Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: wt, 22 maja 2018 18:36:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 19 lut 2018 17:47:28
Posty: 62
W związku z marną ofertą operatorów telefonicznych i brakiem ofert od lokalnych ISP kablowych pod interesującym mnie adresem, rozważamy założenie radiolinii. Znaleźliśmy lokalnego dostawcę który jest skłonny taką linię nam założyć (centrum miasta). I teraz kilka (trywialnych?) pytań, bo nigdy osobiście nie miałem do czynienia z tego typu łączami:
1 - na co zwrócić uwagę podczas podpisywania umowy? Jakie parametry są istotne z mojego - jako klienta - punktu widzenia?
2 - jak wygląda kwestia stabilności takiej radiolinii? Na ile jest wrażliwa na warunki pogodowe?
3 - jaki jest narzut związany z medium na wydajność takiej sieci? Czy należy się spodziewać jakiegoś odsetka uwalonych pakietów?


Na górę
Post: czw, 24 maja 2018 22:27:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1487
Lokalizacja: Katowice
Niech dostawca gwarantuje łącze na wyjściu z radiolinii, to się nie będziesz musiał tym przejmować.
Ustawiasz konkretne SLA i ma się trzymać, radiolinie się liczy dla konkretnej opcji, zawsze możesz jakiś backup w 5GHz jak za daleko nie jest.
Profesjonalne radiolinie działają tak, że ping jest <1ms i straty bliskie zeru (niektórzy tym iptv cisna nawet, ale to akurat nie do końca może się sprawdzić).

Jak jesteś w centrum miasta to jakaś kanalizację masz, więc może transmisja do jakiegoś IXa będzie tańsza?

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: wt, 05 cze 2018 9:31:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 30 sty 2016 20:58:20
Posty: 75
Dorzucę trzy grosze, Andrew - być może Pytający nie ma wiedzy, którą Ty masz.

1. Parametry, istotne z punktu widzenia Klienta to:
- przepływność,
- latencja (opóźnienie),
- zachowanie symetrii łącza (jeśli ma być symetryczne), ale to w sumie zawiera się w wymaganiach dot. przepływności,
- klasa SLA (Service Level Agreement), czyli jakość serwisu. Skrótowo, czas, który jest potrzebny od momentu zgłoszenia awarii do jej usunięcia powinien być jak najkrótszy. W zależności od Operatora (lokalizacji - czy ma blisko swoją siedzibę), wielkości Operatora (duży niestety reaguje wolniej, bo się tłumaczy pierdyliardem wymówek: bo opiekun na urlopie, bo infolinia przepełniona, bo mają dużą awarię i nie mają zasobów do obsługi, itp). Dla przykładu klasa SLA na poziomie 8h jest wysoka. 24h jest standardowa. Ale w zależności od Op'a - ten czas jest różny. I trzeba rozróżnić czas reakcji na zgłoszenie (czyli przysłowiowe odebranie telefonu) od czasu usunięcia awarii (określa się to mianem odtworzenia usługi). Zdarza się, że są to różne liczby (różne poziomy SLA). Sensowny OP powinien mieć to zawarte w swojej umowie, którą podpisujesz. Łącznie z karami, które ponosi przy niespełnieniu warunków, które świadczy w umowie i za które kasuje fortunę lub dwie.
Zwróć uwagę na sposób zgłaszania awarii - czy nie trafisz do ogólnopolskiego centrum obsługi klienta w Pcimiu Dolnym, gdzie - mimo iż może jesteś klientem biznesowym, płacącym fortunę - trafiasz na koniec kolejki, na równi z Kowalskim i jego łączem. Jest to problem, kiedy Twoja działalność wymaga bezprzerwowego łącza (np. sterowanie maszynami cyfrowymi spoza Polski, produkcja w Polsce).
Są OP'y, które tak właśnie traktują klientów biznesowych - liczy się kasa.

2. Kluczowe dla odpowiedzi na Twoje pytanie, jest jakiego to typu radiolinia.
Tu jest sporo informacji dot. tego, jak się zachowuje radiolinia przy różnej wielkości ramki (64bajty, 1024bajty, 1500bajtów).
Dużo zależy od tego, jaką prowadzisz działalność - czy jest to częste przesyłanie plików na ftp, czy raczej praca bazodanowa.
Generalnie założeniem jest 'dostać' w umowie jak najlepszą radiolinię w jak najlepszej cenie.
Ale oczywiście OP liczy koszty - i musi wyważyć co Ci zaproponuje, stąd wynika cena.

Inaczej będzie wyglądać cenowo radiolinia koncesjonowana w paśmie licencjonowanym (w dużym uproszczeniu: płacisz za częstotliwość, której nie wolno zakłócać, a to wpływa na dobrą jakość działania łącza). Inaczej, kiedy 'radiolinią' OP nazwie dwa urządzenia klasy nanobeam ubiquiti. Jak w życiu - konkretny sprzęt - konkretne łącze.

Dobrej klasy radiolinia spełnia Twoje oczekiwania, niski ping (jak pisał Andrew - nawet poniżej 1ms), stabilny ping (czyli spodziewasz się, że będzie to powtarzalnie 1-5ms. I brak strat na łączu.
Mamy czasy, kiedy jeśli łącze działa w założonym budżecie radia (spełnione warunki ilości dBm) - strat brak.

Radiolinie SĄ wrażliwe na warunki pogodowe mniej lub bardziej.
Zależy od odległości, na której radio ma pracować, dobrego LOSu (Line Of Signal) - dobrej widoczności, zachowania strefy Fresnela, wielkości dobranych anten. Operator, który świadczy usługi na RL (radioliniach) najczęściej ma dział, który zajmuje się obliczaniem niedostępności w skali roku. I powyżej 99,5% to wynik niezły, 99,995% to wynik bardzo dobry, na 100% nie licz - chyba, że masz bardzo blisko. RL dobiera się właśnie w zależności od odległości oraz ilości Megabitów, które chcesz. Łatwiej na RL spełnić 10/10MBps, niż 1GBit/1GBit.
Dostępność w skali roku, to czas liczony tak, że biorąc pod uwagę pełny rok - oraz przerwę spowodowaną ulewą, pozostaje właśnie to 0,005% BRAKU łącza. Co możesz posiłkować łączem zapasowym (backupem). Choćby na LTE. To zależy, czy Twoja działalność przetrzyma tę godzinę w roku bez łącza...
Radiolinia może działać bardzo dobrze na 40km, a może również pracować źle na 3km.
Kwestia odpowiedniego doboru sprzętu. Projektu. I doboru sprzętu + dobrego wykonania łącza, bo to też można spaprać.

3. Na poprawnie wykonanej RL strat brak.
Kupujesz łącze do Internetu czy transmisję - powinieneś dostać tyle, za ile zapłaciłeś. Bez względu na ilość MBitów.
To NIE tak, że jeśli dostajesz 100/100MBit - to przez narzut radia dostaniesz 80/80M. Powinieneś dostać 100/100.
Wydajność to rzecz drugorzędna - związana z wielkością pakietów. Wydajnością sprzętu.
Dla przykładu - 10/10MBps i przesłanie 20.000pps (pps - pakiety na sekundę) dla taniego Ubiquiti nie jest możliwe.
Dla RL profesjonalnej - jest możliwe.

Jeśli to profesjonalny OP - zapytaj, czy dostaniesz protokół pomiarów łącza. Zawodowcy robią pomiary, by mieć pewność, że oczekiwania zostają spełnione na poziomie projektowym.

Z moich obserwacji, najistotniejszy jest poziom obsługi i serwisu.
Co z tego, że dostaniesz 39829872MBitów po świetle, jak usługa regularnie pada a dodzwonić się do firmy nie można.

No i kij w mrowisko... ;)
A jak chcesz popytać, pisz śmiało - odpowiem w chwili wolnej.


Na górę
Post: wt, 05 cze 2018 11:23:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 19 lut 2018 17:47:28
Posty: 62
Dzięki wielkie za wyczerpujące odpowiedzi!

Odległość od nadajnika nie będzie wielka - ok 200-300m, zakładam więc że mogę liczyć na raczej wysoką stabilność. Ciągnięcie kabla - co bym preferował - nie wchodzi obecnie w grę, za duże koszty :(
Na użeranie się z Netią i Orange nie mam już siły, poziom obsługi w ramach sprzedaży usług jest tak zły, że strach pomyśleć jak by wyglądało wsparcie usługi już kupionej.

Zakładana przepustowość to 20-50MBit, istotniejsza jest dla mnie stabilność łącza niż wysokie prędkości. Wykorzystanie będzie bardzo zróżnicowane, włączając w to regularne przesyłanie plików po kilkadziesiąt MB, VPN jak i potencjalnie połączenie bazodanowe - nic na wielką skalę, bez tworzenia farm serwerowych czy centrów danych. Jeden prosty serwer z kilkoma aplikacjami.

Wezmę pod uwagę Wasze uwagi i jeszcze dopytam operatora o szczegóły.


Na górę
Post: wt, 05 cze 2018 14:42:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1487
Lokalizacja: Katowice
Na 200-300m to nawet Ci się siklu zapnie z praktycznie brakiem przerw, a przewalisz 1200Mbps sumarycznie + tania opłata za pasmo.

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: wt, 05 cze 2018 19:50:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 30 sty 2016 20:58:20
Posty: 75
Rzeczywiście, odległość dla radia żadna.
Każde radio praktycznie będzie musiało być skręcone do zera, mocowo.
Przy tej odległości bywa, że nawet rozwizowuje się lekko link po to, by pracować w zakresie mocy, którą radio obsłuży bez przesterowania. Zbyt silny sygnał źle wpływa na wysokie modulacje.

piokol:
Dobrze, że piszesz do jakich zastosowań ma to być użyte. Oprócz wysyłania dużych plików (transfery ciągłe to duży ruch pakietów po 1500 bajtów - czyli pełna ramka ethernetu), systemy bazodanowe wykorzystują dużą liczbę krótkich pakietów przy transmisji (po kilkadziesiąt-kilkaset bajtów). I to jest niuans, przy którym warto mieć trochę wiedzy z zakresu, iż:
1. Radiolinia przy każdej przepływności przejdzie testy przepływności, miernik ethernetu bada to dla krótkich, średnich i długich ramkach. Bo ma dużą wydajność PPS i stabilne radio.
Choć jest drożej przez medium najczęściej koncesjonowane, to zyskujesz na stabilności pracy, w szczególności przy zakresie krótkich ramek 64-256 bajtów. I przepływność i wydajność jest taka, jak zakładasz.
2. Przy radioliniach SPOZA pasma licencjonowanego/ płatnego/ koncesjonowanego (jak to nazwiesz, to każda z tych nazw dotyczy tego samego - wykupionego w UKE pasma) ORAZ radia taniego, najczęściej zakres wysokich przepływności oraz konieczności przerzucania w tym czasie dużo większej liczby krótkich ramek, powoduje dużą degradację transferu. Tu jest pomocna liczba PPS (packets per second). Bywa, że radio przy pełnym obciążeniu i ramce 64 bajty pokaże np 15MBit transferu, przy 200 pokaże już 40MBit transferu a przy ramce ponad 1000 bajtów - pełną przepustowość na poziomie np. 150MBit.
Degradacja wynika z kilku rzeczy; głównie z ograniczeń taniego urządzenia (słaby proc, słabe filtry na radio, zakłócenia w eterze, itp).

Jednakże przy wolumenie na poziomie 20-50MBit nie będzie to tak odczuwalne, jak przy 100-200M i więcej.

Przemyśl inwestycję w łącze p2p na koncesjonowanym radiu; bo może warto.
Jak z komputerem przy składaniu - jak zamontujesz konkretną płytę główną, to wszystko na niej chodzi.
Jak przyoszczędzisz na początku - mści się w każdym kolejnym kroku...

Jednakże są urządzenia stosunkowo tanie, a nieźle radzące sobie z wydajnością PPS. Nawet w paśmie nielicencjonowanym.

A najprościej spróbuj 'dogadać' się z OPem, że chcesz przetestować technologię, może są takie możliwości.
Wtedy na własnej sieci przekonasz się, czy było warto.

Życząc sukcesów!


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 22 wrz 2018 5:55:59

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl