Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 10 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 09 cze 2015 14:41:39 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: śr, 19 mar 2008 16:12:24
Posty: 54
Nie potrzeba.. :) ja obawiam się tylko zakłóceń


Na górę
Post: czw, 11 cze 2015 12:46:52 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3601
kamikaze pisze:
Qmpeltaty pisze:
Tez sie wlasnie drapie po glowie na co zmienic ...


Ja bym brał AF5 - tylko ta wielkość ehhhh :(


Ja mam link na Rocket M5 i pasowaloby mi nie zmieniac anten (nie chce mi sie wizowac znowu).

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: wt, 16 cze 2015 11:32:49 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: śr, 23 mar 2011 1:38:02
Posty: 627
Też muszę jeden link wymienić. Odległość 2 km. Myślę nad AF5x i jakieś małe anteny. AF5 jest sporych rozmiarów.


Na górę
Post: wt, 30 cze 2015 23:56:17 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16006
Lokalizacja: Nowa Ruda
Dzisiaj jakiś dziwny dzień jest. Jak sygnały były po -68/-67 tak potrafią wskoczyć -63/-62 i do tego jeszcze włącza się QAM256/QAM1024 ;>
Oba AFy wycelowane w mniej więcej ten sam kierunek ;)


Załączniki:
soczewka_z_mgly.png
soczewka_z_mgly.png [ 119.65 KiB | Przejrzano 5463 razy ]
soczewkowanie_we_mgle.png
soczewkowanie_we_mgle.png [ 132.37 KiB | Przejrzano 5465 razy ]

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/
Na górę
Post: śr, 01 lip 2015 16:15:34 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3601
Na 40km to masz ? :D

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: sob, 04 lip 2015 10:03:53 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 379
Lokalizacja: Poznań
Jacek z tymi 40km to poszalałeś :zlosnik:


Na górę
Post: wt, 21 lip 2015 9:39:37 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 21 lip 2015 9:34:03
Posty: 2
Witam,
Próbuję skonfigurować AirFiber5.
Niestety anteny się nie łączą...
1. Jaka musi być minimalna odległość między nimi?(producent podaje 5-10m)
2. Czy przy trybie Full Duplex muszę obracać jedną antenę do góry nogami.
3. W jaki sposób najłatwiej sprawdzić czy żadna z anten nie jest uszkodzona?

Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam Mateusz!


Na górę
Post: ndz, 26 lip 2015 13:38:46 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16006
Lokalizacja: Nowa Ruda
Na krótką odległość tylko tryb TDD! Odwróć je między sobą.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: pn, 27 lip 2015 9:05:44 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 21 lip 2015 9:34:03
Posty: 2
Witam.
Dziekuję za sugestie. Nadal nie wiem gdzie przestawić antenę w tryb TDD.


Na górę
Post: ndz, 02 sie 2015 1:40:50 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2264
może ktoś ma podobnie, ocb:
coraz częściej, ni z tego ni z owego,
obie strony linku jednocześnie się restartują.
Kable ok, zasilanie z bufora, wszystko inne działa ok,
a te AF5 zaczynają wariować, ocb?
:|
może trzeba wyłączyć Synchronization?


Na górę
Post: pn, 22 lut 2016 17:21:28 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 28 paź 2009 10:45:09
Posty: 274
Lokalizacja: Pyrlandia
Witam. Mam pytanko. Próbował ktoś upchnąć AF5x do aluboxa anten Disheter 23 HV Box ? Mieści się bez problemu? Nie grzeje się w tych boxach?
Jeszcze jedno pytanie można to odpalić na stole bez anten z min. mocą? nic się nie stanie?


Na górę
Post: wt, 23 lut 2016 0:21:50 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16006
Lokalizacja: Nowa Ruda
Nie ma takiej szansy żebyś AF5Xa do puszki włożył.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: wt, 23 lut 2016 8:35:21 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 18 wrz 2005 22:03:35
Posty: 592
gino11 pisze:
Witam. Mam pytanko. Próbował ktoś upchnąć AF5x do aluboxa anten Disheter 23 HV Box ? Mieści się bez problemu? Nie grzeje się w tych boxach?
Jeszcze jedno pytanie można to odpalić na stole bez anten z min. mocą? nic się nie stanie?

Wejdzie bezproblemowo


Na górę
Post: pt, 26 lut 2016 9:21:24 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3601
broken pisze:
Nie ma takiej szansy żebyś AF5Xa do puszki włożył.


Gdzies wrzucalem zdjecie na forum jak sie "nie miesci" ;) ale nie moge znalesc.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: sob, 27 lut 2016 1:06:13 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16006
Lokalizacja: Nowa Ruda
Zależy o jakiej puszcze mowa. Wiem, że jak próbowałem zmieścić Aluboxa to pigtaile się mocno gięły razem z kablem LAN. Poza tym... po co go wsadzać do puszki?!

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: sob, 27 lut 2016 13:00:45 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 28 paź 2009 10:45:09
Posty: 274
Lokalizacja: Pyrlandia
broken pisze:
Zależy o jakiej puszcze mowa. Wiem, że jak próbowałem zmieścić Aluboxa to pigtaile się mocno gięły razem z kablem LAN. Poza tym... po co go wsadzać do puszki?!

Zwyczajnie mam anteny CB z aluboxem....


Na górę
Post: sob, 27 lut 2016 18:12:04 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 18 wrz 2005 22:03:35
Posty: 592
gino11 pisze:
broken pisze:
Zależy o jakiej puszcze mowa. Wiem, że jak próbowałem zmieścić Aluboxa to pigtaile się mocno gięły razem z kablem LAN. Poza tym... po co go wsadzać do puszki?!

Zwyczajnie mam anteny CB z aluboxem....

Mieszczą się bez problemu. Sam na wakacje wkladalem


Na górę
Post: śr, 02 mar 2016 19:10:55 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 14 sie 2009 9:45:57
Posty: 254
Dzisiaj zestawiliśmy link na aifiber 5x + anteny AirFiber Dish 23dBi, 5GHz Slant 45

Ustawiając po obydwu stronach mniejsze moce np. 21dBm link nie spina się. Przy 25dBm link zapina się ale na -79/-80
Przy max. mocach (44dBm) link jak na załączniku.
Próbowaliśmy na różnych kanałach. Na wyższych np. 5800 link wcale się nie zapina.

Link ma idealną widoczność. Nad dowizowaniem pracowaliśmy z 1,5h po obydwu stronach na raz. Lepszego sygnału nie wykręcimy.

Co proponujecie aby nie rozkręcać aż tak mocy ? Gdzie widzicie tu jakiś błąd?
Czy wpisując wartość zysk anteny ma tu jakieś znaczenie?

w zakładce advanced mam zaznaczone GPS Clock Sync oraz zaznaczone Enhanced MIMO


Załączniki:
airfiber.jpg
airfiber.jpg [ 128.69 KiB | Przejrzano 3183 razy ]
Na górę
Post: śr, 02 mar 2016 21:49:41 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 27 sie 2008 12:30:17
Posty: 1462
Lokalizacja: szczecin
a czy mocy nie masz na 21?
bo przy tx power 21 - wychodza Ci praktycznie kalkulatorowe wyniki - tj -63. dla 9800m

_________________
http://www.tarniny.pl - Internet Szczecin
http://www.anteny.szczecin.pl - Montaż anten Szczecin


Na górę
Post: śr, 02 mar 2016 22:12:15 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3073
Lokalizacja: Szczecin
Moc jest ustawiona na 21. Pisze jak wół "conducted TX power 21 dBm". EIRP jest 44, bo antena ma 23 dBi. Więc mocy nie masz ustawionej szczególnie wielkiej, anteny też ustawione w miarę dobrze (sam AirFiber Ci podaje że idealnie możesz mieć -60 dBm na tym dystansie).

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 02 mar 2016 22:23:41 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 14 sie 2009 9:45:57
Posty: 254
tylko jak ustawię zysk anteny na 0 to suwak mam do 20dBm
jak ustawię zysk anteny 23 do suwak do 49 dBm
jak ustawię 40 to suwak do 60 dBm

Jak zmieniłem po obydwu stronach antenę 40 i suwak na max to link zapiął się -78/-32 a przepustowość tragedia


W załączniku przestawiłem po obydwu stronach zyska anten na 25 i suwak 51dBm

Dlaczego conducted tx power nadal jest na 21 dBm ? Dlaczego TxPower jest limited? Dlaczego poziomy sygnałów zrobiły się niesymetryczne?


Załączniki:
airfiber2.jpg
airfiber2.jpg [ 126.03 KiB | Przejrzano 3102 razy ]


Ostatnio zmieniony śr, 02 mar 2016 22:38:20 przez marcin_siedlce, łącznie zmieniany 1 raz.
Na górę
Post: śr, 02 mar 2016 22:26:20 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3073
Lokalizacja: Szczecin
A jak masz ustawione country? To ustrojstwo ogranicza EIRP i jak masz na Poland i ustawisz mu antenę 0 dBi, to dopiero wtedy sterujesz mocą samego nadajnika, bez uwzględnienia anteny. EIRP to suma mocy wyjściowej i wzmocnienia anteny. Podstawy się kłaniają.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 02 mar 2016 22:39:31 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 14 sie 2009 9:45:57
Posty: 254
Region: Licensed


Na górę
Post: śr, 02 mar 2016 22:55:10 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3073
Lokalizacja: Szczecin
W nawiasie masz Limited, czyli Ci ogranicza moc. Nie wiem co tam jeszcze trzeba przestawić, ale generalnie to i tak więcej niż masz nie wyciągniesz na tych antenach (chodzi mi o pierwszy PrintScreen co wrzuciłeś z sygnałami -60 dBm). Dla modulacji 8x powinieneś mieć moc wyjściową maksymalnie na 19-20 dBm (patrz ostatnia strona dokumentacji: https://dl.ubnt.com/datasheets/airfiber ... -5X_DS.pdf ), a czułość jest dla 8x na poziomie od -66 do -60 dBm (w zależności od szerokości kanału). Ogólnie to nie doczytałeś dokumentacji, nie zrobiłeś odpowiednich obliczeń linku przed jego zrobieniem i stąd możesz mieć problem z osiągnięciem maxa na tych antenach co masz.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 02 mar 2016 23:31:29 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2688
na taki dystans to jednak chociaż z jednej strony większa antena.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 16 7 8 9 10 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 20 lut 2017 1:16:29

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl