Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 30 cze 2014 0:03:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 29 cze 2014 23:54:07
Posty: 14
Witam Panów oraz Panie.
Mam problem z okiełznanie VirtualBox'a, chciałabym postawić na nim serwer, zdefiniować interfejs w taki sposób aby móc podłączyć do niego stację klienta(dowolny system windows). Serwer może stać na Debianie.
Na serwerze stoi serwer DNS i chodzi po prostu aby stacja klienta odpytywała go. Zdefiniowany jest także interfejs ze statycznym adresem IP lecz po podaniu identycznego po stronie klienta, połączenie jest nawiązane jednak ewidentnie to nie działa. Jak dam inny adres z puli - działa znakomicie.
Czy problem może leżeć w konfiguracji serwera czy może bardziej w VirtualBoxie?
Obecnie interfejsy ustawione są na bridge a widziałam na jednym filmie że chłopak ustawił obie karty na tryb 'host-only'.
Będę wdzięczna za wskazówki, dziękuję.


Na górę
Post: pn, 30 cze 2014 0:17:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2605
Lokalizacja: Wrocław
mostek-bridge do karty sieciowej serwera matki


Na górę
Post: pn, 30 cze 2014 10:27:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 29 cze 2014 23:54:07
Posty: 14
Witaj,
tak też jest to ustawione, i na serwerze i na kliencie są bridge lecz pomimo to przy wpisaniu adresu na sztywno w kliencie: IP 192.168.0.200, gdzie na serwerze w interfejsie zdefiniowany jest również statyczny ten adres - nie działa, zupełnie nie przysyła pakietów, a jak zmienię na 201 w kliencie to działa


Na górę
Post: pn, 30 cze 2014 10:42:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2605
Lokalizacja: Wrocław
Przecież VMka i matka nie mogą mieć takich samych IP ... :)


Na górę
Post: pn, 30 cze 2014 11:56:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 29 cze 2014 23:54:07
Posty: 14
To chyba nie zrozumiałam co nazywamy VMKą a co matką :)
Za matkę rozumiesz komputer na którym uruchamiana jest VMK'a?:)


Na górę
Post: pn, 30 cze 2014 12:01:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2605
Lokalizacja: Wrocław
Tak, ogólnie w sieci nie mogą być dwa takie same ip


Na górę
Post: wt, 01 lip 2014 12:06:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 29 cze 2014 23:54:07
Posty: 14
Pełna zgoda.
Zatem jak osiągnąć efekt że mając zdefiniowany interfejs (statyczny albo dynamiczny adres) na wirtualnym serwerze, podpinam do niego wirtualnego klienta?
Oczekiwałam że ma to właśnie wyglądać w ten sposób że na obu maszynach ustawiam ten sam adres IP :)


Na górę
Post: wt, 01 lip 2014 12:57:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 04 gru 2010 19:51:09
Posty: 332
Wejdź w ustawienia sieci danej wirtualnej maszyny i wszystko powinno być jasne. :) Jeśli chcesz mieć wirtualną maszynę za natem to ustaw nat. Jeśli ma być dostępna z zewnątrz to dajesz mostek i odpowiednie IP.Wtedy każda maszyna i fizyczna i wirtualna ma swoje IP. Tak jak pisał Cabana nie możesz mieć w sieci dwóch takich samych adresów IP .


Na górę
Post: wt, 01 lip 2014 12:58:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2605
Lokalizacja: Wrocław
klient ma mieć z tej samej puli IP co na debian na wirtualce?


Na górę
Post: wt, 01 lip 2014 14:14:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 29 cze 2014 23:54:07
Posty: 14
Dziękuję bardzo chłopaki za dotychczasowy poświęcony czas.
Na wirtualnym serwerze są 2 interfejsy, jeden na zewnątrz do Internetu natomiast drugi na sieć LAN i tam chciałabym podpiąć wirtualnego klienta.
więc wolałabym dla rozróżnienia zupełnie inną pulę z zakresu np 192.168.x.x by móc później elastycznie określić dostęp do pewnych rzeczy wpisując IP klienta który może gdzieś dojść.
I pewne zasoby z tego serwera mają być widoczne zarówno z zewnątrz jak i z sieci LAN.
Mam nadzieje że rozjaśniłam co chcę wykonać :)


Na górę
Post: wt, 01 lip 2014 15:09:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 2605
Lokalizacja: Wrocław
No to interfejs przez który chcesz podłaczyć klienta ustawiasz w bridge do karty LAN. Ustawiasz na debianie mu ip: 10.10.10.1/24 a na kliencie takie sam config tj. bridge i IP 10.10.10.2/24 i po sprawie :oczko:


Na górę
Post: wt, 01 lip 2014 17:14:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2685
Lokalizacja: Lublin
Trzeba jeszcze wtedy dorzucić NAT na debianie, bo nie wyjdziesz na świat.


Na górę
Post: wt, 01 lip 2014 17:58:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: ndz, 29 cze 2014 23:54:07
Posty: 14
I po sprawie - dziękuję :)
NAT ustawiony i wszystko zaczyna działać tak jak powinno.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 18 lip 2018 12:13:31

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl