Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post: pt, 05 cze 2020 10:47:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3536
Lokalizacja: Kraków
lukaszek pisze:
Może jak patrzycie większe moce może rozważcie bergo jednofazowy ok 6000W diesel

http://bergo.com.pl/

Mam taki użytkuje, mało pali dużo prądu generuje

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka



Jak by co to mam jednego takiego wyciszonego z ATS na zbyciu ( zaczął być za mały do potrzeb) cena do dogadania f-vat


Na górę
Post: czw, 09 lip 2020 9:35:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 13 wrz 2010 22:41:34
Posty: 409
Co myślicie o takim agregacie, do potrzymania UPS 3kv, obecne zużycie prądu mocno ograniczyłem do 500W. Dla mnie najbardziej istotny jest ATS aby był zamontowany przed zasilaniem szafy RACK.
https://allegro.pl/oferta/agregat-prado ... 8453158710


Na górę
Post: pn, 30 lis 2020 15:18:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2394
odgrzeje temat
mam siłownię flat packa 3 fazy choć obecnie podpięte dwie
prostowniki po 2kw
do tego jakiś sinus 800W co ciągnie serwery obciążony polowicznie
obecnie zużycie na poziomie do 2-2.5kw

jaki agregat?? przyglądałem się coś z bergo https://sklep.bergo.com.pl/glowna/11-ag ... 00-dp.html

nie bardzo mam pojęcie o agregatach a siłowni nie chce puścić z dymem

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: pn, 30 lis 2020 15:47:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 772
Załącznik:
chrome_yoDwebd4SN.png
chrome_yoDwebd4SN.png [ 29.73 KiB | Przejrzano 1177 razy ]

Coś tam im nie działa :P


Na górę
Post: pn, 30 lis 2020 15:57:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2394
działa

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: pn, 30 lis 2020 16:08:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 3536
Lokalizacja: Kraków
thekrzos pisze:
Załącznik:
chrome_yoDwebd4SN.png

Coś tam im nie działa :P

już działa
http://bergo.com.pl/


Na górę
Post: wt, 01 gru 2020 2:28:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: czw, 30 gru 2010 9:08:51
Posty: 434
ludozerca pisze:
odgrzeje temat
mam siłownię flat packa 3 fazy choć obecnie podpięte dwie
prostowniki po 2kw
do tego jakiś sinus 800W co ciągnie serwery obciążony polowicznie
obecnie zużycie na poziomie do 2-2.5kw

jaki agregat?? przyglądałem się coś z bergo https://sklep.bergo.com.pl/glowna/11-ag ... 00-dp.html

nie bardzo mam pojęcie o agregatach a siłowni nie chce puścić z dymem
Zadzwoń do gościa z bergo, koleś fajnie doradzą mi pierwotne moje założenia zakupu 3faz zmienil na 1faze i jestem zadowolony - zasilanie dom i różne urzadzenia

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka


Na górę
Post: pn, 07 gru 2020 11:16:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 09 sty 2011 20:16:36
Posty: 200
Ogólnie te agregaty z bergo nie są złe. Facet pisze ze japoński silnik, to nie prawda, to typowa chińska 186 dieslowska stosowana tez w innych agregatach z chrl, skoczkach, pompach do wody itd. Generator jest rzeczywiście nawinięty miedzią jednak patrząc po przekroju drutu parametry na tabliczce są mocno zawyżone. Mocno natomiast kuleje w nich sposób podłączenia tej tablicy sterowniczej, zastosowane przekroje przewodów i ogólnie wykonanie, te agregaty produkowane są jako przewoźne a nie stacjonarne co wymusza w nich układ pracy sieci jako IT. Bez profesjonalnych przeróbek nie mogą pracować w sieci TN. Natomiast ten niby SZR to już woła o pomstę do nieba, nigdy w życiu nie podłączył bym tego produkcyjnie do sieci elektroenergetycznej bo można ściągnąć sobie w najgorszym wypadku na głowę prokuratora. W najlepszym powstać może pożar. Układ ten nie spełnia jakichkolwiek norm stawianych takim systemom w PL czy UE. Pamiętajcie ze zespół z SZR musicie zgłosić do zakładu energetycznego. Tam zarządają od was pełnej dokumentacji. Tu nie dostajecie nic ponieważ żaden projektant pod takim SZR-em się nie podpisze. Jeśli podłączysz to do sieci i np. W przypadku uszkodzenia stycznika dojdzie do podania napięcia na sieć a na sieci będą akurat pracować ludzie i ktoś ucierpi pójdziesz siedzieć na długie lata. Nie bez przyczyny certyfikowany SZR kosztuje tyle co tu cały zestaw z agregatem.


Na górę
Post: wt, 08 gru 2020 9:27:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 13:56:07
Posty: 474
Czy w czasach powszechnej fotowoltaiki nadal aż tak restrykcyjnie podchodzą do SZR?
Instalacje z papierami ale jest ich dużo więcej niż agregatów, ja bym nie był taki pewien że któryś choć 1 na 100 okolicznych falowników pomimo papierów nie zawiedzie podając napięcie na wyłączoną sieć i przy pracach na sieci raczej się wszystko uziemia dla bezpieczeństwa. Odróżnienie prawdziwego napięcia z sieci od napięcia z falowników u sąsiadów nie jest takie proste. Papier wszystko przyjmie i Chińczyk przyklei "CE" ale ja bym temu nie ufał.
Dla pewności można by dać dodatkowy stycznik od strony sieci, cewka zasilana z sieci i sieć podawana dalej przez styki NO tego stycznika, a agregat przez NC. Musiałyby zawieść jednocześnie 2 styczniki (równocześnie zwierając mechanicznie sprzężone styki 2xNO i 2xNC, co jest prawie niemożliwe), ten dodatkowy i ten w "SZR bez papierów".
A co do układu sieci IT - można zrobić we własnym zakresie, transformatorem separującym najlepiej z międzyfazowego 400V (włączanego wspomnianym stycznikiem) na izolowane 230V dopiero podawane na ten "SZR". Czy są jakieś przeciwwskazania do zasilania sprzętu komputerowego z takiej sieci?


Na górę
Post: śr, 09 gru 2020 15:20:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 09 sty 2011 20:16:36
Posty: 200
Cytuj:
Czy w czasach powszechnej fotowoltaiki nadal aż tak restrykcyjnie podchodzą do SZR?
Instalacje z papierami ale jest ich dużo więcej niż agregatów, ja bym nie był taki pewien że któryś choć 1 na 100 okolicznych falowników pomimo papierów nie zawiedzie podając napięcie na wyłączoną sieć i przy pracach na sieci raczej się wszystko uziemia dla bezpieczeństwa. Odróżnienie prawdziwego napięcia z sieci od napięcia z falowników u sąsiadów nie jest takie proste. Papier wszystko przyjmie i Chińczyk przyklei "CE" ale ja bym temu nie ufał.


Kolego falownik on-gird to znacznie więcej niż dwa styczniki, to bardzo zaawansowana technicznie konstrukcja, falownik próbkuje sobie to co dostaje na wejściu, ustala napięcie oraz częstotliwość następnie na podstawie tego inwerter z napięcia DC przekształca na AC o określonych parametrach. Prędzej taki falownik przestanie działać zupełnie niż poda napięcie na sieć w momencie kiedy sam jej nie otrzyma na wejściu. Po za Tym sam znak CE to za mało dla ZE, zajrzyj sobie np. Na https://pgedystrybucja.pl/strefa-klienta/przydatne-dokumenty/akordeon-przydatne-dokumenty/Wniosek-o-przylaczenie-Wytworcy-oraz-Zgloszenie-przylaczenia-mikroinstalacji2
I zobacz czego wymaga ZE przy przyłączeniu mikroinstalacji.

Cytuj:
Dla pewności można by dać dodatkowy stycznik od strony sieci, cewka zasilana z sieci i sieć podawana dalej przez styki NO tego stycznika, a agregat przez NC. Musiałyby zawieść jednocześnie 2 styczniki (równocześnie zwierając mechanicznie sprzężone styki 2xNO i 2xNC, co jest prawie niemożliwe), ten dodatkowy i ten w "SZR bez papierów".


Oczywiście możesz tak rzeźbić u siebie w garażu i się tym bawić ale przyłączenie tego na stałe do sieci to inna sprawa, w dalszym ciągu jeśli coś się stanie odpowiadasz Ty. Po pierwsze styczniki powinny posiadać pomiędzy sobą blokadę mechaniczną ( nie pozwala aby dwa styczniki znalazły się w tej samej pozycji poprzez mechaniczne blokowanie styków) po drugie blokada elektryczna w postaci sygnałów ze styków pomocniczych obu styczników. Na podstawie tych sygnałów sterownik PLC który steruje całym SZR wie w jakiej kolejności i kiedy ma załączyć poszczególne styczniki. Wymagane jest aby przerwa pomiędzy załączeniami wynosiła min. 2 s. Nie jesteś w stanie zrealizować tego poprzez wykorzystanie styków NO i NC bo jest to fizycznie nie możliwe. Nad tym wszystkim czuwa odpowiednio zaprogramowane PLC. Dopiero taki układ jest w stanie skutecznie zabezpieczyć układ SZR przed podaniem napięcia na sieć.

Cytuj:
A co do układu sieci IT - można zrobić we własnym zakresie, transformatorem separującym najlepiej z międzyfazowego 400V (włączanego wspomnianym stycznikiem) na izolowane 230V dopiero podawane na ten "SZR". Czy są jakieś przeciwwskazania do zasilania sprzętu komputerowego z takiej sieci?


Radzę zapoznać się z budową sieci IT oraz TN. To co chcesz zrobić to nadal będzie sieć IT. Istotą sieci TN jest to, ze posiada uziemiony punkt neutralny, to dzięki temu wkładają probówkę do gniazda 230 V w jednej dziurce masz fazę a w drugiej N. Przy układzie sieci IT nie masz uziemionego punktu N co będzie oznaczało że w obu dziurkach ( na końcach obu uzwojeń czy to trafo separacyjnego czy agregatu o jakim mowa) masz po ok. 120 V. Nie da się jednoznacznie ustalić który przewód jest fazowy a który N. Masz jedynie PE podłączone do obudowy. Nie muszę chyba dalej Ci mówić jak zachowają się zabezpieczenia w takim przypadku i co pojawi się na przewodzie N ( który w wielu przypadkach zwarty jest z obudową urządzeń) w twojej domowej instalacji jeśli podłączysz taki układ.
Kolejną sprawą jest działanie zabezpieczeń nadprądowych stosowanych powszechnie w instalacjach elektrycznych. W wielu przypadkach przy zasilaniu z takiego agregatu nie jesteś w stanie spełnić SWZ ( samoczynne wylaczenie zasilania) ponieważ I Max generowane przez taki agregat jest o wiele mniejsze niż prąd zadziałania bezpiecznika zabezpieczenia B16 czy B20.

Nie będę pisał już co się dzieje z cosinusem fi kiedy zaczynasz podłączać do agregatu UPS i inne odbiorniki O charakterystyce LC.


Na górę
Post: pt, 11 gru 2020 1:15:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16652
Lokalizacja: Nowa Ruda
Pawciu dobrze prawi. Agregat z ATSem to jest gruby temat i sam niestety wtopiłem z agregatem wraz z beznajdzienym ATSem którego zakład energetyczny nie chciał zaakceptować. Więc do tematu podszedłem zupełnie inaczej. Większość urządzeń które zasilam ma dwa wejścia zasilania u mnie to wygląda tak, że agregat ma osobną sieć energetyczną do której podłączone są zapasowe zasilacze. Jak nie ma prądu to UPS podtrzymuje podstawowe gniazda i po krótkim czasie odpala się agregat (tym już może sterować ATS!) i pojawia się napięcie na drugim obwodzie. To jedyne prawidłowe rozwiązanie problemu.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 14 sty 2021 0:46:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 22 sie 2007 22:48:38
Posty: 135
Ogrzewam kotlet muszę kupić agregat maksymalna moc to około 2kw , przenośny . Co teraz warto kupić ? Moj stary marketowy właśnie poległ . Kiedys był tutaj polecany kipor jednak teraz niewiem gdzie go sprzedają . A może jest coś inego polecenia ? Potrzebna jedna faza 230V do 2 kw. Co polecacie ?


Na górę
Post: czw, 14 sty 2021 8:27:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 5602
możesz szukać 'pezal' -nie wiem czy robią na licencji kipora czy co, ale to jest kipor pod inną marką (nie jest to podróba).


Na górę
Post: sob, 16 sty 2021 18:19:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16652
Lokalizacja: Nowa Ruda
Kup jakikolwiek marketowy byle by miał 4kW. Ostatnio miałem sporo przeprawy z różnymi agregatami i powiem Ci że jak kupisz chińczyka z klonem silnika Hondy/Yamahy to zawsze znajdziesz do tego części. Agregaty niestety ale trzeba koniecznie co roku serwisować a co 5-8 lat robić przegląd wszystkiego. Najlepiej kupić 2-3 tańsze agregaty w cenie 1 porządnego którego i tak trzeba remontować i robić przeglądy - takie jest moje zdanie. Marka generalnie nie ma znaczenia.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 23 sty 2021 12:40:30

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl