Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 12 sty 2021 1:12:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1315
Lokalizacja: Suwałki
Witam , mam sobie w labie proxmox na serwerku, ma on 2 karty sieciowe czyli eno1 i eno2.
Chciałbym postawić na kvm serwerek proxytv ale wymagane są 2 porty.

Aktualnie jest tak:
Kod:
auto vmbr0
iface vmbr0 inet static
        address 192.168.10.2
        netmask 255.255.255.0
        gateway 192.168.10.1
        bridge-ports eno1
        bridge-stp off
        bridge-fd 0

Na interfejsie bridge vmbr0 znajduje się dopisany fizyczny port eno1.
Analogicznie robie sobie vmbr1 i do niego dopisuje port eno2.

Kod:
auto vmbr0
iface vmbr0 inet static
        address 192.168.10.2
        netmask 255.255.255.0
        gateway 192.168.10.1
        bridge-ports eno1
        bridge-stp off
        bridge-fd 0
       
auto vmbr1
iface vmbr1 inet static
        address
        netmask
        gateway
        bridge-ports eno2
        bridge-stp off
        bridge-fd 0


Po takim zabiegu i restarcie maszyny , już się proxmox nie podnosi. Jak ogarnąć aby w tym kvm były widoczne oba interfejsy ? Zaznaczam że eno1 ma boot po PXE i pobiera ładnie obraz z serwera avios. Drugiego interfejsu nie widać :/

Ktoś może już tym się bawił i cos wykumał ?

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
IRCNET: #mikrotik.pl
URL: https://bgp4.pl
URL: http://emouse.pl


Na górę
Post: wt, 12 sty 2021 15:00:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 25 lip 2006 19:16:03
Posty: 1745
Kod:
auto eno1
iface eno1 inet manual

auto eno2
iface eno2 inet manual


_________________
http://www.netfix.pro


Na górę
Post: wt, 12 sty 2021 23:45:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1315
Lokalizacja: Suwałki
Kod:
auto lo
iface lo inet loopback

auto eno1
iface eno1 inet manual

auto eno2
iface eno2 inet manual

auto vmbr0
iface vmbr0 inet static
        address 195.245.xxx.xxx
        netmask 255.255.254.0
        gateway 195.245.xxx.xxx
        bridge-ports eno1
        bridge-stp off
        bridge-fd 0


Takie coś zadziała???

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
IRCNET: #mikrotik.pl
URL: https://bgp4.pl
URL: http://emouse.pl


Na górę
Post: wt, 12 sty 2021 23:52:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pn, 13 lip 2015 20:13:35
Posty: 772
Dlaczego nie konfigurujesz tego z gui?
Dodatkowo do aviosa wystarczy ci vlan, nie musisz osobnego eth.


Na górę
Post: śr, 13 sty 2021 1:58:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1315
Lokalizacja: Suwałki
thekrzos pisze:
Dlaczego nie konfigurujesz tego z gui?
Dodatkowo do aviosa wystarczy ci vlan, nie musisz osobnego eth.


Zrobiłem tak z GUI i był komunikat że brak ifupdown2 to zrobiłem reboot z konsoli i pierdło. Podnosi się tylko lo.

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
IRCNET: #mikrotik.pl
URL: https://bgp4.pl
URL: http://emouse.pl


Na górę
Post: śr, 13 sty 2021 20:27:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1315
Lokalizacja: Suwałki
Szybka diagnostyka i nie wiem czy to wina sieciówek czy wkładki w cisco. Wkładka świeci że jest w porcie , wkładam kabel , wkładka ginie.Tworzy mi się vmbr0 i kupa innych interfejsów, ale nie eno1 czy eth0 czy nawet ens18. Dobrze że nie produkcyjny bo by była wtopa. Instalator proxmoxa z dvd pokazuje że brak interfejsów sieciowych, już kur......a zdębiałem.

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
IRCNET: #mikrotik.pl
URL: https://bgp4.pl
URL: http://emouse.pl


Na górę
Post: śr, 13 sty 2021 21:53:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 30 maja 2013 20:58:37
Posty: 3050
Lokalizacja: Wrocław
Masz firmware dla karty sieciowej? :)


Na górę
Post: czw, 14 sty 2021 2:05:58 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1315
Lokalizacja: Suwałki
cabana pisze:
Masz firmware dla karty sieciowej? :)

No żeby nawet instalka proxmoxa nie miała driverów pod intela ??? Śmiem wątpić. Serwer Dell R300.

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
IRCNET: #mikrotik.pl
URL: https://bgp4.pl
URL: http://emouse.pl


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 23 sty 2021 12:54:59

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl