Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 118 19 20 21 22 Następna
Autor Wiadomość
Post: pt, 22 maja 2015 20:12:23 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 18 maja 2007 8:43:27
Posty: 335
Lokalizacja: podkarpacie
madmark pisze:
Widzę, że falesia kontratakuje ;-)


Nie mam nic wspólnego z falesią, po prostu kupiłem od nich radiolinie.


Na górę
Post: ndz, 24 maja 2015 10:33:43 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: sob, 29 mar 2008 0:47:01
Posty: 29
Coś kolega chyba zawalił sprawę. W życiu nie odmówili pomocy . Oby więcej takich sprzedawców .


Na górę
Post: śr, 04 lis 2015 23:12:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1131
Podpowiecie jaki sygnał powinien być przy 7,35km i antenach 30/60. Bo udało mi się dobić jedynie do -74 :zzz:


Na górę
Post: czw, 05 lis 2015 9:38:08 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik

Rejestracja: czw, 10 lis 2011 17:44:20
Posty: 1229
Lokalizacja: W-wa
Brakuje z 20dB na oko


Na górę
Post: czw, 05 lis 2015 9:52:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2706
bobas69 pisze:
Podpowiecie jaki sygnał powinien być przy 7,35km i antenach 30/60. Bo udało mi się dobić jedynie do -74 :zzz:


Może Power masz zjechan :)


Na górę
Post: czw, 05 lis 2015 11:54:24 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 15 sty 2012 21:56:57
Posty: 130
Lokalizacja: Łódź
bobas69 pisze:
Podpowiecie jaki sygnał powinien być przy 7,35km i antenach 30/60. Bo udało mi się dobić jedynie do -74 :zzz:


Zgodnie z kalkulatorem powinno byc -48.8 dBm, dostepnosc: 99.9604% (liczone dla 56MHz i 1024QAM).


Na górę
Post: czw, 05 lis 2015 12:36:05 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 623
Lokalizacja: Wrocław
ja na nieco ponad 5km mam -44 z antenami 30/60

_________________
-------------------
ANS


Na górę
Post: czw, 05 lis 2015 14:51:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1131
Czy to może być różnica w polaryzacjach? Też sie zdziwiłem bo na innych sztukach jest według kalkulatora.


Na górę
Post: czw, 05 lis 2015 17:07:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 15 sty 2012 21:56:57
Posty: 130
Lokalizacja: Łódź
bobas69 pisze:
Czy to może być różnica w polaryzacjach? Też sie zdziwiłem bo na innych sztukach jest według kalkulatora.



Najpierw zaczalbym od weryfikacji widocznosci, polaryzacji, wizowania, a dopiero na koncu szukal ewentualnych problemow hardwerowych w sprzecie.

Mniewam, ze konfiguracje sa identyczne (czestotliwosci, modulacja, szerokosc kanalu) i masz wylaczone ACM i ATPC.


Na górę
Post: pt, 06 lis 2015 16:26:01 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: pt, 14 sie 2009 9:45:57
Posty: 259
link 7km - 43/-43 1024/1024QAM


Na górę
Post: pt, 06 lis 2015 22:47:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1131
Dopytam jeszcze jaka byłaby dostępność i sygnał przy zestawach 30/60 i 60/60 na 11,22km?
Rozumiem, że te dostępności które podajecie są dla mocy 17dB?
Może jakiś link do kalkulatora dla potomnych?


Na górę
Post: pt, 06 lis 2015 23:05:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 20:59:26
Posty: 393
Lokalizacja: Toruń
bobas69 pisze:
Dopytam jeszcze jaka byłaby dostępność i sygnał przy zestawach 30/60 i 60/60 na 11,22km?
Rozumiem, że te dostępności które podajecie są dla mocy 17dB?
Może jakiś link do kalkulatora dla potomnych?

Może tu koledzy mają bardziej "firmowe" kalkulatory, ale moje excele mówią tak:
jeżeli anteny mają odpowiednio 37 i 34dB zysku to dla 17200MHz, tego dystansu, naszych szerokości i mocy wyjściowej 17dBm będziesz miał odpowiednio -48 i -51dBm, dostępności niestety nie podam bo moje excele za cienkie na to są ;)


Na górę
Post: śr, 11 lis 2015 0:01:33 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1131
Problem rozwiązany. Jednak panoramy z obiektów trzeba robić częściej niż co dwa lata :) Czubki drzew były.
Po obejściu inną dalszą ale czyściutką trasą sygnał jak z kalkulatora.
Do @pkrupnik: mówiąc o różnicy w polaryzacjach myślałem o takim przypadku że antena w poziomie a ODU w pionie.
Ale jednak było ok.


Na górę
Post: sob, 02 sty 2016 18:06:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 08 mar 2008 20:20:32
Posty: 117
MA ktoś sprawdzony konfig lub wspomoże dobrym słowem :] .

Radiolka wisiała z 2 lata i wsio działało jak należy.Z 2 miesiące temu padło zasilanie i link przełączył się na rockety AC .

Po 2 miesiącach wymieniłem zasilacz , radiola działa ale nie idzie transmisja . Mogę się dostać po vlanie do każdej ze stron , ale nie przenosi transmisji . Pozmieniałem już dosyć w konfiguracji i już zgłupiałem .

Teraz mam według tego :

Routing Table: default gateway wpisujesz bramę z tej adresacji którą przydzieliłeś Radiolinii.
Equipment: BW & Mod/Link ID ustawiasz kanał i przepustowość taką jak potrzebujesz. Link ID
taki sam po obu stronach Linku.
Base Band: LAN1: 802.1q Managment: setting:fallback, Traffic Treatment: Transparent port to port.
Port Based Vlan: Lan2 enable, PortA : enable.
LAN2: praktycznie to samo tylko zamiast LAN2 i PortA będzie LAN1 i Port A.
PortA: podobnie.
Radio branch: częstotliwość taka jaką potrzebujecie, w powers możecie ustawić moc na stałe lub auto.

Nie przechodzi ping na drugą stronę . Radio spięte pokazuje przepustowość ale nic nie puszcza .

Ktoś miał taki problem ? Radiola ma porty tylko elektryczne także to nie problem wkładek :] .


Na górę
Post: ndz, 03 sty 2016 14:21:19 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 15 sty 2012 21:56:57
Posty: 130
Lokalizacja: Łódź
cibiman pisze:
MA ktoś sprawdzony konfig lub wspomoże dobrym słowem :] .

Radiolka wisiała z 2 lata i wsio działało jak należy.Z 2 miesiące temu padło zasilanie i link przełączył się na rockety AC .

Po 2 miesiącach wymieniłem zasilacz , radiola działa ale nie idzie transmisja . Mogę się dostać po vlanie do każdej ze stron , ale nie przenosi transmisji . Pozmieniałem już dosyć w konfiguracji i już zgłupiałem .

Teraz mam według tego :

Routing Table: default gateway wpisujesz bramę z tej adresacji którą przydzieliłeś Radiolinii.
Equipment: BW & Mod/Link ID ustawiasz kanał i przepustowość taką jak potrzebujesz. Link ID
taki sam po obu stronach Linku.
Base Band: LAN1: 802.1q Managment: setting:fallback, Traffic Treatment: Transparent port to port.
Port Based Vlan: Lan2 enable, PortA : enable.
LAN2: praktycznie to samo tylko zamiast LAN2 i PortA będzie LAN1 i Port A.
PortA: podobnie.
Radio branch: częstotliwość taka jaką potrzebujecie, w powers możecie ustawić moc na stałe lub auto.

Nie przechodzi ping na drugą stronę . Radio spięte pokazuje przepustowość ale nic nie puszcza .

Ktoś miał taki problem ? Radiola ma porty tylko elektryczne także to nie problem wkładek :] .




jesli cos namotales w konfoguracji, to najprosciej jest sprowadzic grata do ustawien fabrycznych i zaklikac na nowo.


Na górę
Post: pn, 04 sty 2016 20:31:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 08 mar 2008 20:20:32
Posty: 117
Radiolinia zdechła ze względu na uszkodzenie zasilacza z jednej strony .
Po wymianie zasilacza bez grzebania w konfigu był juz brak transmisji , przed awarią była już parę razy restartowana i cały czas działała .

Porty sprawne bo dostać się można na każdą ze sztuk .
Jeszcze nie sprawdzałem ale jest reset fabryczny ? Nie wiem do jakiej fabryki powróci bo chyba przed wysyłką dystrybutor ją konfiguruje ?


Na górę
Post: wt, 05 sty 2016 0:18:37 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: czw, 19 maja 2011 11:56:26
Posty: 128
Lokalizacja: Stronie Sląskie
Masz pewnie problem w telemetrią linku .
Co jest w logach ?


Na górę
Post: wt, 05 sty 2016 1:19:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: sob, 08 mar 2008 20:20:32
Posty: 117
W logach nie ma nic ciekawego . np że nie działa lan 1 bo go odłączyłem .

Zrobiłem teraz konfig na out of band i dalej nic . No to radiolka wytrzymała 2 lata i zdechła .

Wie ktoś czy jest opcja przywrócenia do fabrycznych ? Szukałem ale może słabo ?


Na górę
Post: wt, 05 sty 2016 10:06:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 15 sty 2012 21:56:57
Posty: 130
Lokalizacja: Łódź
cibiman pisze:
W logach nie ma nic ciekawego . np że nie działa lan 1 bo go odłączyłem .

Zrobiłem teraz konfig na out of band i dalej nic . No to radiolka wytrzymała 2 lata i zdechła .

Wie ktoś czy jest opcja przywrócenia do fabrycznych ? Szukałem ale może słabo ?



Odezwij sie na priv. Wystaw teamwievera i zobaczymy co sie popsulo.


Na górę
Post: ndz, 03 kwie 2016 7:07:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 23 sie 2012 7:38:40
Posty: 7
Z ostatniej chwili Jak mogę w tym temacie Link działał rok czasu po czym razłączał sie na kilka sekund ale wracał dziś pad całkowity. Ustawienia nie ruszane zwizowane. Poszło radio ? ma ktoś jakiś pomysł ? Z góry dziękuje.


Na górę
Post: ndz, 03 kwie 2016 9:25:53 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4580
ale nie przyszło ci do głowy jak się rozłączał na kilka sekund żeby sprawdzić czym to spowodowane??
wtedy mogłeś posprawdzać czas sesji, uptime na jednej i drugiej stronie, a teraz to na zasadzie 'wszystko mogło paść'.
Dasz radę wogóle zalogować się do niej?


Na górę
Post: pn, 04 kwie 2016 9:19:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 23 sie 2012 7:38:40
Posty: 7
Zaloguje się do jednej i drugiej strony za każdym razem i bez problemu. Problem jest z połączeniem radiowym. Kilka kombinacji zamiada ODu miejscami wymiana wkładek zasilaczy zmiana kanałów szerokości kanałów, takie standardowe operacje jak w naszym fachu i nic. Power cały rok był na automacie. Udaje mi się link zapiąć jak dam pełną moc 17dbm ale sygnał skacze od -45 do -86 i rozłącza. Wydaje mi się że jedno radio padło. Serwis zaglądał do tego i twierdzą że zakłucenia a to raczej niemożliwe bo tylko z kolegą jesteśmy na podobnym torze co sie nie zmieniło od 2 lat.


Na górę
Post: pn, 04 kwie 2016 10:56:45 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 02 sty 2013 20:59:26
Posty: 393
Lokalizacja: Toruń
A coś Koledze się w antenie nie zalęgło, woda się nie dostała? Albo coś nie zrobiło sobie magazynu?
Mi w jrc29 coś wydziobało dziuplę i jakiś ptaszek zrobił sobie kiedyś gniazdko.
https://www.youtube.com/watch?v=cZkAP-CQlhA

Co do siae. A nie wyrosło coś po drodze? Nie bardzo chce mi się wierzyć, że radio padło. Gdyby padło to całkowicie by nie działało, a nie że raz jest -45, a innym razem -86. Zakłócenia... mam 2 siae na jednej rurce rozsunięte z metr w pionie i patrzące prawe w tym samym kierunku (odstęp kilkanaście stopni), uptime od roku i spinają się na 1024QAM. Zakłócenia powodowały by pływanie modulacji, a nie samego sygnału. Jak i tak nie działa, to zdejmij same radia podepnij na biurku i wtedy testuj...


Na górę
Post: śr, 04 maja 2016 19:58:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: ndz, 27 cze 2010 17:01:17
Posty: 387
Lokalizacja: Poznań
Panowie gdzie mogę kupić konektor (wtyczkę zasilania) do alfoplusa? Może ktoś ma na zbyciu?


Na górę
Post: śr, 04 maja 2016 20:30:47 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Czytelnik
Czytelnik

Rejestracja: ndz, 15 sty 2012 21:56:57
Posty: 130
Lokalizacja: Łódź
arki pisze:
Panowie gdzie mogę kupić konektor (wtyczkę zasilania) do alfoplusa? Może ktoś ma na zbyciu?


Ja posiadam na zbyciu.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 118 19 20 21 22 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 28 mar 2017 11:58:20

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl