Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 22 sie 2017 17:25:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 05 lip 2008 22:08:40
Posty: 550
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Witajcie,
Padła maszyna z VMware, przy spięciu szlag trafił tablicę partycji dysków w raid10. Skanowanie dysków nie wykazało żadnych uszkodzeń, testdisk i kilka innych programów widzi dane na dysku, kilka z nich skopiowało dane z wirtualek windowsowych i linuksowych, ale niestety odtwarza partycję po partycji, ale linuksy zawsze mają po kilka partycji, więc jest chaos - nie wiadomo która partycja do jakiego systemu. Czy ktoś jest w stanie podsunąć mi rozwiązanie jak odbudować tablice partycji na dyskach GPT? Mam schemat struktury partycji.

_________________
Pozdrawiam
Piotr
compus-net.com


Na górę
Post: śr, 23 sie 2017 14:15:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 09 lut 2017 12:48:11
Posty: 124
To, czy to vmware czy coś innego nie ma IMHO znaczenia, co to za maszyna i jaki kontroler RAID?


Na górę
Post: śr, 23 sie 2017 22:07:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 05 lip 2008 22:08:40
Posty: 550
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
th0massin0 pisze:
To, czy to vmware czy coś innego nie ma IMHO znaczenia, co to za maszyna i jaki kontroler RAID?

Maszyna i kontroler nie ma znaczenia. VMWare ma znaczenie, bo używa GPT i ma specyficzne formaty partycji.

_________________
Pozdrawiam
Piotr
compus-net.com


Na górę
Post: czw, 24 sie 2017 14:30:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 09 lut 2017 12:48:11
Posty: 124
Albercik pisze:
th0massin0 pisze:
To, czy to vmware czy coś innego nie ma IMHO znaczenia, co to za maszyna i jaki kontroler RAID?

Maszyna i kontroler nie ma znaczenia. VMWare ma znaczenie, bo używa GPT i ma specyficzne formaty partycji.

Jeśli dobrze rozumiem macierz nie rozleciała się, system bootuje, ale nie masz datastore?
Zerknij: http://vmwaremine.com/2014/06/23/use-pa ... partition/


Na górę
Post: czw, 24 sie 2017 15:05:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 05 lip 2008 22:08:40
Posty: 550
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
th0massin0 pisze:
Jeśli dobrze rozumiem macierz nie rozleciała się, system bootuje, ale nie masz datastore?
Zerknij: http://vmwaremine.com/2014/06/23/use-pa ... partition/


Dokładnie, macierz jest ok, pokiełbasiły się tylko dane startowe w tablicy partycji. Próbowałem robić wg tej instrukcji, jest jednak problem, bo po tej operacji tworzy się tylko jedna partycja GPT, a poprzednio było ich kilka. Mam nawet zrzut tablicy partycji fdiskiem - niezbyt dokładny, ale widać wyraźnie nr sektorów na dysku - gdzie i jaka partycja się zaczyna i jaką ma pojemność. Problem jednak jest taki, że próbowałem kilkoma edytorami i żaden nie zapisał tego poprawnie. Partycje są domyślne, takie jak je tworzy instalator, więc zainstalowałem testowo na dysku o identycznej pojemności marki VMware i faktycznie parametry wszystkich partycji zgadzają się. Pomyślałem sobie, że może ponowna instalacja przerwana w porę pozwoli na odbudowanie tablicy zanim zostaną zapisane dane......ale nie odważyłem się jeszcze tego zrobić z wiadomych powodów.
Odzyskałem plik o wielkości dysku (1TB) z rozszerzeniem *.vhdx i próbuję go przekonwertować. Mam też pliczki *.vmdk po 465B każdy, w których są znaczniki wirtualek, ale nie bardzo wiem jak to połączyć i odtworzyć. VMware widzi te pliczki jako systemy, tyle, że nie potrafi ich otworzyć, bo to tylko jakaś forma "markerów". Taki pliczek wygląda tak:

Kod:
# Disk DescriptorFile
version=1
encoding="UTF-8"
CID=d0be5aa4
parentCID=ffffffff
isNativeSnapshot="no"
createType="vmfs"

# Extent description
RW 1069551616 VMFS "Hosting-Nowy-flat.vmdk"

# The Disk Data Base
#DDB

ddb.adapterType = "lsilogic"
ddb.deletable = "true"
ddb.encoding = "UTF-8"
ddb.geometry.biosCylinders = "66576"
ddb.geometry.biosHeads = "255"
ddb.geometry.biosSectors = "63"
ddb.geometry.cylinders = "66576"
ddb.geometry.heads = "255"
ddb.geometry.sectors = "63"
ddb.longContentID = "06067326c2feafacf8744a89d0be5aa4"
ddb.toolsVersion = "9541"
ddb.uuid = "60 00 C2 96 bf 47 d6 e9-fb aa 3f 0c e4 fa 13 d2"
ddb.virtualHWVersion = "11"

_________________
Pozdrawiam
Piotr
compus-net.com


Na górę
Post: pn, 28 sie 2017 9:26:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 09 lut 2017 12:48:11
Posty: 124
... czyli system nie bootuje i nie wiadomo co. Ok. :) Jeśli wiesz, jak ma wyglądać tablica partycji, co więcej masz już taką na identycznym dysku, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją przeszczepić (wcześniej wykonując kopię tamtej).
https://www.cyberciti.biz/tips/linux-ho ... e-mbr.html

Z tym vhdx to już za duży skrót myślowy (nie ta platforma). Najważniejsze dla Ciebie są vmdk, innymi słowy obrazy wirtualnych dysków twardych.

Na Twoim miejscu próbowałbym to poskładać pod Vmware Workstation.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 19 lip 2018 4:00:20

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl