Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 118 19 20 21 22 23 Następna
Autor Wiadomość
Post: czw, 26 lut 2015 0:49:40 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 12 sty 2010 15:34:31
Posty: 318
17GHz było zawsze pasmem płatnym powyżej 0.1W EIRP- tak jest w obowiązującym rozporządzeniu (do 100mW bezpłatne powyżej płatne). Pewnie gdyby było używane jak należy nie było by problemu.


Na górę
Post: czw, 26 lut 2015 0:54:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3508
Lokalizacja: Szczecin
Kiedyś Kamil Cebulski pisał na blogu, że w Polsce prawo jest takie jeśli chodzi o prowadzenie księgowości firmy, że urzędnik uznaniowo może zawsze uznać, że czegoś nie można było wrzucić w koszty, albo, że cena po której coś sprzedajesz nie jest "rynkowa", czy, że sprzedałeś czegoś więcej niż masz na papierze, że sprzedałeś. Wniosek był z tego jeden: skoro i tak mogą zawsze udupić to nie warto w ogóle prowadzić księgowości. :zlosnik:

Także pewnie skończy się jak zwykle, urzędnicy pogrożą, nawet zmienią przepisy, a rzeczywistość będzie taka jak teraz. Zresztą spróbujcie teraz znaleźć sobie w miastach w wysokich punktach wolny kanał 5 GHz w CT na starszych UBNT, wszytko od 4,9 do 6,1 GHz zapchane. Mało tego, słyszałem o ludkach, którzy walą w paśmie 3,6 GHz bez licencji, tylko sprawdzają najpierw AirView czy komuś czegoś nie zakłócą. Trochę tylko będzie strach używać czegoś na 24 i 17 GHz, bo jednak wyłożona kasa nieporównywalnie większa od 5 GHz. I chyba właśnie o to chodzi, żeby mali nie mogli zbudować i tanio utrzymać wydajnego szkieletu. Najlepsze jest to, że bardziej w dupie będą ISP niż jacyś ludzie/firmy, którzy zastawią sobie link dla własnych potrzeb, bo ISP zawsze może mieć kontrolę, a oni mogą się obawiać tylko "uprzejmie donoszę" a i to nie zawsze.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: czw, 26 lut 2015 3:46:55 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 18 maja 2007 8:43:27
Posty: 341
Lokalizacja: podkarpacie
Dlatego myślałem aby przekształcić firmę w stowarzyszenie, wtedy sieci będzie wewnętrzną siecią stowarzyszenia czyli formalnie nie będę isp.
Nie wiem jeszcze jak to prawnie wygląda, ale się nad tym coraz bardziej zastanawiam.


Na górę
Post: czw, 26 lut 2015 8:11:41 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2843
Ktoś kiedyś chyba na ispforum robił analizę prawna czy trzeba wpisywać się do tego rejestru w UKE, no i wyszło podobno że nie ma takiej konieczności, a więc nie ma kontroli, raportów, wymagań itd...... no a z minusów to brak wszystkich "przywilejów" dla Telekomów, jak dotacje dostęp do kanalizacji itd.


Na górę
Post: czw, 26 lut 2015 8:12:10 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2843
6pac pisze:
17GHz było zawsze pasmem płatnym powyżej 0.1W EIRP- tak jest w obowiązującym rozporządzeniu (do 100mW bezpłatne powyżej płatne). Pewnie gdyby było używane jak należy nie było by problemu.


A ile kosztuje 17 GHz powyżej 100 mW?


Na górę
Post: czw, 26 lut 2015 9:27:44 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: pt, 23 sty 2009 0:05:17
Posty: 424
A czy wy nie bierzecie pod uwagę pasma 10 Ghz ? Mozna kupic licencje na caly powiat punkt-wielopunk i przechodzi w UKE z radioliniami. Bierzesz dwa kanaly i spokojnie daje rady. Koszt roczny nie taki duży ale pasmo licencjonowane


Na górę
Post: czw, 26 lut 2015 10:00:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4772
Pytanie, czy będą chcieć sprawdzać, a jeśli tak, w jaki sposób.. na podstawie siis?
To nie są przecież sektory żeby je wyłapać na pierwszej górce...
Chyba że wpadają z niezapowiedzianą kontrolą (mogą?) pod maszt (dane z siis'a) to wtedy może...
Chyba że np. pan Zygmunt zgłosił zapotrzebowanie na dodatkowe mhz i wtedy przy wykupionej f to może podmeldować... ale na co by panu Z lub innemu takie pasmo... lte na tym niepuści...

Prośba do moderatora, o wydzielenie osobnego tematu?


Na górę
Post: czw, 26 lut 2015 10:15:36 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2988
dobrą sprawą jest zoo dla infrastruktury, w jednym zoo mamy usługi i klientów, w drugim zoo sprzęt z małym obrotem.
Kary 3% i inne walą dla firmy z infrastrukturą...


druga sprawa, czy inet i kike tym się zainteresowali, czy liczą tylko składki?

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: czw, 26 lut 2015 10:41:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 18 maja 2007 8:43:27
Posty: 341
Lokalizacja: podkarpacie
kamikaze pisze:
Ktoś kiedyś chyba na ispforum robił analizę prawna czy trzeba wpisywać się do tego rejestru w UKE, no i wyszło podobno że nie ma takiej konieczności, a więc nie ma kontroli, raportów, wymagań itd...... no a z minusów to brak wszystkich "przywilejów" dla Telekomów, jak dotacje dostęp do kanalizacji itd.



Mam sieć ok. 500 szkodników, w światło nie pójdę bo same wiochy i nie stać mnie na to, także w oddali jest perspektywa sprzedania się za 3-4 lata komuś większemu który weźmie 5 czy 10 baniek z unii i zrobi światło.
Zakładając stowarzyszenie pozbyłbym się całej papirologii uke i kontroli, a "przywileje" jak dotacje i kanaliza raczej nie dla mnie.


Na górę
Post: czw, 26 lut 2015 15:05:56 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 01 lip 2008 9:16:48
Posty: 97
Nie do końca się pozbędziesz ktoś kto prowadzi usługi telekomunikacyjne musi byc wpisany do rejestru przedsiębiorców telekomunikacyjnych z tego co wiem np gmina która robiła projekt 8.3 powinna być wpisana do rejestru stowarzyszenie nie wiem ale idąc tym tropem pewnie tak.


Na górę
Post: czw, 26 lut 2015 17:39:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 14 kwie 2006 5:31:19
Posty: 4379
Lokalizacja: woj Śląskie
dalsza dyskusja o pasmie 17GHz tutaj: viewtopic.php?f=36&t=46840

_________________
Jardo


Na górę
Post: czw, 26 lut 2015 20:58:12 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: wt, 12 sty 2010 15:34:31
Posty: 318
kamikaze pisze:
6pac pisze:
17GHz było zawsze pasmem płatnym powyżej 0.1W EIRP- tak jest w obowiązującym rozporządzeniu (do 100mW bezpłatne powyżej płatne). Pewnie gdyby było używane jak należy nie było by problemu.


A ile kosztuje 17 GHz powyżej 100 mW?


8k PLN za każde 1MHz widma (dotyczy radaru o emisji ciągłej tj wypełnienie cyklu impulsu powyżej 50% przebiegu cyklu)


Na górę
Post: czw, 26 lut 2015 22:08:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1168
Jesteś pewien? Mi z kalkulatora wyszło 10K za 56MHz. Chyba że jest liczone za 56MHz dolnego i górnego pasma to 20K rocznie. Gmina Wiejska ==>> Gmina Wiejska.
Twoja cena to nie przypadkiem PTMP (jeśli w ogóle na 17GHz jest taka opcja)?


Na górę
Post: sob, 04 kwie 2015 13:14:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 23 sie 2012 7:38:40
Posty: 7
Wracam do problemów z Siae + urządzenia MT np switch 260. Działa z każdym 260 jedyne co to zmiana Firmware na wyższy np Version 1.14 i wyłączenie auto negocjacji w sfp. W poprzednich wersjach nie ma ptaszka do wyłączenia auto negocjacji.


Na górę
Post: sob, 04 kwie 2015 13:44:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Rejestracja: czw, 18 lis 2010 9:00:53
Posty: 3034
Lokalizacja: Mazury
waciok pisze:
Wracam do problemów z Siae + urządzenia MT np switch 260. Działa z każdym 260 jedyne co to zmiana Firmware na wyższy np Version 1.14 i wyłączenie auto negocjacji w sfp. W poprzednich wersjach nie ma ptaszka do wyłączenia auto negocjacji.
Chyba nie ten temat :)

_________________
https://kazuko.pl/page/ustawaHazardowa2017vsISP


Na górę
Post: wt, 12 maja 2015 19:33:54 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 667
Lokalizacja: Wrocław
W SIAE chce podłączyć tylko jeden port zarządzający (Superwisioning) do switcha w sieci, co za tym idzie mam dostęp do zarządzania Radiolinią tylko tą strona do której jest wpięty bezpośrednio kabel do portu 2 (czyli tam gdzie ustawiłem zarządzanie), skoro mam transmisje, link pacuje prawidłowo, czy da sie jakoś ustawić, żeby nie wkładać od drugiej strony kabla do portu 2 zarządzającego, tylko widać zarządzanie przez ten pierwszy port.
Tak jak ma to miejsce w ipasolinku, tam wystarczy wpiąć tylko jedno IDU do zarządzania, a i tak widać drugą strone linku.

W SIAE dodatkowo jak chce dać Open Far End to i tak nie otwiera mi drugiej strony, nawet jak po dwóch stronach jest wpiety kabel do portu zarządzającego. (wchodzi na defaultowy adres IP, mimo, że został zmieniony)

_________________
-------------------
ANS


Na górę
Post: wt, 12 maja 2015 21:05:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: czw, 23 sie 2012 7:38:40
Posty: 7
Masz dostęp do obu odu wpisując drugą maske, chyba że zmieniłeś na swoje ustawienia to w obrębie jednej adresacji widać jedno i drugie odu.


Na górę
Post: wt, 12 maja 2015 21:38:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pn, 20 lip 2009 11:48:17
Posty: 374
To jak już tak pieknie wszyscy tłumaczą to powiedzcie mi jak zrobić następujący myk:

Swich A <---> Siae A ------------Siae B <-------> Swich B

tym linkiem chcę przepchnąć VLAN 100 - internet oraz Vlan 1 LAN
Siae po obu stronach podłączona do portu miedzianego z POE
Zaadresowana z podsieci ip dla LAN, ale przerzuca INTERNET (Vlan 100 ze swicha A do Swicha B)i do momentu kiedy którejś strony nie zbridguje to nie mam dostępu do zarządzania radiolinią

Jak to zrobić po bożemu?


Na górę
Post: śr, 13 maja 2015 1:13:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 667
Lokalizacja: Wrocław
waciok pisze:
Masz dostęp do obu odu wpisując drugą maske, chyba że zmieniłeś na swoje ustawienia to w obrębie jednej adresacji widać jedno i drugie odu.

Włąsnie nie widać z pierwszego FODU (gdzie jest podpiety kabelek z zarzadzaniem)
Strona A adres 10.0.0.7/24 (tu zarzadzanie podpiete i mogę zarzadzać czyli transmisja i port 2)
Strona B adres 10.0.0.8/24 (tu kabelek tylko od transmisji port1)

Jak wywołuje open Far End to chce otworzyć mi adres domyślny radia strony B czyli 172.20.255.15

Zresztą nawet nie pinga mi drugiej strony, wychodzi na to, że po obu stronach trzeba podpiąc kabel do portu gdzie jest zarzadzanie

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Post: śr, 13 maja 2015 12:52:57 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 11 gru 2011 0:33:43
Posty: 1168
Chciałbym na chwile wrócić do sytuacji z 6 i 7 strony tego wątku czyli o nędznej pomocy technicznej z Falesii.
Otóż kończyła Mi się owa nieszczęsna dzierżawa radiolinii i to był ostatni moment żeby postarać sie o jakąś rekompensatę za
kiepską obsługę. Napisaliśmy wiadomość do Falesii że chcemy aby uwzględnili w ostatnich dwóch FV rabaty za w/w obsuwę.
Wyobraźcie sobie, że dostaliśmy rozwiązanie umowy dzierżawy :zly: i zwrot radiolinii.
Ale jeszcze lepszy był akapit że jeśli gdzieś w sieci napiszę coś niepochlebnego o ich firmie i serwisie to pozwą Mnie do sądu o straty.
Paranoja jakaś :) Bynajmniej nie mam zamiaru milczeć i nadal uważam że Falesia zawaliła z pomocą techniczną a my przez to ponieśliśmy straty.

Wiec od teraz jak coś napiszecie złego o Falesii w Sieci to będzie na Mnie hehe :oczko:


Na górę
Post: czw, 21 maja 2015 18:08:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pt, 30 lip 2004 23:29:52
Posty: 667
Lokalizacja: Wrocław
bobas69 pisze:
Chciałbym na chwile wrócić do sytuacji z 6 i 7 strony tego wątku czyli o nędznej pomocy technicznej z Falesii.
Otóż kończyła Mi się owa nieszczęsna dzierżawa radiolinii i to był ostatni moment żeby postarać sie o jakąś rekompensatę za
kiepską obsługę. Napisaliśmy wiadomość do Falesii że chcemy aby uwzględnili w ostatnich dwóch FV rabaty za w/w obsuwę.
Wyobraźcie sobie, że dostaliśmy rozwiązanie umowy dzierżawy :zly: i zwrot radiolinii.
Ale jeszcze lepszy był akapit że jeśli gdzieś w sieci napiszę coś niepochlebnego o ich firmie i serwisie to pozwą Mnie do sądu o straty.
Paranoja jakaś :) Bynajmniej nie mam zamiaru milczeć i nadal uważam że Falesia zawaliła z pomocą techniczną a my przez to ponieśliśmy straty.

Wiec od teraz jak coś napiszecie złego o Falesii w Sieci to będzie na Mnie hehe :oczko:


Mi miły Technik z Falesi zawsze pomoże jak jest jakiś problem i właśnie chwile temu pomógł. :)

_________________
-------------------

ANS


Na górę
Post: czw, 21 maja 2015 20:38:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 18 gru 2005 14:42:14
Posty: 1275
Lokalizacja: Góry
ans01 pisze:
bobas69 pisze:
Chciałbym na chwile wrócić do sytuacji z 6 i 7 strony tego wątku czyli o nędznej pomocy technicznej z Falesii.
Otóż kończyła Mi się owa nieszczęsna dzierżawa radiolinii i to był ostatni moment żeby postarać sie o jakąś rekompensatę za
kiepską obsługę. Napisaliśmy wiadomość do Falesii że chcemy aby uwzględnili w ostatnich dwóch FV rabaty za w/w obsuwę.
Wyobraźcie sobie, że dostaliśmy rozwiązanie umowy dzierżawy :zly: i zwrot radiolinii.
Ale jeszcze lepszy był akapit że jeśli gdzieś w sieci napiszę coś niepochlebnego o ich firmie i serwisie to pozwą Mnie do sądu o straty.
Paranoja jakaś :) Bynajmniej nie mam zamiaru milczeć i nadal uważam że Falesia zawaliła z pomocą techniczną a my przez to ponieśliśmy straty.

Wiec od teraz jak coś napiszecie złego o Falesii w Sieci to będzie na Mnie hehe :oczko:


Mi miły Technik z Falesi zawsze pomoże jak jest jakiś problem i właśnie chwile temu pomógł. :)


Ja też sobie chwalę współpracę z technikami falezjanów.


Na górę
Post: czw, 21 maja 2015 21:27:20 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 18 maja 2007 8:43:27
Posty: 341
Lokalizacja: podkarpacie
Też kupiłem u nich SIAE, kontakt z pomocą techniczna bezproblemowy.


Na górę
Post: pt, 22 maja 2015 14:30:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 21 paź 2014 10:12:39
Posty: 475
Widzę, że falesia kontratakuje ;-)


Na górę
Post: pt, 22 maja 2015 15:06:34 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1311
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
madmark pisze:
Widzę, że falesia kontratakuje ;-)

Nie wiem czy kontratakuje ale ja również kupowałem nie jedną radiolinie w Falesii i nigdy nie miałem problemu. Zakup za każdym razem przebiegał bez żadnych przygód, pomoc techniczna też była w porządku choć specjalnie to jej nie potrzebowałem. Zawsze jest tak, że głosy osób niezadowolonych dużo łatwiej się przebijają do ogóły niż tych zadowolonych. Warto wziąć to pod uwagę przy zakupie i szukaniu opinii na temat sprzedawcy.

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 118 19 20 21 22 23 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pt, 18 sie 2017 10:54:40

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl