Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 12 sty 2015 17:38:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 17 maja 2010 15:16:54
Posty: 19
Witam koledzy/koleżanki, zwracam się z pytaniem w nawiązaniu do wirtualizacji (KVM) i panelu Proxmox, od pewnego czasu walczę z ustawieniami sieciowymi.

Stworzyłem 3 vm za pomocą panelu proxmox

1vm) mikrotik
2vm) ms serwer 2008
3vm) centos

Docelowo chciał bym osiągnąć aby mikrotik (vm) był ruterem i serwerem VPN z wyjściem na świat (posiadam zewnętrzne IP) za ruterem chciał bym umieścić ms serwer (jako lokalna maszyna działająca w obrębie sieci), i centosa pod pocztę i www.

Na chwile obecną udało mi się wystawić mikrotika na zewnątrz by był dostęp do niego ze świata aczkolwiek zupełnie nie rozumiem jak zrobić by mikrotik był ruterem dla vm-ów 2 i 3 chodzi głównie o ustawienia ze strony proxmoxa.


Na górę
Post: pn, 16 mar 2015 1:07:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 07 lut 2008 19:30:40
Posty: 560
Dodaj kolejnego bridgea (vmbr1) i podepnij te dwie vmki do niego (dodaj sieciowke w bridge do vmbr1) oraz do mikrotika dodaj druga sieciówkę tez zbridgeowana do vmbr1.


Na górę
Post: pn, 16 mar 2015 1:24:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 17 maja 2010 15:16:54
Posty: 19
Dzięki kolego (fazie) za odp, wykonałem wiele kombinacji jak np: stworzyłem dokładnie tak jak piszesz mostem dla komunikacji pomiędzy vmami jest w proxmoxie vmbr1 w mietku stworzyłem dodatkowy interfejs do komunikacji pomiędzy vmkami który jest zbridgeowany z vmbr1 po stronie ms serwer również dokładnie tak samo. Niestety po przypisaniu adresów rozdawanych przez mietka na wskazanym interfejsie brak komunikacji jak by coś blokowało...


Na górę
Post: pt, 26 sie 2016 0:34:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: sob, 27 lut 2016 15:23:19
Posty: 23
Podepnę się nieco pod temat. Mam serwer na którym postawiony jest proxmox. Zależy mi na tym aby na jednym vm postawić Router OS który bedzie spięty przez pptp z eoip do sprzętowego rb2011. Chce wykonywać tym kanałem backupy w innej lokalizacji. Nie bardzo wiem jak się za to zabrać, czy wystarczy że w jednym mostku znajdzie się mt i vm'ka z debianem i smb? Sprzętowy mikrotik nie kosztuje tak dużo żeby spędzić nad softwarowym więcej jak dzień, ale chętnie bym dowiedział się czy tak na prawdę da się to zrobić.

Edyta.
Wszystko się udało, najpierw zrobiłem bonding (agregacja kart) potem je podpiłem pod vmbr0 gdzie dodałem jedna z dwóch kart od MT a druga kartę pod vmbr1 gdzie podpinane są też wszystkie maszyny. pierwszy mostek bez bramy domyślnej (MT widoczny jest pod adresem 192.168.1.70 ale urządzenia dostają adresację z serwera dhcp postawionego na nim i są z puli 192.168.100.0/24). Więc pierwszy mostek podpięty ma adres 192.168.1.70 (bez bramy domyślnej) a drugi mostek już normalnie na 192.168.100.2 z bramą na 192.168.100.1.


Generalnie działa, adresy są rozdawane z dhcp na softwarowym mikrotiku, (opcja z dhcp clientem też działa i wtedy sprzętowym mt rozdaje adresacje). Jeśli ktoś ma jakieś uwagi to chętnie wysłucham, dopiero zaczynam się uczyć tematyki sieci więc zapewne gdzieś są jakieś błędy.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 30 mar 2017 0:52:29

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl