Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
Post: czw, 21 sie 2014 20:41:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 04 sie 2008 14:58:40
Posty: 107
Lokalizacja: Skarżysko Kamienna, Kielce
Odgrzeję temat. Wyszła nowa wersja tej radiolinii RAy2-17 z SFP. Czy ktoś z forumowiczów już ma ten sprzęt. Bo właśnie przymierzam się do zakupu. Dodatkowo możliwość zasilania 24V.


Na górę
Post: wt, 30 wrz 2014 20:42:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 09 mar 2010 1:25:47
Posty: 82
Hejka też dołączę się do tematu.
Ja dostałem propozycje z www.pluscom.pl w cenie 9999zl netto. Dostępna od ręki.

Ray2 17GHz anteny 40cm na link 1,5km

Chciałbym dać ją na link 3km ale obawiam się przy złej pogodzie deszcz, śnieg, polegnie.
Aktualnie na 1,5km działa AirFiber24 więc myślę że ta pójdzie w jego miejsce a on na link 3km.


Na górę
Post: śr, 01 paź 2014 15:44:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1694
Lokalizacja: W-wa
Dla mnie nie ma sensu, bo tylko ciut więcej kosztuje Siae.
Przewaga w dostępnych modulacjach przemawia za włoskim sprzętem.


Na górę
Post: czw, 02 paź 2014 21:17:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 09 mar 2010 1:25:47
Posty: 82
Ciut więcej ?? To ile dokładnie ??


Na górę
Post: pt, 03 paź 2014 14:51:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1694
Lokalizacja: W-wa
sylwekleszczynski pisze:
Ciut więcej ?? To ile dokładnie ??


Skrzynka browaru i kilka litrów C2H5-OH. Jak jesteś dobrym negocjatorem, to nawet bez drugiej części.
Ja tak serio, bo cenę dostaniesz zapewne z przedziału: Twoja cena Racoma < Cena Siae < 11kpln

PS. Chyba nie obrażą się handlujący tym sprzętem że zdradzam taką tajemnicę jak przedział cenowy Siae :rotfl:


Na górę
Post: pn, 06 paź 2014 8:41:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1342
Jeśli to nie Falesia to zapodaj hurtownika :)


Na górę
Post: ndz, 09 lis 2014 22:01:09 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 728
Podbijam temat. Może ktoś podzielić doświadczeniami z RACOM RAy2?


Na górę
Post: wt, 11 lis 2014 10:41:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 04 sie 2008 14:58:40
Posty: 107
Lokalizacja: Skarżysko Kamienna, Kielce
Mogę, właśnie wczoraj powiesiłem linka na 5,7 km na tym sprzęcie. Strefa fensela czysta, widoczność optyczna idealna, anteny 68 cm, szerokość kanału 56MHz, modulacja 256QAM. Oprócz przygody z wywaleniem się konfiguracji po jednej stronie problemów większych nie było, nawet wizualizacja poszła w miarę szybko. Zlinkowało się z sygnałem -52 tak jak wyliczył kalkulator. Linkuje się na 360/306, ping 0 ms. Jak na razie wisi dobę, zobaczymy co będzie przy gorszej pogodzie. Z jednej strony zasilam zasilaczem 48V i do tego UPS, z drugiej bufor 24V.


Na górę
Post: wt, 11 lis 2014 20:42:30 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 728
Możesz zrobić testy jakie są opóźnienia jak obciążysz linka do np. 250Mbps? Ja mam do zrobienia linka na 1km i zastanawiam się czy wybrać SIAE czy RACOM RAY.


Na górę
Post: pt, 14 lis 2014 0:51:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 30 kwie 2008 23:00:32
Posty: 48
Śmiało SIAE albo Siklu i bangla wspaniale. Polecam ;)

_________________
Zwiększamy zasięg ...


Na górę
Post: wt, 18 lis 2014 23:06:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 728
Może mi ktoś powiedzieć jak po resecie do fabrycznych ustawień ustawić "Bandwidth" na większy niż 3.5 MHz i TX modulation na inny niż QPSK? Mam nieaktywne. Na wersji firmware 1.2.2.0 było wszystko aktywne, a po aktualizacji do wersji 1.3.3.0 i resecie do fabrycznych opcje te są nieaktywne.


Na górę
Post: śr, 19 lis 2014 11:22:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 14 lis 2013 8:47:00
Posty: 2
Wgraj klucze licencyjne w Maintenance -> Feature keys. Dostales je na pewno mailem.


Na górę
Post: śr, 19 lis 2014 15:15:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 728
pluscom pisze:
Wgraj klucze licencyjne w Maintenance -> Feature keys. Dostales je na pewno mailem.

No właśnie dziś dopiero handlowiec wysłał i sprawa się wyjaśniła. Dziękuję za wiadomość.


Na górę
Post: czw, 20 lis 2014 13:15:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 04 lip 2008 23:27:15
Posty: 859
maverick96 pisze:
Mogę, właśnie wczoraj powiesiłem linka na 5,7 km na tym sprzęcie. Strefa fensela czysta, widoczność optyczna idealna, anteny 68 cm, szerokość kanału 56MHz, modulacja 256QAM. Oprócz przygody z wywaleniem się konfiguracji po jednej stronie problemów większych nie było, nawet wizualizacja poszła w miarę szybko. Zlinkowało się z sygnałem -52 tak jak wyliczył kalkulator. Linkuje się na 360/306, ping 0 ms. Jak na razie wisi dobę, zobaczymy co będzie przy gorszej pogodzie. Z jednej strony zasilam zasilaczem 48V i do tego UPS, z drugiej bufor 24V.


Nie wiem czy dobrze zwizowales, u mnie siae na 10 km z antenami 0,6 przy dobrej pogodzie linkuke sie na -49..


Na górę
Post: czw, 20 lis 2014 14:36:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 3018
Ale siae ma troche wiecej Powera ;)


Na górę
Post: czw, 20 lis 2014 22:10:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1694
Lokalizacja: W-wa
kamikaze pisze:
Ale siae ma troche wiecej Powera ;)


Przyznaje ze mocowo wygrywa SIAE :)
Mam wlasnie swojego RAY2. Poki co dopiero poskladalem, wiec moge tylko co do jakosci wykonania sie wypowiedziec. Jest Remis z SIAE :), ale lekka przewaga po stronie włochów (ODU). Włosi przesylaja swoje sprzety w fajniejszych pudlach. Antenki Jurki - bardzo fajne i lepiej wykonane jak te z Siae. Pamietac trzeba jednak ze roznica w cenie jest na korzysc Racom'a.

Jak sie ogarne z odpalniem sprzetu to napisze krotki test porownawczy.


Na górę
Post: pt, 21 lis 2014 0:19:14 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 21 paź 2014 10:12:39
Posty: 492
Jeśli chcemy być legalni to moc nie ma znaczenia, bo każde radio na duży zapas :P


Na górę
Post: pt, 21 lis 2014 13:49:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1694
Lokalizacja: W-wa
Chyba nie widziałeś tych radyjek i nie wiesz jakie mają parametry. Przeczytaj ich specke i bedziesz wiedzial w czym problem.

Kilka spostrzeżeń po odpaleniu radyjek:

Soft jest super. Bardzo praktyczna możliwość ustawiania obu stron radia z poziomu jednego interfejsu: wystarczy zalogować się na jedną stronę i można zmieniać ustawienia na całym linku.

Dokumentacja jest o niebo lepsza niż w SIAE. Wszystko jest prosto konfigurowalne i nie ma niepotrzebnych udziwnień.

Antenki dostałem "Jurkowate", ale nic złego o nich nie moge powiedzieć :) Jakość jest naprawdę OK, uchwyt z możliwością adaptacji do cieńszych rurek.

W poniedziałek sprawdzę jak działają wkładki WDMowe.


Na górę
Post: ndz, 23 lis 2014 17:50:36 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: sob, 27 mar 2010 10:42:17
Posty: 332
czolo pisze:
W poniedziałek sprawdzę jak działają wkładki WDMowe.


sprawdz sprawdz i daj znac co i jak . jak narazie i ja swoje racomy testuje w pokoju a pora je zawiesic w przyszlym tygodniu . z tym ustawianiem z dwóch stron na raz radia fajna sprawa .


Na górę
Post: wt, 02 gru 2014 8:50:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: pn, 04 sie 2008 14:58:40
Posty: 107
Lokalizacja: Skarżysko Kamienna, Kielce
Ja używam wkładek OPTON i na razie problemów nie ma. Tyle że dystanse krótkie, niecałe 30 metrów.


Na górę
Post: wt, 02 gru 2014 9:53:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1694
Lokalizacja: W-wa
Przetestowalem kilka kompletow wkladek. MM i SM, WDM i duplex, marki różne Finisar, JDSU, Optec. Dość napisać: wszystko działa. Dodatkowo zostawiłem link działający z RB260 i tu również nie ma problemów (w przeciwieństwie do Siae)

Kilka uwag:
- anteny działają dość nietypowo, bo w trybie crosspolarization. Po zastanowieniu uważem, że to bardzo dobry pomysł w tak małym wycinku pasma. Ale można się zdziwić nie doczytując dokumentacji, bo zostawienie V lub H po obu stronach to slabiutki sygnal. Ma byc H-V i wowczas bedzie OK.
- dla zainteresowanych swiatlowodem od razu polecam domowic przedluzke do dlawikow. Jej brak to problem z zamknieciem wkladki i pigtaila. Sam modul SFP moglby byc z innej strony, bo w ukladzie z mocowaniem po prawej stronie, dlawik lekko koliduje z uchwytem. Da sie to skrecic, ale wygodnie nie jest.
- Duzy plus za zasilanie. Slicznie dziala na 24V buforze

Dzialanie - tak jak powinno. Czasy 1ms przepustowosc taka jak w dokumentacji. Intuicyjna konfiguracja.
Jezeli udalo by sie dorobic jeszcze wyższe modulacje, to byłby sprzęt idealny.


Na górę
Post: wt, 02 gru 2014 22:41:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 04 maja 2008 16:17:14
Posty: 1578
a jaka cena tego jest do wyrwania? i gdzie to kupujecie w pluscomie czy kaj indzi?

_________________
Brakuje czasu żeby się dobrze wys....pać :x


Na górę
Post: wt, 02 gru 2014 23:08:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1694
Lokalizacja: W-wa
Pytaj o cene w Pluscomie


Na górę
Post: czw, 04 gru 2014 20:48:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 07 mar 2006 10:37:15
Posty: 728
czolo pisze:
- anteny działają dość nietypowo, bo w trybie crosspolarization. Po zastanowieniu uważem, że to bardzo dobry pomysł w tak małym wycinku pasma. Ale można się zdziwić nie doczytując dokumentacji, bo zostawienie V lub H po obu stronach to slabiutki sygnal. Ma byc H-V i wowczas bedzie OK.

Mega browar dla kolegi :polacmu: . Właśnie to znalazłem w manualu bo jakoś wcześniej mi umknęło :). Jak na razie radio spoko tylko czekam do wiosny na deszcze.


Na górę
Post: czw, 04 gru 2014 23:11:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1694
Lokalizacja: W-wa
Ciesze sie ze pomoglem.
Dodam jeszcze ze najlepiej zostawic auto na mocy i modulacji, bo dziala to dokladnie tak jak powinno. Jak masz zapas mocy to radio sie samo podbije. Tez czekam na pierwsze sniegi, ale na razie jest bajera.

Moje radyjko prezentuje sie tak:
Załącznik:
ray2_most.png
ray2_most.png [ 770.58 KiB | Przejrzano 5369 razy ]


O Brovar upomne sie na MUMie (jak bedziesz). Uwielbiam czeskie piwo, a i Ty nie bedziesz stratny :oczko:


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 12 lis 2018 21:39:26

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl