Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 28 mar 2014 13:32:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 28 mar 2014 13:23:06
Posty: 3
Właśnie jestem na etapie zakładania działalności, której głównym profilem będzie renowacja i montowanie systemów alarmowych itp. instalacji, bardziej będziemy chcieli się skupić na firmach produkcyjnych, halach magazynowych czy ktoś kto zajmuje się być może podobnym profilem działalności mógłby polecić na co zwrócić uwagę przy zakupie drabiny? Wiem, że pytanie może wydać się niektórym zabawne, ale w gruncie rzeczy nie jestem w tej chwili do końca wstanie oszacować co może nas spotkać w czasie pracy w podanych miejscach, na co zwrócić uwagę. Wiadomo, że zasięg drabiny 10 metrowy to minimum, stabilność, wysoka jakość. Na co jeszcze można/trzeba zwrócić uwagę?


Na górę
Post: pt, 28 mar 2014 15:07:29 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8316
Jednym słowem - powodzenia.

Wracając do tematu:
10 metrowy zasięg to mają drabiny od 3x14 szczebli.
Proponuję drabinę w boku 10cm a nie 5cm - znacznie sztywniejsza, tyle że waży prawie 60kg... A 3x 15 czy 3x 16 ważą jeszcze więcej. Do jej rozłożenia potrzeba też z reguły 2 osób , to samo z transportem: ładowanie na dach, itp.

Na dobrą sprawę często przydaje się druga drabina, składana na 4 razy (przegubowa). Składając ją w literę "L" możesz mieć dostęp np nad rząd regałów gdzie trzeba powiesić czujkę/kamerę. Minusem jest to że w tej pozycji potrzebujesz pomocnika stojącego na dole drabiny bo france lubią odjechać w najmniej oczekiwanym momencie :)

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 28 mar 2014 20:24:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 gru 2007 17:07:51
Posty: 1625
Lokalizacja: eth0
Na halach przy większych instalacjach wynajmuje się wózki nożycowe, bo kable pod sufitem w korycie z drabiny nie poprowadzisz...

_________________
http://blog.outlaw.one.pl


Na górę
Post: pt, 28 mar 2014 23:10:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 06 mar 2013 13:03:08
Posty: 368
Lokalizacja: Radomsko
Dokładnie, drabina to tylko dodatek do podnośnika.

_________________
cronel.pl - Internet, Alarmy, Kamery IP
https://www.facebook.com/ltefaktymity


Na górę
Post: sob, 29 mar 2014 14:54:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2204
cronel pisze:
Dokładnie, drabina to tylko dodatek do podnośnika.

no jak sie zwiesi to jest po czym zejść
maiłem juz taki przypadek

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: sob, 29 mar 2014 15:13:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 06 mar 2013 13:03:08
Posty: 368
Lokalizacja: Radomsko
Nie miał Ci kto na dole zaworu wcisnąć?

_________________
cronel.pl - Internet, Alarmy, Kamery IP
https://www.facebook.com/ltefaktymity


Na górę
Post: ndz, 30 mar 2014 10:11:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 28 mar 2014 13:23:06
Posty: 3
Oki dzięki za odpowiedzi.
O konieczności wypożyczenia podnośnika sobie zdaję sprawę, jednak tego typu hal przynajmniej na początku za dużo mieć nie będziemy, w naszym rejonie raczej początkowo wystarczy drabina + wózek widłowy, który przeważnie jest do dyspozycji. Dzięki za zaangażowanie w sumie zamówię, którą z tych http://www.alve.pl/linia/drabiny-i-podesty-robocze/drabiny-czesciowe-uniwersalne/drabina-aluminiowa-profesjonalna-forte,240,326 z tego co wyczytałem jest solidna i stabilna, a w sumie o to chodzi jeśli chodzi o drabiny. No nic będziemy walczyć dalej, oj dużo tych papierów na początku dużo.


Na górę
Post: ndz, 30 mar 2014 16:13:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 06 mar 2013 13:03:08
Posty: 368
Lokalizacja: Radomsko
Co zrobisz wózkiem widłowym?

O jakich papierach mówisz?

_________________
cronel.pl - Internet, Alarmy, Kamery IP
https://www.facebook.com/ltefaktymity


Na górę
Post: pn, 31 mar 2014 12:01:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 28 mar 2014 13:23:06
Posty: 3
cronel pisze:
Co zrobisz wózkiem widłowym?

O jakich papierach mówisz?


Dojdę do miejsc, w których drabiny mi nie starczy?

Papiery, mówię o tych wszystkich urzędach, człowiek lata jak głupi, a podobno jedno okienko funkcjonuje, tylko chyba nie w Polsce.


Na górę
Post: pn, 31 mar 2014 12:16:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 06 mar 2013 13:03:08
Posty: 368
Lokalizacja: Radomsko
Z tym wózkiem widłowym to sobie daruj, bo jak Cię ktoś życzliwy przyuważy albo coś się stanie to będziesz miał przerąbane. Mało jest już firm w których BHP trzeba mają w poważaniu, nikt nie chce swojej dupy nadstawiać :)

_________________
cronel.pl - Internet, Alarmy, Kamery IP
https://www.facebook.com/ltefaktymity


Na górę
Post: pn, 31 mar 2014 13:25:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1366
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
cronel pisze:
Z tym wózkiem widłowym to sobie daruj, bo jak Cię ktoś życzliwy przyuważy albo coś się stanie to będziesz miał przerąbane. Mało jest już firm w których BHP trzeba mają w poważaniu, nikt nie chce swojej dupy nadstawiać :)

Dużo firm posiadających większe hale i wózki widłowe, wyposażone jest również w specjalne kosze do podnoszenia ludzi właśnie z użyciem wózków widłowych. Z zamontowanym koszem wszystko jest zgodne z przepisami BHP :) W miejscach gdzie koszy nie mieli wynajmowaliśmy elektryczne podnośniki, ich duży plus to możliwość sterowania z góry, więc automatycznie mniej osób potrzebnych do obsługi i wykonania prac.

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Post: pn, 31 mar 2014 13:36:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2204
cronel pisze:
Nie miał Ci kto na dole zaworu wcisnąć?

niestety nie bo wszyscy gdzieś musieli iść a to był duży market a ustrojstwo powiesiło się bo w korycie pod dachem elektrycy zostawili nie izolowane kable i mnie jeb... a co najlepsze to nawet Es-y nie poleciały

COMmer pisze:
cronel pisze:
Z tym wózkiem widłowym to sobie daruj, bo jak Cię ktoś życzliwy przyuważy albo coś się stanie to będziesz miał przerąbane. Mało jest już firm w których BHP trzeba mają w poważaniu, nikt nie chce swojej dupy nadstawiać :)

Dużo firm posiadających większe hale i wózki widłowe, wyposażone jest również w specjalne kosze do podnoszenia ludzi właśnie z użyciem wózków widłowych. Z zamontowanym koszem wszystko jest zgodne z przepisami BHP :) W miejscach gdzie koszy nie mieli wynajmowaliśmy elektryczne podnośniki, ich duży plus to możliwość sterowania z góry, więc automatycznie mniej osób potrzebnych do obsługi i wykonania prac.

he gdzieś miałem zdjęcie jak kumpel robił na słupie widlak i drabina 3 segmentowa
ale lepszy byl manewr kosz 25m i do tego drabina ok 5,5m

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: pn, 31 mar 2014 14:00:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 06 mar 2013 13:03:08
Posty: 368
Lokalizacja: Radomsko
Z tymi koszami to też tak nie do końca. Z tego co mówił gość na szkoleniu na podnośniki to większość z nich jest przeznaczona na narzędzia z zakazem podnoszenia ludzi. Nie jestem ekspertem, ale lepiej nie ryzykować.

@ludozerca
Niezłe manewry odwalacie :ok:

_________________
cronel.pl - Internet, Alarmy, Kamery IP
https://www.facebook.com/ltefaktymity


Na górę
Post: pn, 31 mar 2014 15:23:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2204
cronel pisze:
@ludozerca
Niezłe manewry odwalacie :ok:

odwalaliśmy :zlosnik: teraz jestem na bezrobociu bo właściciel firmy w której to robiliśmy dostał zawalu (nie przez nas) i wycofał się z branży

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: pn, 31 mar 2014 15:27:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 gru 2007 17:07:51
Posty: 1625
Lokalizacja: eth0
Taki manewr kiedyś robiliście? Ostatnia instalacja - szafa na wysokości 11m :)


Załączniki:
20131118_160402 (Medium).jpg
20131118_160402 (Medium).jpg [ 205.35 KiB | Przejrzano 4889 razy ]
20131114_100713 (Medium).jpg
20131114_100713 (Medium).jpg [ 192.54 KiB | Przejrzano 4889 razy ]

_________________
http://blog.outlaw.one.pl
Na górę
Post: pn, 31 mar 2014 17:59:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 06 mar 2013 13:03:08
Posty: 368
Lokalizacja: Radomsko
Dla mnie normalka. Obsługuję taką firmę, która wszystkie szafy tam ma zamontowane. Jest ich dokładnie 35 :)

_________________
cronel.pl - Internet, Alarmy, Kamery IP
https://www.facebook.com/ltefaktymity


Na górę
Post: pn, 31 mar 2014 20:22:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1366
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Nie wiem czy dotrze do mnie jakiekolwiek logiczne wytłumaczenie montażu szafy rack na wysokości 11 m... ktoś w projekcie sieci pomylił długości kabli i okazały się zbyt krótkie?

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Post: pn, 31 mar 2014 20:26:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 gru 2007 17:07:51
Posty: 1625
Lokalizacja: eth0
Jeśli szafa miałaby wisieć przy ziemi to na cały magazyn musiałoby być ok 6-8 szaf do "obsługi" Ap, a tak są tylko dwie :)

_________________
http://blog.outlaw.one.pl


Na górę
Post: pn, 31 mar 2014 20:49:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 06 mar 2013 13:03:08
Posty: 368
Lokalizacja: Radomsko
Może być jeszcze inna przyczyna. W jednym z największych magazynów w PL miesięcznie kilka gniazdek montowanych nisko przestaje istnieć :) Szafy też mógłby ktoś zawadzić wózkiem lub chcieć uszkodzić. A tak jest wysoko to nikogo nie kusi :)

_________________
cronel.pl - Internet, Alarmy, Kamery IP
https://www.facebook.com/ltefaktymity


Na górę
Post: wt, 01 kwie 2014 17:23:26 
Odpowiedz z cytatem
Online
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1267
Lokalizacja: Myszków
COMmer pisze:
Dużo firm posiadających większe hale i wózki widłowe, wyposażone jest również w specjalne kosze do podnoszenia ludzi właśnie z użyciem wózków widłowych.

Nie ma czegoś takiego!
Jeżeli chcesz wjechać na górę w koszu to
1. Musisz mieć sterowanie w koszu
2. Nie możesz mieć napędu łańcuchowego w widlaku, czyli 99% widlaków odpada
Podnośniki nożycowe działają na hydrauliczne zasilanie jak pęknie wąż to zjedziesz na dół i zrobisz dużą plamę oleju, jak ktoś Cię podniesie na widlaku z łańcuchem to przy strzale łańcucha spadniesz prawie tak szybko jak byś wyskoczył z kosza.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: wt, 01 kwie 2014 17:47:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 06 mar 2013 13:03:08
Posty: 368
Lokalizacja: Radomsko
Właśnie tak samo słyszałem, że widlakiem nie można.

_________________
cronel.pl - Internet, Alarmy, Kamery IP
https://www.facebook.com/ltefaktymity


Na górę
Post: ndz, 24 sty 2016 20:08:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2408
Outlaw pisze:
Taki manewr kiedyś robiliście? Ostatnia instalacja - szafa na wysokości 11m :)




Za kazdym razem jak cos sie stanie trzeba bedzie akrobate wynajmowac .

:):):):)

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: ndz, 24 sty 2016 20:41:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3454
Mi to chodzi coś takiego po głowie:
http://otomoto.pl/oferta/renault-master ... yej4L.html
tylko coś świeższego chciałbym i widziałem takie do 12-13m na 2 osoby w koszu,.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: ndz, 24 sty 2016 22:23:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 21:16:50
Posty: 2408
Tylko zeby to sie oplacalo to musialbys miec kilka instalacji dziennie. W normalnych krajach takowe sprzeta sie poprostu wypozycza.

_________________
::wirefree::


Na górę
Post: pn, 25 sty 2016 14:07:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 26 kwie 2005 15:43:57
Posty: 6564
Lokalizacja: Polska
Cramin pisze:
COMmer pisze:
Dużo firm posiadających większe hale i wózki widłowe, wyposażone jest również w specjalne kosze do podnoszenia ludzi właśnie z użyciem wózków widłowych.

Nie ma czegoś takiego!
Jeżeli chcesz wjechać na górę w koszu to
1. Musisz mieć sterowanie w koszu
2. Nie możesz mieć napędu łańcuchowego w widlaku, czyli 99% widlaków odpada
Podnośniki nożycowe działają na hydrauliczne zasilanie jak pęknie wąż to zjedziesz na dół i zrobisz dużą plamę oleju, jak ktoś Cię podniesie na widlaku z łańcuchem to przy strzale łańcucha spadniesz prawie tak szybko jak byś wyskoczył z kosza.

Robiłem uprawnienia na wózki jezdniowe 10lat temu i jeszcze było można... Reguła buła prosta: Specjalny kosz i wózek nie mógł być na gaz, ale mógł być nawet tzw Hilo.

_________________
Pozdrawiam!
M.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 18 wrz 2018 16:14:51

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl