Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 31 sty 2014 3:10:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4611
Otrzymałem na testy radiolinie Racom: RAy 17 http://www.racom-ray.pl/ray17 . Tak więc chciałem się podzielić testami jakimi zaproponowałem wykonać w innym wątku dot. innej radiolinii (a więc już mamy plus, że producent nie boi się jakości swojego produktu).
Jak nazwa wskazuje na 17 GHz a więc pasmo wolne u nas w Polsce a więc z jednej strony mamy plus i minus rozwiązania. Plus to brak opłat za pasmo ale trzeba się liczyć minusem czyli możliwością zakłócenia przez inny podmiot. Na szczęście wiązka jest na tyle mała, że to mało prawdopodobne ale trzeba pamiętać, że jednak możliwe.
Na początku zainteresuje was kalkulatorem:

http://www.racom-ray.pl/kalkulator

bo od tego trzeba zacząć robienie linku radiowego. W końcu parametry linku są bardzo ważne i nie chcemy wydać nie małych pieniędzy jak na budżet małego isp na coś co nie spełni naszych oczekiwań. Jako ciekawostka trzeba dodać, że można tam wpisać inna częstotliwość i wyliczy nam parametry dla innych radiolinii a co ważniejsze mamy rzeźbę terenu linku i od razu widać, czy optyka będzie zachowana (a to pewnie się przyda nie jednemu z nas) w banalny sposób (praktyczna rzecz która osobiście mogę polecić do robienia choćby zwykłych lików na 5 GHz).

Zachęcam do przejrzenia instrukcji obsługi jest naprawdę dobrze zrobiona: http://racom-ray.pl/manual_ray17_index a więc każdy na pewno sobie poradzi z jej uruchomieniem.

Na początek może kilka zdjęć.

Obrazek


Obrazek


Obrazek


Jak widać nie ma tu podziału IDU/ODU tylko wszystko jest w jednym co też jest plusem i minusem... wszystko zależy od konkretnych sytuacji, osobiście wolę raczej rozwiązanie z podziałem idu odu bo często na stacjach bazowych mam szafę lub kontener „na ziemi” i spokojnie 1U można wsadzi półkę którą można łatwo wymienić i sama w sobie może być switchem (jak w przypadku NEC-a którego stosuje) Dodatkowo od razu siłownia z akumulatorami obok więc zasilanie awaryjne jest mniej problematyczne. Ale nie zawsze jest miejsce i jest sens tak robić więc to już każdy pod swoją sieć musi przemyśleć. Dodatkowo brakuje portu SFP na co wszyscy narzekamy i faktycznie była by to przydatna rzecz (zwłaszcza, że u mnie „na górę” zawsze leci światłowód). O ethernet i burze specjalnie raczej nie ma się co przejmować bo dobrze zrobiona instalacja i powinno byś spalonych portów co burze ;-) zwłaszcza, że producent zadbał o grounding kabla:

Obrazek


którego NALEŻY uziemić aby nie było problemów.

Zwróćcie uwagę na rj-tkę:
Obrazek


W zestawie jest do zarobienia RJ-ka kategorii 7 do kabla S/FTP! Nie trzeba mieć do tego specjalnej zaciskarki, jest to na tyle ciekawie zbudowane, że zaciska się sama w dodatku mamy waterproof :)

Wyposażenie dodatkowe:

zasilacz PoE:
Obrazek


Tutaj od razu jak wiemy rzuca się problem gigabitowego PoE jeśli chcemy zasilić z buforówki bo trzeba mieć „specjalne” PoE ale to nie jest jakiś znaczny problem. Oraz ew. kolejny problem to zasilanie 48V... jednak często WISP mają buforówki 24V a więc wprowadzając tą radiolinię trzeba się liczyć z kupnem osobnej buforówki lub siłowni + dodatkowe 4 akumulatory. No ale to akurat nie działa na niekorzyść tylko RAy 17 bo każdą inna radiolinie jak założymy to musimy się z tym liczyć.

Uchwyt:

Obrazek


Pomyśleli nawet o kabelkach do woltomierza potrzebne przy wizowaniu :) :

Obrazek


CE czyli jest to legalne ;-)

Obrazek


Generalnie całość wydaje się profesjonalnym i przemyślanym sprzętem. Niewątpliwym plusem jest to, że antenę mocujemy sami jaką chcemy... do wyboru jurki 40 cm, 68 cm, 90 cm a więc na krótsze linki lub tam gdzie miejsce anteny ogranicza damy mniejszą a jak zależy nam na większej odległości to 90 cm. Tak więc jeśli dalsze linki chcecie robić to prawdopodobnie Aifiber odpada a Ray17 będzie lepszym wyborem.
W konfiguracji Ray 17 mamy możliwość zjeżdżać mocą tak aby dopasować się do polskich regulacji a więc co ważne jesteśmy 100% legalni przy ew. kontroli UKE. Nie wiem na ile to prawda bo niestety nie miałem możliwości testować radiolinii siae ale słyszałem, że tam nie da się zjechać do wartości tak aby moc promieniowania była zgodna z regulacją a więc dyskredytuje to używalność tej radiolinii. Czy ktoś posiada takową lub miał ją w rekach i może to potwierdzić?
Dodatkowym plusem jest to, że obie strony linku mogą pracować albo HIGH albo LOW a więc na zapasie można trzymać tylko 1 szt. a nie jak to jest w przypadku „zwykłych prof.” radiolinii (np. NEC) gdzie tam trzeba by było trzymać obie strony bo odu są tylko HIGH albo LOW.
Kolejny plus gwarancja 36 msc :)

Dobra teraz najważniejsze... testy :-D

Aktualnie testy biurkowe zapięte po obu stronach do 2x CCR:

1 sesja TCP:

Obrazek


Obrazek



20 sesji TCP:

Obrazek



UDP:

Obrazek


UDP z 64b, tutaj zapewne się już rdzeń skończył w CCR więc też słaby wynik bo zapewne ta radiolinia przewali dużo więcej pps.

Obrazek


Reasumując testy, typowe wyniki dla typowej radiolinii więc na pewno nie jest to byle zabaweczka tylko profesjonalny sprzęt, teraz trzeba założyć ją w teren i testować dalej :)

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: pt, 31 sty 2014 3:41:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 12 sty 2009 1:52:04
Posty: 2213
Wrzucił byś test both, skoro to radio full duplex

_________________
... gdy pijemy pod banderą Morskich Opowieści


Na górę
Post: pt, 31 sty 2014 8:35:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 09 cze 2009 9:40:36
Posty: 664
No mnie trochę cena powala.. ale ja malutki może dlatego.
Albo w jakiś stary cennik patrze, bo 20k to dla mnie sporo..


Na górę
Post: pt, 31 sty 2014 9:06:39 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 09 mar 2008 13:41:52
Posty: 2458
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
hmm gdzie ją widziałes za 20k ???

nie reklamuje sklepu jednak tutaj ceny sa niższe niż 20k wszystko chyba zależy od konfiguracji anten+ licencji http://www.cyberteam.pl/kategoria/show/k167/17_GHz


Na górę
Post: pt, 31 sty 2014 9:39:49 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 12 gru 2004 21:57:48
Posty: 382
Lokalizacja: Z okolicy
Pod koniec roku była promocja i można było kupić Ray17 z miskami 40cm za 9999zł netto.
U nas powiesiliśmy to na 7,3 km. Z jednej strony miska 40cm z drugiej 68cm. Ustawione tak że w kierunku co ma więcej ruchu lecieć speed jest z 211mbit/s a spowrotem chyba 110 mbit/s. Takie wyniki z tego względu z jednej strony co mamy mniejszą miskę jest niedaleko ściana drzew a masztu nie ma jak podnieść wyżej wiec sygnał niejako jest w pewnym stopniu przysłonięty drzewami. W każdym bądź razie wynik jak narazie nas zadowala. Głównie chodziło o poprawę w wydajności pakietowej bo link na rocketach czasem nie wyrabiał i wprowadzał duże opóźnienia. Wisi to od początku stycznia i jak narazie zaobserwowaliśmy dużą stabilność połączenia. Jedynie przy dużym deszczu modulacja zjechała sporo ale linku nie rozpieło.


Na górę
Post: pt, 31 sty 2014 10:43:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 15 sty 2012 21:56:57
Posty: 170
Lokalizacja: Łódź
Cytuj:
nie miałem możliwości testować radiolinii siae ale słyszałem, że tam nie da się zjechać do wartości tak aby moc promieniowania była zgodna z regulacją a więc dyskredytuje to używalność tej radiolinii. Czy ktoś posiada takową lub miał ją w rekach i może to potwierdzić?


W SIAE AlfoPlus 17GHz jest mozliwosc redukcji mocy do -25dBm, co w przypadku ewentualnej kontroli spowoduje, ze zmiescimy sie w 100mW EIRP.
zysk anteny 30 - 34.2
zysk anteny 60 - 37.4


Na górę
Post: pt, 31 sty 2014 11:27:06 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4432
Lokalizacja: woj Śląskie
Jakby jeszcze był SFP to niezła konkurencja dla SIAE

_________________
Jardo


Na górę
Post: pt, 31 sty 2014 16:13:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 12 sty 2010 15:34:31
Posty: 318
pkrupnik pisze:
Cytuj:
nie miałem możliwości testować radiolinii siae ale słyszałem, że tam nie da się zjechać do wartości tak aby moc promieniowania była zgodna z regulacją a więc dyskredytuje to używalność tej radiolinii. Czy ktoś posiada takową lub miał ją w rekach i może to potwierdzić?


W SIAE AlfoPlus 17GHz jest mozliwosc redukcji mocy do -25dBm, co w przypadku ewentualnej kontroli spowoduje, ze zmiescimy sie w 100mW EIRP.
zysk anteny 30 - 34.2
zysk anteny 60 - 37.4


tylko jak wytłumaczyć podczas "kontroli", że masz link który nie działa :)


Na górę
Post: pt, 31 sty 2014 16:19:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 15 sty 2012 21:56:57
Posty: 170
Lokalizacja: Łódź
6pac pisze:
tylko jak wytłumaczyć podczas "kontroli", że masz link który nie działa :)


W takiej sytauacji nalezy wykorzystac wrodzona inteligencje :)

A na powaznie, to ze placisz za dana czestotliwosc, nie znaczy ze musisz z jej korzystac :) Zreszta zawsze moze byc chwilowa awaria sprzetu po drugiej stronie.


Na górę
Post: pt, 31 sty 2014 16:39:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: wt, 28 sie 2007 20:53:46
Posty: 1481
pkrupnik pisze:
Cytuj:
nie miałem możliwości testować radiolinii siae ale słyszałem, że tam nie da się zjechać do wartości tak aby moc promieniowania była zgodna z regulacją a więc dyskredytuje to używalność tej radiolinii. Czy ktoś posiada takową lub miał ją w rekach i może to potwierdzić?


W SIAE AlfoPlus 17GHz jest mozliwosc redukcji mocy do -25dBm, co w przypadku ewentualnej kontroli spowoduje, ze zmiescimy sie w 100mW EIRP.
zysk anteny 30 - 34.2
zysk anteny 60 - 37.4


Rzucisz screenshota z tą zakładką?


Na górę
Post: pt, 31 sty 2014 17:43:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: śr, 28 wrz 2011 12:13:31
Posty: 276
pkrupnik pisze:
Cytuj:
nie miałem możliwości testować radiolinii siae ale słyszałem, że tam nie da się zjechać do wartości tak aby moc promieniowania była zgodna z regulacją a więc dyskredytuje to używalność tej radiolinii. Czy ktoś posiada takową lub miał ją w rekach i może to potwierdzić?


W SIAE AlfoPlus 17GHz jest mozliwosc redukcji mocy do -25dBm, co w przypadku ewentualnej kontroli spowoduje, ze zmiescimy sie w 100mW EIRP.
zysk anteny 30 - 34.2
zysk anteny 60 - 37.4


ja w siae widzę tylko -2dBm.


Na górę
Post: pt, 31 sty 2014 23:34:03 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista

Rejestracja: wt, 09 cze 2009 9:40:36
Posty: 664
OloWeb - http://www.ted.net.pl/radiolinie/racom- ... t-fdx.html


Na górę
Post: sob, 01 lut 2014 3:08:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 18 maja 2007 8:43:27
Posty: 344
Lokalizacja: podkarpacie
W pluscom cena tej radiolki to 9999zł netto, bez żadnych negocjacji.


Na górę
Post: sob, 01 lut 2014 9:26:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 15 sty 2012 21:56:57
Posty: 170
Lokalizacja: Łódź
zeluq pisze:
pkrupnik pisze:
Cytuj:
nie miałem możliwości testować radiolinii siae ale słyszałem, że tam nie da się zjechać do wartości tak aby moc promieniowania była zgodna z regulacją a więc dyskredytuje to używalność tej radiolinii. Czy ktoś posiada takową lub miał ją w rekach i może to potwierdzić?


W SIAE AlfoPlus 17GHz jest mozliwosc redukcji mocy do -25dBm, co w przypadku ewentualnej kontroli spowoduje, ze zmiescimy sie w 100mW EIRP.
zysk anteny 30 - 34.2
zysk anteny 60 - 37.4


ja w siae widzę tylko -2dBm.



Aby zmienic moc na wartosc mniejsza niz -2dBm nalezy wejsc do zakladki Radio Branch -> Powers a nastepnie wcisnac przycisk "TX Power Reduction".


Na górę
Post: sob, 01 lut 2014 14:53:16 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 08 lip 2008 22:26:02
Posty: 4611
Z symetrycznym testem drobniutki problem bo ccr nie wygeneruje tyle ruchu ze wzgledu na to ze btest nie jest wielowątkowy muszę pokombinować i odpalić 2 x btesty i wtedy obsadza 2 rdzenie ;) przy najmniej w teście tcp:

Obrazek



bo udp jak wiadomo nie zabiera tyle zasobów:

Obrazek

_________________
Pozdr. Marcin


Na górę
Post: pt, 07 mar 2014 8:58:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 09 sie 2008 9:11:37
Posty: 101
POLECAM mamy zapięte produkcyjnie w kaskadzie 3 radiolinie i działają jak potrzeba

Ruch do 300 Mb/s z łącza 1 Gb/s po świetle GTS-u

Pozdrawiam

Piotr


Na górę
Post: czw, 15 maja 2014 11:29:31 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: śr, 22 wrz 2010 21:08:21
Posty: 154
A więc koledzy RAY17 czy SIAE?

Będziemy uruchamiać link 7km na RAY17 (światło leci na maszt tam mediakonwerter + zasilanie 3x0,75mm) i do radiolini RJ-tka, a w najbliższych tygodniach drugi link jednak zastanawiamy się nad SIAE bo ma port SFP. Pytanie: czy można postawić na jednym maszcie dwie radiole na 17Ghz? Nie będą się zakłócać? Pytanie dla tych co posiadają 2 radiolinie w jednej lokalizacji.


Na górę
Post: sob, 28 cze 2014 23:58:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: śr, 22 wrz 2010 21:08:21
Posty: 154
panowie może poradzicie - link 7km anteny 0,6m - sygnał -73 -76 anteny były wizowane ale mam wątpliwości czy dobrze
Jakie macie sygnały?


Na górę
Post: ndz, 29 cze 2014 0:50:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik
Awatar użytkownika

Rejestracja: sob, 11 paź 2008 20:36:26
Posty: 84
na 15,4km mamy -61
anteny tez 0,6


Na górę
Post: ndz, 29 cze 2014 1:07:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: śr, 22 wrz 2010 21:08:21
Posty: 154
hmm...no to coś u nas nie tak...
Jechałem z anteną w góre i w dół, w lewo i prawo i ustawiłem najlepiej jak było. To samo z drugiej strony linku. Strefa fresnela czysta (sprawdzone kalkulatorem oraz wizualnie widać maszt i anteny). Polaryzacje z jednej strony linku pozioma z drugiej pionowa (zgodnie z instrukcją)
Kurcze... co może być nie tak?


Na górę
Post: ndz, 29 cze 2014 13:23:50 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator

Rejestracja: pt, 02 lis 2007 19:20:15
Posty: 1486
Lokalizacja: Katowice
Z tymi polaryzacjami to na pewno tak ma być?

_________________
Andrzej Erenc - awHost.pl (Tanie i wydajne serwery VPS)


Na górę
Post: pn, 30 cze 2014 6:51:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 12 sty 2010 15:34:31
Posty: 318
zmień polaryzacje na V po obu stronach


Na górę
Post: wt, 01 lip 2014 14:38:35 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: śr, 22 wrz 2010 21:08:21
Posty: 154
jednak moja wina - niedowizowana antena była z jednej strony (pośpiech złym doradcą)
dzięki


Na górę
Post: czw, 21 sie 2014 13:16:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: śr, 25 mar 2009 22:17:44
Posty: 122
Lokalizacja: podkarpacie
pkrupnik pisze:
Cytuj:
nie miałem możliwości testować radiolinii siae ale słyszałem, że tam nie da się zjechać do wartości tak aby moc promieniowania była zgodna z regulacją a więc dyskredytuje to używalność tej radiolinii. Czy ktoś posiada takową lub miał ją w rekach i może to potwierdzić?


W SIAE AlfoPlus 17GHz jest mozliwosc redukcji mocy do -25dBm, co w przypadku ewentualnej kontroli spowoduje, ze zmiescimy sie w 100mW EIRP.
zysk anteny 30 - 34.2
zysk anteny 60 - 37.4



Jaki FW masz w SIAE ze masz -25dBm?
ja mam tylko -2dBm software version: N10052 01.03.00

_________________
carpe diem manyx


Na górę
Post: czw, 21 sie 2014 14:26:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: ndz, 15 sty 2012 21:56:57
Posty: 170
Lokalizacja: Łódź
Cytuj:
Jaki FW masz w SIAE ze masz -25dBm?
ja mam tylko -2dBm software version: N10052 01.03.00


Prosze spojrzec na oznaczenie GB7708 i GB7710 (dla LOW) i GB7709 i GB7711 (dla HIGH). Obydwa maja mozliwosc redukcji mocy.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę 1 2 3 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest śr, 19 wrz 2018 1:25:18

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl