Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
Post: sob, 19 paź 2013 8:23:44 
   Tytuł: Wybór wirtualizacji
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 17 kwie 2008 19:34:05
Posty: 380
Lokalizacja: Zamość
mam do was pytanie chcę postawić kolejną wirtualkę , grat to Dell PowerEdge 1950 III 2x QC 2.3, 16GB, 2x300 sas , taki mały podręczny . i teraz stoję przed dylematem co na tym postawić Proxmoxa , xcp a może hiper-v ? Co wy na to ?

_________________
PIWO- Przysmak Istny Wielu Obywateli
http://www.speedtest.net/result/1406608213.png


Na górę
Post: sob, 19 paź 2013 10:06:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1487
Lokalizacja: Katowice
XenServer 6.2

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: sob, 19 paź 2013 13:49:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 17 kwie 2008 19:34:05
Posty: 380
Lokalizacja: Zamość
Mam xena na dell r710 , działa tak sobie , jak zobaczyłem wydajnośc hdd na hiper-v zakochałem się ale cena zabija , szukam alternatywy

_________________
PIWO- Przysmak Istny Wielu Obywateli
http://www.speedtest.net/result/1406608213.png


Na górę
Post: sob, 19 paź 2013 14:35:21 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 22 cze 2008 16:03:25
Posty: 2686
Lokalizacja: Lublin
ESXi 5.1 :P


Na górę
Post: sob, 19 paź 2013 17:33:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 06 mar 2013 13:03:08
Posty: 368
Lokalizacja: Radomsko
Postawiłem ostatnio XenServer 6.2 i zachwycony nie jestem. Z Debian z Apache + PHP + MySQL działa delikatnie mówiąc słabo. Dodatkowo dzieje się dziwna rzecz w postaci wieszającej się konsoli po SSH.

_________________
cronel.pl - Internet, Alarmy, Kamery IP
https://www.facebook.com/ltefaktymity


Na górę
Post: sob, 19 paź 2013 18:40:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 08 sie 2013 13:59:20
Posty: 125
KVM


Na górę
Post: sob, 19 paź 2013 18:56:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1487
Lokalizacja: Katowice
cronel pisze:
Postawiłem ostatnio XenServer 6.2 i zachwycony nie jestem. Z Debian z Apache + PHP + MySQL działa delikatnie mówiąc słabo. Dodatkowo dzieje się dziwna rzecz w postaci wieszającej się konsoli po SSH.


Mam kilkadziesiąt VMek na XenServerach i nic takiego się nie dzieje, jaki hardware masz? Może któryś z dysków uszkodzony?

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: sob, 19 paź 2013 19:38:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 23 mar 2010 19:00:21
Posty: 301
Andrew - ale overcommitowanie ramu na XenServerze - działa średnio dziwnie - kuleje. A za działające każą sobie płacić.

Bierze Vmware 5.1 - z opcją upgradu do następnej wersji. Ciekawe co Vmw pokaże w odpowiedzi na ruch Citrixa - z uwolnieniem pełnej wersji XenServera.


Na górę
Post: sob, 19 paź 2013 20:39:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1487
Lokalizacja: Katowice
Działa na innej zasadzie niż w ESXi, innych nie sprawdzałem na jakiej zasadzie działają.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: sob, 19 paź 2013 21:14:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1453
Ja używam Proxmox-a


Na górę
Post: pn, 21 paź 2013 13:49:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1487
Lokalizacja: Katowice
A jak z jego stabilnością? Kiedyś próbowałem go używać, ale co chwile działy sie jakieś dziwne rzeczy i nie nadawało się to na produkcje niestety.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: pn, 21 paź 2013 13:50:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 23 mar 2010 19:00:21
Posty: 301
Andrew_wojownik pisze:
Działa na innej zasadzie niż w ESXi,


Ładnie to ująłeś.


Na górę
Post: pn, 21 paź 2013 13:59:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: pt, 20 mar 2009 17:18:17
Posty: 1453
Andrew_wojownik pisze:
A jak z jego stabilnością? Kiedyś próbowałem go używać, ale co chwile działy sie jakieś dziwne rzeczy i nie nadawało się to na produkcje niestety.

Chodzi Ci o proxmoxa?
Działa bardzo stabilnie. Używam od lipca i nie miałem ani jednego zwisu.
Mam tam uruchomiony Windows XP na którym działa pewna aplikacja bazodanowa, debian 7.0 na którym mam www, dns itp. mikrotika na którym mam uruchomionego HOTSPOT-a i 5 tuneli EoIP, i elastix-a ale on tylko włączony jest ale nie skonfigurowany.


Na górę
Post: pn, 21 paź 2013 14:01:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 06 mar 2013 13:03:08
Posty: 368
Lokalizacja: Radomsko
Andrew_wojownik pisze:
Mam kilkadziesiąt VMek na XenServerach i nic takiego się nie dzieje, jaki hardware masz? Może któryś z dysków uszkodzony?


Z hardware nie ma szału, bo postawiłem testowo na jakimś starym PC: Athlon 64 3000+, 4GB DDR2, dysk dałem nowy SSD Goodram. Próbowałem też na zwykłym dysku i bez zmian. W najbliższym czasie zamierzam przetestować Proxmoxa. Docelowo kupię pod to jakiś nowy serwer i postaram się pozbyć 4 aktualnych :)

Orientuje się ktoś jak sprawdza się zwirtualizowany Asterisk?

_________________
cronel.pl - Internet, Alarmy, Kamery IP
https://www.facebook.com/ltefaktymity


Na górę
Post: pn, 21 paź 2013 14:31:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1487
Lokalizacja: Katowice
cronel pisze:
Andrew_wojownik pisze:
Mam kilkadziesiąt VMek na XenServerach i nic takiego się nie dzieje, jaki hardware masz? Może któryś z dysków uszkodzony?


Z hardware nie ma szału, bo postawiłem testowo na jakimś starym PC: Athlon 64 3000+, 4GB DDR2, dysk dałem nowy SSD Goodram. Próbowałem też na zwykłym dysku i bez zmian. W najbliższym czasie zamierzam przetestować Proxmoxa. Docelowo kupię pod to jakiś nowy serwer i postaram się pozbyć 4 aktualnych :)

Orientuje się ktoś jak sprawdza się zwirtualizowany Asterisk?


A masz w BIOSie włączoną wirtualizację na procku? Spóbuj wyłączyć również zarządzanie energią albo ustawić na nawyższy poziom. W starszych prockach to kulało i dla amd i dla intela jak VMki się odpalało na tym (dziwnie chodzący zegar na vmkach itp.).

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: pn, 21 paź 2013 14:43:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 06 mar 2013 13:03:08
Posty: 368
Lokalizacja: Radomsko
Niestety w biosie nie ma wirtualizacji :(

Spróbuję może dzisiaj postawić na lepszym kompie i5 powinna już w pełni wspierać wirtualizację.

_________________
cronel.pl - Internet, Alarmy, Kamery IP
https://www.facebook.com/ltefaktymity


Na górę
Post: pn, 21 paź 2013 14:48:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1487
Lokalizacja: Katowice
Nowa wersja biosu może coś da?

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: pn, 21 paź 2013 14:51:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 06 mar 2013 13:03:08
Posty: 368
Lokalizacja: Radomsko
Pobawię się wieczorem z tym.

_________________
cronel.pl - Internet, Alarmy, Kamery IP
https://www.facebook.com/ltefaktymity


Na górę
Post: pn, 21 paź 2013 18:31:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1487
Lokalizacja: Katowice
Ja u siebie odpalałem na AMD 64 X2 5200, działało produkcyjnie dobre kilka latek, potem Phenomy II, a teraz e3/e5 i działa bez problemów.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: wt, 22 paź 2013 15:24:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: czw, 17 kwie 2008 19:34:05
Posty: 380
Lokalizacja: Zamość
wybór padł na proxmoxa ;)

_________________
PIWO- Przysmak Istny Wielu Obywateli
http://www.speedtest.net/result/1406608213.png


Na górę
Post: wt, 22 paź 2013 19:25:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1941
Robert_X pisze:
wybór padł na proxmoxa ;)
Dla mnie wydajnosc hdd byla kompletnie nieakceptowalna na proxmoxie.


Na górę
Post: wt, 22 paź 2013 19:43:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 08 sie 2013 13:59:20
Posty: 125
Nawet z virtio i "cache=none"?


Na górę
Post: wt, 22 paź 2013 22:56:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1941
Wierz mi próbowałem chyba wszystkiego i maksymalny efekt to było 30% wydajności hdd na hoście. Podobnie działał XenServer bez xentools, a xentools dawało kopa dyskowi.


Na górę
Post: wt, 22 paź 2013 23:17:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1487
Lokalizacja: Katowice
Ja aktualnie testuje Hyper-V i proxmoxa, i niestety XenServer pod względem wydajności i możliwości konfiguracji jest lepszy.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: śr, 23 paź 2013 10:18:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 08 sie 2013 13:59:20
Posty: 125
Proxmox to KVM, czyli pełna wirtualizacja, wiadomo, że będzie mniej wydajny niż Xen w trybie parawirtualizacji.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest ndz, 23 wrz 2018 0:26:48

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl