Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: śr, 03 gru 2014 13:06:03 
   Tytuł: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2307
zainstalowałem vmware esxi 5.5.0 u2,
porobiłem i uruchomiłem testowe wirtualki i ... wyłączyłem zasilanie,

CZY ktoś wie jak zrobić, żeby te wirtualki uruchamiały się po awarii prądu ?
:)


Na górę
Post: śr, 03 gru 2014 13:51:35 
   Tytuł: Re: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 04 cze 2014 16:36:16
Posty: 397
W vsphere na hoscie klikasz: Configuration, Virtual machine startup/shutdown


Na górę
Post: śr, 03 gru 2014 14:16:51 
   Tytuł: Re: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2307
OK


Ostatnio zmieniony śr, 03 gru 2014 20:55:07 przez CezaRRR, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: śr, 03 gru 2014 20:49:41 
   Tytuł: Re: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2686
Lokalizacja: Lublin
Kolega dobrze podpowiada miejsce konfiguracji.
https://communities.vmware.com/thread/160137


Na górę
Post: sob, 11 kwie 2015 22:36:35 
   Tytuł: Re: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 18 mar 2011 11:14:00
Posty: 292
Czy instalowaliscie juz esxi6.0 ?
sa jakies roznice.. ?


Na górę
Post: pt, 01 maja 2015 16:26:22 
   Tytuł: Re: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 23 mar 2010 19:00:21
Posty: 301
nfs nowy ma być w 6
proponuję poczekać aż wyjdzie U1 i dopiero wtedy dzwigać wersję via CD
chyba że z update managera

oraz może poprawili tego zjebanego web clienta vspherowego tak że można go będzie używać


Na górę
Post: ndz, 09 sie 2015 7:14:24 
   Tytuł: Re: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 18 mar 2011 11:14:00
Posty: 292
Mam pytanko macie jakas linuxowa wersje do backupow robienia maszyn na vmware ?
kozystalem z darmowego - windowsowego oprogramowania ale to sie jakos nie sprawdzalo bo okazuje sie ze zeby przywrocic maszyne to musze licencje teraz wykupić, zrobili jakas zmiane w regulaminie...


Na górę
Post: pt, 14 sie 2015 14:13:43 
   Tytuł: Re: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 23 mar 2010 19:00:21
Posty: 301
Ghetto vcb

BareOS ma experymentalna wtyczkę do vsphera

Ale weź użyj windowsowego Veema - w darmowej wersji jeśli masz choćby podstawową licencję na vpshera


Na górę
Post: ndz, 06 wrz 2015 8:22:41 
   Tytuł: Re: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 18 mar 2011 11:14:00
Posty: 292
Słuchajcie jak jest z tą licencja na vmware ESXi, 8 wątków czyli jedne proc 8 rdzeniowy, czy np 8 wątków - 2 proce po 4 rdzenie?

Bo planuje zmianę serwerka na DELLa i na chłopski rozum procesorowo 2 fizyczne chyba będą miały lepszą wydajność
Teraz ma składaczka z i5 ;-) - na paru wirtualizacjach dochodzi do 70% procka


Na górę
Post: ndz, 06 wrz 2015 8:30:49 
   Tytuł: Re: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2465
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
z tego co pamiętam VMare ESXxi jest darmowa dla serwerów z jednym CPU czyli mając dwa rdzenie w serwerze niestety będziesz musiał wykupić licencję :(


Na górę
Post: ndz, 06 wrz 2015 8:42:51 
   Tytuł: Re: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 18 mar 2011 11:14:00
Posty: 292
Nom w ostatniej licencki jest napisane o wątkach, dlatego moje pyt.


Na górę
Post: ndz, 06 wrz 2015 14:21:51 
   Tytuł: Re: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2686
Lokalizacja: Lublin
Pierwsze słyszę, żeby ESXi miał limit na ilość CPU. Wersja free ma zdaje się limit 8 vCPU per VM, ale to raczej niewielkie ograniczenie dla większości zastosowań. Nie ma to związku z ilością fizycznych CPU w maszynie.

8 vCPU zazwyczaj przekłada się na cory fizyczne, tj. jak masz 1 CPU 8 Corów i 2 CPU po 4 Cory to jedno i drugie umożliwia ustawienie max 8 vCPU.


Na górę
Post: pn, 07 wrz 2015 21:22:10 
   Tytuł: Re: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 23 mar 2010 19:00:21
Posty: 301
Ma limit ale na ilość socketów.
Nie pamiętam jaki to limit w darmowej wersji - czy do 1 czy do 2.
Ile rdzeni czy wątków w HT ma dany procesor w danym sockecie - tyle TEORETYCZNIE można przypisać maszynie vm.
W praktyce nie powinno się przekraczac ilości vCPU = ilości fizycznych rdzeni.

EDIT: mi się wspomniało napewno 2 sockety - 2 xeony 4 core * 2 w HT obsługuje darmowa

And and tak jak Jogurt pisze - jest tam jakiś limit vCPU per vm w darmowej wersji - też nie pamiętam jaki - pewnie 8vCPU per vm.


Na górę
Post: wt, 08 wrz 2015 6:21:46 
   Tytuł: Re: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2686
Lokalizacja: Lublin
legba pisze:
Ma limit ale na ilość socketów.
Nie pamiętam jaki to limit w darmowej wersji - czy do 1 czy do 2.

Masz gdzieś to napisane? Bo jakoś nie mogę znaleźć takiego ograniczenia.


Na górę
Post: wt, 08 wrz 2015 13:44:20 
   Tytuł: Re: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 497
powiedzcie mi, czy potrzebne są jakieś specjalne sterowniki do sieciówek. Mam wirtualkę ze stroną firmową. na niej speedtest mini i jak robię testy to downolad jest około 50 mbit a upload 20-30, z tego samego kompa jak robię test do serwera np poznań, horyzont to dostaję 50/50 czyli tyle ile jest kolejki ustawione.

Macie pomysł jak to zweryfikować?


Na górę
Post: wt, 08 wrz 2015 22:38:09 
   Tytuł: Re: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 15 wrz 2012 20:00:11
Posty: 218
it-konsult pisze:
powiedzcie mi, czy potrzebne są jakieś specjalne sterowniki do sieciówek. Mam wirtualkę ze stroną firmową. na niej speedtest mini i jak robię testy to downolad jest około 50 mbit a upload 20-30, z tego samego kompa jak robię test do serwera np poznań, horyzont to dostaję 50/50 czyli tyle ile jest kolejki ustawione.

Macie pomysł jak to zweryfikować?


Guest toola masz zainstalowanego?


jo_gurt pisze:
legba pisze:
Ma limit ale na ilość socketów.
Nie pamiętam jaki to limit w darmowej wersji - czy do 1 czy do 2.

Masz gdzieś to napisane? Bo jakoś nie mogę znaleźć takiego ograniczenia.


There is a free version of ESXi 6.0 available now. No physical CPU limit and no ram limit. 8 vCPU VMs can be used….


Na górę
Post: śr, 09 wrz 2015 14:44:42 
   Tytuł: Re: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 497
Blejdas pisze:
it-konsult pisze:
powiedzcie mi, czy potrzebne są jakieś specjalne sterowniki do sieciówek. Mam wirtualkę ze stroną firmową. na niej speedtest mini i jak robię testy to downolad jest około 50 mbit a upload 20-30, z tego samego kompa jak robię test do serwera np poznań, horyzont to dostaję 50/50 czyli tyle ile jest kolejki ustawione.

Macie pomysł jak to zweryfikować?


Guest toola masz zainstalowanego?



Tak, mam zainstalowanego, ale przy VMware tools wyświetla mi Running (out-of-date)


Na górę
Post: śr, 09 wrz 2015 19:20:39 
   Tytuł: Re: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 23 mar 2010 19:00:21
Posty: 301
it-konsult pisze:
powiedzcie mi, czy potrzebne są jakieś specjalne sterowniki do sieciówek.


Jeśli guest OS jest jakiś współćzesny to ustaw sieciówkę jako vmxnet3.
Potrzebne są vmtoolsy zainstalowane na guescie.


Na górę
Post: śr, 09 wrz 2015 19:31:03 
   Tytuł: Re: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 23 mar 2010 19:00:21
Posty: 301
Blejdas pisze:
There is a free version of ESXi 6.0 available now. No physical CPU limit and no ram limit. 8 vCPU VMs can be used….


Tak - w 5.5 i 6 się to zmieniło.
w 5.1 jeszcze było
Cytuj:
Product: VMware vSphere 5 Hypervisor Licensed for 2 physical CPUs (unlimited cores per CPU)
License Key: J568A-xxxx
Expires: Never
Product Features:
Up to 32 GB of memory
Up to 8-way virtual SMP


od 5.5 jest no limit na ram i ilość fizycznych cpu - tylko 8vCPU per vm


Na górę
Post: czw, 10 wrz 2015 7:22:58 
   Tytuł: Re: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 497
to jeszcze jedno pytanie.

Dysk na którym mam wirtualke krzyczy że ma 98% zajętości. Czy mozna dynamicznie zwiększyć jego wielkość bez narażania się na utrattę danych?


Na górę
Post: czw, 10 wrz 2015 7:37:10 
   Tytuł: Re: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 23 mar 2010 19:00:21
Posty: 301
Tak. Jeśli system operacyjny + fs systemu gościa na to pozwoli.
W 99% tak. Zmiana rozmiaru w górę jest bezproblemowa.
Nie możesz mieć snapshotów,


Na górę
Post: czw, 10 wrz 2015 7:43:44 
   Tytuł: Re: vmware esxi
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2686
Lokalizacja: Lublin
legba pisze:
W 99% tak. Zmiana rozmiaru w górę jest bezproblemowa.

I często można ją zrobić on-the-fly, tj nawet bez wyłączania OSa. O ile jest wystarczająco mądry/nowy.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 14 lis 2018 6:58:05

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl