to tylko w czystej ziemi etc... ale aktualnie próbowaliśmy rurami i "adasiem" i dawało radę tylko trwało to sporo czasu i było dosyć męczące a jak wiadomo było to 30% prac, gdzie trzeba było jeszcze zaciągnąć kabelek, pospawać, korytka/rurki/przewierty, zasypać/uprzątnąć teren, odpalić usługę/etc.... a czas leci a człowiek się nie rozerwie


Tylko do takiej wiertnicy będzie trzeba przygotowac dośc długi i szeroki wykop



Wcale nie, dokręcasz kolejne wiertło jak wjedziesz pod chodnik, wjercisz się dalej i dokręcasz kolejne. Swoją droga to ciekawa opcja.
Trzeba mieć tylko pewność że nic nie leci pod chodnikiem :)
Trzeba mieć szeroki wykop aby silnik zmieścił się w wykopie z człowiekiem no i pozycja dosyć nie wygodna.


Na górę
Post: sob, 27 sie 2016 21:09:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: sob, 28 maja 2005 9:34:29
Posty: 585
A ja mam lepszy patent

Kupujesz rure fi 50 mm

początek rury trza zaostrzyć szlifierką

no i wbijamy dużym młotkiem

w 99% na głebokości ok 70-80 cm jest raczej dobry grunt bez kamieni itd...

jak przebijemy to przeciagamy RHDP i po sprawie


Na górę
Post: pn, 29 sie 2016 14:33:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2728
phlp pisze:
A ja mam lepszy patent

Kupujesz rure fi 50 mm

początek rury trza zaostrzyć szlifierką

no i wbijamy dużym młotkiem

w 99% na głebokości ok 70-80 cm jest raczej dobry grunt bez kamieni itd...

jak przebijemy to przeciagamy RHDP i po sprawie


Ta tyle że by wbić taką rurę trzeba zrobic wykop conajmniej taki jak docelowa długość przecisku a najpewniej i większy bo i człowieka z młotem trzeba zmieścić tak by miał zamach do uderzeń
To już lepiej mieć taką rurę skręcaną w kilku fragmentach oraz nasadke na porządny młot SDS-MAX co by wbijąć rurę młotem tak jak to się robi ze szpilkami do uziemienia


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 23 sty 2017 6:20:33

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl