Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 22 gru 2014 15:27:12 
   Tytuł: Proxmox i klaster HA
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 489
Witajcie.

Podjąłem się trochę karkołomnie postawienia klastra HA na Proxmoxie.
Mam dwa serwery Dell R520 z kontrolerem iSCSI oraz Macierz Dell PowerVault3200

Jeśli ktoś stawiał podobne rozwiązanie to prosze o nakierowanie szczególnie względem optymalnej konfiguracji samej macierzy.

Na klastrze będą wirtualki od DNS, FTP, Radius oraz WWW dla LMS-a i syslog

Całość na potrzeby 8.3 i urzędowych hot-spotów.

Dodatkowo jaka powinna być prawidłowa kolejnośc instalacji proxmoxa na hostach

Pozdrawiam świątecznie


Na górę
Post: wt, 23 gru 2014 0:18:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 07 lut 2008 19:30:40
Posty: 567
Hej,
Mam doświadczenie z Dellami r620/r630 i r720/r730, ale nigdy nie używałem tej macierzy. Proxmoxy klastrujesz już po instalacji, macierz też możesz podpiąć później i zmigrować vmki na ten wspólny storage.

pz.


Na górę
Post: wt, 23 gru 2014 12:12:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3926
Wg mnie kluczowa sprawa to shared storage, na ktorym beda maszyny wirtualne - do tego wykorzystaj macierz. Dwa hosty z proxmoxem nastepnie konfigurujesz w HA https://pve.proxmox.com/wiki/High_Availability_Cluster . Jedyny hypervisor jaki znam co robi to bez shared storage to VMWare.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: śr, 24 gru 2014 18:56:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1486
Lokalizacja: Katowice
Nowy XenServer i XCP też ma możliwość bez shared storage przenosić VMki.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: pt, 26 gru 2014 8:50:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2686
Lokalizacja: Lublin
Ale tu kolega ma shared storage, więc to raczej nieistotne ;)


Na górę
Post: czw, 01 sty 2015 15:57:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 489
I na tym storage poległem. Oba serwery mają dedykowane karty z SAS kontrolerem przez który podłączone są do macierzy. Niestety nie widzą tej macierzy. Poległem i szukam pomocy


Na górę
Post: czw, 01 sty 2015 22:04:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2686
Lokalizacja: Lublin
To czekaj, SAS czy iSCSI?


Na górę
Post: czw, 01 sty 2015 22:25:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 489
Miało być iScsi ale okazało się że macież przyszła sas


Na górę
Post: pn, 12 sty 2015 3:18:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 17 maja 2010 15:16:54
Posty: 19
Witam koledzy/koleżanki, zwracam się z pytaniem w nawiązaniu do wirtualizacji (KVM) i panelu Proxmox, od pewnego czasu walczę z ustawieniami sieciowymi.

Stworzyłem 3 vm za pomocą panelu proxmox

1vm) mikrotik
2vm) ms serwer 2008
3vm) centos

Docelowo chciał bym osiągnąć aby mikrotik (vm) był ruterem i serwerem VPN z wyjściem na świat działający (posiadam zewnętrzne IP) za ruterem chciał bym umieścić ms serwer (jako lokalna maszyna działająca w obrębie sieci), i centosa pod pod pocztę i www.

Na chwile obecną udało mi się wystawić mikrotika na zewnątrz by był dostęp do niego ze świata aczkolwiek zupełnie nie rozumiem jak zrobić by mikrotik był ruterem dla vm-ów 2 i 3 chodzi głównie o ustawienia ze strony proxmoxa.


Na górę
Post: pt, 16 sty 2015 0:54:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3926
Wtrace tylko ze wirtualizacja routerow to bardzo zly pomysl.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: pt, 16 sty 2015 23:31:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 17 maja 2010 15:16:54
Posty: 19
Zgodzę się ale z tego co wiem w zakresie jakim ja potrzebuje do dość nie groźna sprawa. Chyba że kolega wie coś więcej na ten temat to chętnie pogłębię swoją wiedzę:)


Na górę
Post: pn, 23 lut 2015 15:38:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 489
dobra, sprawa wygląda następująco:

Oba serwery w trakcie bootowania widzą macierz. Po zabootowaniu proxmoxa, niestety nie widza już jej zasobu.
z konsoli każdej z maszyn fdisk -l /dev/sdb pokazuje dysk na macierzy

Doradźcie teraz jak stworzyć poprawnie dysk na macierzy, tak by był widoczny dla proxmoxa

Pozdrawiam
Adam


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 18 wrz 2018 19:15:25

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl