Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 08 lip 2014 20:52:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 20 sty 2012 16:12:07
Posty: 133
Witam,

Uzbroiłem dziś serwer w 6 dysków HP 300GB 6G SAS 15K 2.5" SFF Dual Port Hard Drive
Pracują w RAID 6.

Storage Controller:
Integrated Dual Channel Ultra320 SCSI Adapter
Ultra320 High Performance Models ship with the Smart Array 6404/128 Controller
SAS Array and SAS High Performance Models ship with the Smart Array P600/256 BBWC Controller

Oto jakie otrzymałem wyniki odczytu dysku pod XenServer 6.2
Czy one nie są zbyt słabe???


[root@ml370 ~]# hdparm -Tt /dev/cciss/c0d0p1

/dev/cciss/c0d0p1:
Timing cached reads: 6558 MB in 2.00 seconds = 3283.48 MB/sec
Timing buffered disk reads: 656 MB in 3.01 seconds = 218.18 MB/sec
[root@ml370 ~]# hdparm -Tt /dev/cciss/c0d0p1

/dev/cciss/c0d0p1:
Timing cached reads: 6268 MB in 2.00 seconds = 3138.41 MB/sec
Timing buffered disk reads: 684 MB in 3.01 seconds = 227.53 MB/sec


Pozdr.
JN


Na górę
Post: wt, 15 lip 2014 17:13:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 23 mar 2010 19:00:21
Posty: 301
Te odczyty są z hosta ? czy z guesta ?

Do mierzenia wydajności dysków użyj ATTO albo bonnie++ .


Na górę
Post: wt, 03 mar 2015 18:58:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: wt, 19 sty 2010 15:55:19
Posty: 892
Lokalizacja: Polska
Hdparm do tego sie nie nadaje!


Na górę
Post: wt, 03 mar 2015 20:08:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1792
Nie wiem czy hdparm się nadaje czy nie, mogę jedyni pokazać co pokazuje na moim budżetowwym laptopie:

krzysztof@Lenovo-B590:~$ sudo hdparm -tT /dev/sda1

/dev/sda1:
Timing cached reads: 6408 MB in 2.00 seconds = 3211.19 MB/sec
Timing buffered disk reads: 1076 MB in 3.00 seconds = 358.18 MB/sec

Dysk SSD Crucial MX-100. Dzisiaj zaprzęgł


Na górę
Post: śr, 04 mar 2015 11:15:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: wt, 19 sty 2010 15:55:19
Posty: 892
Lokalizacja: Polska
Ja swoją macierz na kontrolerze sprzętowym z dyskami SATA w RAID 6, też sprawdzałem hdparm z hosta jak i z VM, wyniki były bardzo pozytywne, ale jak przychodziło do skopiowania czy rozpakowywania plików to okazuje się że transfery w zależnosci od wielkości plików były w przedziałach 1M - 30M i nic z tym nie mogę zrobić dodam ze to wszystko pod kontrolą Xenserver 6.5.

Walcze z tym już 2 miesiąc!


Na górę
Post: czw, 05 mar 2015 21:51:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1939
Prosta sprawa na słaba wydajność VMek w operacjach dyskowych. Wystarczy na RAID włączyć write cache i problem zniknie całkowicie. Minus jest taki ze trzeba mieć hardware RAID z bateryjką albo stracimy w tym przypadku dane w razie braku prądu.

Nie ma innego rozwiązania na ten problem!
Jak nie masz takiego raida to nie baw się w wirtualizację, bo nic nie osiągniesz :)


Na górę
Post: sob, 14 mar 2015 18:30:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3922
RAID 6 do wirtualizacji :oszalal:

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: sob, 14 mar 2015 19:27:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: wt, 19 sty 2010 15:55:19
Posty: 892
Lokalizacja: Polska
dominiaz pisze:
Prosta sprawa na słaba wydajność VMek w operacjach dyskowych. Wystarczy na RAID włączyć write cache i problem zniknie całkowicie. Minus jest taki ze trzeba mieć hardware RAID z bateryjką albo stracimy w tym przypadku dane w razie braku prądu.

Nie ma innego rozwiązania na ten problem!
Jak nie masz takiego raida to nie baw się w wirtualizację, bo nic nie osiągniesz :)


W tym rzecz że mam i zrobiłem tak jak opisujesz, ale nie zauważyłem aby wydajność była większa, kopiowałem VM na serwer NAS gdzie bez problemu z kompa można wycisnąć 50Mbit/s a z xenservera przy przenoszeniu VM tylko 12-20Mbit/s to trochę mało.
A rozpakowywanie akchiwum na VM gdzie jest sporo małych plików np. joomla trwa wieki z prędkościową ok 100kb/s i trwa to ok godzinę, pliki większe szybciej kopiuje dodam że xentools zainstalowany poprawnie


Na górę
Post: sob, 14 mar 2015 19:28:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: wt, 19 sty 2010 15:55:19
Posty: 892
Lokalizacja: Polska
Qmpeltaty pisze:
RAID 6 do wirtualizacji :oszalal:


A co byś zaproponował RAID5 ? czy RAID 0 ?


Na górę
Post: ndz, 15 mar 2015 15:00:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2685
Lokalizacja: Lublin
5 lub 10, 0 to raczej niekoniecznie ;)


Na górę
Post: ndz, 15 mar 2015 17:10:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3922
Tak jak pisal yogurt (5 albo 10) - wg mnie najlepiej RAID10.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 18 lip 2018 12:20:47

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl