Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 05 mar 2016 1:23:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 12 lis 2003 22:24:45
Posty: 80
Lokalizacja: B-B
Witam, na początek chciałem powiedzieć, że z wirtualizacją mam doczynienia bardziej jako user niż admin. Dawno temu testowałem rozwiązania oparte na ESXi oraz KVM (proxmox) i XEN. Ale to bardzo amatorsko. Teraz potrzebuję wrócić do tematu ale mam problem z konfiguracją dysków. Host ma być oparty o PC z i5 oraz 16GB ram, jako storage mam do dyspozycji 2 x SSD 240GB oraz 1 x HDD 500GB. Chciałbym postawić na tym hoście tylko 2 wirtualki (windows 7) na obu będą serwery BD dla niedużych baz - kilka GB. Zależałoby mi aby użyć szybkich dysków do operacji bazodanowych, jednocześnie 2 ssd w programowym raid1 ?. Czy jak postawie powiedzmy proxmoxa na hdd, z 2 ssd zrobie software raid ( nie wiem czy się da z poziomu proxmoxa gui) i na tej macierzy postawie wirtualki to użyje potencjał ssd? Czy może lepiej obie wirtualki przypisać do osobnych dysków ssd ? W gręwchodzi także jakis linux na hoscie + kvm. Ale jeśli chodzi o dyski to nie mam pomysłu jak to ugryźć.


Na górę
Post: sob, 05 mar 2016 9:34:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1581
Ja ostatnio stawiałem XenServer 6.5 na Supermicro + 2x2TB HDD z programowym RAID. Działa OK, tylko trzeba się przyzwyczaić do paru niuansów w stosunku do ESXi. Zamiast HDD daj SSD i będzie śmigać.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: sob, 05 mar 2016 10:16:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 12 lis 2003 22:24:45
Posty: 80
Lokalizacja: B-B
Ale to hosta też postawić na trzecim dysku ssd ?. W sumie teoretycznie jest opcja dołożenia jeszcze jednego ssd zamist hdd.


Na górę
Post: sob, 05 mar 2016 10:22:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 25 mar 2010 13:23:23
Posty: 1581
Do RAID1 wystarczą ci dwa dyski i masz wydajność i bezpieczeństwo. Host nie musi być na oddzielnym dysku (system może być na dysku, który jest w macierzy i sam siebie replikuje). Tu masz opis jak to ustawić na XenServer 6.5 https://techblog.jeppson.org/2015/02/convert-xenserver-6-5-to-software-raid-1/ (nie da się tego wyklikać z GUI, bo sam XenServer tego oficjalnie nie wspiera). Oczywiście RAID programowy nie jest rozwiązaniem profesjonalnym, ale u mnie działa już lata i radzi sobie z awariami.

_________________
www.inet.one.pl
Konfiguracja BGP. Podział pasma (filtry mieszające, IFB). Skrypty bash, perl.


Na górę
Post: pn, 07 mar 2016 9:56:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 wrz 2012 20:00:11
Posty: 138
Po 1 to kup płytę z obsługą RAID 1 albo po prostu kontroler z cache. Uważam że RAID programowy obok rozwiązań profesjonalnych nawet nie leżał (oczywiście to moje zdanie).

Hypervisiora zainstaluj na pendrive lub osobnym małym dysku, system operacyjny maszyny wirtualnej na dysku HDD, a na SSD wyrzucasz tylko pliki bazy danych.


Na górę
Post: czw, 17 mar 2016 22:38:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3603
Blejdas pisze:
Po 1 to kup płytę z obsługą RAID 1 albo po prostu kontroler z cache. Uważam że RAID programowy obok rozwiązań profesjonalnych nawet nie leżał (oczywiście to moje zdanie).

Hypervisiora zainstaluj na pendrive lub osobnym małym dysku, system operacyjny maszyny wirtualnej na dysku HDD, a na SSD wyrzucasz tylko pliki bazy danych.

Kurcze to juz drugi temat, w ktorym mowisz dokladnie to samo co ja bym powiedzial :)

Podpisuje sie nogami i recami - hypervisior na flash lub malym dysku, kontroler raid sprzetowy z BBU (jesli pod baze danych) czyli z podtrzymaniem bateryjnym kontrolera. Znajdziesz cos z adapteca albo lsi. Generalnie PC jako serwer to slaby pomysl, bo za ta sama kase kupisz np. Della R610 i masz prawdziwy serwerowy sprzet klasy enterprise a nie sprzet dla ksiegowej.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: pt, 18 mar 2016 0:50:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 wrz 2012 20:00:11
Posty: 138
Qmpeltaty pisze:
Kurcze to juz drugi temat, w ktorym mowisz dokladnie to samo co ja bym powiedzial :)


Jest szansa, że oboje mamy rację ;) Zupełnie nowe zjawisko w "Internetach". ;)

Qmpeltaty pisze:
Generalnie PC jako serwer to slaby pomysl, bo za ta sama kase kupisz np. Della R610 i masz prawdziwy serwerowy sprzet klasy enterprise a nie sprzet dla ksiegowej.


Ja bym zaproponował (jeżeli jest miejsce na RACKa)
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6056343870

Genialne maszyny. Mam taki zwirtualizowany za pomocą ESXi free, a na nim 2x Win srv2012, na jednym MSSQL w wersji enterprise, 5 maszyn " linuxowych" i zwirtualizowany MT. Działa jak talala :) duzo kieszeni, mozna budowac ogromne raidy, jest dobry kontroler z pelna obsluga RAID5 :) o ile wiem to ten procesor z aukcji nie jest najwyzszym mozliwym do wsadzenia, ramu 96GB bez ECC wlozysz. Minus to apetyt na prąd, ale albo rybki albo akwarium. Kolejny minus to backplane obsługuje max. 6Gb ale jeżeli pod uwagę jest brany "desktop z software RAID" to ta propozycja będzie potworem pod względem mocy.

Jak cos mniejszego to sa takie HP Micro servery na AMDkach/celeronach, na takim jednym działa ActiveDirectory z DFS i sobie całkiem przyzwoicie radzi :) tylko w tym wypadku jest ok 2k za samego mikrusa i ok. 1000 za kontroler :)


Na górę
Post: sob, 19 mar 2016 21:42:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 04 maja 2008 16:17:14
Posty: 1531
Ile to ciągnię prądu w spoczynku i w "pocie" czoła?

_________________
Brakuje czasu żeby się dobrze wys....pać :x


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 15:00:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 wrz 2012 20:00:11
Posty: 138
Nie mierzę per maszyna/zasilacz, rachunek przychodzi wspólny to problem księgowych u mnie ma działać :)


Na górę
Post: pt, 16 wrz 2016 13:22:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 12 lis 2003 22:24:45
Posty: 80
Lokalizacja: B-B
Po długiej przerwie odpowiadam na jakie rozwiązanie się zdecydowałem. Jako hypervisor wybrałem Proxmox 4.2 zainstalowany na 2 dyskach SSD w konfiguracji ZFS Raid 1. W tym malutkim środowisku wirtualnym pracują 2 VM pod kontrolą Windows 7 Pro.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 22 lut 2017 14:49:28

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl