Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
Post: sob, 13 lut 2016 18:05:18 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2532
Lokalizacja: Lublin
Stabilny jest, ale fakt, że kapryśny odnośnie sprzętu. Lubi jednak zabawki większych typu dell, hp, ibm.


Na górę
Post: ndz, 14 lut 2016 13:36:33 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 17 kwie 2008 19:34:05
Posty: 363
Lokalizacja: Zamość
Ja osobiście uważam że stabilność vmware bierze się z tego że jest własnie kapryśny co do sprzętu i na byle gównie nie zadziała bo nie wykrynie niewspieranych kontrolerów raid czy sieciówek , żeby jeszcze wszyscy chcieli kupować graty które im się zaleca.....

_________________
PIWO- Przysmak Istny Wielu Obywateli
http://www.speedtest.net/result/1406608213.png


Na górę
Post: pn, 15 lut 2016 10:26:44 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 wrz 2012 20:00:11
Posty: 145
Robert_X pisze:
Ja osobiście uważam że stabilność vmware bierze się z tego że jest własnie kapryśny co do sprzętu i na byle gównie nie zadziała bo nie wykrynie niewspieranych kontrolerów raid czy sieciówek , żeby jeszcze wszyscy chcieli kupować graty które im się zaleca.....


To tak jak z Androidem i iOSem :)

VMware wspiera sprzęt który rekomenduje i nawet jak mam gdzieś Proxmoxa i Cirtixa to i tak one są na sprzęcie który ma pełne wsparcie VMware.


Na górę
Post: pn, 15 lut 2016 12:08:34 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1345
Lokalizacja: Katowice
Z drugiej strony stawianie na sprzętach nieserwerowych czegoś co ma 24/7 bez przerwy działać, to nie jest dobry pomysł ;)

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl


Na górę
Post: pn, 15 lut 2016 14:11:32 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 17 kwie 2008 19:34:05
Posty: 363
Lokalizacja: Zamość
Andrew_wojownik pisze:
Z drugiej strony stawianie na sprzętach nieserwerowych czegoś co ma 24/7 bez przerwy działać, to nie jest dobry pomysł ;)

Zgadzam się z tym w 100% ale pewnie sam wiesz , niektórzy klienci mają w du...ie tego typu twierdzenia bo jak działa to czemu ma się zjeb..ć ?

_________________
PIWO- Przysmak Istny Wielu Obywateli
http://www.speedtest.net/result/1406608213.png


Na górę
Post: wt, 16 lut 2016 13:27:17 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 18 gru 2009 0:47:33
Posty: 2062
@Blejdas
Kiedyś też musiałem dopiąć decyzję i padło na xen (jeszcze wtedy XCP) teraz używam xenserwerów, choć nawet raz sprawdziłem poxmoxa - wygrało przyzwyczajenie.
vmware jest standardem ale mi w nim brakowało dostępu do konsoli a w xenie to linux i sporo możesz oskryptować.

wiem wiem vm to też linux ale bez konsoli :(

_________________
Internet jakimś cudem działa .....


Na górę
Post: wt, 16 lut 2016 13:36:19 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 wrz 2012 20:00:11
Posty: 145
Papar pisze:
@Blejdas
vmware jest standardem ale mi w nim brakowało dostępu do konsoli a w xenie to linux i sporo możesz oskryptować.

wiem wiem vm to też linux ale bez konsoli :(


To jest ból, chyba, że nie przejmujesz się $$ :) Wtedy masz ogrom możliwości właściwie "Out of box"


Na górę
Post: wt, 16 lut 2016 15:42:52 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 31 lip 2011 11:33:10
Posty: 163
Lokalizacja: Malbork
Blejdas pisze:
Papar pisze:
@Blejdas
vmware jest standardem ale mi w nim brakowało dostępu do konsoli a w xenie to linux i sporo możesz oskryptować.

wiem wiem vm to też linux ale bez konsoli :(


To jest ból, chyba, że nie przejmujesz się $$ :) Wtedy masz ogrom możliwości właściwie "Out of box"


Ja dopiero zaczynam - Proxmox na prawdę fajnie działa. Gotowa dystrybucja, fajnie się na tym pracuje.
Xen aż tak lepszy?

_________________
datpol.pl - rozwiązania dla biznesu
Szmanda.info - wizytówka


Na górę
Post: wt, 16 lut 2016 22:04:09 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2532
Lokalizacja: Lublin
VMWare'a można też "oskryptować", tj są narzędzia automatyzacyjne. Ale wszystko rozbija się o hajs ;)


Na górę
Post: czw, 18 lut 2016 14:02:37 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 23 mar 2010 19:00:21
Posty: 301
jo_gurt pisze:
Stabilny jest, ale fakt, że kapryśny odnośnie sprzętu. Lubi jednak zabawki większych typu dell, hp, ibm.


Gdzie nie spojrzę po firmie to albo na jakiś intelowych płytach albo na supermicro nam wszystko działa.
A jak zerknę na klienetów - to albo HP , albo supermicro - albo poprostu płyty intela.

Tam jedyne co może nie działać to sieciówka...
ALE u nas OS lata z pendriva a datastory z macierzy - więc odpada sprawa sas/sata/raid...


Na górę
Post: pt, 19 lut 2016 18:06:38 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3642
legba pisze:

ALE u nas OS lata z pendriva a datastory z macierzy - więc odpada sprawa sas/sata/raid...


Dokladnie tak samo robie, i 0 problemow.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: pt, 19 lut 2016 19:47:38 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 07 lut 2008 19:30:40
Posty: 560
Supermicro i ich managment to jakaś porażka, zresztą HP też nie lepszy, do każdego musisz mieć dedykowaną przeglądarkę z dedykowaną javą w odpowiedniej wersji, bo nie działa. Na szczęście od jakiegoś roku, dwóch idziemy w Delle, w iDracu nie ma problemów, działa na wszystkim aż miło :) Z supermicro też jest ciągły problem z zawieszającym się mgmtem, trzeba go resetować po ipmi.


Na górę
Post: śr, 24 lut 2016 0:41:41 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3642
fazie pisze:
Supermicro i ich managment to jakaś porażka, zresztą HP też nie lepszy, do każdego musisz mieć dedykowaną przeglądarkę z dedykowaną javą w odpowiedniej wersji, bo nie działa. Na szczęście od jakiegoś roku, dwóch idziemy w Delle, w iDracu nie ma problemów, działa na wszystkim aż miło :) Z supermicro też jest ciągły problem z zawieszającym się mgmtem, trzeba go resetować po ipmi.


Zobacz sobie jakakolwiek serwerownie w USA, 95% to Dell - z jakiegos powodu ;)

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: pt, 26 lut 2016 20:49:02 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 12 sie 2012 11:22:42
Posty: 92
Lokalizacja: Wrocław
fazie pisze:
Supermicro i ich managment to jakaś porażka, zresztą HP też nie lepszy, do każdego musisz mieć dedykowaną przeglądarkę z dedykowaną javą w odpowiedniej wersji, bo nie działa. Na szczęście od jakiegoś roku, dwóch idziemy w Delle, w iDracu nie ma problemów, działa na wszystkim aż miło :) Z supermicro też jest ciągły problem z zawieszającym się mgmtem, trzeba go resetować po ipmi.



Obrazek


z iDrakiem sa takie same problemy... to samo javowe gowienko ;)

_________________
Belliash IT Weblog


Na górę
Post: pt, 26 lut 2016 21:24:25 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 17 kwie 2008 19:34:05
Posty: 363
Lokalizacja: Zamość
To bolącza wszystkiego co działa na starszej Javie , ja postawiłem sobie wirtualkę z xp i jakąś starszą Javą i śmiga IPMI i Drac

_________________
PIWO- Przysmak Istny Wielu Obywateli
http://www.speedtest.net/result/1406608213.png


Na górę
Post: ndz, 28 lut 2016 22:20:20 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 23 mar 2010 19:00:21
Posty: 301
fazie pisze:
Supermicro i ich managment to jakaś porażka, zresztą HP też nie lepszy, do każdego musisz mieć dedykowaną przeglądarkę z dedykowaną javą w odpowiedniej wersji, bo nie działa. Na szczęście od jakiegoś roku, dwóch idziemy w Delle, w iDracu nie ma problemów, działa na wszystkim aż miło :) Z supermicro też jest ciągły problem z zawieszającym się mgmtem, trzeba go resetować po ipmi.


Hm... lokalnie mam chyba z 10 supermicro - nic mi sie nie wiesza.
Fakt też jest taki że korzystam z IPMI raz przy instalacji - a później od wielkiego dzwonu jak coś spieprzę:)


Na górę
Post: pn, 29 lut 2016 12:39:45 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 07 lut 2008 19:30:40
Posty: 560
Spróbuj na mac os x, tylko dell działa ok, reszta to wieczna kombinacja.


Na górę
Post: pn, 29 lut 2016 17:39:58 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: wt, 19 mar 2013 12:29:37
Posty: 29
Czy próbowaliście stosować OS na kartach SD zamiast pendrive? I czy macie jakieś sprawdzone karty z dłuższą żywotnością? (ilość I/O).


Na górę
Post: pn, 29 lut 2016 23:50:35 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 wrz 2012 20:00:11
Posty: 145
arcio pisze:
Czy próbowaliście stosować OS na kartach SD zamiast pendrive? I czy macie jakieś sprawdzone karty z dłuższą żywotnością? (ilość I/O).


Ja ESXi instalowałem na kartach SD wkładanych w adaptery. Działają od roku bez skazy.


Na górę
Post: wt, 01 mar 2016 17:41:48 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3642
belliash pisze:
fazie pisze:
Supermicro i ich managment to jakaś porażka, zresztą HP też nie lepszy, do każdego musisz mieć dedykowaną przeglądarkę z dedykowaną javą w odpowiedniej wersji, bo nie działa. Na szczęście od jakiegoś roku, dwóch idziemy w Delle, w iDracu nie ma problemów, działa na wszystkim aż miło :) Z supermicro też jest ciągły problem z zawieszającym się mgmtem, trzeba go resetować po ipmi.



Obrazek


z iDrakiem sa takie same problemy... to samo javowe gowienko ;)


Nie mialem jeszcze nigdy wiekszych problemow z odpaleniem draca - czasami trzeba dodac do zaufanych witryne, cos tam pokombinowac ale jak juz raz przejdziesz pare scenariuszy "nie dzialania" to pozniej jest latwiej ;)

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: wt, 01 mar 2016 17:49:36 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 12 sie 2012 11:22:42
Posty: 92
Lokalizacja: Wrocław
Z drakami mam doczynienia na codzien i uwierz, czesto zdarza sie ze nie dzialaja z danym JDK czy JRE, w zaleznosci od wersji draka.

_________________
Belliash IT Weblog


Na górę
Post: wt, 01 mar 2016 22:55:23 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 07 lut 2008 19:30:40
Posty: 560
Też mam na codzień doczynienia z iDracami czy ILO, i jeśli chodzi o iDraci (max 1-2 letnie) to nie ma z nimi najmniejszego problemu. Chyba masz jakieś mega stare te iDraci nie upgradeowane, my mamy politykę upgrade'u minimum raz w roku, gdy przenosimy się do zapasowej serwerowni, to stara jest gruntownie czyszczona, upgrade itd.


Na górę
Post: czw, 03 mar 2016 8:08:05 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3642
belliash pisze:
Z drakami mam doczynienia na codzien i uwierz, czesto zdarza sie ze nie dzialaja z danym JDK czy JRE, w zaleznosci od wersji draka.


Uwierz mi ze moja codzienna praca od 8 lat opiera sie dostepie do draca na ok. 80 fizycznych maszynach, wiec wiem co mowie :)

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: czw, 03 mar 2016 16:59:07 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 12 sie 2012 11:22:42
Posty: 92
Lokalizacja: Wrocław
Co nie znaczy ze nie ma z nimi problemow.
Ze juz nie wspomne o tym, ile to razy trzeba draka zrestartowac zeby sie do niego w ogole dostac.

_________________
Belliash IT Weblog


Na górę
Post: sob, 05 mar 2016 9:49:42 
   Tytuł: Re: Proxmox vs. xen
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1896
Ja w sieci mam same HP z ILO i tam wchodząc przez Internet Explorer / EDGE (.NET) działa zawsze w 100% idealnie konsola.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 27 mar 2017 6:40:15

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl