Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: czw, 20 paź 2016 22:29:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 18 mar 2007 15:28:19
Posty: 318
Lokalizacja: BDG
Dla poszerzenia własnej wiedzy zainstalowałem sobie windows server 2008r2 oraz hypervisor na której mam linuxa i problem z wydajnością.
Gdy zaczynam wykonywać jakieś operacje np. kopiowanie plików czy aktualizacje na wirtualnej maszynie to w monitorze zasobów parametr highest active time skacze do 100% a transfer na dysku nie przekracza 10MB/s. Wirtulany system to debian 7 lecz nie ma to znaczenia gdyż windows 7 tak samo się zachowuje. Wyczytałem, że problemem może być sterownik karty sieciowej lecz aktualizacja do najnowszego nic nie dała. Jest to bardzo denerwujące bo po sieci gigabitowej transfer nie przekracza 8MB/s, dodatkowo spada nawet do zera na zainstalowanej maszynie wirtualnej a na samym windowsie prędkość w sieci LAN dochodzi do 100MB/s.

Komputer ma procesor czterordzeniowy celeron j1900, 4GB pamięci DDR3, dysk SATA3 1T, dwie sieciówki PCIe realtek gigabit. Ruter RB750GL.

Pytanie mam następujące czy może to być wina słabego sprzętu czy raczej złej konfiguracji? Jeśli to drugie to proszę o nakierowanie jak z tym problemem sobie poradzić.

_________________
www.shih-tzu.pl


Na górę
Post: czw, 20 paź 2016 23:33:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 10 lip 2008 23:36:54
Posty: 1501
Lokalizacja: okolice Rzeszowa
a co sie dzieje na linuxie? rdzenie ci sie nie przytkają ? może przerwania?

_________________
bitlan.com.pl


Na górę
Post: pt, 21 paź 2016 9:24:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 18 mar 2007 15:28:19
Posty: 318
Lokalizacja: BDG
na linuxie i na windowsie cpu się nudzi, nie ma znaczenia ile przydzielę rdzeni. Przerwań nie sprawdzałem

_________________
www.shih-tzu.pl


Na górę
Post: pt, 21 paź 2016 21:23:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2509
Integration services instalowałeś?


Na górę
Post: pt, 21 paź 2016 21:37:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 18 mar 2007 15:28:19
Posty: 318
Lokalizacja: BDG
jo_gurt pisze:
Integration services instalowałeś?


nie

_________________
www.shih-tzu.pl


Na górę
Post: pn, 24 paź 2016 23:41:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3602
Celeronik 4 rdzeniowy i 4GB ramu to malo jak na hypervisora i to jeszcze na windowsie. Z jednej strony to masz bardzo mizerne zasoby na Hyper-V ale wyniki ktore podajesz sa za slabe nawet na ten sprzet. Nie znam sie na hyperv wiec Ci nie pomoge niestety, ale proponuje przesiadke na VMware, Citrix XenServer albo KVM.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: śr, 26 paź 2016 23:11:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 18 mar 2007 15:28:19
Posty: 318
Lokalizacja: BDG
Qmpeltaty pisze:
Celeronik 4 rdzeniowy i 4GB ramu to malo jak na hypervisora i to jeszcze na windowsie. Z jednej strony to masz bardzo mizerne zasoby na Hyper-V ale wyniki ktore podajesz sa za slabe nawet na ten sprzet. Nie znam sie na hyperv wiec Ci nie pomoge niestety, ale proponuje przesiadke na VMware, Citrix XenServer albo KVM.


zainstalowałem vmware player i problem identyczny, wszelkie podpowiedzi, które otrzymałem nie przyniosły żadnego rezultatu, myślę, że to wina budżetowego sprzętu

_________________
www.shih-tzu.pl


Na górę
Post: wt, 01 lis 2016 9:48:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1892
A ja mysle, ze to wina kontrolera dysku, bo wirtualizacji nie da sie praktycznie uzywac bez opcji write-back na dyskach hdd.


Na górę
Post: wt, 01 lis 2016 19:34:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3602
dominiaz pisze:
A ja mysle, ze to wina kontrolera dysku, bo wirtualizacji nie da sie praktycznie uzywac bez opcji write-back na dyskach hdd.

Mozesz powiedziec wiecej na ten temat ? Nie bardzo umiem polaczyc wiedze na temat write-back policy a wirtualizacja.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 22 lut 2017 3:34:26

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl