Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 19 kwie 2018 12:41:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 140
Lokalizacja: Myszków
Witam. Niedawno wyposażyłem się w ładnego serwerowego Della, siedzą w nim 2x Intel Xeon 2x3,0 GHz i na ten moment 2 GB RAM ale będzie to wkrótce rozszerzane do 24 (maksymalna możliwość płyty). Serwer w sam raz dla mnie można rzec :D Potrzebuję porady, mianowicie- na serwerze mają działać rzeczy typu mały hosting plików dla kilkunastu osób, mała strona WWW (może jakieś forum na PHP, zobaczymy co będzie wygodniejsze w użyciu dla tak małej grupy osób), jakieś inne drobnostki itd. . No właśnie, drobnostki. Wiedząc że Windows potrafi być kapryśny choć umiem dość dobrze się nim posługiwać (oczywiście chodzi o edycje serwerowe), pomyślałem nad postawieniem serwera na Linuxie, i tu dochodzimy do sedna sprawy- mam parę urządzeń które zadziałają tylko i wyłącznie z Windowsem. I tu zaczyna się kwestia wyboru systemu- wybrać Windows Server czy Linuxa z wirtualnymi maszynami na których będzie kilka rzeczy?
Jeśli brać linuxa to jakiego? Chodzi mi o coś prostego pod serwery, dla osoby która nie miała zbyt wiele do czynienia z tymi systemami, system powinien być lekki (RAM, procesory) żeby utrzymać maszyny wirtualne a zarazem na tyle funkcjonalny żeby się nie psuć i trzymać to wszystko w ryzach, może już sam świadczyć usługi, np. WWW, FTP itd lub będę je świadczył z jakiejś maszyny wirtualnej. Czy lepiej zostać przy znanym mi Windowsie Server? Nie chcę sobie zbędnie komplikować życia, a wiem że czasem Linux, zwłaszcza dla osoby która miała z nim do czynienia tyle co ja (samouk ile mógł tyle się nauczył) potrafi być trudny :zzz:
Z góry dziękuję za porady i wskazówki :)
Pozdrawiam! :)

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: czw, 19 kwie 2018 13:24:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1170
Lokalizacja: Myszków
Jaki koszt tego upgrade pamięci? Jaki rodzaj tej pamięci?
Jaki konkretnie to Dell? Ile rdzeni, czy wsparcie dla VM itp.
Wg. mnie na górze albo Vmware, albo Virtualbox itp. a potem kolejne maszyny wirtualne pod to co potrzeba.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: czw, 19 kwie 2018 13:42:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 140
Lokalizacja: Myszków
Jest to Dell SC1425, DDR2 ECC pamięci :) Pamięci dojdą z czasem, póki co ma w sobie Server wrzucony, zobaczymy czy przetrwa to testy czy będę myślał nad czymś innym :)

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: czw, 19 kwie 2018 14:10:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 18 cze 2014 21:41:23
Posty: 212
Ja tam nic nie rozumiem. Maszyna potężna a potrzeby żadne.
Co tam będziesz wirtualizowal ? To co wymieniłeś to spokojnie oblecisz na atomie :)

Jak tanio ma być to proxmox czyli debian z platforma wirtualizacji.




Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: czw, 19 kwie 2018 19:05:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 18 gru 2010 12:15:55
Posty: 274
debian + kvm. Pod tak małe rozwiązania nie pchaj się w żadne Vmware, Proxmox itp. Nie opłaca się (drogie licencje) a darmowa wersja Proxmox mocno ograniczony.


Na górę
Post: czw, 19 kwie 2018 19:39:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1475
Lokalizacja: Katowice
A co jest w darmowej wersji proxmoxa ograniczone vs płatnej? Myślałem, że tylko support...

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: czw, 19 kwie 2018 19:54:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 18 cze 2014 21:41:23
Posty: 212
Niczym się nie różni funkcjonalnie.
Działaj i nie słuchaj bzdur :)


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Na górę
Post: czw, 19 kwie 2018 21:14:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 18 gru 2010 12:15:55
Posty: 274
Andrew_wojownik pisze:
A co jest w darmowej wersji proxmoxa ograniczone vs płatnej? Myślałem, że tylko support...


w wersji free nie masz dostępu do repozytorium ze stabilną wersją pakietów (tzw. proxmox enterprise repository).

Ja nie widzę sensu instalowania środowiska kierowanego do klastrów z wieloma nodami, pełnego wodotrysków typu rozproszone systemy plików, HA itp. na jednej maszynce, bo z większości "fjuczerów" i tak nie skorzystasz ;-) Po co komplikować sobie życie...


Na górę
Post: śr, 02 maja 2018 9:12:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 140
Lokalizacja: Myszków
Witam :) Wybaczcie że tak długo nie pisałem ale praca, nauka, trochę choroba, inne obowiązki :)
Chodzi o to że chcę na jednej maszynie uruchomić kilka systemów na raz- obecnie przy dwóch GB RAM byłyby to tylko drobnostki, ale gdy już dam tam 24 GB to planuję mieć parę wirtualnych maszyn na tym odpalonych, np. wewnętrzna centralka VoIP na Asterisku (czyli linuxowy), pewien autorski serwerek na Windowsie, na osobnej maszynce np. na Linuxie/Windowsie FTP i WWW, na Windowsie dostęp dial-up do drugiego serwerka z plikami (ze względu na brak sterowników do mojego modelu karty pod Linuxa :spioch: ), serwerek VPN na te kilkanaście osób max., no ogółem jest dużo małych maszynek których nie opłaca mi się za nic rozbijać na więcej fizycznych urządzeń. Cramin dobrze to określił, tylko na czymś jednak trzeba tą platformę do wirtualizacji postawić :D Potrzebny mi jest taki leciutki system żeby wrzucić go jako bazę (główny system na komputerze), gdzie po jego odpaleniu startują mi wirtualne maszyny z resztą systemów (Windowsy i Linuxy). Mam opanowany Oracle VirtualBox, myślę na nim to wirtualizować, tylko nie wiem co wybrać jako tą bazę żeby było w miarę możliwości bezawaryjne i niezbyt zasobożerne :) Co polecicie? To nie jest sieć komercyjna tylko większa wewnętrzna :) Wolałbym się obrócić w kierunku jakiegoś Windowsa, bo jednak mam je lepiej opanowane (tak, skończyłem parę dni temu technikum telekomunikacji a z Linuxów miałem tylko kilka godzin i to dodatkowych :placzek: ), chyba że jakiś Linux prosty w konfiguracji :)

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: śr, 02 maja 2018 9:25:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pn, 19 maja 2008 22:09:40
Posty: 643
ja mam obecnie postawione wirtualki na VMWare ESXi i działają :)

serwer:
HP ProLiant Microserver gen8 - Intel Xeon E3-1265Lv2, 16GB RAM, SSD na system w ODD, 4x4TB WD RED

i odpalone na tym kilka maszynek Windowsowych i Linuxowych - kontroler ubiquiti, testowe srodowisko AD ... + Nextcloud + Xpenology (jako NAS)
+ dodatkowo czasem jakaś wirtualka linux lub windows - zależy co chcę zrobić i przetestować

_________________
http://webh.pl/?promo=11060


Na górę
Post: ndz, 13 maja 2018 14:37:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 05 cze 2015 0:30:13
Posty: 140
Lokalizacja: Myszków
Kolejne matury zdane :)
Witam ponownie :)
Nie znam zbytnio VMWare, szukałem coś w międzyczasie o ESXi, widziałem wersje do instalacji do Linuxa i do Windowsa ale i było bootowalne ISO, czyżby to był też system operacyjny? Jak on się spisuje jeśli chodzi o zużycie procesora i RAMu? :) Może bym go wypróbował :)

_________________
Długie nieobecności spowodowane pracą, mogę się odzywać raz na parę dni :)


Na górę
Post: pn, 14 maja 2018 5:35:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 19 lut 2018 17:47:28
Posty: 46
esxi jest samodzielnym sysytemem. Jest bardzo lekki ale tez ma bardzo konkretne wymagania sprzetowe, chocby procesory wspierajace wirtualizacje. Sprawdz dokladnie model procesorow wsadzonych do serwera i zweryfikuj obsluge wirtualizacji. sprawdz tez jaki masz kontroler dyskowy i czy esxi ma go na liscie obslugiwanych.

jezeli esxi nie pojdzie, to mozesz jeszcse rozwazyc xenserver, ktory ma mniejsze wymagania niz esxi.

Albo, jak koledzy wyzej wspomnieli - linux + kvm. Windows jako baza do wirtualizacji przy twoich obecnych parametrach sprzetowych to proszenie sie o klopoty.


Na górę
Post: pn, 14 maja 2018 14:37:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 66
Dołożę cegiełkę do tej dyskusji w punktach:

1. ESXi sprawdza się idealnie w zarządzaniu VMkami, podglądem ekranu VMki z poziomu samej przeglądarki. Update systemu bywa upierdliwy ale od czego jest google i kilka komend :)
2. Twój serwer jest na dziś dzień jednak stary. ESXi może go wspierać ale nie musi. Może się okazać, że nowy sterownik do kontrolera dysków nie wspiera Twojego i kupa bo jestem wręcz pewien że ani DELL ani producent nie wspierają już nowego ESXi. Aby to zweryfikować musisz po prostu odpalić tam instalatora i zobaczyć co się wydarzy. Już mam w firmie problemy ze sprzętem z 2011 roku i czekam, aż kolejne sztuki z 2014 roku będą miały problemy
3. Mam doświadczenie z klastrami na Hyper-V (pełna wersja Windows Server a nie darmowa Hyper-V) oraz darmowym ESXi (pojedyncze serwery). O dziwo ESXi zjada więcej ramu niż Windows Server. Oba systemy tylko do wirtualizacji, zero dodatkowych funkcji.
Zarządzanie obiema platformami jest całkiem dobre lecz gdy chcemy zdalnie dostać się do wirtualizatora to okazuje się, że interfejs webowy ESXi jest lepszy niż wystawianie np RDP do serwera na Windows (wiem, że Windowsem da się inaczej zarządzać ale trzeba tu sporo dopłacić).
4. Stabilność jak dla mnie taka sama. To nie Windows 10 w wersji domowej gdzie kolejny update może rozwalić wszystko.
5. Działanie wirtualek z Linuksem wydaje się być lepsza pod ESXi ale jest to też kwestia tego, że zupełnie nowych maszyn na Windows Server nie stawiałem ostatnio a zmigrowane z ESXi maszyny do WS mają na początku spore problemy z wydajnością dopóki nie ogarnie się sterowników oraz usług integracji
6. Ekran zdalny pod ESXi (dla VMek) jest dobrze skalowany. W Windows Server bywa to kłopotliwe. Głupia konsola dostaje zbyt dużą rozdzielczość w pionie i często wykracza poza ekran. Owszem SSH załatwia wszystko ale czasem sieć się wyp... i co wtedy?
7. Proxmoxa testowałem. Nie przypasował mi. Citrix czy inne zabawki to samo tym bardziej że licencja free wejść nie chciała więc temat zostawiłem. Istnieje jeszcze Mirantis, który w klastrze używał support w firmie i porzucił pomysł bo wyrzucał błędy bliżej nie znane nikomu a jak wiemy wszyscy nie zawsze jest czas na taką zabawę.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 18 lip 2018 12:40:22

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl