Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 22 gru 2014 15:27:12 
   Tytuł: Proxmox i klaster HA
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 497
Witajcie.

Podjąłem się trochę karkołomnie postawienia klastra HA na Proxmoxie.
Mam dwa serwery Dell R520 z kontrolerem iSCSI oraz Macierz Dell PowerVault3200

Jeśli ktoś stawiał podobne rozwiązanie to prosze o nakierowanie szczególnie względem optymalnej konfiguracji samej macierzy.

Na klastrze będą wirtualki od DNS, FTP, Radius oraz WWW dla LMS-a i syslog

Całość na potrzeby 8.3 i urzędowych hot-spotów.

Dodatkowo jaka powinna być prawidłowa kolejnośc instalacji proxmoxa na hostach

Pozdrawiam świątecznie


Na górę
Post: wt, 23 gru 2014 0:18:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 07 lut 2008 19:30:40
Posty: 569
Hej,
Mam doświadczenie z Dellami r620/r630 i r720/r730, ale nigdy nie używałem tej macierzy. Proxmoxy klastrujesz już po instalacji, macierz też możesz podpiąć później i zmigrować vmki na ten wspólny storage.

pz.


Na górę
Post: wt, 23 gru 2014 12:12:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3927
Wg mnie kluczowa sprawa to shared storage, na ktorym beda maszyny wirtualne - do tego wykorzystaj macierz. Dwa hosty z proxmoxem nastepnie konfigurujesz w HA https://pve.proxmox.com/wiki/High_Availability_Cluster . Jedyny hypervisor jaki znam co robi to bez shared storage to VMWare.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: śr, 24 gru 2014 18:56:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1495
Lokalizacja: Katowice
Nowy XenServer i XCP też ma możliwość bez shared storage przenosić VMki.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: pt, 26 gru 2014 8:50:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2686
Lokalizacja: Lublin
Ale tu kolega ma shared storage, więc to raczej nieistotne ;)


Na górę
Post: czw, 01 sty 2015 15:57:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 497
I na tym storage poległem. Oba serwery mają dedykowane karty z SAS kontrolerem przez który podłączone są do macierzy. Niestety nie widzą tej macierzy. Poległem i szukam pomocy


Na górę
Post: czw, 01 sty 2015 22:04:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2686
Lokalizacja: Lublin
To czekaj, SAS czy iSCSI?


Na górę
Post: czw, 01 sty 2015 22:25:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 497
Miało być iScsi ale okazało się że macież przyszła sas


Na górę
Post: pn, 12 sty 2015 3:18:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 17 maja 2010 15:16:54
Posty: 19
Witam koledzy/koleżanki, zwracam się z pytaniem w nawiązaniu do wirtualizacji (KVM) i panelu Proxmox, od pewnego czasu walczę z ustawieniami sieciowymi.

Stworzyłem 3 vm za pomocą panelu proxmox

1vm) mikrotik
2vm) ms serwer 2008
3vm) centos

Docelowo chciał bym osiągnąć aby mikrotik (vm) był ruterem i serwerem VPN z wyjściem na świat działający (posiadam zewnętrzne IP) za ruterem chciał bym umieścić ms serwer (jako lokalna maszyna działająca w obrębie sieci), i centosa pod pod pocztę i www.

Na chwile obecną udało mi się wystawić mikrotika na zewnątrz by był dostęp do niego ze świata aczkolwiek zupełnie nie rozumiem jak zrobić by mikrotik był ruterem dla vm-ów 2 i 3 chodzi głównie o ustawienia ze strony proxmoxa.


Na górę
Post: pt, 16 sty 2015 0:54:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3927
Wtrace tylko ze wirtualizacja routerow to bardzo zly pomysl.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: pt, 16 sty 2015 23:31:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 17 maja 2010 15:16:54
Posty: 19
Zgodzę się ale z tego co wiem w zakresie jakim ja potrzebuje do dość nie groźna sprawa. Chyba że kolega wie coś więcej na ten temat to chętnie pogłębię swoją wiedzę:)


Na górę
Post: pn, 23 lut 2015 15:38:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 497
dobra, sprawa wygląda następująco:

Oba serwery w trakcie bootowania widzą macierz. Po zabootowaniu proxmoxa, niestety nie widza już jej zasobu.
z konsoli każdej z maszyn fdisk -l /dev/sdb pokazuje dysk na macierzy

Doradźcie teraz jak stworzyć poprawnie dysk na macierzy, tak by był widoczny dla proxmoxa

Pozdrawiam
Adam


Na górę
Post: ndz, 11 lis 2018 14:25:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8377
Cześć

Czy ktoś z Was używa bądź używał klastra Proxmox HA złożonego z dwóch różnych maszyn fizycznych w dwóch różnych lokalizacjach?

Zastanawia mnie czy to nie przerost formy nad treścią, może lepiej zamiast tego mieć odpalone dwie niezależne od siebie maszyny i w razie potrzeby odpalić kopię wirtualek z maszyny głównej na zapasowej?

Obecnie połączenie pomiędzy maszynami miałoby 1Gbit po świetle i nie wiem czy to wystarczy.

Jak wygląda sprawa z padem / wyłączeniem jednej maszyny fizycznej w takiej konfiguracji?

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 13 lis 2018 18:07:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: czw, 07 lut 2008 19:30:40
Posty: 569
Mam doczynienia na codzień z klastrami 30+ maszyn fizycznych HP / Intell / Dell (mix w clustrze). Ale tylko w jednej lokalizacji.
Żeby odpalić HA musisz mieć niskie latency <10ms.


Na górę
Post: wt, 13 lis 2018 19:39:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 8377
To nie mają być DC na dwóch końcach kraju. Geograficznie: 1 km, Trasowo lecąc po włóknie: 4 km. Ale i tak to wystarczy by zminimalizować pożar / piorun / trąbę powietrzną/włamanie/smutnych panów :) itp.

Nie ma kłopotu by nawet zrobić dedykowane włókno na potrzebę bezpośredniego linku więc z pominięciem switchy mogę mieć nawet 10Gbit pomiędzy tymi dwoma hostami, choć na początek chciałem to puścić po 1Gbit przez switche.

Także jeśli się nie mylę i opóźnienie (latency) określa się w klastrach także komendą ping, to będzie ono wynosić mniej niż 1 ms.

Ale wracając do meritum: jak taki klaster się zachowa jeśli jedna z maszyn zaliczy całkowity pad, np na kilka godzin? Synchronizuje się to jak w RAIDzie - wszystko bit po bicie czy jest jakiś mechanizm kopii przyrostowo różnicowych (chyba tak się to nazywa :) )

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: wt, 13 lis 2018 19:46:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: sob, 18 gru 2010 12:15:55
Posty: 275
Jak masz odpalone DRBD to gigabit w niektórych przypadkach może być za mało. Wszystko zależy co to za maszyny i co się z nimi dzieje. Jeśli masz dużo iops to będzie się to w naturalny sposób przekładało na zwiększenie zapotrzebowania na pasmo.

A co do switchy - to myślisz, że w profesjonalnych rozwiązaniach robi się to bez switchy? Jak masz bezpośrednią transmisję, to co to za różnica, czy jest to szafa obok, czy szafa 4km dalej?

Co do tego, jak się zachowa - to z HA różnie bywa. Ja się kilka razy mocno zawiodłem na proxmoxie. Teraz tylko VMware ;-)


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 16 lis 2018 0:50:56

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl