Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Autor Wiadomość
Post: pn, 26 lut 2018 19:33:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 26 lut 2018 19:28:20
Posty: 5
Dzien dobry koledzy,

czy mozecie prosze podac techniczne powody dlaczego radiolinie robi sie na takich wysokich czestotliwosciach ?
Z mojego punktu widzenia takie rozwiazanie ma prawie same wady, a jednak musi (lub musza) byc jakis argument dlaczego robi sie to wlasnie w takich czestotliwosciach.
Jedyny sensowny argument to posiadanie pasma na wylacznosc czyli brak zanieklocen, ale poza tym same wady (koszty pasma, koszyt sprzetu, tlumenie sygnalu o wysokich czestotliwosciach, warunki atmosferyczne, itd.).

Dalczego nie robic radiolini na 5GHz?


Na górę
Post: pn, 26 lut 2018 21:47:00 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16442
Lokalizacja: Nowa Ruda
Już Ci wyjaśniam :

- Koszty na wyższych pasmach są niższe.
- Mniej zakłóceń
- Większe przepustowości
- Im wyższa częstotliwość tym wyższa izolacja.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 26 lut 2018 21:52:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1635
Lokalizacja: W-wa
Przede wszystkim widmo to zasob skonczony. Kazdy chcialy niskie, ale dla kazdego nie starczy pasma.


Na górę
Post: pn, 26 lut 2018 22:29:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1210
Lokalizacja: Kraków
czolo pisze:
Przede wszystkim widmo to zasob skonczony. Kazdy chcialy niskie, ale dla kazdego nie starczy pasma.

z tym skończony to nie do końca :) w górę jeszcze trochę zostało a potem optyka :)


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 9:40:02 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 06 lip 2014 2:01:20
Posty: 146
Lokalizacja: Wrocław
hub_lan pisze:
czolo pisze:
Przede wszystkim widmo to zasob skonczony. Kazdy chcialy niskie, ale dla kazdego nie starczy pasma.

z tym skończony to nie do końca :) w górę jeszcze trochę zostało a potem optyka :)

Mowa jest o skończonej ilości niskich częstotliwości...


Na górę
Post: wt, 27 lut 2018 13:33:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 26 lut 2018 19:28:20
Posty: 5
broken pisze:
Już Ci wyjaśniam :

- Koszty na wyższych pasmach są niższe.
- Mniej zakłóceń
- Większe przepustowości
- Im wyższa częstotliwość tym wyższa izolacja.


Rzeczywiscie tak jest ?

->5GHz jest za pasmem nielicenjonwoanym, wiec nie ma zadnych kosztow, a dodatkowo ilosc sprzetu dostepnego tutaj jest olbrzymia i przez to tania

->mniej zanieklocen ? Ok to jest faktycznie argument, ale czy pasmo 5GHz jest az tak zanieczyszczone, ze warto isc w te wieksze czestotliwosci ? Pozatym jest mniej zanieklocen wyniakajacych z innych stacji nadawczych, ale warunki atmosferyczne robia swoje - czy benefity tutaj faktycznie sa warte tej ceny ?

-> wieksza przepustowosc akurat nie ma nic wspolnego w czestotliwoscia, a jedynie z pasmem jakie mamy do dyspozycji. Z tego co widzialem kanaly dostepne w tych wyzszych czestotliwosciach maja chyab do 28 MHz, a w 5GHz mozna smialo uzywac i 160 GHz. Pozatym oprocz szerokosci pasma wazna tez bedzie modulacja i kodowanie, a wyzsze schematy kodowania (64 QAM, 256 QAM itd) sa bardzo czule na jakos sygnalu, wiec ciezko je wykorzystac w wyszszych czestotliwosciach gdzie sygnal jest bardzo tlumiony

-> im wyzsza czestotliwosc tym wyzsza izolacja - nie do konca rozumiem co przez to jest rozumianie ? Moge poprosic o wyjasnienie ?


Na górę
Post: czw, 01 mar 2018 1:06:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 04 paź 2010 0:26:30
Posty: 352
5Ghz przeciez jest tak zasyfione ze czasem lepiej linki na 2,4Ghz chodza.

Radioline to tez inna klasa sprzetu. Tutaj masz ping 1ms i nizej staly.
5Ghz i 2,4Ghz to jak zawieje. Daleko nie trzeba szukac bo tutaj na pierwszej stronie ludzie pisza o problemach z linkami radiowymi.

Zreszta wystarczy spojrzec na rocket AC i AFX. Teoretycznie w ogromnym uproszczeniu to samo a calkiem inaczej dziala.
Jedno i drugie na 5Ghz jak i podobnych gabarytow.

Jak sie widzi ponad 200 SSID z jednego sektora to teraz znajdz mi czysty kanal o szerokosci 160Mhz


Na górę
Post: czw, 01 mar 2018 1:07:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16442
Lokalizacja: Nowa Ruda
Cytuj:
5GHz jest za pasmem nielicenjonwoanym, wiec nie ma zadnych kosztow, a dodatkowo ilosc sprzetu dostepnego tutaj jest olbrzymia i przez to tania

Pasmo nielicencjonowane więc każdy może wpakować się w pasmo i nic mu nie zrobisz. Nie ma gwarancji działania danego systemu pracującego w danej częstotliwości. Ilość sprzętu pracująca jest olbrzymia i zakłóceń masz mnóstwo z którymi ciężko walczyć.
Cytuj:
mniej zanieklocen ? Ok to jest faktycznie argument, ale czy pasmo 5GHz jest az tak zanieczyszczone, ze warto isc w te wieksze czestotliwosci ? Pozatym jest mniej zanieklocen wyniakajacych z innych stacji nadawczych, ale warunki atmosferyczne robia swoje - czy benefity tutaj faktycznie sa warte tej ceny ?

5GHZ - z uwagi, że urządzenia pracujące w tym paśmie w znakomitej większości 99,999% pracuje w trybie TDD albo CSMA to zakłócenia są kosmiczne w stosunku do wyższych częstotliwości. Benefity są jak najbardziej warte swojej ceny. Poza tym musisz zrozumieć też pewną charakterystykę fizyczną - nie można upchać bardzo dużej ilości sprzętu w tym paśmie.
Cytuj:
wieksza przepustowosc akurat nie ma nic wspolnego w czestotliwoscia, a jedynie z pasmem jakie mamy do dyspozycji. Z tego co widzialem kanaly dostepne w tych wyzszych czestotliwosciach maja chyab do 28 MHz, a w 5GHz mozna smialo uzywac i 160 GHz. Pozatym oprocz szerokosci pasma wazna tez bedzie modulacja i kodowanie, a wyzsze schematy kodowania (64 QAM, 256 QAM itd) sa bardzo czule na jakos sygnalu, wiec ciezko je wykorzystac w wyszszych czestotliwosciach gdzie sygnal jest bardzo tlumiony

W wyższych pasmach masz do dyspozycji kanały typu FDD czyli masz różny podział kanału duplexowego. Więc 28MHZ to tak naprawdę 2x28MHZ itd. Według ETSI możesz użyć kanał 2x56MHZ lub w paśmie e-BAND 70-80GHZ nawet 2x112MHZ. W 5GHZ efektywność kanału 160GHZ jest śmiesznie niska i jego używanie to totalny debilizm kiedy efektywność pasma masz max. 8Bit/Hz. A wraz z dużą szerokością kanału tak naprawdę zwiększasz stopień szumów termicznych i tym samym zmniejszasz zasięg 8-krotnie w stosunku do kanału 20MHZ. W wyższych czestotliwościach masz niższy poziom szumów więc efektywność modulacji jest wyższa. Nie ma problemu, żeby na zestawić link na 20KM przy paśmie np. 23GHZ mieć efektywność widomową odpowiadającą QAM512 lub nawet QAM1024. Przelicz sobie jaka jest efektywność per Hz pasma.
Cytuj:
im wyzsza czestotliwosc tym wyzsza izolacja - nie do konca rozumiem co przez to jest rozumianie ? Moge poprosic o wyjasnienie ?
Im wyższa częstotliwość pracy tym większa sprawność i zysk używanych anten przy relatywnie tym samym rozmiarze. Dla porównania dla pasma 5GHZ antena o średnicy 30cm ma zysk energetyczny na poziomie ok. 23-24dBm. Taka sama antena na pasmo 23GHZ czy 32GHZ ma już nawet ponad 32dBi zysku. Powoduje to, że sygnały z poszczególnych systemów radiowych są od siebie mocno odizolowane.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: czw, 01 mar 2018 12:34:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pn, 26 lut 2018 19:28:20
Posty: 5
@szczotek i @broken: dzieki za wasze ciekawe odpowiedzi i odrazu mam kolejne pytania

@broken:
broken pisze:
Pasmo nielicencjonowane więc każdy może wpakować się w pasmo i nic mu nie zrobisz. Nie ma gwarancji działania danego systemu pracującego w danej częstotliwości. Ilość sprzętu pracująca jest olbrzymia i zakłóceń masz mnóstwo z którymi ciężko walczyć.


-> OK, rozumiem, nie bylem swiadomy, ze pasmo 5GHz jest tak zasmiecony, to moze wynika tez, z tego ze sprawdzalem to raczej w warunkach "szczerego pola"

broken pisze:
W wyższych pasmach masz do dyspozycji kanały typu FDD czyli masz różny podział kanału duplexowego. Więc 28MHZ to tak naprawdę 2x28MHZ itd. Według ETSI możesz użyć kanał 2x56MHZ lub w paśmie e-BAND 70-80GHZ nawet 2x112MHZ. W 5GHZ efektywność kanału 160GHZ jest śmiesznie niska i jego używanie to totalny debilizm kiedy efektywność pasma masz max. 8Bit/Hz


-> OK, ale tak mala efektywnosc pasma 5GHz, nie wynika z samego pasma, a z tego jaki standard dostepu do sieci sie stosuje. To znaczy np standard WiFi rzeczywisci pracuje na uplink i downlink w jednym kanale (TDD) oraz ma ten mechnizm CSMA/CA co niesamowicie zmniejsza efektywnosc, ale gdyby uzyc tej samej technologii dostepowej co jest w tych radio linkach na wyzszych czestotliwosciac to wlasciwie efektywnosc bardzoby sie poprawila (to oczywisice zablokowaloby skutecznie innych uzytkownikow, bo ich WiFi caly czas widzialoby przez CSMA zablokowane pasmo)

broken pisze:
Nie ma problemu, żeby na zestawić link na 20KM przy paśmie np. 23GHZ mieć efektywność widomową odpowiadającą QAM512 lub nawet QAM1024. Przelicz sobie jaka jest efektywność per Hz pasma.


-> OK, to ciekawe, nie myslalem, ze mozna uzyc, az tak duzych modulacji na taka odleglosc. Jaki jest limit mocy w 23GHz ? (1W?) I jaka jest moc sygnalu na na odbiorniku po 20 km ? Poprostu ciekawy jestem jak slaby sygnal moze mimo wszystko jeszcze uzywac QAM512 (itp).

@Szczotek:
Szczotek pisze:
Radioline to tez inna klasa sprzetu. Tutaj masz ping 1ms i nizej staly.


-> Ok, wiesz jaki jest standard/technoogia/protokol uzywany w takich pasmach ? (chodzi mi o cos ala Wifi, LTE, Wimax) ?


Na górę
Post: czw, 01 mar 2018 21:33:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 04 paź 2010 0:26:30
Posty: 352
Fpga masz w radioliniach.
W pasmach licecjonowanych masz 15W zamiast 1W.
Uzyskanie w 5Ghz duzych modulacji jest praktycznie niemozliwe z powodu zaklocen


Na górę
Post: pt, 02 mar 2018 16:51:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 857
Szczotek pisze:
Uzyskanie w 5Ghz duzych modulacji jest praktycznie niemozliwe z powodu zaklocen

Naprawdę?? A to co? aż 4096QAM
https://www.ubnt.com/airfiber/airfiber5xhd/


Na górę
Post: sob, 03 mar 2018 1:13:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1210
Lokalizacja: Kraków
alien52 pisze:
Szczotek pisze:
Uzyskanie w 5Ghz duzych modulacji jest praktycznie niemozliwe z powodu zaklocen

Naprawdę?? A to co? aż 4096QAM
https://www.ubnt.com/airfiber/airfiber5xhd/


to że ktoś wyprodukował sprzęt nie oznacza że to tak będzie działać a już na pewno nie wszędzie i nie zawsze
podobnie jak to 200km w opisie
chyba że nie w europie i z anteną ze 2m średnicy


Na górę
Post: sob, 03 mar 2018 8:54:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 04 paź 2010 0:26:30
Posty: 352
Przeciez kazdy w AC ma najwyzsza modulacje zawsze :) czyli 256QAM.
4096QAM to tez bedzie bulka z maslem :E


Na górę
Post: sob, 03 mar 2018 9:51:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1210
Lokalizacja: Kraków
Szczotek pisze:
Przeciez kazdy w AC ma najwyzsza modulacje zawsze :) czyli 256QAM.
4096QAM to tez bedzie bulka z maslem :E

świetna szydera ;)


Na górę
Post: sob, 03 mar 2018 20:52:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16442
Lokalizacja: Nowa Ruda
E tam przesadzacie. W 2.4GHZ da się nawet uzyskać QAM256 na 20km ;)
Każda modulacja jest zasadniczo możliwa do uzyskania - kwestia tylko i wyłącznie jaki SNR uzyskamy.

W 5GHZ można spokojnie uzyskać QAM1024 czy nawet QAM4096 - jak użyjemy odpowiedniego kanału i niewielkiej szerokości. Mi się udało na 5X'ach 1024QAM ;)

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: sob, 03 mar 2018 22:53:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1210
Lokalizacja: Kraków
broken pisze:
E tam przesadzacie. W 2.4GHZ da się nawet uzyskać QAM256 na 20km ;)
Każda modulacja jest zasadniczo możliwa do uzyskania - kwestia tylko i wyłącznie jaki SNR uzyskamy.

W 5GHZ można spokojnie uzyskać QAM1024 czy nawet QAM4096 - jak użyjemy odpowiedniego kanału i niewielkiej szerokości. Mi się udało na 5X'ach 1024QAM ;)


2,4 na 20km ? to jaki masz tam eirp? no i chyba że postawiłeś anteny wielkości małego domu ;)


Na górę
Post: ndz, 04 mar 2018 0:28:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16442
Lokalizacja: Nowa Ruda
EIRP z kosmosu wyjdzie. Antena 60cm i TX power na poziomie 18dBm i masz ;)

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 04 mar 2018 1:35:46 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1210
Lokalizacja: Kraków
broken pisze:
EIRP z kosmosu wyjdzie. Antena 60cm i TX power na poziomie 18dBm i masz ;)


no no i będę komuś po drodze za friko rozmrażał lodówkę albo podgrzewał obiad na talerzu :) o usmażonych ptakach nawet nie myślę...

zejdźmy na ziemię :)

na 2,4 można podpiąć kogoś przez drzewa na 300m bo się łatwiej przebije

na 5 można jak się ma w miarę czysto zrobić sensownego linka na 2-3km (dosył do małej lokalizacji, mini bazy lub do klienta komercyjnego)


Na górę
Post: ndz, 04 mar 2018 12:28:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pn, 07 lis 2011 13:21:17
Posty: 464
Lokalizacja: Limanowa
hub_lan pisze:

no no i będę komuś po drodze za friko rozmrażał lodówkę albo podgrzewał obiad na talerzu :) o usmażonych ptakach nawet nie myślę...

zejdźmy na ziemię :)

na 2,4 można podpiąć kogoś przez drzewa na 300m (telefonem do zwykłego routera dalej się łącze) bo się łatwiej przebije

na 5 można jak się ma w miarę czysto zrobić sensownego linka na 2-3km (dosył do małej lokalizacji, mini bazy lub do klienta komercyjnego)


o czym ty piszesz? 2,4 na 300m i 5 na 3km?

PS. testowałem na biurku link 2x PB 2,4 i jakoś nic się nie podgrzało :P

_________________
http://www.AirplusN.pl


Ostatnio zmieniony ndz, 04 mar 2018 13:03:48 przez lanc70, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: ndz, 04 mar 2018 12:47:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1210
Lokalizacja: Kraków
lanc70 pisze:
hub_lan pisze:

no no i będę komuś po drodze za friko rozmrażał lodówkę albo podgrzewał obiad na talerzu :) o usmażonych ptakach nawet nie myślę...

zejdźmy na ziemię :)

na 2,4 można podpiąć kogoś przez drzewa na 300m bo się łatwiej przebije

na 5 można jak się ma w miarę czysto zrobić sensownego linka na 2-3km (dosył do małej lokalizacji, mini bazy lub do klienta komercyjnego)


o czym ty piszesz? 2,4 na 300m i 5 na 3km?

PS. testowałem na biurku link 2x PB 2,4 i jakoś nic się nie podgrzało :P


a może byś tak przeczytał o DWA wpisy wyżej


Na górę
Post: ndz, 04 mar 2018 18:40:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 857
hub_lan pisze:
na 5 można jak się ma w miarę czysto zrobić sensownego linka na 2-3km (dosył do małej lokalizacji, mini bazy lub do klienta komercyjnego)

To się słabo starasz z tymi linkami.


Na górę
Post: ndz, 04 mar 2018 21:29:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 0:15:58
Posty: 1210
Lokalizacja: Kraków
alien52 pisze:
hub_lan pisze:
na 5 można jak się ma w miarę czysto zrobić sensownego linka na 2-3km (dosył do małej lokalizacji, mini bazy lub do klienta komercyjnego)

To się słabo starasz z tymi linkami.


To zapraszam do mnie do KRK :) Pokarzesz mi jak się to robi :) Jak zrobisz coś sensownego na 5km (powyżej 30M stabilnego symetryka) to pokrywam dojazd, hotel, roboczogodziny i stawiam dobrą kolację i załącznik:)


Na górę
Post: pn, 05 mar 2018 16:06:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 857
hub_lan pisze:
alien52 pisze:
hub_lan pisze:
na 5 można jak się ma w miarę czysto zrobić sensownego linka na 2-3km (dosył do małej lokalizacji, mini bazy lub do klienta komercyjnego)

To się słabo starasz z tymi linkami.


To zapraszam do mnie do KRK :) Pokarzesz mi jak się to robi :) Jak zrobisz coś sensownego na 5km (powyżej 30M stabilnego symetryka) to pokrywam dojazd, hotel, roboczogodziny i stawiam dobrą kolację i załącznik:)


W sumie mam nie daleko :oczko: Stosujemy na linkach AF5X i z doświadczenia widze że AF prędzej zabije inną transmisje a sam bedzie dzialać niż ktoś "jego" zakłoci.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest czw, 19 lip 2018 13:12:45

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl