Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
Post: pt, 05 gru 2014 17:00:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 12 gru 2004 21:57:48
Posty: 382
Lokalizacja: Z okolicy
darux pisze:
maverick96 pisze:
Mogę, właśnie wczoraj powiesiłem linka na 5,7 km na tym sprzęcie. Strefa fensela czysta, widoczność optyczna idealna, anteny 68 cm, szerokość kanału 56MHz, modulacja 256QAM. Oprócz przygody z wywaleniem się konfiguracji po jednej stronie problemów większych nie było, nawet wizualizacja poszła w miarę szybko. Zlinkowało się z sygnałem -52 tak jak wyliczył kalkulator. Linkuje się na 360/306, ping 0 ms. Jak na razie wisi dobę, zobaczymy co będzie przy gorszej pogodzie. Z jednej strony zasilam zasilaczem 48V i do tego UPS, z drugiej bufor 24V.


Nie wiem czy dobrze zwizowales, u mnie siae na 10 km z antenami 0,6 przy dobrej pogodzie linkuke sie na -49..


Zwizowane są dobrze. Tylko trzeba uwzględnić odległość przy obliczeniach 7,4 km bo na takim dystansie to wisi :) Wiem bo sam w z Maverickiem wizowałęm :)


Na górę
Post: sob, 06 gru 2014 14:57:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 02 lis 2006 14:55:15
Posty: 118
Lokalizacja: okolice Częstochowy
maverick96 pisze:
{...}Z jednej strony zasilam zasilaczem 48V i do tego UPS, z drugiej bufor 24V.



Ale od bufora leci u Ciebie oddzielny kabel do wkładki zasilającej czy POE?


Na górę
Post: sob, 06 gru 2014 15:06:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1635
Lokalizacja: W-wa
Jest dedykowane zlacze do zasilania, wiec po co ryzykowac z PoE? Wiem, wiem - da sie, ale ryzyko dalej pozostaje.
Druga sprawa - zlacze dedykowane dziala od 20V bodajze, a PoE to juz super-chruper zasilacz (switch) 802.11at, ktore(y) nie bedzie buforem i kosztuje niemalo.


Na górę
Post: sob, 06 gru 2014 15:14:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 02 lis 2006 14:55:15
Posty: 118
Lokalizacja: okolice Częstochowy
czolo pisze:
Jest dedykowane zlacze do zasilania, wiec po co ryzykowac z PoE? Wiem, wiem - da sie, ale ryzyko dalej pozostaje.
Druga sprawa - zlacze dedykowane dziala od 20V bodajze, a PoE to juz super-chruper zasilacz (switch) 802.11at, ktore(y) nie bedzie buforem i kosztuje niemalo.



W sumie o to chciałem zapytać, czyli lepiej bezpiecznie oddzielnie do tej wkładki zasilającej?


Na górę
Post: sob, 06 gru 2014 23:23:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 12 gru 2004 21:57:48
Posty: 382
Lokalizacja: Z okolicy
Obydwie strony zasilone zostały osobnym kablem zasilającym.


Na górę
Post: śr, 10 gru 2014 10:34:27 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 02 lis 2006 14:55:15
Posty: 118
Lokalizacja: okolice Częstochowy
Dzablo pisze:
Obydwie strony zasilone zostały osobnym kablem zasilającym.


A GND podłączaliście oddzielnie do masy (uziemienia) czy zostało puste?


Na górę
Post: śr, 10 gru 2014 20:08:25 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 726
Dayson pisze:
Dzablo pisze:
Obydwie strony zasilone zostały osobnym kablem zasilającym.


A GND podłączaliście oddzielnie do masy (uziemienia) czy zostało puste?

Ja podłączyłem do uziemienia jak bozia dała :)


Na górę
Post: śr, 10 gru 2014 21:29:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 27 mar 2010 10:42:17
Posty: 329
do masy .


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 11:11:42 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 726
Ma ktoś z Was "template" do Cacti dla tej radiolini?


Na górę
Post: czw, 28 cze 2018 15:08:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 24 kwie 2013 18:07:46
Posty: 1167
Lokalizacja: Myszków
Wiem że temat stary ale poczyniłem ostatnio prostą templatkę na tą radiolinię. Przestrzegam jednak przed nadmiernym odpytywaniem jej po SNMP bo strasznie wolno obsługuje zapytania.
Załącznik:
Komentarz: Graphs
cacti_graph_8784.png
cacti_graph_8784.png [ 126.2 KiB | Przejrzano 247 razy ]

A tutaj plik do importu w Cacti. Export robiony na Cacti 1.2.0 development.
Załącznik:
Komentarz: Template Cacti 1.2.0
cacti_host_template_racomray.7z [5.8 KiB]
Pobrany 5 razy

_________________
http://www.morawiec.info - taki tam sobie blog


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 17 lip 2018 15:14:59

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl