Orin pisze:
Ja 1,5 roku temu składałem na własne potrzeby RAID 10 na 4 dyskach Samsung 860 Pro (500 GB), co dało 1 TB na dane. Kontroler RAID LSI 9271-8i
Działa to na proxmoxie, z którego jestem bardzo zadowolony. Backupy automatyczne na osobnej maszynie, więc tym bardziej śpię spokojnie.
Większość wirtualek to linuksy, windowsów jest tylko kilka.
Teraz pewnie już są lepsze rozwiązania sprzętowe, ale na moje potrzeby wystarczy. Nowe dyski kosztowały ok 2400 zł, kontroler używany 600, serwer używany 3000 zł. Ma on do dyspozycji 48 rdzeni (24 fizyczne) i 128GB RAMu. Nawet nie myślę ile by to kosztowało gdybym chciał składać całość na nowych podzespołach.
I to są konkrety! a nie ja kolega "sniper", który nie dał rady z Proxmoxem i potrafi tylko obrażać naprawdę dobre rozwiązanie, jakim Proxmox zapewne jest! Ta duża firma(jak na warunki PL), o któej wspomniałem to konkretnie ponad 90 użytkowników komputerów. Wszystkie serwery jako maszyny wirtualne na Proxmox (CentOS, Windows Server, Windows 10), łącznie kilkanaście maszyn wirtualnych na bazy danych, ActiveDirectory, Terminal Server i różne inne usługi.