Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 57 Następna
Autor Wiadomość
Post: pn, 21 mar 2016 13:25:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 362
Lokalizacja: P.W Batna
W poniższym temacie przedstawiona została Instalacja, konfiguracja(pierwsze uruchomienie) oraz testy wydajniości Mimosa B5-Lite.
Po pierwsze opisze stanowisko na którym zostały wykonywane testy.
Załącznik:
stanowisko testowe.PNG
stanowisko testowe.PNG [ 22.42 KiB | Przejrzano 3680 razy ]

Godny uwagi jest również fakt, iż zamawiając produkt B5-Lite w cenie (ok. 1300zł netto), producent dostarcza kompletny zestaw, który zawiera 2 anteny Mimosa B5-Lite (20dBi),
2 gigabitowe zasilacze 56V 0.275A, 2 uchwyty montażowe oraz śruby mocujące.
Załącznik:
b5lite zestaw.png
b5lite zestaw.png [ 278.52 KiB | Przejrzano 3680 razy ]

Znacznie to upraszcza cały proces instalacji, gdyż otrzymujemy w jednym pudełku wszystkie elementy potrzebne do zestawienia kompletnego linku.
Jedyne czego brakuje to przewody (skrętka kat. 6), ale te przeważnie docinamy względem potrzeb.

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 13:36:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 362
Lokalizacja: P.W Batna
Proces konfiguracji oraz „pierwsze uruchomienie” zdecydowanie się różni w porównaniu z innymi urządzeniami , które są obecnie dostępne na rynku:
1. Urządzenie należy podpiąć do sieci Ethernet. Zostanie wówczas automatycznie pobrany adres z DHCP. W wypadku braku przydzielonego adresu, dostęp do urządzenia uzyskujemy poprzez domyślny adres 192.168.1.20 ( fallback IP).

2. Urządzenie jest fabrycznie zablokowane. Aby je odblokować należy na stronie mimosa (http://www.mimosa.co) założyć konto, a następnie potwierdzić rejestrację poprzez kliknięcie w link otrzymany na podany adres e-mail.
Załącznik:
join.PNG
join.PNG [ 57.4 KiB | Przejrzano 3675 razy ]

3. Po zalogowaniu się na konto, wchodzimy w ustawienia Unlock, gdzie wpisujemy Serial Number urządzenia. Od momentu odblokowania urządzenia , uaktywnia się również gwarancja, która obejmuje 12 miesięcy.
Załącznik:
unlock 2.jpg
unlock 2.jpg [ 55.12 KiB | Przejrzano 3675 razy ]

4. W ustawieniach konta wybieramy lokalizację, kraj w którym urządzenie ma być używane.
Poprzez wybranie lokalizacji definiujemy na jakich częstotliwościach urządzenie będzie pracować:
• wybierając Poland (Polska) - do wyboru są częstotliwości i moce ustawowo dostępne
• wybierając Poland Licensed (Licencjonowana Polska) - dostajemy pełny zakres pracy urządzenia i mocy:
- częstotliwości 4900-5990MHz (górna granica zwiększona do 6200MHz w wersji oprogramowania 1.3.1)
Załącznik:
lokalizacja1.jpg
lokalizacja1.jpg [ 97.26 KiB | Przejrzano 3675 razy ]

5. Po wpisaniu danych w menu Unlock otrzymujemy unlock key (klucz odblokowujący), który wklejamy już bezpośrednio w panelu sterowania urządzenia. Dane lokalizacji zawarte są w unlock key. Oczywiście możemy dowolnie zmienić lokalizację oraz wygenerować nowy unlock key dla posiadanego już urządzenia.
6. Urządzenie jest już gotowe do pracy

Urządzenie ma możliwość pracy w trybie manualnym oraz automatycznym (Auto Everything). W trybie automatycznym urządzenie jest w stanie regulować według potrzeb moc nadawania, czułość, szerokość pasma pracy a dodatkowo jest w stanie samo wybrać częstotliwość pracy. Oprogramowanie na bieżąco analizuje widmo i zmienia częstotliwość gdy wykryje zakłócenia lub radar DFS. Tryb manualny możemy dopasować do własnych potrzeb.

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 13:42:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 gru 2007 17:07:51
Posty: 1608
Lokalizacja: eth0
A gdzie test?

_________________
http://blog.outlaw.one.pl


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 13:49:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 362
Lokalizacja: P.W Batna
Test 1
Poniższy test został wykonany bezpośrednio pomiędzy antenami B5-Lite, przy wykorzystaniu narzędzia diagnostycznego Bandwidth Test, bazujący na protokole UDP i generujący paczki o rozmiarze 1,500 bajtów. Anteny zostały ustawione w tryb „Auto Everything”.
Załącznik:
channel and power1.jpg
channel and power1.jpg [ 91.08 KiB | Przejrzano 3664 razy ]

Po włączeniu opcji „Auto Everything ”, Mimosa B5-Lite szczegółowo analizuje dostępne pasmo i wybiera najbardziej optymalny kanał, jego szerokość oraz moc nadawania anteny. Cały ten proces zajmuje kilka minut, co może Nas zaniepokoić , że link nie chce się zestawić. Natomiast dostępne są logi, w których zawarte są informacje odnośnie wszelkich zmian jakie wykonuje urządzenie w celu zestawienia połączenia
Załącznik:
logi1.png
logi1.png [ 375.35 KiB | Przejrzano 3664 razy ]


Transmit
Załącznik:
local to remote 1.jpg
local to remote 1.jpg [ 16.73 KiB | Przejrzano 3664 razy ]

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 13:54:48 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4753
pytanie na jakiej podstawie dobiera szerokość kanału?
Szerokość się płynnie zmienia, w zależności czy leci 50 czy 200mbit?


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 14:12:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 362
Lokalizacja: P.W Batna
Po pierwszym uruchomieniu (włączeniu do prądu), urządzenie analizuje dostępne pasmo, dążąc do uzyskania jak największej przepustowości linku - zaczynając od 20Mhz i wybierając najbardziej optymalny kanał.
Link badany jest pod kątem PER, czyli współczynnika błędnych pakietów. Jest on analizowany nieustannie.
Po każdej zmianie częstotliwości lub szerokości pasma, nawet przy wysokim PER przez 2 minuty nie dokonywana jest kolejna zmian. Ma to za zadanie ocenić czy wartość PER ma charakter stały. Po tym czasie algorytm decyduję - za wysokie PER kolejna zmiana, zadowalające to podejmowana jest próba wejścia na szerokość 80MHz.

W trakcie stabilnej pracy linku pojawienie się zakłócenie powoduje zmianę częstotliwości. Dokonywane jest 6 prób. 6 nieudanych prób powoduje uruchomienie procedury zmniejszenia szerokości do 20MHz i badania od początku.

Zmieniana jest szerokość i częstotliwość - względem tego odpowiednio uzyskiwana jest przepustowość , nie odwrotnie.

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 14:21:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 362
Lokalizacja: P.W Batna
Kolejna część testów...
Receive
Załącznik:
remote to local 1.png
remote to local 1.png [ 39.78 KiB | Przejrzano 3641 razy ]

Transmit and Receive
Załącznik:
transmit and receive1.jpg
transmit and receive1.jpg [ 18.94 KiB | Przejrzano 3641 razy ]

Simultaneously (jednocześnie)
Załącznik:
symulacja 1.jpg
symulacja 1.jpg [ 19.92 KiB | Przejrzano 3641 razy ]


Już w 2 sekundzie od uruchomienia testu została osiągnięta przepustowość ponad 700Mbps!!!

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 14:28:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3450
Lokalizacja: Szczecin
"Najbardziej optymalny" to brzmi jak"fakty autentyczne" albo "cofanie do tyłu" :D optymalny z definicji jest już najbardziej.

Iperfa poproszę.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 14:29:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2300
aBaZ pisze:
Kolejna część testów...
Już w 2 sekundzie od uruchomienia testu została osiągnięta przepustowość ponad 700Mbps!!!


a te testy to gdzie są robione, bo NIE doczytałem ....
na biurku ?


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 14:31:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 25 lip 2006 19:16:03
Posty: 1725
zajadacz pisze:
"Najbardziej optymalny" to brzmi jak"fakty autentyczne" albo "cofanie do tyłu" :D optymalny z definicji jest już najbardziej.

Iperfa poproszę.


"Niemniej jednak ;)"

_________________
http://www.netfix.pro


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 15:00:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 362
Lokalizacja: P.W Batna
zlyZwierz pisze:
zajadacz pisze:
"Najbardziej optymalny" to brzmi jak"fakty autentyczne" albo "cofanie do tyłu" :D optymalny z definicji jest już najbardziej.

Iperfa poproszę.


"Niemniej jednak ;)"


Po co w ogóle piszesz takie rzeczy? Może od razu przeczytajmy wszystkie posty pod kątem błędów gramatycznych?
I może zaczniemy tworzyć posty odnośnie języka polskiego, a nie konkretnego sprzętu ? :okularnik:

A jak chcesz pohejtować to może zapraszam na fejsa ?
Bo tutaj chyba nie jest odpowiednie miejsce do takich poczytań.


Iperf jest w trakcie....

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 15:04:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 gru 2007 17:07:51
Posty: 1608
Lokalizacja: eth0
To napisz jeszcze jakie były warnki testów. Jakie zaszumienie ile sieci wykryło itp.

_________________
http://blog.outlaw.one.pl


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 15:08:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 362
Lokalizacja: P.W Batna
Test 2
Kolejny test został przeprowadzony w oparciu o urządzenia Mikrotik RouterBoard 2011iL, z wykorzystaniem narzędzia Mikrotik BandwidthTest. (UDP/TCP packet size 1500 bytes )
Ten MT ma proca 600MHz - to może tłumaczyć test TCP :)

UDP
Załącznik:
Mimosa RB ALL.jpg
Mimosa RB ALL.jpg [ 615.74 KiB | Przejrzano 3604 razy ]


TCP
Załącznik:
mimosa RB TCP.jpg
mimosa RB TCP.jpg [ 594.64 KiB | Przejrzano 3604 razy ]

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 15:39:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 362
Lokalizacja: P.W Batna
Test 3

Kolejny test został przeprowadzony pomiędzy laptopami, przy użyciu aplikacji, która umożliwia generowanie ruchu sieciowego o różnych priorytetach:
Załącznik:
tamosoft tabelka.PNG
tamosoft tabelka.PNG [ 11.42 KiB | Przejrzano 3592 razy ]


Wyniki:
Załącznik:
test 3.jpg
test 3.jpg [ 452.08 KiB | Przejrzano 3592 razy ]




c.d.n ...

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 16:19:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 362
Lokalizacja: P.W Batna
Wszystkie te testy zostały wykonane na niewielkiej odległości , w mało zaszumionym eterze...
Natomiast wydaje mi się, że mimo to, wykonane testy są w stanie zobrazować (mniej więcej) możliwości produktu Mimosa B5-Lite oraz przedstawić procedurę działania mechanizmu "Auto Everything" - co z czasem może doprowadzić do tego, że administrator nie będzie musiał ciągle zmieniać częstotliwości i szerokości pasma, aby uzyskać odpowiednią przepustowość na konkretnym linku. ... w tak bardzo zaśmieconym eterze, jaki Nas ostatnio otacza, z czasem zestawienie linku i osiągnięcie zadowalającej przepustowości graniczy z cudem :)



W związku z tym prośba do użytkowników trzepaka, aby przetestowano te urządzenia w bardziej zaszumionym eterze (realne warunki) i podzielenie się wynikami ze wspólnotą.

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 16:24:56 
Odpowiedz z cytatem
Online
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 13 lut 2011 13:55:26
Posty: 92
Przyślij mi zestaw to potestuje.
Aczkolwiek uważam, że funkcja "Auto Everything" doprowadzi do szału każdego usera za tym mostem, oraz admnina ze względu na losty w czasie negocjacji częstotliwości i szerokości kanału.
No chyba, że jedno radio zarządza drugim, i drugie wie na jaki kanał przeskoczyć z jaką szerokością. Bo inaczej to czarno widzę.


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 16:31:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 09 mar 2016 10:22:39
Posty: 362
Lokalizacja: P.W Batna
Sprzęt na testy uzyskałem od firmy, która tutaj się ogłosiła - > viewtopic.php?f=36&t=46343&hilit=mimosa&start=25 (user: blocked1234, firma: www.anteny24.pl)
wysłałem e-mail na lukasz@anteny24.pl i bez problemu z nimi się dogadałem... Polecam ;)

_________________
www.anteny24.pl


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 16:56:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2807
No właśnie czy to auto everything wprowadza zmiany bezstratnie? Bo jak ma to powodować jakieś zerwania transmisji, sesji, utraty pingów, czasowe zmniejszenie przeustowości itd to można śmiało zapomnieć o tej opcji. Ale ogólnie wygląda obiecująco, choć my już poszlismy w AF5X na bardziej wymagające linki i w NECa w liniki strategiczne


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 16:59:23 
Odpowiedz z cytatem
Online
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 13 lut 2011 13:55:26
Posty: 92
Nie wiem czym się tak najarałeś.
Jakby dystrybutorowi zależało sam by do nas dotarł.
Wychwalasz jakie to super truper, a ja Ci powiem tak: chyba tylko masochista montował by na takich uchwytach cokolwiek poza słoninką dla sikorek.
kamikaze pisze:
choć my już poszlismy w AF5X na bardziej wymagające linki i w NECa w liniki strategiczne

My również więc mimosa trochę zaspała


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 19:40:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4753
dystrybutor próbuje do nas dotrzeć, czego dowodem jest ten wątek.
Nosz qwa na siłę nie będzie do wszystkich wysyłał, bo to kosztuje trochę więcej niż anteny z yagi.pl


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 20:02:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 14 sie 2009 9:45:57
Posty: 272
krasnoludek pisze:
dystrybutor próbuje do nas dotrzeć, czego dowodem jest ten wątek.
Nosz qwa na siłę nie będzie do wszystkich wysyłał, bo to kosztuje trochę więcej niż anteny z yagi.pl


i tak Ci nie wyśle sprzętu jak mu nie wpłacisz kaucji :)

Swoja drogą testy w TCP dupy nie urywają


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 20:24:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4753
no hmmm.... ty byś wysyłał za friko???
pamiętam że w cdr na próbę chciałem czy to unifi czy tam kilka innych nietakich popularnych sprzętów to delikatnie acz stanowczo odmawiali (nawet sprzęt indoor z przyrzeczeniem że oddam w stanie lepszym jak przyszedł )
Więc kto potrzebuje czegoś w ten deseń, a nie jest przekonany, to ma okazję wypróbować bez ryzyka, że sprzęt za kilka $ będzie się kurzył w garażu.


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 21:52:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 25 lip 2006 19:16:03
Posty: 1725
To jakiś nowy trend w radioliniach - mocowanie biedniejsze niż w litebeam :)
Po otwarciu pudełka czujesz się jak po otwarciu kinder niespodzianki.

Na biurku miałem podobne wyniki, czekam na lepszą pogodę i testy w terenie.

_________________
http://www.netfix.pro


Na górę
Post: pn, 21 mar 2016 21:57:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 27 paź 2009 22:49:07
Posty: 2145
no teraz to rozumiem kolega postarał się z tymi testami jednak do jednego mogę sie przyczepić
nadal nie wiemy przy jakich szerokościach kanałów uzyskujemy takie przepływności bo jeśli 200 mega leci przy 80MHz to bardzo to dup.. nie urywa

_________________
Motto ISP: czy się siedzi czy się leży abonament się należy :-)


Na górę
Post: wt, 22 mar 2016 1:48:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 07 lut 2011 22:05:43
Posty: 583
Jeśli dobrze widzę, soft w "trybie automat " wybrał częstotliwość 5190,5195,-5200,5205 MHz, szerokość kanału 80 MHz, moc 10 dbm, szum -90. Ping przy maksymalnym wysyceniu połączenia do 30 ms. Z go co piszę autor, można wywnioskować, że sprzęt zmienia parametry połączenia w zależności od warunków w eterze. Obstawiam, że działa to siermiężnie. Mało informacji, i konkretów, co wpływa negatywnie na opinie o produkcie. Niech to sprzedają w biedronce.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 57 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: k0st3k i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 25 lip 2017 12:34:07

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl