Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
Post: pn, 03 wrz 2018 14:38:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
Po prostu taki serwer dorwałem za grosze, fakt że vintage ale to na własny użytek więc wystarczy, to nie do firmy :D
RAM 2 GB (będzie zwiększone do 12 jak dorwę się do kości odpowiednich), 2x Intel Xeon 3,0 GHz. Dwa dyski SATA które można spiąć w RAID i jeden kontroler IDE do napędu płyt :) Może kiedyś zmienię go na coś wydajniejszego, ale to jak budżet mi pozwoli :)

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: pn, 03 wrz 2018 14:59:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: sob, 26 lis 2011 19:35:49
Posty: 453
Lokalizacja: Nowy Tomyśl
a może LXC?

_________________
Marek Haliniak
AS197892::MH8869-RIPE
TVK Nowy Tomyśl
http://tvk.smnt.pl


Na górę
Post: pn, 03 wrz 2018 15:45:13 
Odpowiedz z cytatem
Online
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1307
Lokalizacja: Myszków
Jaki dokładnie RAM potrzebujesz?

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pn, 03 wrz 2018 16:17:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
Tam siedzi 2 GB DDR2 400 MHz z korektą błędów ECC, ale do tej płyty pasują tylko jakieś określone modele z tego co wiem, właśnie max 2 GB. Chętnie bym kupił 5 takich kości, bo serwer ma z tego co pamiętam 6 slotów RAM (urlop więc nie mogę potwierdzić :) ).

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: wt, 04 wrz 2018 21:05:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 08 mar 2016 15:50:03
Posty: 35
Pudel pisze:
Model jest u góry.
To staroć. Dell SC1425. Rok chyba 2005 jak nie wcześniej.
Rzeźnia i rzeźba ale autor ma jakiegoś bzika na punkcie vintage serwerowego :D


@KrzychuR Coś czułem że to będzie coś bez wirtualizacji pokroju pentium 4 (sam miałem taki serwer, ale się zepsuł) XD
Modem pod centralkę lepiej będzie na szynę USB załatwìć, gdyż maszyna wirtualna wspiera udostępnianie tych portów na każdym hardware.
Właśnie na takim hardware 32bitowy Scientific Linux 6.x będzie wręcz idealnym rozwiązaniem, ze względu na to iż został dość fajnie zoptymalizowany pod starocie (wersja x64 lub 7.x zadziala, lecz wydajność poleci na ryj, zaś 64bitowa nie pociągnie, tak samo jak wielordzeniowość).
Po rozbudowie ramu do 24gb będzie można żyć z tym, zwłaszcza że łatki na tylne furtki są na nim dość skuteczne, zaś wydajność maszyny będzie na poziomie jednordzeniowego pentium4 bez GPU (można będzie bujnąć spokojnie 4 wirtualki bez bajerów lub więcej) :)

Tydzień temu z nudów postawiłem na komputerze Dell Optiplex GX280 z 1gb ramu dla czystej ciekowaści najnowszego VirtualBoxa używając SC Linux 6.9 :P
Windows XP, Server 2k3 czy każdy inny system unixowy/unixopodobny na lekkich pulpitach w stylu icewm działać będą całkiem dobrze (ale bez multimediów potrzebujących akcelerację).
Zadanie tylko w takim wariancie razem z https://guacamole.apache.org/ jest wykonalne.
Życzę powodzenia :ok:


Na górę
Post: ndz, 23 wrz 2018 17:09:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 23 wrz 2018 16:06:20
Posty: 5
Napisz konkretnie jaki RAM , bo ja wywaliłem na śmieci 10 szt. serwerów Dell PowerEdge 1950 ale RAM z nich wyciągnąłem to może by pasował, bo 1950-tki też taki old school trochę.


Na górę
Post: pt, 28 wrz 2018 2:08:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 149
Lokalizacja: Myszków
Jutro rano będę musiał otworzyć go zamontować dyski, to prawie zerknę jaka tam jest obecnie pamięć :)

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: pt, 28 wrz 2018 7:56:55 
Odpowiedz z cytatem
Online
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1307
Lokalizacja: Myszków
Nie ma szans na 99%, w 1950 siedzi DDR2 FBDIMM.
Procki też trzeba było wyciągnąć ;-(
Albo oddać koledze jedną sztukę, dwa cpu 4core i pod wirtualizację byłby o wiele lepszy niż obecny.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 23 paź 2018 16:20:19

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl