Trzepak.pl


Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 125 26 27 28 29 Następna
Autor Wiadomość
Post: ndz, 31 sty 2016 21:16:48 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 19 gru 2011 18:42:57
Posty: 32
Nawiązujać do problemu opisanego przez CABANA, zauważyłem ze po jednej stronie linku jest różny SNR (29,28,22,29). z drugiej strony linku jest (29,29,29,29)
Jaki macie SNR u siebie na linkach i jaka odległość macie MAX skrętki między AF24?


Załączniki:
DATA_PAIR.JPG
DATA_PAIR.JPG [ 18.21 KiB | Przejrzano 4439 razy ]
Na górę
Post: pt, 05 lut 2016 16:43:45 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16164
Lokalizacja: Nowa Ruda
Ja mam 30 metrow kabla i wszedzie 29.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe
http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 07 lut 2016 20:34:24 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 19 gru 2011 18:42:57
Posty: 32
Temat się rozwiązał... - miałem standardowy zasilacz od AF24 50V 1,2A i ok 50m kabla.
Niestety to zasilanie okazało się za słabe.
Dałem zasilacz Zasilacz buforowy 48V, AD-155C i problem znikł teraz wszędzie mam 29 SNR :)
Czekam tylko za POE 1GBitowy, żeby przetestować czy leci 700/700 ;)


Na górę
Post: pn, 08 lut 2016 0:29:56 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1017
Lokalizacja: Suwałki
a jaki masz dystans na af24 ?

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: pn, 08 lut 2016 14:45:12 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 19 gru 2011 18:42:57
Posty: 32
6 km


Na górę
Post: wt, 09 lut 2016 20:12:08 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: ndz, 21 sty 2007 20:41:55
Posty: 3858
wietek pisze:
Temat się rozwiązał... - miałem standardowy zasilacz od AF24 50V 1,2A i ok 50m kabla.
Niestety to zasilanie okazało się za słabe.
Dałem zasilacz Zasilacz buforowy 48V, AD-155C i problem znikł teraz wszędzie mam 29 SNR :)
Czekam tylko za POE 1GBitowy, żeby przetestować czy leci 700/700 ;)


Raczej kabel do AFa jest zbyt slabej jakosci.

_________________
http://www.digitalnet.pl


Na górę
Post: śr, 10 lut 2016 8:23:17 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Leniwy eseista
Leniwy eseista
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 gru 2003 23:32:24
Posty: 719
Lokalizacja: Warszawa / Łódź / Sandomierz / Stalowa Wola / Tarnobrzeg
Ja niewiem co wy macie z tymi kablami, mam af24 v1 i 57m kabla FTP CET 5e, nie uziemiony, w szczycie przelatuje na nim ponad 400mbps, założony 2 lata temu nie ruszany do dziś , maly dosyl do komina

_________________
Hua-Olt -Program: Zarządzanie, Dniagnostyka, Montoring OLT / ONT!
http://aizon.pl/index.php/hua-olt


Na górę
Post: śr, 10 lut 2016 12:41:19 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 768
adi399 pisze:
Ja niewiem co wy macie z tymi kablami, mam af24 v1 i 57m kabla FTP CET 5e, nie uziemiony, w szczycie przelatuje na nim ponad 400mbps, założony 2 lata temu nie ruszany do dziś , maly dosyl do komina


My mieliśmy ponad 80m , działo przez 2 lata bez problemu na oryginalnym zasilaczu.


Na górę
Post: pt, 19 lut 2016 21:31:21 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: pn, 19 gru 2011 18:42:57
Posty: 32
Qmpeltaty pisze:
wietek pisze:
Temat się rozwiązał... - miałem standardowy zasilacz od AF24 50V 1,2A i ok 50m kabla.
Niestety to zasilanie okazało się za słabe.
Dałem zasilacz Zasilacz buforowy 48V, AD-155C i problem znikł teraz wszędzie mam 29 SNR :)
Czekam tylko za POE 1GBitowy, żeby przetestować czy leci 700/700 ;)


Raczej kabel do AFa jest zbyt slabej jakosci.


Ze wzdgędu na porę roku zostawiam aktualnie tak jak jest, a jaki kabel polecasz?


Na górę
Post: sob, 20 lut 2016 20:05:11 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16164
Lokalizacja: Nowa Ruda
Jak chcesz mieć święty spokój to kup kabel UBNT Level 2 i porządne wtyki RJ45 też UBNT. Wszystko najlepiej zacisnąć porządną zaciskarką np. Kuwesem albo czymś podobnym. Różnica jest spora w stosunku do zwykłego kabla - testowałem ten kabel za pomocą Ideal'a i różnica kolosalna w stosunku do tanich kabli.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 21 lut 2016 14:20:30 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec

Rejestracja: wt, 06 lut 2007 13:29:28
Posty: 2995
potwierdzam, cena słuszna, ale kabel niezły. Teraz montowaliśmy radia na kominie, poszło po 100m kabla. na UBNT spina się od razu na 1Gbit, na innych sftp na tej długości spina się tylko na 100mbit

_________________
po godzinach... http://suzuki.a-ng.eu/forum/viewtopic.php?f=28&t=6570


Na górę
Post: wt, 23 lut 2016 0:21:18 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16164
Lokalizacja: Nowa Ruda
Level2 ma świetną izolację między parami. Przy porządnych wtykach RJ spokojnie te kable przechodzą testy do 250MHZ.

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: pt, 26 lut 2016 15:09:22 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 153
Czytałem tutaj dużo opinii i sam nie wiem ale ciekawość wygrała zamówiłem, mam do zestawienia jedynie 6km ale jeżeli będzie się działo coś na tym dystansie to zestawie sobie na 1,5km. Szkoda że tylko modulacja 64QAM jest w tym sprzęcie.

;-)


Na górę
Post: pt, 26 lut 2016 23:50:45 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 768
lukasz88 pisze:
Czytałem tutaj dużo opinii i sam nie wiem ale ciekawość wygrała zamówiłem, mam do zestawienia jedynie 6km ale jeżeli będzie się działo coś na tym dystansie to zestawie sobie na 1,5km. Szkoda że tylko modulacja 64QAM jest w tym sprzęcie.

;-)

Na 6km przy dużej ulewie będzie Ci rozpinało. Wytestowane na linku 5,8 km. Najgorzej wiosna , lato bywało że i na 10 -15 minut link padał.


Na górę
Post: sob, 27 lut 2016 0:43:32 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 01 mar 2004 17:24:42
Posty: 16164
Lokalizacja: Nowa Ruda
Przy dużej ulewie - spada na pewno u mnie do 500Mbit. Przy oberwaniu chmury... to mi link na 2km przestał działać ;)

_________________
brk.network.devices - sieci komputerowe

http://devices.pl/


Na górę
Post: ndz, 28 lut 2016 0:26:32 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Wyciszony literat
Wyciszony literat

Rejestracja: czw, 19 lis 2009 21:33:04
Posty: 768
duża ulewa to właściwie chodziło mi o oberwanie chmury. :oczko:


Na górę
Post: pn, 29 lut 2016 8:27:05 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 153
alien52 pisze:
duża ulewa to właściwie chodziło mi o oberwanie chmury. :oczko:



przy oberwaniu chmury to mi padnie link też na innej częstotliwości na 32 czy 38ghz ;)


Na górę
Post: pt, 20 maja 2016 21:30:44 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Starszy czytelnik
Starszy czytelnik

Rejestracja: pn, 11 sty 2010 14:39:39
Posty: 153
urządzenie mi przyszło jest naprawdę fajne, jedynie tylko z wizowaniem to jest kosmos moim zdaniem trudniej niż zwykłą radiolinię.


Na górę
Post: czw, 17 lis 2016 21:21:57 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 04 gru 2011 16:40:31
Posty: 33
Witam

Też się u mnie pojawił problem z jedną polaryzacją, co to może być?
Spróbuje w nocy jeszcze zjechać z mocą, ale komuś się udało ogarnąć o co biega?
https://scr.hu/4u5n/cpv3i


Na górę
Post: pt, 18 lis 2016 8:02:09 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obsesyjny prozaik
Obsesyjny prozaik
Awatar użytkownika

Rejestracja: śr, 09 cze 2010 18:48:04
Posty: 1017
Lokalizacja: Suwałki
slowo pisze:
Witam

Też się u mnie pojawił problem z jedną polaryzacją, co to może być?
Spróbuje w nocy jeszcze zjechać z mocą, ale komuś się udało ogarnąć o co biega?
https://scr.hu/4u5n/cpv3i


U mnie było podobnie, jedna antena do wymiany bo siadło radio. Zobacz czy dasz radę dowizować. Jak nie to do wymiany.
Teraz mam tak....

Załącznik:
fiber.png
fiber.png [ 25.86 KiB | Przejrzano 1523 razy ]

_________________
AS198408; BT2299-RIPE
"Mucha nie kuca......."

IRCNET: #mikrotik.pl


Na górę
Post: pt, 18 lis 2016 14:09:40 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Obserwator
Obserwator

Rejestracja: ndz, 04 gru 2011 16:40:31
Posty: 33
Wizowane jest ok maszty stoją jak beton zresztą chyba drugi tor też by się rozjechał
Orientuje się ktoś czy bez GPS AF pociągnie (z wyłączonym)
mam jeszcze jedną szt ale chyba moduł GPS padł bo nie widzi satelity i nie chce się połączyć z drugą stroną
może naprawa?
pozdr


Na górę
Post: pt, 18 lis 2016 18:18:37 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy master
trzepakowy master

Rejestracja: śr, 12 mar 2008 16:12:35
Posty: 7642
wiem że moduł gps czasem faktycznie nic nie wskazuje lecz nie widziałem by miało to negatywny wpływ na link.

mnie gps znikał przy mrozach poniżej -20 st C

_________________
www.fiberion.pl


Na górę
Post: pt, 18 lis 2016 19:17:37 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 cze 2015 13:00:42
Posty: 3
Pochwale się moim przypadkiem walki z AF24, może przyda się osobą, którym antena nie łapie sygnału GPS. Moje dwie sztuki na omawianym linku pochodziły z demontażu (podmiana na nową sztukę jak link stwarzał problem).
Już zabawa z zestawieniem linku na biurku stwarzała problemy. Odległość około 10m, moc max (zmniejszenie mocy nie poprawiało sytuacji) linkował się z rzadka na jednej polaryzacji, TX Capacity osiągał wartość natomiast RX Capacity pokazywał 0. Zwiększając odległość anten sytuacja w niewielkim stopniu poprawiała się, zaryzykowaliśmy powieszenie linku na odległości 3,5km.W tym czasie na urządzenie trafiały kolejne wersje beta softu. W ciągu 2 miesięcy poświeciliśmy chyba z 10 dni na walkę z linkiem, ani przez chwilę nie udało się połączyć urządzeń (nie chwaląc się uważam, że mamy w tym sporo umiejętności i doświadniea w wizowaniu urządzeń). W to miejsce trafił AFX5 i zaskoczył od razu z sugerowanym idealnym sygnałem na -55.
Po kilku miesiącach pojawiła się potrzeba modyfikacji linku na 800m (co to jest 800m!!!:)) wrócił temat AF24 (szkoda 13tysi). Tym razem w momencie założenia wskakiwała na chwilę jedna polaryzacja z sygnałem -73,76,78. No to jazda i wizowanie po 1h jakiś cudem udało się osiągnąć wynik zamieszczony na obrazku poniżej. A powiem wam, po pół obrotu śruby do regulacji powodował rozpięcie linku! W naszych "zdrowych" linkach na AF24 dwa obroty śruby pogarsza sygnał ale nie zrywa połączenia.

Załącznik:
Komentarz: Link
kanal24ZJ.jpg
kanal24ZJ.jpg [ 131.74 KiB | Przejrzano 1424 razy ]


Teraz co zauważaliśmy. Wydaje nam się, że kluczem może być to, że przez czas wizowania gdy pojawiała się jedna polaryzacja dystans, który pokazywały AFy był stały i pokazywał chyba z 40mil, może AF bez sygnału GPS nie jest w stanie określić swojej pozycji i podczas wizowania na tej podstawnie dobrać parametry. A błąd w parametrach nie pozwala zestawić linku. Pewnie producent zaszył mechanizm przekazywania tych informacji przy określonych warunkach (czas, sygnał) jak jedno z urządzeń straci sygnał GPS.
Na podstawie osiągniętych sygnałów jestem pewien, że można zestawić ten linka na dłuższą odległość ale nie mam pomysłu jak to zwizować...:)

Może ktoś się wypowie i spróbuje wytłumaczyć zachowanie linku z jednym AF24 bez GPSa?

Ps. Poproszę aby w moim imieniu ktoś dał znać administratorowi o dostęp dla mnie do działu ISP ....:)


Na górę
Post: pt, 18 lis 2016 19:53:04 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
trzepakowy szaleniec
trzepakowy szaleniec
Awatar użytkownika

Rejestracja: pn, 11 lut 2013 23:59:34
Posty: 3514
Lokalizacja: Szczecin
A nie miałeś za małej mocy ustawionej na tym większym dystansie? Z tego co widzę to jest 25 dBm EIRP, czyli country pewnie na Poland i wtedy tego nie zestawisz na dużej odległości. Oczywiście na AF z mocą nie można też przesadzać, bo przesterujesz i nie będzie działać.

_________________
http://advseo.pl


Na górę
Post: pt, 18 lis 2016 20:06:54 
   Tytuł: Re: [UBNT] AirFiber24
Odpowiedz z cytatem
Offline
Żółtodziób
Żółtodziób

Rejestracja: pt, 26 cze 2015 13:00:42
Posty: 3
Apropo mocy to oczywiście widzimy już efekt końcowy po dopieszczeniu, nie opisywałem wszytskich szczegółów. Cały czas jade na tam Uzbekistan..:) Do 25dbm schodziłem powoli zmniejszjąc co 1dbm, restarując strony i oglądając efekt.


Na górę
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat  Odpowiedz w temacie
Przejdź na stronę Poprzednia 125 26 27 28 29 Następna


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Dzisiaj jest pn, 21 sie 2017 4:43:04

Strefa czasowa UTC+02:00

Moderatorzy: Administratorzy, Moderatorzy

Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
SubSilver2 modified for Trzepak.pl by Colir
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl