Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 510 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 09 maja 2014 7:36:50 
   Tytuł: [UBNT] AirFiber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 09 cze 2009 9:40:36
Posty: 594
Widzę że pokazały się w sklepach.. Ktoś już kupił, testował ?
Jak z wydajnością ?


Na górę
Post: pt, 09 maja 2014 10:14:51 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 08 mar 2008 20:20:32
Posty: 120
Patrząc na to tylko kupować .

http://community.ubnt.com/t5/airFiber-S ... s-p/827642

http://community.ubnt.com/t5/airFiber-S ... s-p/786054

Gdzież to jest w PL dostępne ?


Na górę
Post: pt, 09 maja 2014 10:22:05 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3833
lysy500 pisze:
Widzę że pokazały się w sklepach.. Ktoś już kupił, testował ?
Jak z wydajnością ?


Gdzie ?

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: pt, 09 maja 2014 10:28:59 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: ndz, 18 wrz 2005 22:03:35
Posty: 618
jakie to wielkie


Na górę
Post: pt, 09 maja 2014 10:39:08 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4753
tx power + 40mhz (ciekawe czy można więcej?) zapowiada się walka o powietrze.
Mam nadzieję że cena niepozwoli na montowanie tego gdzie popadnie..


Na górę
Post: pt, 09 maja 2014 10:45:51 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: ndz, 19 lip 2009 10:41:45
Posty: 1001
a screen pewnie z testu na pustyni :) znaczy pusto w powietrzu :) takie wyniki wyciągam na 21km na 912 i jurkach oczywiscie eter 3% zajętości


Na górę
Post: pt, 09 maja 2014 11:18:07 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3833
wino pisze:
jakie to wielkie


Nie p..ol i tak bedziesz wieszal i tak :D

Gdzies w PL mozna to kupic ? Widze ze do UE juz doplynely ...

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: pt, 09 maja 2014 11:50:54 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 23 wrz 2006 15:15:44
Posty: 1677
Lokalizacja: Czyżew
ało tu są: https://www.discomp.cz/default.asp?cls= ... tiid=53025

ale dopiero od grudnia 2014 cena około 4k netto nieźle ciekawe czy za komplet 2 sztuk?

_________________
Wi-Fi


Na górę
Post: pt, 09 maja 2014 12:06:13 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: wt, 12 sty 2010 21:26:22
Posty: 24
wiktor pisze:
ało tu są: https://www.discomp.cz/default.asp?cls= ... tiid=53025

ale dopiero od grudnia 2014 cena około 4k netto nieźle ciekawe czy za komplet 2 sztuk?

price for one piece


Na górę
Post: pt, 09 maja 2014 12:27:48 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2300
wiktor pisze:
ało tu są: https://www.discomp.cz/default.asp?cls= ... tiid=53025
ale dopiero od grudnia 2014 cena około 4k netto nieźle ciekawe czy za komplet 2 sztuk?

korona kosztuje około 16groszy, więc 19 510 Kč *0,16 =~ 3121zł za 1szt
a to sa ceny mocno zawyżone, wiec do 2,8-2,9K zł netto będzie kosztowała 1szt


Ostatnio zmieniony pt, 09 maja 2014 12:29:55 przez CezaRRR, łącznie zmieniany 2 razy.

Na górę
Post: pt, 09 maja 2014 12:29:20 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 25 lip 2006 19:16:03
Posty: 1725
Wielkie k*wy :)


Załączniki:
Zdjecie0046.jpg
Zdjecie0046.jpg [ 165.88 KiB | Przejrzano 7287 razy ]

_________________
http://www.netfix.pro
Na górę
Post: pt, 09 maja 2014 12:34:21 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1012
Lokalizacja: Suwałki
Jak potestujesz to napisz jak to działa ok ?

Motyla noga, koleś to zapiął na 27 km i 100mbps pcha symetrycznie. Czyżby warte swojej ceny ?

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: pt, 09 maja 2014 12:44:27 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 08 mar 2008 20:20:32
Posty: 120
Przed chwilą znalazłem :

http://www.ted.net.pl/radiolinie/ubiqui ... 1gbps.html


Na górę
Post: pt, 09 maja 2014 12:44:57 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 25 lip 2006 19:16:03
Posty: 1725
Do pierwszej wizyty UKE ;)

_________________
http://www.netfix.pro


Na górę
Post: pt, 09 maja 2014 13:15:06 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3833
cibiman pisze:


9k brutto, nie, dziekuje.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: pt, 09 maja 2014 13:52:18 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1012
Lokalizacja: Suwałki
W sumie tak, aby nie narażać się UKE to 20 dBm , licząc max 5-6 km w dobrej wydajności , to już chyba wole AF24.

Na screen kolo pojechał po bandzie :D


Załączniki:
original.jpg
original.jpg [ 227.7 KiB | Przejrzano 7210 razy ]

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl
Na górę
Post: pt, 09 maja 2014 14:17:02 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 23 wrz 2006 15:15:44
Posty: 1677
Lokalizacja: Czyżew
no i teraz jak ktoś ma maszt kratownicowy aluminiowy to niech pcha na samą górę prawie 20 kg kolosa, oj będzie kołysało nie ma co :D

_________________
Wi-Fi


Na górę
Post: pt, 09 maja 2014 14:26:27 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: sob, 02 lut 2008 10:31:19
Posty: 86
No tak, bardziej kalkuluje się radiolinia na pasmo koncesjonowane (założyć i zapomnieć).


Na górę
Post: pt, 09 maja 2014 14:49:20 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2807
a mi by się przydało parę, mam zrobiony szkielet na radioliniach ale gdzieniegdzie można by zapiać ringi, ale odległości spore i szkoda wykładać kasy na pasmo i na profiradio co będzie wisiało i służyło jako backup w razie w. A to jeżeli zapewni kilkaset megabitow na kilkanaście km to cena dobra i jak dla mnie rewelacyjna opcja


Na górę
Post: pt, 09 maja 2014 15:56:24 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1012
Lokalizacja: Suwałki
Mnie już jakoś 5GHz nie pociąga, syf w tym paśmie jest kosmiczny , chyba że gdzieś na prawdę w cichym terenie.

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: pt, 09 maja 2014 22:37:32 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 757
Jedynym sensownym rozwiązaniem będzie AF ale z literką U czyli AF5U na wyższe pasmo do 6200.
Tu na pewno skorzystają Ci co mają wykupione pasmo w zakresie 6GHz. Za małe pieniądze dostajemy licencjonowane pasmo.
Inne rozwiązanie czyli AF5 będzie raczej nie wypałem. Załóżmy że nawet będzie to działało w jakimś tam zakresie , a tu nagle konkurencja ustawia sektor na tym samym kanale, i z linku za 8k robi się dziadostwo.


Na górę
Post: sob, 10 maja 2014 0:01:19 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3833
alien52 pisze:
Jedynym sensownym rozwiązaniem będzie AF ale z literką U czyli AF5U na wyższe pasmo do 6200.
Tu na pewno skorzystają Ci co mają wykupione pasmo w zakresie 6GHz. Za małe pieniądze dostajemy licencjonowane pasmo.
Inne rozwiązanie czyli AF5 będzie raczej nie wypałem. Załóżmy że nawet będzie to działało w jakimś tam zakresie , a tu nagle konkurencja ustawia sektor na tym samym kanale, i z linku za 8k robi się dziadostwo.


AF5 nie zapcha pasma bardziej niz to ma miejsce dzis. Zamiast na 40mhz walic Rocketem i miec max 70mbps z pingiem 10ms przy wysyceniu, bedziesz mial 200Mbps symetryczne z pingiem 2ms na linku. Ot taka zmiana.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: sob, 10 maja 2014 8:34:58 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 27 sie 2008 12:30:17
Posty: 1496
Lokalizacja: szczecin
przy 80mhz af5 :-)

_________________
http://www.tarniny.pl - Internet Szczecin
http://www.anteny.szczecin.pl - Montaż anten Szczecin


Na górę
Post: sob, 10 maja 2014 9:13:00 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 757
Qmpeltaty pisze:
alien52 pisze:
Jedynym sensownym rozwiązaniem będzie AF ale z literką U czyli AF5U na wyższe pasmo do 6200.
Tu na pewno skorzystają Ci co mają wykupione pasmo w zakresie 6GHz. Za małe pieniądze dostajemy licencjonowane pasmo.
Inne rozwiązanie czyli AF5 będzie raczej nie wypałem. Załóżmy że nawet będzie to działało w jakimś tam zakresie , a tu nagle konkurencja ustawia sektor na tym samym kanale, i z linku za 8k robi się dziadostwo.


AF5 nie zapcha pasma bardziej niz to ma miejsce dzis. Zamiast na 40mhz walic Rocketem i miec max 70mbps z pingiem 10ms przy wysyceniu, bedziesz mial 200Mbps symetryczne z pingiem 2ms na linku. Ot taka zmiana.


Oczywiście zgadzam się z tym. Dwa kanały 10Mhz w trybie FD i mamy 100/100. Gdzie przy wiekszości linków wystarczy. Ale cenowo to też napewno będzie w granicach 7k za link. To ja już wole dołożyć do AF24 i działać na nie zatłoczonym paśmie a 5Ghz zostawić na stacje bazowe.

Jedynym rozwiązaniem jakie teraz na to widze to linki powyżej 5km gdzie AF24 juz będzie zasłaby a AF5 będzie ok.
Ale to tez wersja AF5U ze względu na wykupione pasmo.


Na górę
Post: sob, 10 maja 2014 9:17:29 
   Tytuł: Re: AirFber 5
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: śr, 27 sie 2008 12:30:17
Posty: 1496
Lokalizacja: szczecin
przy 10/10 wyciagnie to 100mb symetrycznie?

_________________
http://www.tarniny.pl - Internet Szczecin
http://www.anteny.szczecin.pl - Montaż anten Szczecin


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 4 510 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 25 lip 2017 12:28:07

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl