Qmpeltaty pisze:
Kurcze to juz drugi temat, w ktorym mowisz dokladnie to samo co ja bym powiedzial
Jest szansa, że oboje mamy rację ;) Zupełnie nowe zjawisko w "Internetach". ;)
Qmpeltaty pisze:
Generalnie PC jako serwer to slaby pomysl, bo za ta sama kase kupisz np. Della R610 i masz prawdziwy serwerowy sprzet klasy enterprise a nie sprzet dla ksiegowej.
Ja bym zaproponował (jeżeli jest miejsce na RACKa)
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6056343870Genialne maszyny. Mam taki zwirtualizowany za pomocą ESXi free, a na nim 2x Win srv2012, na jednym MSSQL w wersji enterprise, 5 maszyn " linuxowych" i zwirtualizowany MT. Działa jak talala

duzo kieszeni, mozna budowac ogromne raidy, jest dobry kontroler z pelna obsluga RAID5

o ile wiem to ten procesor z aukcji nie jest najwyzszym mozliwym do wsadzenia, ramu 96GB bez ECC wlozysz. Minus to apetyt na prąd, ale albo rybki albo akwarium. Kolejny minus to backplane obsługuje max. 6Gb ale jeżeli pod uwagę jest brany "desktop z software RAID" to ta propozycja będzie potworem pod względem mocy.
Jak cos mniejszego to sa takie HP Micro servery na AMDkach/celeronach, na takim jednym działa ActiveDirectory z DFS i sobie całkiem przyzwoicie radzi

tylko w tym wypadku jest ok 2k za samego mikrusa i ok. 1000 za kontroler