Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 25 wrz 2017 9:08:19 
   Tytuł: Jaka maszynka pod VM
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 246
Lokalizacja: Kraków
Hej jak w temacie potrzebuje maszynkę pod VM która nie będzie żarła nie wiadomo ile prądu.
maks 4 dyski. Co polecacie?
Myślałem na Dell r610 ale nie wiem ile będzie harkało prądu w życiu :(


Na górę
Post: pn, 25 wrz 2017 10:03:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1794
Zapytaj w ITcare. Mi ostatnio złożyli prosty serwerek pod XenServer.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: pn, 25 wrz 2017 11:00:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 09 kwie 2006 23:24:29
Posty: 2023
Lokalizacja: Kłaj
A co chcesz konkretnie na tym powiesić? Można poskładać coś za 3k i można za 30k.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

_________________
fiberway.pl


Na górę
Post: pn, 25 wrz 2017 12:22:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pn, 06 lut 2012 16:54:07
Posty: 246
Lokalizacja: Kraków
Usługi nie wymagające za dużo:
LMS,Dns, Xpon, libre, smokeping. Nic ciekawego ale zależy mi żeby kilka lat pochodziło bez modernizacji.


Na górę
Post: śr, 27 wrz 2017 8:34:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1463
Matszosa i Mylek - jedziemy razem na MM to będziecie mieli dużo czasu na gadanie o serwerach, chyba że się bardzo spieszy.


Na górę
Post: sob, 21 paź 2017 20:31:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 06 kwie 2017 19:21:19
Posty: 45
Podepnę się do pytania. Chciałbym pobawić się wirtualizacją, klastrowaniem i rzeczami typu Docker. Czyli wziąć na tapetę takie platformy jak Proxon, Xen, DRBD, GlusterFS itp. Zastanawiam się ile tak naprawdę musiałbym wydać żeby mieć najbardziej podstawowe środowisko do uczenia się. Myślałem o modernizacji swojego kompa
Cytuj:
i5 2500k+Fortis|12GB tam| Asrock z68 Pro 3|Asus Radeon HD7850 | SSD Plextor M5P 128gb | Seagate Constelation ES3 1TB | Super Flower GG 550W 80+GOLD | Fractal Design ARC R2

Procka musiałbym wymienić na jakiegoś Xeona, dodać parę dysków i jakieś najtańsze karty graficzne. Aczkolwiek mam obawy bo jednak wolałbym mieć w odwodzie jakiś działający komputer podczas gdy bym instalował,konfigurował, kombinował i "psuł". Dlatego też myślałem o jakimś niedrogim poleasingowcu ...
http://allegro.pl/super-micro-as-4021m- ... 62759.html
http://allegro.pl/intel-s5500bc-2-x-e56 ... ml#thumb/5

... tylko też trzeba by było dodać dyski i grafiki. W przypadku klastrowania myślałem też o kilku raspberry pi zamiast wirtualek. Ale sam nie wiem. Doradźcie ludziska.


Na górę
Post: pn, 23 paź 2017 0:14:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 10 wrz 2014 9:18:06
Posty: 207
Lokalizacja: /dev/null
Zwykle takie "desktopy" nie są fajne na serwery...
dołóż troche i np. http://allegro.pl/dell-pe-r610-2xsc-l56 ... 09603.html
lub chociaż http://allegro.pl/dell-poweredge-r710-2 ... 18787.html
a pochodzi długie lata.
(ps. od 15 lat mam serwery na Dellach i nie żałuję)


Na górę
Post: pn, 23 paź 2017 14:19:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: czw, 06 kwie 2017 19:21:19
Posty: 45
Mi nie chodzi o to żeby to był sprzęt na lata. To ma służyć tylko do nauki, żeby sobie postawić, pokonfigurować, potestować sytuacje awaryjne i ewentualnie sprzedać gdy człowiek załapie podstawy.

Druga sprawa że mieszkam w kawalerce (+ żona i dziecko) 35m2, nie miałbym gdzie taki sprzęt postawić (nie mówiąc o hałasie). Zwykłego towera jeszcze gdzieś wcisnę, ale takiego placka nie mam gdzie.


Na górę
Post: ndz, 29 paź 2017 18:20:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 03 cze 2009 15:38:57
Posty: 287
Lokalizacja: Raszyn
Poszukaj Dell t110, do nauki jak znalazł, spokojnie postawisz na tym wirtualizację
http://allegro.pl/dell-t110-ii-xeon-e3- ... 28353.html

Jak na serwer to bardzo cichy, wydajność na środowisko testowe też ok. wsadzisz sobie dysk SSD i do nauki jak znalazł.

Pozdrawiam

_________________
http://www.fiberzone.pl


Na górę
Post: czw, 15 lut 2018 15:19:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 26 lut 2010 10:21:39
Posty: 339
coby nie zakładać nowego wątku

czy taki nada się, będzie na tym proxmox i dwie maszyny jedna windows 10 z aplikacją dla 5 stacji darmową bazą oracle oraz debian z sambą.

http://allegro.pl/lenovo-thinkstation-e31-xeon-quad-8gb-quadro-10pro-i7161050590.html


Na górę
Post: czw, 15 lut 2018 17:33:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2605
Lokalizacja: Wrocław
Jak ma być tam baza to bym szukał czegoś z 32GB ram


Na górę
Post: czw, 22 lut 2018 8:53:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 26 lut 2010 10:21:39
Posty: 339
http://allegro.pl/dell-t3500-hexa-x5650-6x2-66-24gb-2tb-fx580-win-10-i6558029531.html

a taki ?


Na górę
Post: czw, 22 lut 2018 12:58:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2605
Lokalizacja: Wrocław
Poszukaj cos na Intel Xeon E3-1220 v3 mniej prądu zje, a taka sama wydajność


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 18 lip 2018 12:33:43

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl