Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: ndz, 18 paź 2015 15:06:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 66
Witam,

Mam w pracy serwer na Supermicro X8SIE / Xeon 3430
Sprzęt jest stary ale do VMek jest idealny.
Płyta ta ma web-managment na pierwszej z dwóch kart sieciowych. Pobiera sobie adres i mogę wejść poprzez WWW i podpatrywać co się dzieje na serwerze. Jest to zabawka od Supermicro do niczego mi niepotrzebna.
Pytanie brzmi następująco:
Jak to wyłączyć?
Jak dobrze wyczytałem jest to funkcja IPMI. czy wystarcz wyłączyć to w Esxi czy trzeba grzebać gdzieś głębiej?
W biosie nie widziałem opcji wyłączenia tego. Mogę jedynie nadać temu managmentowi albo statyczny IP albo z puli DHCP.
Mam ogromną nadzieję że ktoś doświadczony mi pomoże w tak błachej sprawie.

Pozdrawiam :)


Na górę
Post: ndz, 18 paź 2015 15:25:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 23 mar 2010 19:00:21
Posty: 301
To się konfiguruje w biosie.
AFAIR nie da się wyłączyć. Wstaw to na niestniejący vlan i odpal pobieranie adresacji z dhcp.
Nie będzie miało L2 i L3 - więc nie będzie działać.

Aczkolwiek :) to ja zazwyczaj staram się brać maszyny z takim IPMI - bo już z raz czy dwa mi to uratowało dupę.


Na górę
Post: pn, 19 paź 2015 1:27:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 66
Czyli się nie da wyłączyć. Ok.
Mówisz że to Cię nieraz uratowało? Zobaczymy u mnie :)
A co do VLANu, to chciałbym mieć pieczę nad siecią w firmie. Niestety siecią korporacyjną ja nie zarządzam dlatego też MAC ten dostanie konkretne IP.
Dzięki za pomoc :)


Na górę
Post: pn, 19 paź 2015 8:11:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 21 paź 2014 10:12:39
Posty: 492
To ustaw IP z dupy i nikt prócz Ciebie się nie dostanie.


Na górę
Post: pn, 19 paź 2015 15:37:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 02 lut 2015 20:46:49
Posty: 66
W sieci korpo, nie da się tak zrobić. Niezarejestrowany mac dostaje adres z innej podsieci a na niezarządzalnym switchu nie dam rady puścić dwóch różnych podsieci.
Ale dzięki za sugestię. W sumie była ona sprawdzana/

A mam jeszcze do Was pytanie. Próbował ktoś z Was rozwiązań Proxmox?


Na górę
Post: wt, 20 paź 2015 7:52:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 23 mar 2010 19:00:21
Posty: 301
to ustaw statyczny ip


Na górę
Post: wt, 20 paź 2015 7:58:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 21 paź 2014 10:12:39
Posty: 492
Ja używam proxmoxa. Po prostu działa.


Na górę
Post: wt, 19 sty 2016 10:40:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: czw, 24 kwie 2008 11:52:37
Posty: 5166
Pudel pisze:
na niezarządzalnym switchu nie dam rady puścić dwóch różnych podsieci.


A co niezarządzalny switch mam tutaj do gadania?
Puszczasz nim co chcesz - tak w dużym uproszczeniu.

_________________
www.falconn.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 19 lip 2018 4:08:02

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl