Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: sob, 10 sty 2015 22:53:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 27 lut 2010 3:18:38
Posty: 171
Witam,

Uruchamiam software RAID1 na XenServer 6.2. Generalnie wszystko poszło dość sprawnie, tylko mam problem z jedną partycją, której nie mogę dodać do macierzy z uwagi na to, że jest używana. Znalazłem rozwiązanie problemu:
Kod:
To fix it I had to do these commands:
1) Find Your local storage uuid:
xe sr-list

The uuid might look like: dce9fc00-3cd9-92c7-be04-be29382dca7f

2) Find uuid of PDB connected to Your local storage (sr-uuid is Your local storage uuid):
xe pbd-list sr-uuid=dce9fc00-3cd9-92c7-be04-be29382dca7f

Look for PDB uuid, which is in the first line of the anwer.

3) Unplug PDB from local storage:
xe pbd-unplug uuid=PDB_UUID

4) Forget the local storage sr:
xe sr-forget uuid=dce9fc00-3cd9-92c7-be04-be29382dca7f

5) Now add the sda3 to md2 array:
mdadm -a /dev/md2 /dev/sda3

6) Recreate local storage on md2:
xe sr-create name-label=”Local Storage” type=lvm device-config:device=/dev/md2 shared=false

Tylko mam dylemat, przed użyciem xe sr-forge. Z tego co czytałem danych na dysku nie stracę, ale wirtualna przestrzeń zostanie trwale odłączona i nie wiem czy będę w stanie podłączyć to ponownie? Czy nie stracę swoich wirtualek?


Na górę
Post: pn, 12 sty 2015 12:40:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3922
Dobrze rozumiem ze miales jeden dysk w Xenie i dodales drugi ?

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: pn, 12 sty 2015 14:49:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 27 lut 2010 3:18:38
Posty: 171
Qmpeltaty pisze:
Dobrze rozumiem ze miales jeden dysk w Xenie i dodales drugi ?

Dokładnie tak.
Instalowałem Xen na jednym dysku, uruchomiłem 1 VM i tak to sobie działało przez miesiąc. Teraz dołożyłem drugi dysk i chcę uruchomić RAID1. Partycje Xen-a mam już w macierzy, została tylko ta przestrzeń na VM do zrobienia.


Na górę
Post: pt, 16 sty 2015 0:51:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3922
Na tym samym dysku masz Xena i trzymasz tam VMki ?

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: pt, 16 sty 2015 1:08:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 27 lut 2010 3:18:38
Posty: 171
Qmpeltaty pisze:
Na tym samym dysku masz Xena i trzymasz tam VMki ?

Tak


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 18 lip 2018 12:29:03

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl