Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
Post: czw, 16 lut 2017 11:52:28 
   Tytuł: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 23 lip 2012 20:22:46
Posty: 50
Witam.
Planujemy przejść na net47. Mam problem z doborem serwera. Dostawca oprogramowania nie udzielił mi zbyt wyczerpujących informacji w wyniku czego, według ich specyfikacji powinienem kupić serwer za 30k zł. Szefostwo chciało by kupić za 3k zł. Stąd moje pytanie. Czy ktoś pracuje na tym system i jest wstanie podzielić się opiniami, konfiguracją sprzętową? Dodam iż obecnie mamy lekko ponad 4k klientów, jednak zakup planowany jest na kilka lat więc przymiarkę powinniśmy robić na jakieś 10k.


Na górę
Post: czw, 16 lut 2017 16:36:49 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 30 mar 2012 20:46:19
Posty: 670
Lokalizacja: PL
a co ma być na takim serwerze ?

_________________
Pomoc dla szymona: przelew:98175000120000000032333095 tytuł „SZYMON” sms: AT.RYCZERZ nr:72068 /2,46


Na górę
Post: czw, 16 lut 2017 20:51:21 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2436
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
@ocb

planujesz serwer tylko pod NET47 czy jakiś mocniejszy i na Nim wirtualizację kilku systemów ??


Na górę
Post: pt, 17 lut 2017 14:15:16 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 23 lip 2012 20:22:46
Posty: 50
Z tego co wiem to ma być wirtualizowany. Ma tam stać jeszcze radius, maszynka z apachem czy też nginxem z info o blokadzie i chyba tyle.


Na górę
Post: pt, 17 lut 2017 20:36:14 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2436
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
ocb pisze:
Z tego co wiem to ma być wirtualizowany. Ma tam stać jeszcze radius, maszynka z apachem czy też nginxem z info o blokadzie i chyba tyle.


szukacie sprzętu nowego ? to 3k będzie za mały budżet a może poleasingowego ? pytam z uwagi im starszy porządny serwer jest dosyć prądożerny jeśli to nie przeszkadza to kupujecie co Wam bardziej się budżetowo zamyka

My mamy NET47 z wirtualizowanego na serwerze DELL R320 (1U) + kilkanaście inny różnych maszyn


Na górę
Post: sob, 18 lut 2017 10:55:02 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3050
na wirtualce 4 maszyny i jest jeszcze luz
serwer dell r2950
8 x 2,66Ghz
32Gb ram

i w sumie to się nudzi.


Załączniki:
2950.png
2950.png [ 70.8 KiB | Przejrzano 2269 razy ]

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570
Na górę
Post: pn, 20 lut 2017 10:24:18 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: pt, 30 mar 2012 20:46:19
Posty: 670
Lokalizacja: PL
Niech kupią używkę DELL r2950 lub HPDL380 G6/G7 i im styknie

_________________
Pomoc dla szymona: przelew:98175000120000000032333095 tytuł „SZYMON” sms: AT.RYCZERZ nr:72068 /2,46


Na górę
Post: pn, 20 lut 2017 17:39:09 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 24 kwie 2015 16:50:08
Posty: 32
ocb pisze:
Witam.
Planujemy przejść na net47. Mam problem z doborem serwera. Dostawca oprogramowania nie udzielił mi zbyt wyczerpujących informacji w wyniku czego, według ich specyfikacji powinienem kupić serwer za 30k zł. Szefostwo chciało by kupić za 3k zł. Stąd moje pytanie. Czy ktoś pracuje na tym system i jest wstanie podzielić się opiniami, konfiguracją sprzętową? Dodam iż obecnie mamy lekko ponad 4k klientów, jednak zakup planowany jest na kilka lat więc przymiarkę powinniśmy robić na jakieś 10k.



Nie polecam net47, drugi raz w życiu bym się na niego nie połasił.
a) ciągłe problemy z synchronizacją z radiusem
b) sam w sobie często nie działa (po prostu)
c) ciągłe problemy z bazą
d) i wiele innych, pomniejszych problemów

Sam system jest ładny i ma potencjał ale niestety jest niedopracowany na tą chwilę.


Na górę
Post: pn, 20 lut 2017 20:54:43 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3050
seekbromance pisze:
ocb pisze:
Witam.
Planujemy przejść na net47. Mam problem z doborem serwera. Dostawca oprogramowania nie udzielił mi zbyt wyczerpujących informacji w wyniku czego, według ich specyfikacji powinienem kupić serwer za 30k zł. Szefostwo chciało by kupić za 3k zł. Stąd moje pytanie. Czy ktoś pracuje na tym system i jest wstanie podzielić się opiniami, konfiguracją sprzętową? Dodam iż obecnie mamy lekko ponad 4k klientów, jednak zakup planowany jest na kilka lat więc przymiarkę powinniśmy robić na jakieś 10k.



Nie polecam net47, drugi raz w życiu bym się na niego nie połasił.
a) ciągłe problemy z synchronizacją z radiusem
b) sam w sobie często nie działa (po prostu)
c) ciągłe problemy z bazą
d) i wiele innych, pomniejszych problemów

Sam system jest ładny i ma potencjał ale niestety jest niedopracowany na tą chwilę.



no popacz, a podobno problemy tylko ja mam

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pn, 20 lut 2017 21:23:45 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2436
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
może chłopaki rozwińcie swoje problemy.... akurat My nie korzystamy z Radiusa również mamy kilka sprawa które są nie dopracowane i liczę że z czasem uda się wszystko ogarnąć, co do samego systemu działa, ma potencjał i działa stabilniej niż .... wcześniejszy program JZK ISP który był totalnie nie ogarnięty aż sam autor zrezygnował z jego dalszego wspierania i zamknął projekt


Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 9:22:40 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 gru 2016 20:11:52
Posty: 80
@Karas & @seekbromance
Macie już tą najnowszą wersję na bodajże fedora 24? Ja na dniach będę migrację robił i właśnie się zastanawiam jak się to zachowuje.


Na górę
Post: śr, 22 lut 2017 21:13:39 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2436
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
dobre pytanie..... czy ktoś ma już w/w Fedorę 24 ???

@iwannabe.root będziesz sam aktualizował ? czy chłopaki zdalnie ?


Na górę
Post: czw, 23 lut 2017 7:41:57 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 gru 2016 20:11:52
Posty: 80
Chłopaki od net47 mają aktualizować/migrować


Na górę
Post: czw, 23 lut 2017 17:23:45 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 24 kwie 2015 16:50:08
Posty: 32
Kod:
SQLSTATE[08006] [7] server closed the connection unexpectedly This probably means the server terminated abnormally before or while processing the request.


Widzę go zdecydowanie za często...

Ten zwrot kojarzy mi się tylko z net47 :)


Na górę
Post: czw, 23 lut 2017 19:11:27 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2436
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
iwannabe.root pisze:
Chłopaki od net47 mają aktualizować/migrować


daj znać czy próba będzie udana.... i czy po migracji wszystko jest OKI


Na górę
Post: pt, 24 lut 2017 9:56:49 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 gru 2016 20:11:52
Posty: 80
Dam znać jak tylko zostanie to zrobione. Tylko trochę to potrwa.Zanim to się stanie niestety muszę w hoscie vm zmienić dyski i dorzucić RAM,w grę wchodzi też zmiana nadzorcy vm.


Na górę
Post: pt, 24 lut 2017 9:57:37 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 sty 2011 0:36:15
Posty: 1178
Lokalizacja: Jaworzno
Znajomy ma Net47 teraz na jakimś starszym Dellu z Xeon E5620. Pod spodem proxmox i jeszcze ze dwie wirtualki. Ale ja w sumie nie o tym. Płynne działanie z Net47, koniec problemów z bazą itd udało się osiągnąć po przejściu na szybsze dyski (obecnie jakieś SASy i RAID5). Na poprzedniej maszynie był mirror z dwóch dysków SATA 2,5 i to coś nie bardzo chciało wydajnie działać.


Na górę
Post: pt, 24 lut 2017 10:11:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 gru 2016 20:11:52
Posty: 80
seekbromance pisze:
Kod:
SQLSTATE[08006] [7] server closed the connection unexpectedly This probably means the server terminated abnormally before or while processing the request.


Widzę go zdecydowanie za często...

Ten zwrot kojarzy mi się tylko z net47 :)

Teraz dopiero zauważyłem post. Często tak masz? Taki kwiatek mi się nie przewijał nigdy. Miałem problemy z bazą, ale dotyczyło to struktury w momencie jak zrobiłem update z pominięciem dwóch poprzednich aktualizacji (nie przypominali wtedy na stronie głównej systemu), oraz w momencie kiedy nie użyłem tmuxa a ktoś postanowił wymieniać aku w upsie do którego miałem podłączony router i zerwało mi sesję ssh :)


Na górę
Post: pt, 24 lut 2017 10:53:12 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 gru 2016 20:11:52
Posty: 80
Nie mogę edytować postów. Co do wymagań bo o to najbardziej chodzi w temacie. Zabrałem vm net47 z podstawowego hosta vm na zapasowy serwer z którym będą robione prządki. Net47(mówimy o wersji przed fedora 24) ma przyznane 4 rdzenie 3.1 GHz i 8GB RAM. W momencie kiedy tylko obsługuje urządzenia sieciowe i autoryzację (czyli nie generuje faktur dokumentów raportów itp., logi na innej maszynie) zajęte jest około 3 GB RAM. Każdy rdzeń według htop około 20 procent(niestety nie rysowałem wykresu load). Generalnie zawsze sprawdzało się odnośnie cpu i minimalnej ilości RAM to co podawali na Wiki na temat minimalnych wartości, bo zasoby szły w górę w momencie generowania dokumentów itp. Teraz zalecają 16 GB RAM i ja właśnie tyle mam zamiar dorzucić do podstawowego hosta vm, bo nawet jeśli tego nie wykorzysta net47 to będę miał tam też inne vm. No i tak jak loockas pisze, system lubi wydajne dyski


Na górę
Post: pn, 27 lut 2017 16:59:07 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3875
Nie kupuj PE 2950 bo to stare smiecie sa juz - malo wydajne i wp.... pradu. W rozsadnych pieniadzach kupisz bez problemu Dell R610 np. http://allegro.pl/dell-pe-r610-2xqc-e56 ... 93640.html - do tego dokladasz jakies dyski na sata w RAID1 i masz na lata sprzet.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: pn, 27 lut 2017 18:01:59 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3050
Jak bardzo są oszczędne?

Zasilacz 2x zasilacz HotPlug 717W

2950 w konfigach jakie mamy łykają 380-420W

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: wt, 28 lut 2017 19:45:38 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 24 kwie 2015 16:50:08
Posty: 32
Po ostatnich przebojach u nas miarka się przebrała. Rezygnujemy z net47.


Na górę
Post: wt, 28 lut 2017 21:04:30 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3050
seekbromance pisze:
Po ostatnich przebojach u nas miarka się przebrała. Rezygnujemy z net47.


co tym razem?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: wt, 28 lut 2017 21:31:24 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pt, 24 kwie 2015 16:50:08
Posty: 32
Brak kontaktu z supportem i mnóstwo problemów.


Na górę
Post: wt, 28 lut 2017 21:35:04 
   Tytuł: Re: serwer pod net47
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 04 gru 2016 20:11:52
Posty: 80
Przymierzasz się do czegoś innego konkretnego?


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 23 wrz 2017 19:54:54

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl