Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 07 lis 2018 16:07:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 01 kwie 2013 14:44:53
Posty: 80
Chciałbym podszkolić swoje umiejętności i stworzyć trzy serwery - najlepiej wirtualnie. Chciałbym na jednym mieć stronę internetową oraz pocztę, na drugim prowadzić jakiś inwentarz, a na trzecim Windows Serwer do uwierzytelniania dostępu przez użytkowników. Budżet to 1400 zł. Wybrałem taki sprzęt używany.
Czy taka specyfikacja powinna udźwignąć te wymagania?
Proszę o opinie.


Processor / Chipset
CPU - Intel Xeon E3-1270 / 3.4 GHz
Max Turbo Speed - 3.8 GHz
Number of Cores - 4-Core
64-bit Computing - Yes
Processor Main Features - Hyper-Threading Technology (HT), Intel Turbo Boost Technology
Cache Memory
Installed Size - L3 cache - 8 MB
Cache Per Processor - 8 MB
Storage
RAID Level - RAID 0, RAID 1, RAID 10
RAM
Memory Speed - 1333 MHz
Memory Specification Compliance - PC3-10600
Features - dual rank, unbuffered
Configuration Features - 4 x 8 GB = 32 GB
Memory
Max Supported Size - 32 GB
Form Factor - DIMM 240-pin
Slots Qty - 4
Empty Slots - 0
Storage Controller
Interface Type - Serial ATA-300
Storage Controller Name - HP Smart Array B110i + extra card DELL PERC H200 RAID RoC Card - SAS / SATA3 6GB
Networking
Data Link Protocol - Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet
Remote Management Protocol - IPMI 2.0
Form Factor - integrated
Compliant Standards - IEEE 801.1p, IEEE 802.1Q, IEEE 802.3, IEEE 802.3ab, IEEE 802.3ad (LACP), IEEE 802.3u, IEEE 802.3x
Interface (Bus) Type - PCI Express 2.0 x1
Ethernet Ports - 2 x Gigabit Ethernet
Ethernet Controller(s) - HP NC112i
Remote Management Controller - Integrated Lights-Out 3
Features - Wake on LAN (WoL), ACPI support, PXE support


Na górę
Post: śr, 07 lis 2018 16:20:20 
Odpowiedz z cytatem
Online
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1345
Lokalizacja: Myszków
Udźwignie albo i nie. Nie chodzi o ilość VM tylko o ich użycie. Poczta i web będzie działać dla jednego użytkownika ale dla 1000 może mieć już problem, tak samo z innymi VM.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: śr, 07 lis 2018 16:33:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 01 kwie 2013 14:44:53
Posty: 80
Poczta dla 150 osób - raczej załączników nie wysyłają.
Strona internetowa max 1000 osób dziennie.
Active Directory dla 150 osób. W jednym czasie aktywnych użytkowników może 50


Na górę
Post: śr, 07 lis 2018 19:01:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 248
Lokalizacja: /dev/null
Zwykle każdą z takich usług realizuje serwer mniej więcej o parametrach jakie podałeś.
Zadziałać zadziała, ale możesz mieć okresowe zatyki związane z jednoczesnym mieleniem VMek.


Na górę
Post: czw, 08 lis 2018 22:54:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: ndz, 27 lip 2014 13:37:16
Posty: 848
Zawsze w takich scenariuszach najwiekszym problemem bedzie IO.
Albo ja juz zle widze, albo nie podales jakie beda tam dyski.

Jesli chcesz tam wsadzic 2x HDD SATA..... no coz. Powiem tak - dzialac bedzie :-D

Ludzie inwestuja w coraz mocniejsze CPU, rzucaja sie na nowinki, dopakowuja RAMu, a IO pomijaja. A potem wielkie zdziwienie, ze po wdrozeniu np Zabbixa okazuje sie, ze CPU sie nudzi totalnie, za to iowait na poziomie 50%.

Gwarantuje Ci, ze w podobnych zastosowaniach Celeron z 8GB RAMu i 2x NVME bedzie dzialal znacznie wydajniej niz to, co opisales.
To oczywiscie celowa skrajnosc, zeby uswiadomic o co chodzi.


Na górę
Post: pt, 09 lis 2018 1:50:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 657
stawianie poczty i web www na tej samej wirtualce to trochę masochistyczne działanie. no ale ...
postaw web www na 1 VM, pocztę na 2 VM
co do serwera:
fajne rozwiązanie to HP Proliant 8gen lub 10gen - 8gen ma iLO (konsola), 10gen ... chyba nie ma. nie pamiętam. podkreślam: chyba, musisz sprawdzić.
oczywiście trochę trzeba w tym np. 8gen dziobnąć - zmienić procesor, dołożyć ram, dyski
sporo wiedzy jest tutaj: https://homeservershow.com/forums/forum/96-hp-servers/ -> kategoria: Gen8 lub Gen10

na allegro znajdziesz gen8 w podanym budżecie, modyfikacje (procesor, pamięć, dyski) Cię nie ominą, więc możesz wyjść ponad -> procesora E3-1265L v2 szukaj na Ebay, pamięci RAM -> firma na Hardxxx z W-wy (wyślij im maila z pytaniem czy mają np. 16GB), kontroler RAID ->ebay
da się złożyć wszystko praktycznie w tydzień. z Ebay sprzedawcy są np. z Czech, z Ukrainy -> więc podatku, czy cła nie zapłacisz dodatkowo. a wysyłka w 1 dzień.

https://allegro.pl/listing?string=hp%20 ... e-1-2-0725

kombinuj.

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: wt, 13 lis 2018 13:15:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1499
Mało ramu jak na serwer do wirtualizacji, daj więcej.


Na górę
Post: wt, 13 lis 2018 13:57:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 657
@kensai:
do HP gen8 więcej niż 16GB pamięci RAM nie dołożysz. Niestety. ogranicza technologia.
procesor np. E3-1265L v2 "łyknie" 32GB, ale w tym HP gen8 będzie problem. 16GB pamięci na 100% działa, 32GB nie.

mimo to ktoś z forum tu próbuje: https://homeservershow.com/forums/forum/96-hp-servers/
może się uda.

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: wt, 13 lis 2018 16:01:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1499
almemento pisze:
@kensai:
do HP gen8 więcej niż 16GB pamięci RAM nie dołożysz. Niestety. ogranicza technologia.
procesor np. E3-1265L v2 "łyknie" 32GB, ale w tym HP gen8 będzie problem. 16GB pamięci na 100% działa, 32GB nie.

mimo to ktoś z forum tu próbuje: https://homeservershow.com/forums/forum/96-hp-servers/
może się uda.

To może coś z xeonem E5? U mnie sama zimbra ma przydzielone 16GB ram żeby jej się dobrze działało. Mam w serwerze do wirtualizacji (2 sztuki używane supermicro) po 128GB RAM, a wcześniej wciąż tego ram brakowało. Ale to niestety nie w tym budzecie - za około 2 tys kupisz z 32GB, potem możesz dołożyć.


Na górę
Post: śr, 14 lis 2018 11:27:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 657
dokładnie. zależy jakie autor ma potrzeby.
ja na swoje domowe wybrałem HP gen8 - co w nim siedzi opisałem powyżej. jako domowy LAB sprawdza się idealnie.
natomiast jeśli autor tematu chce serwer pod kilka VM i systemów - to trzeba szukać czegoś mocniejszego, rozbudowanego - ale i z większym budżetem.
wtedy xeon e5, 128GB ram jak u @kensai - i ma działać :)

p.s.
u siebie mam jeszcze kilka serwerów DELL'a (tych nowszych) oraz FUJITSU, np. model RX2540 M2 - tylko, że to już drogi szpas.

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: śr, 14 lis 2018 13:25:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 100
Ja się przychylam do zdania jednego z kolegów. Problem to IOPS'y
Większość maszyn nudzi się cholernie, nawet moje klastry z 30xVM nudzą się jeśli chodzi o CPU.
Zjadają w cholerę RAM (ale to nawet jest pół biedy, kolejne kości mam, czas je włożyć). Pupę daje macierz pomimo zrobienia RAID i wpięcia każdego (2 serwery na macierz) serwera dwoma kablami SAS do macierzy. Wydajność nie powala i powalać nie będzie póki ceny SSD do serwerów nie spadną, bo mimo wszystko szybkie dyski SAS 15k RPM to nie jest wyjście.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 20 lis 2018 13:55:39

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl