Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 611 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 20 maja 2014 16:13:58 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 857
My czekamy na AF5U mamy wykupione troche pasma , i jeśli sprzęt będzie w granicach 5k netto to będzie bardzo dobre rozwiązanie za niewielką opłate za pasmo.
Porównywalnym do tego jest 42Ghz ale tu sprzęt o wiele droższy i mniejsze odległości.


Na górę
Post: wt, 20 maja 2014 16:18:58 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2306
alien52 pisze:
My czekamy na AF5U mamy wykupione troche pasma , i jeśli sprzęt będzie w granicach 5k netto

za 1szt, czyli za 10k netto za link,
dziekuje, za tyle mam ipaso200 :D

Jak bedzie w normalnej cenie 2600-2800 to też się skuszę na testowy link.


Na górę
Post: wt, 20 maja 2014 17:52:09 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1939
CezaRRR pisze:
alien52 pisze:
My czekamy na AF5U mamy wykupione troche pasma , i jeśli sprzęt będzie w granicach 5k netto

za 1szt, czyli za 10k netto za link,
dziekuje, za tyle mam ipaso200 :D

Jak bedzie w normalnej cenie 2600-2800 to też się skuszę na testowy link.
MSRP: $999 + VAT


Na górę
Post: wt, 20 maja 2014 18:56:39 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4429
Lokalizacja: woj Śląskie
CezaRRR pisze:
broken pisze:
A niech i będzie 90 stopnii i tak będzie git!

mam pkt gdzie rozstaw anten bedzie 2m i 6stopni, wiec moga byc zakłócenia,
szukam potwierdzenia mojej teorii, czy bedzie sie zakłócać czy nie :D

w takiej sytuacji ustawisz na różnych kanałach i tyle

_________________
Jardo


Na górę
Post: wt, 20 maja 2014 21:42:37 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 857
CezaRRR pisze:
alien52 pisze:
My czekamy na AF5U mamy wykupione troche pasma , i jeśli sprzęt będzie w granicach 5k netto

za 1szt, czyli za 10k netto za link,
dziekuje, za tyle mam ipaso200 :D

Jak bedzie w normalnej cenie 2600-2800 to też się skuszę na testowy link.


Chodziło mi o cały link w tej cenie.


Na górę
Post: wt, 20 maja 2014 22:01:41 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3923
alien52 pisze:
CezaRRR pisze:
alien52 pisze:
My czekamy na AF5U mamy wykupione troche pasma , i jeśli sprzęt będzie w granicach 5k netto

za 1szt, czyli za 10k netto za link,
dziekuje, za tyle mam ipaso200 :D

Jak bedzie w normalnej cenie 2600-2800 to też się skuszę na testowy link.


Chodziło mi o cały link w tej cenie.


To nie bedziesz mial AF5 :P

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: śr, 21 maja 2014 18:36:49 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 21 sty 2011 19:50:11
Posty: 130
Dziś AirFiber 5 dotarł na biuro :) Testy biurkowe bardzo przyzwoite. Pierwszy link koło 20 km będzie zestawiany na początku przyszłego tygodnia. Relacja na forum :)


Na górę
Post: śr, 21 maja 2014 18:44:11 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: pn, 18 lut 2008 22:05:48
Posty: 55
Lokalizacja: Myszków
anti80@o2.pl pisze:
Dziś AirFiber 5 dotarł na biuro :) Testy biurkowe bardzo przyzwoite. Pierwszy link koło 20 km będzie zestawiany na początku przyszłego tygodnia. Relacja na forum :)


Przy obecnej cenie jestem za AF24 - no chyba, że potrzebujesz zrobić link na więcej niż 9km (mówisz o 20-tu więc AF24 nawet nie drgnie:P). Osobiście jestem bardzo ciekawy jak w terenie się sprawdza. 5Ghz w Polsce jest teraz bardziej zaszumiony niż 2.4ghz :D

_________________
DipolEK


Na górę
Post: śr, 21 maja 2014 18:55:16 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 17 lut 2009 1:37:06
Posty: 1792
dipolek pisze:
5Ghz w Polsce jest teraz bardziej zaszumiony niż 2.4ghz :D

PREtje lubi to :)

Osobiscie uwazam, ze to efekt boom operatorow ktorzy postawili pierwsza baze w 5GHz, dostali wytrzeszczu oczu na widok 90% wolnych kanalow i bezmyslnie zaczeli migrowac wszystkich swoich klientow na to pasmo.

Obawiam sie, ze tak samo moze stac sie z LTE na korzysc HSPA


Na górę
Post: śr, 21 maja 2014 20:20:38 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 gru 2007 17:07:51
Posty: 1623
Lokalizacja: eth0
anti80@o2.pl pisze:
Dziś AirFiber 5 dotarł na biuro :) Testy biurkowe bardzo przyzwoite. Pierwszy link koło 20 km będzie zestawiany na początku przyszłego tygodnia. Relacja na forum :)


na pewno daj znać, bo na podobną odległość by mnie to interesowało :)

_________________
http://blog.outlaw.one.pl


Na górę
Post: czw, 22 maja 2014 16:15:07 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3923
Karas pisze:
chodzi o to, że 802.11a i 802.11g ma te same przepustowości. Tak samo teraz z N na 2,4ghz i n na 5ghz
przepustowości te same


Rozumiem porownanie. Nie zmienia faktu ze 802.11a to 1999r. a 802.11g to 2003r.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: czw, 22 maja 2014 17:24:24 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 21 sty 2011 19:50:11
Posty: 130
No to powieszane ...... co za delikatne g..... :/

http://anti.matcom.com.pl/DSC_0004.JPG


Na górę
Post: czw, 22 maja 2014 18:59:44 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1121
Lokalizacja: Suwałki
anti80@o2.pl pisze:
No to powieszane ...... co za delikatne g..... :/

http://anti.matcom.com.pl/DSC_0004.JPG


Heh, delikatne i ciężkie. Trochę silikonu i będzie jak nowa :zlosnik:

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: czw, 22 maja 2014 21:11:21 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3923
#WireBoot pisze:
Na 2,4 Ghz był jeszcze standard 802.11b, którego pominąłeś.


Nic nie pominalem - spojrz wyzej :)

anti80@o2.pl pisze:
No to powieszane ...... co za delikatne g..... :/


Spadlo ?

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: pt, 23 maja 2014 5:23:12 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 21 sty 2011 19:50:11
Posty: 130
anti80@o2.pl pisze:
No to powieszane ...... co za delikatne g..... :/


Qumpeltaty pisze:
Spadlo ?


Nawet nie, zmienił pozycję z pionowej na poziomą na podłodze i wystarczyło. Uderzył delikatnie o podłogę. Dziś chyba rozkręcenie, ale jak widzę te plastikowe gniazda na śrubki to poty mnie nachodzą, strach dotykać.

Ps.. Panowie możecie swoje off-topy na temat 802-11 siać w innym wątku...


Na górę
Post: pt, 23 maja 2014 7:41:24 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 20 wrz 2008 22:03:38
Posty: 616
To nie wróży dobrze że sprzęt za 3600k jest zrobiony z byle jakich plastików i tak łatwo pęka. Za tą kasę mogli się bardziej postarać.

_________________
Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić.
I wtedy pojawia się ten jeden,
który nie wie, że się nie da,
i on właśnie to coś robi.

Albert Einstein (1879 - 1955)


Na górę
Post: pt, 23 maja 2014 7:47:35 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 28 paź 2009 10:45:09
Posty: 296
Lokalizacja: Pyrlandia
no to strach pomyśleć jak by to wyglądało po upadku z 2 metrów :(


Na górę
Post: pt, 23 maja 2014 8:33:51 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 3391
i to przy tych temperaturach, co będzie w zimę? Grzechotką uderzysz, i cała osłona spanie :nie: Na pierwszy rzut oka wygląda to strasznie tandetnie.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: pt, 23 maja 2014 12:12:49 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pt, 21 sty 2011 19:50:11
Posty: 130
Dziś będę kleił, strach to rozkręcać. Mam nadzieję, że w ofercie pojawią się jakieś obudowy do tego sprzętu. Jakość plastiku bardzo słaba...


Na górę
Post: pt, 23 maja 2014 12:47:58 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3923
anti80@o2.pl pisze:
Dziś będę kleił, strach to rozkręcać. Mam nadzieję, że w ofercie pojawią się jakieś obudowy do tego sprzętu. Jakość plastiku bardzo słaba...


Pisz na forum UBNT i do supportu w USA - nie mow ze ci spadla, ale ze podczas wieszania pekla i koniec - na pewno beda chcieli ugodowo sprawe zalatwic.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: sob, 24 maja 2014 0:32:50 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16442
Lokalizacja: Nowa Ruda
Pękło bo AF5 jest w cholerę ciężki :/. Mi pękła osłona w Ericssonie.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 08 cze 2014 11:40:36 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16442
Lokalizacja: Nowa Ruda
Odświeżam temat - AF5 powieszony, link 28km. Z uwagi na odległość i sygnał spina się tylko czy nawet aż na 64QAM (-67dBm). Wydajność w trybie FDD na kanale 20MHZ tak jak przewidywałem - 135/140Mbit (według capacity) - realnie przepycha 110/110Mbit bez żadnego problemu. Opóźnienia średnie 1ms. Generalnie nie ma porównania do Rocketa M5 + Jirous czy do jakiegokolwiek Mikrotika.

Szumy w eterze po obu stronach dość mocne, ale nie robi to na AF5 żadnego wrażenia. To co zauważyłem, to fakt, że jeśli ustawimy nie daj boże Rocketa na tej samej częstotliwości to po prostu AF5 wytnie go w pień, ale z drugiej strony wystarczy separacja od AF5 na poziomie 40MHZ i wszystko śmiga jak powinno.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 08 cze 2014 12:53:18 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1121
Lokalizacja: Suwałki
broken pisze:
Odświeżam temat - AF5 powieszony, link 28km. Z uwagi na odległość i sygnał spina się tylko czy nawet aż na 64QAM (-67dBm). Wydajność w trybie FDD na kanale 20MHZ tak jak przewidywałem - 135/140Mbit (według capacity) - realnie przepycha 110/110Mbit bez żadnego problemu. Opóźnienia średnie 1ms. Generalnie nie ma porównania do Rocketa M5 + Jirous czy do jakiegokolwiek Mikrotika.

Szumy w eterze po obu stronach dość mocne, ale nie robi to na AF5 żadnego wrażenia. To co zauważyłem, to fakt, że jeśli ustawimy nie daj boże Rocketa na tej samej częstotliwości to po prostu AF5 wytnie go w pień, ale z drugiej strony wystarczy separacja od AF5 na poziomie 40MHZ i wszystko śmiga jak powinno.


Zarzuć jakieś screeny :)

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: ndz, 08 cze 2014 13:56:05 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16442
Lokalizacja: Nowa Ruda
Proszę


Załączniki:
zrzut_ekranu-1.png
zrzut_ekranu-1.png [ 93.01 KiB | Przejrzano 3914 razy ]

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/
Na górę
Post: ndz, 08 cze 2014 14:07:09 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4429
Lokalizacja: woj Śląskie
Ciężko było zwizować na ta odległość?

_________________
Jardo


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 611 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest sob, 21 lip 2018 8:03:14

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl