Podepnę się nieco pod temat. Mam serwer na którym postawiony jest proxmox. Zależy mi na tym aby na jednym vm postawić Router OS który bedzie spięty przez pptp z eoip do sprzętowego rb2011. Chce wykonywać tym kanałem backupy w innej lokalizacji. Nie bardzo wiem jak się za to zabrać, czy wystarczy że w jednym mostku znajdzie się mt i vm'ka z debianem i smb? Sprzętowy mikrotik nie kosztuje tak dużo żeby spędzić nad softwarowym więcej jak dzień, ale chętnie bym dowiedział się czy tak na prawdę da się to zrobić.
Edyta. Wszystko się udało, najpierw zrobiłem bonding (agregacja kart) potem je podpiłem pod vmbr0 gdzie dodałem jedna z dwóch kart od MT a druga kartę pod vmbr1 gdzie podpinane są też wszystkie maszyny. pierwszy mostek bez bramy domyślnej (MT widoczny jest pod adresem 192.168.1.70 ale urządzenia dostają adresację z serwera dhcp postawionego na nim i są z puli 192.168.100.0/24). Więc pierwszy mostek podpięty ma adres 192.168.1.70 (bez bramy domyślnej) a drugi mostek już normalnie na 192.168.100.2 z bramą na 192.168.100.1.
Generalnie działa, adresy są rozdawane z dhcp na softwarowym mikrotiku, (opcja z dhcp clientem też działa i wtedy sprzętowym mt rozdaje adresacje). Jeśli ktoś ma jakieś uwagi to chętnie wysłucham, dopiero zaczynam się uczyć tematyki sieci więc zapewne gdzieś są jakieś błędy.
|