Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: sob, 06 sie 2016 19:43:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2366
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Witam

Ostatnio mamy coraz więcej prac gdzie wymagany jest "mini przecisk" czyli przejście pod chodnikiem o szerokości 1,5-2km rozbieranie i jego odtwarzanie odpada :)

aktualnie sposób który stosujemy to przecisk manualny ;) czyli rura fi60 i "Adaś" do wbijamy i wyjmujemy rurę kilkukrotnie dzięki temu otwór jest ubity i można bezproblemowo włożyć hdpe 40mm

może macie łatwiejsze patenty ? znajomy Nas namawia na podkopy długim "wąskim" szpadlem z dospawaną dodatkowym sztylem stosowaliśmy go jednak obawiam się że taki sposób czasem się może zapaść a otwór ma średnice min. 100mm

może są jakieś wiertnice spalinowe pracujące w poziomie :)

Pozdrawiam


Na górę
Post: sob, 06 sie 2016 19:57:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3088
Lokalizacja: Szczecin
OloWeb pisze:
(...) o szerokości 1,5-2km rozbieranie i jego odtwarzanie odpada :)
Duże macie te chodniki. 2 km przecisku ręcznego robi wrażenie :D
Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać ;)

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: sob, 06 sie 2016 20:51:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2366
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
a zapomniałem napisać że mówię o przecisku wzdłuż aby było trudniej :chinczyk:

a na serio chodziło mi oczywiście o "mb"


Na górę
Post: sob, 06 sie 2016 21:05:31 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7452
Przecisk pneumatyczny i kompresor

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: sob, 06 sie 2016 21:25:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1581
My mamy coś takiego http://terma-max.pl/pl/dokumenty/max_k65_wbijanie_rur do przecisków.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: sob, 06 sie 2016 23:37:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2366
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Orin pisze:
Przecisk pneumatyczny i kompresor


jakiś link ? jak to wygląda na "żywo" czy to jest "mobilne" i jaki to kompresor potrzebuje na 230V czy 3-fazowy bo prąd czasami to też problem


baroo pisze:
My mamy coś takiego http://terma-max.pl/pl/dokumenty/max_k65_wbijanie_rur do przecisków.


znam i pewnie takie zakupimy w przyszłości, jednak myślałem o wersji mini na max. 2m-2,5m aby nie ciągać sprężarki ze sobą.....

nosi mnie z zamiarem... przyspawać do wiertła "pręt" i się przewiercić pod takim chodnikiem wiadomo im dłuższym pręt tym większa szansa że albo wiertarka się spali lub spaw pęknie :) i wiertło zostanie pod kostką, oczywiście urobek bym cały czas cofał podczas przewiertu :)


Na górę
Post: ndz, 07 sie 2016 8:57:09 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7452
Ja miałem na myśli coś takiego jak podał baroo.

Spaw się nie sprawdzi - mam kilka wierteł spawanych do sds plusa i maxa i zawsze pękają. Pół biedy jak staniesz z robotą bo wiertło zostało w ścianie (ale go jesteś w stanie wyjąć).
Ja sam myślałem dawniej o innym temacie - metabo i bodajże hilti mają przedłużki po 1,2m każda do sds max. Nie wiem czy mają krótsze.

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 07 sie 2016 9:06:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2042
no to może http://allegro.pl/swider-spalinowy-wirt ... i_c=165677 :zlosnik:

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: ndz, 07 sie 2016 9:21:17 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7452
Nie jestem pewien że ten sprzęt jest przewidziany do pracy w poziomie....

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: ndz, 07 sie 2016 9:42:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2700
dwu suwowy, wiec pozycja bez znaczenia.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: ndz, 07 sie 2016 9:49:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2366
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
pytanie czy do tych wiertnic mają cieńsze świdry np: 60-80mm i dłuższe przedłużki niz 50cm :D


Na górę
Post: ndz, 07 sie 2016 10:44:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 570
Lokalizacja: Myszków
Mają 100mm no i jaki problem zadzwonić i się zapytać?

_________________
http://chomikuj.pl/k33l/Sieciowe/ - Softy.
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pn, 08 sie 2016 11:55:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2687
w mięciutkim piaseczku to może i odwiert zrobi ale jakiś gruz/kamienia i raczej wątpie :(


Na górę
Post: pn, 08 sie 2016 22:06:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2366
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
otrzymałem ofertę na taką wiertnicę jak z ogłoszenia cena ok. 900zł na wyposażeniu standardowo świder 15cm i 20cm za dopłatą fi-60mm + przedłużka 100cm czyli razem ok. 2,3m przewiert, oczywiście mam świadomość że to tylko w czystej ziemi etc... ale aktualnie próbowaliśmy rurami i "adasiem" i dawało radę tylko trwało to sporo czasu i było dosyć męczące a jak wiadomo było to 30% prac, gdzie trzeba było jeszcze zaciągnąć kabelek, pospawać, korytka/rurki/przewierty, zasypać/uprzątnąć teren, odpalić usługę/etc.... a czas leci a człowiek się nie rozerwie


Na górę
Post: śr, 24 sie 2016 21:56:37 
Odpowiedz z cytatem
Online
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4327
Lokalizacja: woj Śląskie
OloWeb pisze:
otrzymałem ofertę na taką wiertnicę jak z ogłoszenia cena ok. 900zł na wyposażeniu standardowo świder 15cm i 20cm za dopłatą fi-60mm + przedłużka 100cm czyli razem ok. 2,3m przewiert, oczywiście mam świadomość że to tylko w czystej ziemi etc... ale aktualnie próbowaliśmy rurami i "adasiem" i dawało radę tylko trwało to sporo czasu i było dosyć męczące a jak wiadomo było to 30% prac, gdzie trzeba było jeszcze zaciągnąć kabelek, pospawać, korytka/rurki/przewierty, zasypać/uprzątnąć teren, odpalić usługę/etc.... a czas leci a człowiek się nie rozerwie


Tylko do takiej wiertnicy będzie trzeba przygotowac dośc długi i szeroki wykop

_________________
Jardo


Na górę
Post: czw, 25 sie 2016 15:37:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 02 wrz 2013 16:28:46
Posty: 406
Jardo pisze:
OloWeb pisze:
otrzymałem ofertę na taką wiertnicę jak z ogłoszenia cena ok. 900zł na wyposażeniu standardowo świder 15cm i 20cm za dopłatą fi-60mm + przedłużka 100cm czyli razem ok. 2,3m przewiert, oczywiście mam świadomość że to tylko w czystej ziemi etc... ale aktualnie próbowaliśmy rurami i "adasiem" i dawało radę tylko trwało to sporo czasu i było dosyć męczące a jak wiadomo było to 30% prac, gdzie trzeba było jeszcze zaciągnąć kabelek, pospawać, korytka/rurki/przewierty, zasypać/uprzątnąć teren, odpalić usługę/etc.... a czas leci a człowiek się nie rozerwie


Tylko do takiej wiertnicy będzie trzeba przygotowac dośc długi i szeroki wykop



Wcale nie, dokręcasz kolejne wiertło jak wjedziesz pod chodnik, wjercisz się dalej i dokręcasz kolejne. Swoją droga to ciekawa opcja.
Trzeba mieć tylko pewność że nic nie leci pod chodnikiem :)
Trzeba mieć szeroki wykop aby silnik zmieścił się w wykopie z człowiekiem no i pozycja dosyć nie wygodna.


Na górę
Post: sob, 27 sie 2016 21:09:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 28 maja 2005 9:34:29
Posty: 472
A ja mam lepszy patent

Kupujesz rure fi 50 mm

początek rury trza zaostrzyć szlifierką

no i wbijamy dużym młotkiem

w 99% na głebokości ok 70-80 cm jest raczej dobry grunt bez kamieni itd...

jak przebijemy to przeciagamy RHDP i po sprawie


Na górę
Post: pn, 29 sie 2016 14:33:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2687
phlp pisze:
A ja mam lepszy patent

Kupujesz rure fi 50 mm

początek rury trza zaostrzyć szlifierką

no i wbijamy dużym młotkiem

w 99% na głebokości ok 70-80 cm jest raczej dobry grunt bez kamieni itd...

jak przebijemy to przeciagamy RHDP i po sprawie


Ta tyle że by wbić taką rurę trzeba zrobic wykop conajmniej taki jak docelowa długość przecisku a najpewniej i większy bo i człowieka z młotem trzeba zmieścić tak by miał zamach do uderzeń
To już lepiej mieć taką rurę skręcaną w kilku fragmentach oraz nasadke na porządny młot SDS-MAX co by wbijąć rurę młotem tak jak to się robi ze szpilkami do uziemienia


Na górę
Post: wt, 24 sty 2017 14:54:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 12 paź 2007 0:02:32
Posty: 201
Temat stary, ale podzielę się swoim patentem. Potrzebny jest jednak kompresor. Dodam, że ma to zastosowanie w kilku przypadkach.
Minusem jest: konieczność posiadania kompresora - najlepiej mobilnego, poza tym grunt musi być lekki, tzn. bez śmieci, kamieni i gruzów. W glinie (jeśli nie ma wody) też pójdzie (testowane), czasami operator tego "kreta" może nieźle się ubrudzić :) Problemem jest też celność na dłuższym odcinku (o czym za chwilę)
Plusem jest: lepsze niż tłuczenie rury, da się to zrobić szybciej, nie wymaga użycia siły, nikła szansa że uszkodzicie coś po drodze (operator czuje opór, a rurka sama ucieka od przeszkody)
Myśmy robili i nadal robimy tą metodą małe przejścia - nawet pod drogami (kreta póki co nie mam i pewnie dłuuugo mieć nie będę)
Za kreta robi rurka calowa (długość dowolna), ale lepiej nie robić zbyt długiej, bo wiadomo - otwór startowy musi być wtedy większy. Najlepiej tak 1,2m. Pierwsza rurka z "zębami" na przeciwnym końcu nagwintowana. Podpinany kompresor i wpychamy rurkę stopniowo w grunt (w lekki idzie jak w masło). Piasek pod ciśnieniem wypluwany jest na tyłu. Gdy rurka się schowa - odkręcamy wąż i nakręcamy kolejną rurkę 1,2m. Potem kompresor, chwila i znowu kolejna rurka. Ponieważ używałem małych rurek i czasem ciężko było skręcać jedno do drugiej na dnie wykopu (piasek) to też rurka potrafiła uciec siłą rzeczy, albo w dół (w końcu miała nieco luzu na gwincie) albo w górę. Czasami uciekała też w bok, co przy wąskim wykopie może być problematyczne ("no już powinna być, ale jej nie widzę")


Na górę
Post: wt, 24 sty 2017 15:13:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 lip 2014 2:01:20
Posty: 69
Snoopy pisze:
Minusem jest: konieczność posiadania kompresora - najlepiej mobilnego

Jakiego kompresora, z jaką wydajnością, używasz by to jakoś szło?


Na górę
Post: wt, 24 sty 2017 17:16:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 27 wrz 2009 12:11:28
Posty: 1253
Lokalizacja: lubuskie
czyli zasada jak z wodą, dobre bo błota nie ma

_________________
pozdr.
Maciek


Na górę
Post: śr, 25 sty 2017 11:15:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 12 paź 2007 0:02:32
Posty: 201
ams pisze:
Snoopy pisze:
Minusem jest: konieczność posiadania kompresora - najlepiej mobilnego

Jakiego kompresora, z jaką wydajnością, używasz by to jakoś szło?


Ciężko powiedzieć. Myślę, że nie potrzeba do tego jakiejś wielkiej wydajności. Słyszałem od kogoś innego, że niewielkim kompresorem warsztatowym zrobił sobie ujęcie wody na ogród. Ja używam 7bar bodajże 3m3, bo akurat do takiego mam dostęp (pożyczam) Jak mówię nie jest to idealna metoda (może do dopracowania), ale dzięki niej na jednej z robót sporo zaoszczędziłem kasy i czasu (albo rozbieranie x m kostki, albo wynajem firmy zewnętrznej...) Wbijania rury tez próbowałem 2 lata tamu, ale już na 2-3 metrach przy bitym gruncie było ciężko...


Na górę
Post: śr, 25 sty 2017 21:10:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: śr, 18 sty 2017 17:46:23
Posty: 15
My na własne potrzeby wykonaliśmy sobie urządzenie do przecisków metodą pneumatyczną.
Wpychamy 1m rury następnie dokręcamy kolejna i kolejną i kolejna aktualnie najdłuższy przecisk to 14m i bez problemu.
Tłok okolo 16T nacisku, kompresor hydrauliczny tez własnej roboty:
Załącznik:
20170125_191456.jpg
20170125_191456.jpg [ 44.1 KiB | Przejrzano 517 razy ]

Załącznik:
20170125_191439.jpg
20170125_191439.jpg [ 31.79 KiB | Przejrzano 517 razy ]

Załącznik:
20170125_191432.jpg
20170125_191432.jpg [ 38.1 KiB | Przejrzano 517 razy ]


Jak mi się uda to wstawię filmik podczas pracy.


Na górę
Post: czw, 26 sty 2017 14:54:22 
Odpowiedz z cytatem
Online
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4327
Lokalizacja: woj Śląskie
norbi_desa pisze:
My na własne potrzeby wykonaliśmy sobie urządzenie do przecisków metodą pneumatyczną.
Wpychamy 1m rury następnie dokręcamy kolejna i kolejną i kolejna aktualnie najdłuższy przecisk to 14m i bez problemu.
Tłok okolo 16T nacisku, kompresor hydrauliczny tez własnej roboty:
Załącznik:
20170125_191456.jpg

Załącznik:
20170125_191439.jpg

Załącznik:
20170125_191432.jpg


Jak mi się uda to wstawię filmik podczas pracy.

To raczej metoda hydrauliczna? Mozesz dac zdjecie siłownika?

_________________
Jardo


Na górę
Post: ndz, 29 sty 2017 7:52:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 11 gru 2006 17:38:24
Posty: 7
Witam,

w takim razie zaprezentuje to co ja wykorzystuje i co sprawdza sie w 100%.
Do takich stosunkowo niedlugich przeciskow uzywam grundomat-a podlaczonego do kompresora.
Pozwala to no przecisk do dlugosci ok 20m max.

Wygooglaj sobie "grundomat". Dosc drogi sprzet, ale jak uzywasz go non stop, to szybko sie zwraca.
W najgorszym wypadku mozesz poszukac wypozyczalni sprzetu, powinni miec komplet.
Jesli natomiast chcialbys zakupic, to polecam sprzet marki DitchWitch. Przy odpowiednim traktowaniu, totalnie niezawodny i szybki w porownaniu do podobnych sprzetow innych producentow.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 24 lut 2017 16:54:14

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl