Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 13 sty 2016 11:30:21 
   Tytuł: Czy tak sie da?
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 581
Pytanie do specjalistów od wirtualizacji. Czy sa takie rozwiazania?

Czy da sie na standardowym komputerze ze zwykla karta graficzna z 2 wyjsciami video, tudziez z 2 standardowymi kartami graficznymi, uruchomic maszyne wirtualna, która bedzie uzywałą dedykowanej karty graficznej/monitora (tudziez 2-go wyjscia) i jeszcze do tego miała swój zestaw klawiatura/mysz?
Lub innymi słowami, czy da sie przy jednym fizycznym kompie posadzić 2 ludków, kazdy bedzie miał swoj monitor/ mysz/klawiature i nie bedzie sie to gryzło i mieszało, bedzie dobrze odseparowane?

Czy łacznosc z maszyna wirtualna zawsze sie odbywa poprzez jakies sesje terminalowe?

A po co mi to? Chciałbym miec komputer na ktorym normalnie pracuje, ma monitor itd, i uruchomic na nim virtualna maszyne ktora bedzie działac jako HTPC i bedzie podlaczona do TV.


Na górę
Post: śr, 13 sty 2016 11:58:27 
   Tytuł: Re: Czy tak sie da?
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 227
Z linuksem na pokladzie mozna odpalic dwa Xservery i skonfigurowac tak jak potrzebujesz bez wirtualizacji.
Ewentualnie na zwyklym linuksie odpalasz dwa razy Xy i w jednym uruchamiasz np virtualboxa.

Zaden bare-metal hypervisor tego nie zrobi.

Rzezbienie, ale da sie.


Na górę
Post: śr, 13 sty 2016 12:46:44 
   Tytuł: Re: Czy tak sie da?
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2532
Lokalizacja: Lublin
Hm, a nie wystarczy rozszerzenie pulpitu + na drugi monitor wyrzucić okno z wirtualką? Czy ma to być operowane niezależnie?


Na górę
Post: śr, 13 sty 2016 12:59:48 
   Tytuł: Re: Czy tak sie da?
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 11 cze 2014 17:34:03
Posty: 581
jo_gurt pisze:
Hm, a nie wystarczy rozszerzenie pulpitu + na drugi monitor wyrzucić okno z wirtualką? Czy ma to być operowane niezależnie?

Wlasnie mi chodzi o to zeby to bylo zupelnie niezalezne.


Na górę
Post: śr, 13 kwie 2016 15:36:33 
   Tytuł: Re: Czy tak sie da?
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 30 sie 2015 13:14:34
Posty: 4
Jeżeli jeszcze się zastanawiasz to:
Da się, ale:
1. procek i płyta główna musi wspierać Technologię wirtualizacji Intel® Virtualization for Directed I/O (VT-d) oraz VT-x
2. potrzebne są dwie karty graficzne jedna dla systemu "host" a druga dla wirtualnego
3. musisz zrobić passthrough karty graficznej + kilku portów usb (co najmniej jednego, ale wtedy trzeba dodać hub usb)


Na górę
Post: czw, 14 kwie 2016 20:47:08 
   Tytuł: Re: Czy tak sie da?
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1346
Lokalizacja: Katowice
https://www.youtube.com/watch?v=LuJYMCbIbPk

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 29 mar 2017 1:19:40

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl