Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pt, 10 mar 2017 10:16:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 728
Witam, mam kompa z P4 ze sprzętowym raidem na którym jest jakieś magiczne oprogramowanie działające na CentOS4. Chciałbym to zwirtualizować bo ostro mi temperaturę w szafie podnosi. Zrobiłem przy pomocy dd raw dysku.
Kod:
dd if=/dev/sda conv=sync,noerror bs=64K | gzip -c | ssh xx@xx dd of=serv3.img.gz
gzip -d serv3.img.gz
qemu-img convert -p -O qcow2 serv3.img serv3.qcow2

Niestety przy starcie już wirtualnej wersji mam problem z LVM:
Kod:
Scanning logical volumes
Reading all psyhical volumes. this may take a while...
Activation logical volumes
Vloume group "VolGroup00" not found
ERROR: /bin/lvm exited abnormally! (pid 428)
mount: error 6 mounting ext3
mount: error 2 mounting none
switchroot: mount failed: 22
umount /initrd/dev failed: 2
Kernel panic - not synching: Attempted to kill init!

Kernel panic i nic nie można zrobić. Może ktoś doradzi komu się udał manewr przeniesienia :) ?


Na górę
Post: pt, 10 mar 2017 11:48:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1307
Lokalizacja: Myszków
Uruchomić z LiveCD i naprawić LVM.

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Post: pt, 10 mar 2017 14:54:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 728
Cramin pisze:
Uruchomić z LiveCD i naprawić LVM.

Ale po uruchomieniu z płyty lvscan,vgscan czy pvscan nie zgłaszają żadnych błędów.
Może jakieś szczególne ustawienie VM musi być włączone? Jak odpalam z płyty to jest widoczny ten dysk i można się na niego dostać.

EDIT:
Rozwiązane. Trzeba było uruchomić ten obraz jako IDE, a nie SCSI. Znalazłem dopiero w /boot/grub/menu.lst że odpalane jest to wszystko z hd0,0 oraz że przy odpaleniu linux rescue dysk był widoczny dopiero pod kontrolerem LSI.


Na górę
Post: pt, 17 lis 2017 10:05:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 18 gru 2009 0:47:33
Posty: 2103
a spróbuj zrzucić partycja po partycji a nie cały dysk

_________________
Internet jakimś cudem działa .....


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 23 paź 2018 9:52:08

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl