Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 117 18 19 20 21 22 Następna
Autor Wiadomość
Post: wt, 24 lut 2015 23:48:11 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2265
gumis pisze:
Karas pisze:
no bez jaj, a składałem zamówienie na 17, żeby zrezygnować z 23ghz
przecież żyjemy w Polsce takie rzeczy was nie powinny dziwić
helooooł taki mamy klimat !

pytanie O ILE bedzie drozsze pasmo 17ghz od 23.


Na górę
Post: wt, 24 lut 2015 23:54:12 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3102
Lokalizacja: Szczecin
Kur*a żeby oni chociaż ogłaszali takie zmiany z minimum 3 letnim wyprzedzeniem, żeby sprzęt zdążył się zamortyzować i żeby można było jakoś zaplanować inwestycje. Ale nie, wtedy byłoby normalnie, więc powiedzą niecały rok wcześniej (dobrze, że nie miesiąc), to ludzie będą musieli zapłacić za pasmo, bo przecież nie wywalą na złom sprzętu kupionego niedawno za ciężkie $. Coś czuję, że dużo osób będzie jechało nielegalnie na tym paśmie. I jak to jest, że w innych krajach (Czechy) 17 GHz może być bezpłatne, a u nas nie?

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 1:19:07 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Fanatyczny prenumerator
Fanatyczny prenumerator

Rejestracja: wt, 21 paź 2014 10:12:39
Posty: 454
Przeciez wszyscy jadą nielegalnie. Przy legalnym poziomie nadawania zasięg kończył by się na gdzieś 5 kilometrach o ile dobrze pamiętam.


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 1:23:22 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2265
zajadacz pisze:
I jak to jest, że w innych krajach (Czechy) 17 GHz może być bezpłatne, a u nas nie?
a to jest walka z ISP, toż jakoś trzeba ich wykończyć,
ratując jednocześnie dziurę budżetową.


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 1:27:32 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3102
Lokalizacja: Szczecin
@madmark: Co innego przekroczenie mocy, a co innego wejście na cudzą częstotliwość, za którą ktoś płaci. Przekroczenie mocy może i jest nielegalne, ale bardzo trudne do udowodnienia i de facto nieszkodliwe dla nikogo, jeśli pasmo jest uwolnione. Natomiast wejście na cudzy kanał i zakłócanie go jest prawie jak kradzież.

@CezaRRR: Tak, coś tam w UE przebąkiwano, że rozdrobnienie na rynku ISP jest złe, bo tak (czytaj, bo duże telekomy nam dały w łapę) i teraz to realizują. Nie wiem jakim trzeba być głupkiem, żeby uważać, że większa konkurencja jest zła dla kogoś poza konkurentami.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 11:33:52 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: pt, 18 maja 2007 8:43:27
Posty: 335
Lokalizacja: podkarpacie
Od czego jest KIKE i inetgroup aby coś z tym zrobić, a no nie one są już tylko od organizowania szkoleń i konferencji i zarabiania na nich.


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 11:49:13 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2707
lazorek pisze:
Od czego jest KIKE i inetgroup aby coś z tym zrobić, a no nie one są już tylko od organizowania szkoleń i konferencji i zarabiania na nich.



to już dawno zrobił się tylko interes dochodowy.

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 13:41:51 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4545
Ciekawe o co im chodzi...
Ja proponuję wyjście na ulicę. W tym kraju inaczej chyba nie da się nic załatwić..
Tutaj faktycznie wymagałoby żeby jakaś organizacja zaskarżyła ten pomysł..


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 13:51:49 
Odpowiedz z cytatem
Online
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2690
Masakra, 3 linki na Siae 17 kupione w zeslym roku, trzy właśnie miałem kupować i tu taki klops. Ten kraj jest popie....... ale wracając do tematu to skoro przestanie być darmowe to jakie będzie????? płatne???? czy może mam sobie wyje..... swoje radia do kosza, a jak płatne to ile tak jak za 13???


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 14:15:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 203
Lokalizacja: kuj-pom
A jak to jest w UE z tym 17GHz ?


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 14:15:59 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4545
hmm piszą tak jakby to pasmo miało zniknąć... "nie dopuszcza się używania urządzeń po 31 grudnia"


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 14:57:32 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz
Awatar użytkownika

Rejestracja: wt, 11 gru 2007 17:07:51
Posty: 1586
Lokalizacja: eth0
krasnoludek pisze:
hmm piszą tak jakby to pasmo miało zniknąć... "nie dopuszcza się używania urządzeń po 31 grudnia"


Jeszcze lepiej... po prostu Polska!

_________________
http://blog.outlaw.one.pl


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 15:55:22 
Odpowiedz z cytatem
Online
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2690
Co do linków kupionych przed zmiana prawa to prawdopodobnie będzie prolongowany okres przejściowy na kilka lat, a to co teraz kupione to darmowe do końca roku a później............ no właśnie co później :) pewnie trzeba będzie płacić, a skoro płacić to ile?


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 20:09:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodociany subskrybent
Młodociany subskrybent

Rejestracja: ndz, 01 sty 2012 15:15:16
Posty: 203
Lokalizacja: kuj-pom
Założone Siae. Sygnał -43 i -45.


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 20:40:23 
Odpowiedz z cytatem
Online
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3102
Lokalizacja: Szczecin
Jak będzie całkowicie zabronione używanie tego pasma to tylko pojawia się pytanie czy komuś dadzą to pasmo, czy tylko zabronią korzystać. Jak drugie to problemu z używaniem nie będzie do czasu pierwszej kontroli UKE... Chyba, że powiesić pod SIAE coś na 5 GHz i jak będzie kontrola to ściemniać, że SIAE wcześniej kupione, nie działa, a wisi, bo się nie opłacało zdejmować :zlosnik:
Trzeba przyznać, że polskie chore rozwiązania prawne wymuszają nieziemską kreatywność i prawdą jest, że "Polak to nie narodowość, Polak to zawód" :zlosnik:

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 21:50:28 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Młodszy czytelnik
Młodszy czytelnik

Rejestracja: wt, 01 lip 2008 9:16:48
Posty: 97
Miałem kontrole z UKE i panowie powiedzieli ze za bardzo oni tez nie wiedza jak ma być z tą częstotliwością w każdym razie jest zabronione z niej korzystanie a jak z urządzeniami zakupionymi wcześniej tez nie wiedza.
Na dodatek z 24 ghz tez upieprzyli do 150mhz wiec teoretycznie fiberow tez nie mozna uzywac bo maja 200mhz.
Co ciekawe 5ghz tez nie jest uwolnione nie ma go na nowej liście częstotliwości ogólnodostępnych. Panowie mi powiedzieli że od uprawomocnienia ustawy będą mogli używać go jeśli urządzanie spełniają normy CE klasy 1. Czyli jeżeli urządzenia ma CE z wykrzyknikiem to tych urządzeń nie będzie można używać ale tez nie wiedzieli jak to będzie z urządzeniami kupionymi wcześniej sprzed wejścia nowej ustawy. Powiedzieli że dopiero ich dział prawny musi rozkminić temat i jasno i wyraźnie mi powiedzieli że narzazie odpowiedzialności za słowa nie biorą gdyż sami nie wiedzą jak do tego podejść.
Fibery 24ghz nie mają CE klasy 1 i trzeba je zmusić do pracy na max 150mhz, bo jeśli miały by CE klasy 1 to można by było używać jak dotychczas na 200Mhz.
Urządzenia na 2.4ghz tez muszą mieć CE klasy 1 czyli tplinki i inne takie tez nie będzie można używać bo mają CE z !
Prosze nie brac moich slow jako wyrocznie gdyz sa to dane z polowy stycznia nie wiem jeszcze co jest w tej sprawie na ta chwile.


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 22:05:40 
Odpowiedz z cytatem
Online
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2690
mag777 pisze:
Miałem kontrole z UKE i panowie powiedzieli ze za bardzo oni tez nie wiedza jak ma być z tą częstotliwością w każdym razie jest zabronione z niej korzystanie a jak z urządzeniami zakupionymi wcześniej tez nie wiedza.
Na dodatek z 24 ghz tez upieprzyli do 150mhz wiec teoretycznie fiberow tez nie mozna uzywac bo maja 200mhz.
Co ciekawe 5ghz tez nie jest uwolnione nie ma go na nowej liście częstotliwości ogólnodostępnych. Panowie mi powiedzieli że od uprawomocnienia ustawy będą mogli używać go jeśli urządzanie spełniają normy CE klasy 1. Czyli jeżeli urządzenia ma CE z wykrzyknikiem to tych urządzeń nie będzie można używać ale tez nie wiedzieli jak to będzie z urządzeniami kupionymi wcześniej sprzed wejścia nowej ustawy. Powiedzieli że dopiero ich dział prawny musi rozkminić temat i jasno i wyraźnie mi powiedzieli że narzazie odpowiedzialności za słowa nie biorą gdyż sami nie wiedzą jak do tego podejść.
Fibery 24ghz nie mają CE klasy 1 i trzeba je zmusić do pracy na max 150mhz, bo jeśli miały by CE klasy 1 to można by było używać jak dotychczas na 200Mhz.
Urządzenia na 2.4ghz tez muszą mieć CE klasy 1 czyli tplinki i inne takie tez nie będzie można używać bo mają CE z !
Prosze nie brac moich slow jako wyrocznie gdyz sa to dane z polowy stycznia nie wiem jeszcze co jest w tej sprawie na ta chwile.


To, 17 GHz nie można, 24 teoretycznie też nie, 2.4 nie można i 5 też nie :)


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 22:07:26 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Mistrz pióra
Mistrz pióra
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 13 sie 2008 23:30:20
Posty: 2265
kamikaze pisze:
To, 17 GHz nie można, 24 teoretycznie też nie, 2.4 nie można i 5 też nie :)

i to jest 1 krok do likwidacji kilku tys ISP,
musi byc 1 moze 2 narodowych operatorow i basta.


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 22:18:04 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Powieściopisarz
Powieściopisarz

Rejestracja: wt, 12 cze 2007 11:57:30
Posty: 1893
W takim razie o której godzinie spotykamy się przed siedzibą rządu, jak rolnicy?

Zamiast routerów 2,4 i 5Ghz w domu będziemy teraz stoswali LTE i basta!

Ehh... co za kraj


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 22:37:55 
Odpowiedz z cytatem
Online
Mistrz pióra
Mistrz pióra

Rejestracja: ndz, 22 lis 2009 18:13:48
Posty: 2690
CezaRRR pisze:
kamikaze pisze:
To, 17 GHz nie można, 24 teoretycznie też nie, 2.4 nie można i 5 też nie :)

i to jest 1 krok do likwidacji kilku tys ISP,
musi byc 1 moze 2 narodowych operatorow i basta.


no i 0,5 - 1 mln zostanie bez dostępu do sieci


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 22:56:29 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 986
Lokalizacja: Polska
dominiaz pisze:
W takim razie o której godzinie spotykamy się przed siedzibą rządu, jak rolnicy?

Zamiast routerów 2,4 i 5Ghz w domu będziemy teraz stoswali LTE i basta!

Ehh... co za kraj


Ja mogę jechać pod siedzibę rządu. Lekarze, górnicy, rolnicy już byli. Czas na ISP! To co aktualnie się dzieje na rynku ISP dzięki dotacją z euro-kołchozu i nowym wymysłom UKE jest nie do zaakceptowania.

Edit.
Sorki za offtop, ale dziadek mówi bardzo dużo na temat obecnej sytuacji w naszej ojczyźnie.

https://www.youtube.com/watch?v=QsW5QPap38Q


Ostatnio zmieniony śr, 25 lut 2015 23:43:58 przez djlech, łącznie zmieniany 1 raz.

Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 23:16:15 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 14 gru 2005 18:36:09
Posty: 1281
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Nie tylko my kupowaliśmy sprzęt, niektórzy ogólnopolscy operatorzy też używają pasma 17 GHz, mało bo mało ale jednak. Mam nadzieję, że da się to zmienić i powalczyć o powrót do starych przepisów. Nie wyobrażam sobie wyrzucenia do kosza trzech linków na SIAE, bo przecież nikt sprzętu ode mnie nie odkupi jeśli pasmo będzie kompletnie wyłączone z użytkowania. Do tego 24 GHz obcięte do kanału 150 MHz... ciekawe czy UBNT jest w stanie zmienić szerokość kanału przy pomocy softu na nasz rynek czy to też będzie niemożliwe i AirFibery będzie można sprzedać co najwyżej na eBayu :/

Nie lubię źle wróżyć ale jeśli takie zapisy zostaną to ostaną tylko pasma licencjonowane co nie jest złe, problem w tym że my już zainwestowaliśmy nie małe kwoty w 17 i 24 GHz... chyba pora wyrazić swoje zdanie w UKE na ten temat, pora też aby KIKE i iNET ruszyło może swe szanowne tyłki.

_________________
Marcin Hajka
ConnectIT
AS56783


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 23:38:38 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Subskrybent
Subskrybent

Rejestracja: śr, 05 mar 2008 23:57:45
Posty: 359
Witam,
Przecież o to tylko chodzi, o pasmo licencjonowane (płatne), naprawdę nie chodzi o 24G czy 17G , UKE ma tylko ciągnąć kasę :sciana: :zly:
PS. nie czepiam się tu UKE, tylko tym co im rozkazują!
My przed kancelarią tworzyli byśmy tylko małą grupkę, ale nasi klienci....

_________________
elo problem
jak mogę usunąć wszystko z internetu
ale tak żebym wszedł w internet i stworzył folder


Na górę
Post: śr, 25 lut 2015 23:49:18 
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: pt, 24 lip 2009 11:30:07
Posty: 986
Lokalizacja: Polska
Laik512 pisze:
My przed kancelarią tworzyli byśmy tylko małą grupkę, ale nasi klienci....


A nasi klienci mają nas w d*** przecież trzepiemy taką kasę "na nic nie robieniu", że stać nas by płacić za częstotliwości itp.


Na górę
Post: czw, 26 lut 2015 0:03:17 
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy alchemik
trzepakowy alchemik

Rejestracja: czw, 23 lis 2006 17:26:03
Posty: 4545
djlech pisze:
dominiaz pisze:
W takim razie o której godzinie spotykamy się przed siedzibą rządu, jak rolnicy?

Zamiast routerów 2,4 i 5Ghz w domu będziemy teraz stoswali LTE i basta!

Ehh... co za kraj


Ja mogę jechać pod siedzibę rządu. Lekarze, górnicy, rolnicy już byli. Czas na ISP! To co aktualnie się dzieje na rynku ISP dzięki dotacją z euro-kołchozu i nowym wymysłom UKE jest nie do zaakceptowania.

Edit.
Sorki za offtop, ale dziadek mówi bardzo dużo na temat obecnej sytuacji w naszej ojczyźnie.

https://www.youtube.com/watch?v=QsW5QPap38Q

ja nieżartuję. Jeśli tak się sprawy mają to jeśli zorganizujemy jakiś 'wiec', to napewno będę, mam nadzieję że koledzy również nie odpuszczą. Wcale niepotrzeba tysięcy... kilka setek też zrobi wrażenie...


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 117 18 19 20 21 22 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: kudlaty_2005 i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest wt, 28 lut 2017 12:11:09

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl